Zdraví prospěšná brokolice

Brokolice - říká se jí také zelený květák - pochází pravděpodobně z oblasti Středomoří. U nás byla donedávna tato košťálová zelenina téměř neznámá. Dnes je na trhu téměř po celý rok a v našich kuchyních se těší stále větší oblibě. A to je dobře, protože se jedná o velmi zdravou, chutnou a zároveň dietní zeleninu. 

#tescoma-velmi-siroky 

Brokolice patří mezi nízkokalorické potraviny, 100 gramů syrové brokolice obsahuje pouze 33 kalorií. Je tedy velice vhodná pro ty, kteří chtějí zhubnout. Je to ideální dietní potravina. Pro zachování vitamínů a minerálů se doporučuje konzumovat ji syrovou nebo připravovat v páře. Vařením nebo pečením ztrácí podstatnou část svých zdraví prospěšných látek. Kromě nízkého obsahu kalorií je bohatá na vitamín C, beta karoten, vlákninu, draslík, vápník, fosfor, železo nebo hořčík. Zkuste si zapéct brokolici k obědu.

Zapečená brokolice s bramborami


Je to jednoduchý, rychlý a hlavně zdravý recept. Brokolici před zapékáním chvíli povařte a pak zchlaďte studenou vodou. Brokolice tak neztratí svou zelenou barvu a nebude vypadat "unaveně".

Sýr na zapékání brokolice můžete zvolit místo klasického eidamu zdravější variantu mozzarellu.




Proč ji konzumovat? 

Prospívá pokožce, očím, srdci, snižuje krevní tlak a léčí také žaludeční a dvanácterníkové vředy. Chrání buňky lidského organismu před rakovinovým bujením. Průzkumy ukázaly, že brokolice obsahuje látky, které zabíjí bakterie způsobující rakovinu žaludku. Nejlepší je v tomto případě konzumovat ji syrovou nebo jen velmi krátce povařenou. Ovšem nezapomeňte, že brokolice musí mít tmavě zelenou nebo modrozelenou barvu. Jenom tehdy totiž obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Pokud je její barva žlutá nebo dokonce hnědá, rovnou ji vyhoďte. 


Jak ji máme jíst? 

Jak již bylo řečeno, nejlepší je konzumovat ji syrovou v nejrůznějších zeleninových salátech, pomazánkách nebo třeba na chlebu s máslem nebo sýrem. Vynikající je také zapékaná s brambory, mletým masem nebo ve formě polévky. Oblíbená je krémová polévka, kdy se vařená brokolice rozmixuje a zjemní smetanou. Podávat ji můžete doplněnou krutony z pečiva. Vhodné je také přidávat brokolici do různých zeleninových polévek, ale i omáček nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Pokud jste si ještě cestu k brokolici nenašli, vyzkoušejte ji a i když vám třeba bude chvíli trvat, než si na ni zvyknete, určitě nebudete litovat. Vaše zdraví vám za to poděkuje.


#butlers-siroky 
přidejte na:
Jana Smidži

24. 02. 2017


Další články

Přidat komentář