Zelenina na grilu

Taky máte pocit, že léto znamená grilování, a to zase pořádnou flákotu masa plavoucí v omastku a spláchnutou pivem? Omyl! I grilovaní může být zdravé, ba dokonce dietní, a ještě si při něm dobře pochutnají i děti. Stačí, když dodržíte pár jednoduchých pravidel.
Co takhle jednou místo kuřete či vepřového položit na gril třeba šťavnatou cuketku zakápnutou olivovým olejem nebo sladkou karotku politou česnekovou omáčkou nebo rajče plněné lehkým balkánským sýrem či mozzarellou a bylinkami? Fantazii se prostě meze nekladou. Stačí mít chuť experimentovat a znát základní kombinace chutných a přitom dietních jídel. A ještě jednu výhodu má grilování zeleniny oproti masu: nestrávíte nad její přípravou hodinu. Je hotová během pár minut, a poznáte to od oka – nemusíte do ní netrpělivě klofat vidličkou ani ji urputně žvýkat…

61137_mediumTypy na barvité menu
Při grilování se vždycky sejde celá parta, ať už rodiny nebo přátelé s kupou dětí kolem. Proto je důležité, aby si každý mohl nabídnout z toho, co mu chutná, a hlavně, aby i škarohlídům, kteří se bez masa prostě neobejdou, přišlo lákavé ochutnat i zdravější lehčí variantu a vzali zeleninu na milost třeba jako přílohu. Netřeba zmiňovat, že i děti raději slupnou mrkvičku či papriku, pokud budou zářit oranžově a červeně… Abyste udrželi zeleninové menu pěkně barevné a šťavnaté, je dobré grilovat v alobalu. Vždy grilujte pomalu a na mírném žáru.

Zelenina… a co k ní?

Na rošt můžete hodit doslova, co vás napadne. Tepelná úprava zeleninu zjemní, je pak i snáz stravitelná, takže si pochutnáte i na česneku, cibuli nebo pórku. Když k nim zvolíte správnou omáčku, která základní chuť grilovaného kousku nepřebije, ale naopak ji podtrhne a jemně dokreslí, máte rychlý zdravý a originální pokrm zaručen.

61138_medium

Ke grilovanému česneku se hodí například jemná krémová bylinková omáčka. K plněným rajčatům vyzkoušejte ostrou mexickou. Představte si sladkou karotku mírně zalitou krémovou koktejlovou omáčkou… Pokud nechcete čas ušetřený nad grilem trávit v kuchtěním nejrůznějších omáček, nahlédněte do sortimentu na grilování od Spak. Mezi jejich omáčkami najdete opravdové skvosty a doslova originální kousky. Kromě výše zmíněných - Koktejlové, Česnekové, Mexické, Bylinkové… například lehké Tzatziky, svěží Barbecue nebo Ostrou Curry omáčku. Každý si vybere po libosti. Žádná z omáček neobsahuje chemické konzervační látky ani umělá barviva. Jejich nabídka je široká – najdete v ní i sladké omáčky, takže se hodí i pro děti. Známkou kvality je také to, že omáčky získaly ocenění „Volba spotřebitelů – nejlepší novinka roku 2010“.
Omáček se nemusíte zdráhat, i když počítáte kalorie. Hospodařte s nimi s mírou a užívejte je jen na dokreslení chuti jídla. Pamatujte, že podstatná je kvalita, a nikoli kvantita!

přidejte na:
Šéfredaktor

15. 08. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář