Zelí - zdánlivě obyčejné, ale velice účinné

Říkáte si obyčejné zelí? Je pravda, že v našich kuchyních zdomácnělo, ale zvykli jsme si ho připravovat především v kombinaci s vepřovým a knedlíkem. Přitom právě u této přípravy ztrácí své velmi cenné látky. 

#butlers-siroky 

Historie zelí 

Zelí neboli brukev zelná má velmi dlouhou historii. 
Staří Římané si jej velmi často dopřávali ve svém jídelníčku a díky tomu “neběhali za lékařem”. Rovněž při stavění Velké čínské zdi bylo dělníkům podáváno solené zelí s rýží, aby byli silní a zdraví. Také za dob mořeplavců nesměla na žádné lodi chybět zásoba kysaného zelí jako zdroj vitamínu C, který je měl ochránit před kurdějemi. 

A co naši předkové? I u nich bylo zelí hlavní potravinou především v zimě. Dodávalo jim potřebné vitamíny pro překonání nepříznivého období. 


Příznivé účinky zelí 

Zelí je nejlevnější a nejúčinnější léčivá zelenina, která u nás roste. Hlávkové zelí obsahuje asi 90 procent vody, bílkoviny, vlákninu, vitamíny C, B, E a kyselinu listovou (vitamínu C obsahuje 2x více než citrón). Najdeme v něm i hodně draslíku, sodík, vápník, hořčík, mangan a spoustu vlákniny. Syrové zelí chrání játra, podporuje činnost žlučníku a je vhodné i pro diabetiky - má totiž nízký obsah kalorií. 

Ještě zdravější je však kysané zelí. Čistí krev, pomáhá odvádět z těla škodlivé látky, léčí dnu, revmatismus a artrózu, snižuje rovněž hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávení. Pravidelné pojídání kyselého zelí je velmi účinné i proti vzniku národových onemocnění, zejména plic, močového měchýře, tlustého střeva, jater nebo prostaty. Už tři porce kysaného zelí za měsíc dokáží snížit riziko nádoru močového měchýře o téměř 40 procent. Jestliže sníme před každým slaným jídlem několik lístků syrového zelí nebo trochu kysaného, přispějeme tím k léčbě jaterních nemocí, jako jsou například zduřelá či opuchlá játra nebo počínající cirhóza. Velkou úlevu přináší zelná kůra i při rakovině jater. Musím ovšem podotknout, že léčivé účinky má pouze syrové nebo kysané zelí. Vařené naopak játra zatěžuje.

Hledáte jednoduchý recept, třeba k večeři? Zkuste lehkou variantu v podobě salátu - salát z mladého zelí.

Červené nebo bílé zelí? 

Jak červené, tak bílé zelí je samozřejmě velmi prospěšné pro náš organismus. Bílé zelí obsahuje kyselinu listovou a vitamín B 12, což je výživa především pro mozek, dále má velký podíl selenu a zinku, které jsou vhodné pro imunitní systém. Také podporuje uzdravování cév. 

Červené zelí má vyšší obsah vitamínu C než bílé a dvojnásobek železa. Rovněž má výraznější - lehce pepřovou - chuť. Je zcela jisté, že zelí - ať už bílé nebo červené - má velmi významné zdravotní účinky. Proto jej přidávejte do svého jídelníčku tak často, jak to jen bude možné, protože to je jedna z nejzdravějších potravin na této planetě.

  
#damejidlo-siroky 
přidejte na:
Jana Smidži

27. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář