Zdravě a chutně

Přemýšlíte někdy nad tím, co vlastně jíte? Jaký je váš úhel pohledu na jídlo? Jíte to, co vám chutná nebo to, co je zdravé? A co takhle zkusit chutné a zdravé zároveň! 
#decodoma-nerez-nadobi

Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovým jablkem

Avokádo je vhodné nejen pro vegetariány, ale také pro těhotné ženy, lidi trpící únavou, cukrovkou nebo vysokým krevním tlakem. Obsahuje vysoké množství zdravého tuku, především nenasycené mastné kyseliny. Avokádo je významným zdrojem bílkovin, antioxidantů, karotenů, vitamínů skupiny B a minerálů. Snižuje hladinu cukru v krvi, udržuje naše srdce v kondici, podporuje metabolismus cukrů a  přispívá k našemu mentálnímu zdraví a psychické pohodě. 

Granátové jablko je exotické, chuťově specifické ovoce, rostoucí ve středozemních zemích. Obsahuje až 80 % vody, minerální látky, stopové prvky a vitamíny, zejména skupiny B, A a C. Má výrazné antioxidační účinky, které bojují s negativním působením kyslíkových radikálů. Příznivě působí na vzhled naší kůže, přispívá k dobrému trávení, celistvosti sliznic tenkého střeva a žaludku. 

Tabbouleh z quinoy

Quinoa je jedna z nejstarších plodin na světě. Zejména vegetariáni by se na tuto potravinu měli zaměřit. Má vysokou nutriční hodnotu a pyšní se jedním z nejvyšších obsahů bílkovin rostlinného původu. Obsahuje pro tělo nezbytné esenciální aminokyseliny. Dále má velké množství vlákniny, rozpustné i nerozpustné, která čistí naše střeva od usazenin. Z minerálních látek quinoa obsahuje vápník, železo, hořčík, fosfor a mangan. Dále obsahuje vysoké množství karotenoidů, riboflavinu a vitamínu E.  Quinoa je vhodná pro lidi s intolerancí na pšeničný lepek. Pro svůj nízký glykemický index je také vhodná pro diabetiky.

Mezi léčivé houby patří žampiony, šiitake nebo hlíva. Žampiony obsahují přírodní antibiotikum a jsou vhodné pro diabetiky, neboť snižuji hladinu cukru v krvi. Působí také proti kopřivce, ekzému a jiným kožním alergickým reakcím.

Šiitake má vynikající chuť a aroma. Podporuje imunitní systém, detoxikuje organismus a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje vysoké množství proteinů, zinku, draslíku, vitamíny D a B. Šiitake, neboli Houževnatec jedly má protinádorové a protivirové účinky. 

Hlíva ústřičná obsahuje kombinaci tělu prospěšných látek. Patří mezi ně například proteiny, aminokyseliny, mastné kyseliny, řada vitamínů (B, C, K, D) a stopových prvků (zinek, železo, jód, selen, chrom). Díky glukanů, hlíva zvyšuje odolnost našeho imunitního systému, zrychluje metabolismus, působí antibakteriálně a protinádorově. Aktivně bojuje proti stresu a snižuje projevy chronické únavy.

Do těstovinového salátu, doporučujeme použít celozrnné těstoviny.

Jestliže se zajímáte o zdravý životní styl nebo se snažíte na svém stravování něco změnit, můžete se dozvědět víc a nechat se motivovat na tour "Život na vlnách", která se koná 17.6. 2017 v Ostravě v hotelu Mercure, kterou pořádá Michal Kulštejn.
#sushitime 

přidejte na:
Šéfredaktor

12. 06. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář