Zeptali jsme se obezitologa

12169_small

Zdeňka Nekudová je obezitolog a nutriční poradce z Ostravy. Spolu se svou kamarádkou Romanou Orolínovou se rozhodly věnovat práci, která je baví. Daly výpověď ve svém dosavadním zaměstnání a otevřely si salón pro ženy (i muže) nespokojené se svou postavou a nadváhou. Jejich Salón Relaxace je opravdovým relaxačním rájem pomáhajícím nalézt ztracené sebevědomí. Naučí vás, jak mít rád své tělo a jak se o něj starat. Položili jsme Zdeňce pár otázek:

1.       Co tě vedlo k tomu, zanechat svého dosavadního zaměstnání a věnovat se masážím a obezitologii?

Práce v kanceláři mě už nijak nenaplňovala a cítila jsem stále intenzivněji, že to není to pravé, co bych v budoucnu chtěla dělat. K masážím a relaxaci jsem měla vztah vždy a tak chyběl už jen ten zásadní krok - rozhodnutí, odvaha dát výpověď a hlavně začít studovat.

 

2.       Jak Tě tvé studium ovlivnilo a co se změnilo u Vás doma v kuchyni?

Studovala jsem nejdříve masáže a základy rehabilitace, po otevření vlastního salónu jsem viděla, kolik žen se trápí s nadváhou, či dokonce s obezitou. Začala jsem se zajímat, jak jim pomoci a to nejen formou masáží, formovacích a zábalových kůr, které u nás na salóně provádíme, ale také úpravou stravy. Udělala jsem si dálkově kurz obezitologie a výživové poradenství a tak ženám pomáháme nejen formovat a měnit vzhled, ale také měnit stravovací návyky a pomáhat při správném sestavování jídelníčku.

 

Samozřejmě nastaly změny i u nás doma v kuchyni, méně používáme sůl, nahradili jsme ji bylinkami, vaříme více v páře, zařadila jsem do jídelníčku rodiny více zeleniny, luštěnin a vlákniny, maso grilujeme místo pečení a tak bych mohla pokračovat. Odměnou nejen mi, ale celé rodině je nejen úbytek kilogramů, ale také nesrovnatelně lepší zdravotní výsledky u interního lékaře.

 

3.       Z jakých ingrediencí a surovin nejčastěji vaříš?

Jak už  jsem se zmínila, hodně zařazuji do našeho jídelníčku zeleninu a to téměř ve všech úpravách. Máme rádi brambory, které také často připravuji, zvykla jsem si však očistit je a vařit ve slupce a na páře. Takto připravené mají více vitamínů a také lepší glykemický index. Moc rádi máme doma mexickou kuchyni, kterou jsem si však musela trochu upravit, protože ta sama o sobě nijak dietní není. Zde využívám hodně kuřecí, krutí a králičí maso.

 

4.       V čem vnímáš největší problém lidí, kteří chtějí zhubnout a nedaří se jim to?

Problém u většiny je zpravidla v tom, že se vybičují k nějaké drastické dietě a pak se opět vrátí ke svým stravovacím zvyklostem, které nebývají většinou správné. Důležité je začít hned od ráno snídani, určitě ji nevynechávat, jíst pravidelně a málo, pak by nikoho úspěch v podobě hubnutí neměl minout. Těžké je jediné - vydržet to dlouhodobě, třeba i celý život. Je to v podstatě změna v myšlení a přístupu ke stravě. Už při nakupování surovin bychom měli pečlivě vybírat, abychom nevolili tučné a tudíž kalorické suroviny, ze kterých dietní jídlo nemůžeme nikdy připravit.

 

5.       Na co by si měli lidé nejvíce dávat pozor ve svém jídelníčku a co bereš ve stravování za největší hřích?

Důležitá jsou dvě pravidla, která u většiny lidí nefungují. Tím prvním je, že náš jídelníček by neměl být příliš kalorický, toho docílíme tím, že budeme jíst pravidelně v malých dávkách, téměř vynecháme tučná jídla a na minimum snížíme cukry. Tím druhým pravidlem je, že nesmíme hladovět! Zde nám hodně pomohou potraviny se správným glykemickým indexem. To jsou ty potraviny, které zasytí a na dlouho udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Pokud tedy jíme často, pravidelně a zařazujeme potraviny s nízkým glykemickým indexem, nepřepadne nás tzv. „vlčí hlad" a budeme mít méně chuť na sladké. Pravidelná strava je navíc efektivnější při hubnutí i z toho důvodu, že při trávení tělo vydává v průměru o 10% více energie, zatímco naopak při hladovění si energii ukládá pro případ další hladovky.

 

6.       Co bys poradila lidem, kteří touží po snížení své váhy? Co zabírá a kde mají začít?

Prvním předpokladem je, že musí chtít!!! Jak už jsem se zmínila pořád přemýšlet o tom co jí, jíst pravidelně v malých dávkách, pravidelně mezi jídly zařadit tekutiny, bránit se skrytým tukům (vepřové maso, čokoláda, brambůrky), omezit cukry (pozor na sladké nápoje), vyřadit tučné potraviny, omezit sůl na minimum, vyloučit tvrdý alkohol, energetický příjem musí být nižší než výdej. A ještě jedna rada na závěr: Pokud zařadíte do svého jídelníčku potravinu, která tam nepatří ať už je to cokoli, nezoufejte, hlavně si řekněte, že to bylo výjimkou a vraťte se svým návykům hubnoucího režimu. Jen tak bude mít Vaše snažení smysl a trvalý efekt!

Doporučujeme recept Zdeňky Nekudové "Dietní tortily s krůtím masem a mexickou směsí"

Více o salónu se dozvíte na stránkách https://salonrelaxace.cz/

 

 

přidejte na:
Šéfredaktor

10. 11. 2009

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Odborník šokuje - 16 největších dietních mýtů a lží Ano, v dortech je spousta cukru. Ale to třeba v ovoci také! Německý dietolog Detlef Pape (54) sestavil v souvislosti s dietami a hubnutím seznam 16 největších vžitých omylů a lží… 1.Z tuku se tloustne. Ne! Maso (až 0,5 kg denně) a tuk (80 až 120 g denně) jsou naprosto v pořádku. 2.Když budu jíst méně, zhubnu. Ne! Kdo jí méně, ztrácí svaly, které jsou spalovačem tuků. Omezíte-li radikálně příjem kalorií, začne si vaše tělo paradoxně dělat větší tukové zásoby na »horší časy«. 3.Ovoce je dobré na hubnutí. Ne! Nikdy nejezte ovoce večer! Fruktóza aktivuje inzulin a zastaví noční spalování tuků. Navíc – ovoce je kalorické. Třeba jeden velký banán má v sobě 192 kalorií, to je jako 12 kostek cukru. A jablečný džus má dokonce víc kalorií než coca-cola! 4.Sůl zvyšuje krevní tlak. Ne! Studie ukázaly, že ani velké množství soli (15 až 20 g denně)nezpůsobuje vyšší krevní tlak. Sůl se ukládá v kostech a pokožce. Máte-li ale nadváhu, měli byste příjem soli opravdu omezit. 5.Cukr způsobuje cukrovku. Ne! Tělo bezpodmínečně potřebuje 100 až 200 g cukru denně. Jednak pro mozek a jednak jako zdroj energie pro ledviny, krevní destičky, játra a svalové tkáně. Navíc se díky němu bílkoviny z potravy v těle rozkládají na teplo. 6.Po hranolkách se tloustne. Ne! Vázáním bramborového škrobu na tuky způsobují hranolky mnohem méně inzulínových reakcí než např. celozrnný chléb. 7.Kečup škodí dětem. Ne! Vysoká koncentrace červeného barviva lycopinu dokonale chrání buňky v těle, mnohem lépe než třeba jablko. 8.Po ovocném jogurtu se hubne. Ne! Směs živočišných bílkovin a cukru nutí tělo spotřebovávat inzulín a usazovat tuky. 9.Zelenina chrání před rakovinou. Ne! Studie vědců z celé Evropy blahodárný vliv zeleniny neprokázala. 10.Vejce zvyšují hladinu cholesterolu. Ne! Přebytečný cholesterol z potravy je střevy vyloučen z těla. 11.Čokoláda je nezdravá. Ne! Správná čokoláda obsahuje rostlinný tuk, kakaový olej, často i zdravý ořechový tuk a 30 až 40 g cukru, který se ale do krve dostává díky svému vázání na tuky velmi pomalu.  12.Po produktech »light«se hubne. Ne! Často je u nich jen snížen přídavek tuků. Energetická hodnota ale zůstává kvůli přirozenému složení stále vysoká. 13.Sýry jsou zdravé. Ne! Většina druhů sýrů obsahuje mnohem více tuků než leckterý salám. 14.Kdo nesnídá, snáze shodí kila. Ne! Tělo bez snídaně nedosáhne ideální teploty (37 °C), aby látkovou výměnou spálilo dostatečné množství tuků. Lidé, kteří nesnídají, jsou náchylnější k nadváze. 15.Čím víc budu sportovat,tím budu hubenější. Ne! Vybírejte si jen sport, při kterém se spalují tuky, a nikoli cukry. Cukry se spalují v případě intenzivního výdeje energie. Aby se spalovaly tuky, je nutné udržovat delší dobu nižší pohybovou frekvenci. Sportovní tempo, při kterém se spalují tuky, je takové, při kterém jste schopni ještě mluvit.         16.Po páté hodině se nejí. Ne! Odborníci doporučují jíst poslední jídlo 2 hodiny před tím, než jdete spát.

hOJSADLO 14. 11. 2009, 02:55

Chybějící obrázek
tak kde je pravda??????????

hojsadlo 14. 11. 2009, 02:56

Chybějící obrázek
Dobrý den. Článek paní Nekudové mě hodně zaujal a inspiroval. Její rady jsem začal používat a jsem rád,že zde má i přímý kontakt,takže s ní mohu konzultovat případné dotazy a další rady.Váš čtenář a od této doby i pravidelný klient. Zdeněk Krkoška

Zdeněk Krkoška 16. 11. 2009, 10:28

Chybějící obrázek
Vzkaz pro hojsadlo: jeden z našich administrátorů krásně zhubnul právě pod vedením Zdenky. Určitě jsou rady odborníka, kterého citujete, zajímavé, ale asi záleží na člověku samotném, co mu nevíce vyhovuje. V každém případě zdravá a pravidelná strava je cestou k tzv. bien-etre a k dlouhodobému a nenásilnému hubnutí.

Šéfredaktor 16. 11. 2009, 13:58

Chybějící obrázek
Dobrý den. Paní Nekudovou jsem osobně navštívila přímo na pracovišti a byla jsen příjemně překvape,jak službami,které tam poskytují,tak i prostředím.Nechala jsem si sestavit osobní jídelníček a pevně věřím,že do vánoc bude poznat výsledek. SF

stroc.fr 23. 11. 2009, 14:46

Roxana
Ztloustla jsem o 12 kg za měsíc! Nevím proč, 30 let jsme měla 54 kg, mohla jsem dělat co jsem chtěla. Tak se zajímám i o diety- které stejně nebudu držet, ale zajímá mne kdeco a co se kolikrát dozvídám mne šokuje a navíc se to pěkně vylučuje, tak se asi budu řídit selským rozumem a pohybem.

Roxana 11. 12. 2009, 12:13

Ajaja
No já se odjakživa řídím radou, že moje tělo má víc rozumu než já, takže se ho snažím poslouchat a dát mu, nač má chuť. Však ono už nejlíp ví, proč. Zatím dodržuji jen - pitný režim - poloviční porce, ale po 2-3 hodinách - ovoce hlavně dopoledne, odpoledne zeleninku (a večer syrovou mrkvičku) - k obědu i kaloričtější věci (klidně svíčkovou, segedín - ale jen se 3 knedlíky), večer pokud možno kousek masa se zeleninkou bez přílohy... - a servíruji si to na dezertní talířky (teda pokud nemám omáčku), takže mám "plný" talíř...

Ajaja 27. 12. 2009, 11:42

Roxana
Taky říkám, že zlatá střední cesta a vnitřní hlas - tělo si fakt řekne! Pokud to není záviskák na alkoholu. U mne je to jednoznačné, nemám vůbec pohyb! To hodlám napravit. A změna prostředí přispěla akorát k tomu, že jsem nešťastná a začala jsem se léčit čokoládama, které jsem nikdy nejedla - tak jednu za rok a dost, neměla jsem je moc ráda. Výsledek na sebe nedal dlouho čekat. A co se týče rad na zhubnutí, odborníci, jak to sleduji, v poslední době nějak radikálně mění názory a jeden by z toho za chvíli nezhubl, ale zblbnul. Takže patrně pojedu po svém a uvidíme.

Roxana 27. 12. 2009, 12:02

Ajaja
Jasně, bez pohybu to nejde - zlatý les pod okny a zlatý pes..... aspoň nemusím cvičit, neb i jen myšlenka na to mi nedělá dobře...

Ajaja 27. 12. 2009, 12:38

Roxana
Rotoped máme u kamarádky, měla endoprotézu kolena, tak jsem jí ho půjčila, teď Jarda má to druhé, nevím jak se to jmenuje, vypadlo mi to z hlavy a pak...máme kola a možnost procházek, cyklistické a turistické stezky, to si myslím že spolu s nepřežíráním se, je nejlepší dieta. Nějak ale se nedostává času.

Roxana 27. 12. 2009, 13:58

Ajaja
Tak rotoped mám taky - velmi užitečný jako příležitostný věšák na sušení prádla....

Ajaja 28. 12. 2009, 15:52

Roxana
Ještě jsem neslyšela od nikoho, kdo rotoped má, že na něj nevěší prádlo! To se vynálezce musí divit a zuřit! My taky ny to věšíme......nejlíp ale saka, to je super.

Roxana 29. 12. 2009, 20:05

Ajaja
Já zase deky apod., jinak trika a košile (hezky na ramínka šup na řidítka...)

Ajaja 30. 12. 2009, 15:54

Roxana
Navrhuji vynálezci Nobelovu cenu.

Roxana 30. 12. 2009, 21:38

Ajaja
Myslíš vynálezci rotopedu, nebo vynálezci (vynálezkyni) věšení prádla na rotoped ? :-)

Ajaja 31. 12. 2009, 08:42

Roxana
Tak teď nevím, asi rotopedu, protože ten vynalezl, co vůbec vynalézt nechtěl, na věšení prádla přišly všechny ženské snad naráz....je to zajímavá story!

Roxana 31. 12. 2009, 16:53

Ajaja
Na druhou stranu, ono věšení prádla a jiné domácí radovánky jsou také velmi dobrým receptem na kondici a na zhubnutí.... Už to naštěstí zaznívá od různých autorit, že je třeba především dodržet větší výdej oproti příjmu a pak si můžu "debužírovat" co chci, že strava by naopak měla být pestrá a diety že jsou cestou do pekel...

Ajaja 01. 01. 2010, 11:55

Roxana
No jo základem všeho je, aby příjem byl nižší než výdej. Netýká se to financí.

Roxana 01. 01. 2010, 14:46

Ajaja
No to teda néééééé ! Tam se musí naopak ! :-) :-) :-)

Ajaja 01. 01. 2010, 17:06

Roxana
Zase shoda! Kdyby mi šlo všechno na světě, tak matika nikdy a nemám ji ráda. Snad proto jsem účetní a mám ekonomickou školu.

Roxana 01. 01. 2010, 21:28

Roxana
Ano v ekonomické části domácnosti musí příjmy mnohonásobně převyšovat výdaje. Ve stravování musí výdaje aspoň trochu převyšovat příjem. Pak nastává ideální situace, kdy je člověk nejen štíhlý, ale i spokojený!

Roxana 01. 01. 2010, 17:40

Ajaja
No svého času jsem si zamlada psávala výdaje ... zvláštní ekonomický jev: výdaje převyšovaly příjmy, ale kde jsem na to vzala, dodnes nevím... :-) :-)

Ajaja 01. 01. 2010, 18:04

Roxana
To je opravdu zvláštní situace, hodná odpovědi odborníka. Já tohle asi nějak nepochopím...:D)))))(dotace???, už tenkrát?)

Roxana 01. 01. 2010, 19:45

Ajaja
Dotacemi bych to nenazývala, neb mimo řádný plat žádný jiný příjem nebyl... spíše jsem byla takový početní Coperfield ? :-) Možná jsem ve snaze vše poctivě zapsat asi něco zapsala dvakrát... A vůbec, já čísla prostě nesnáším....

Ajaja 01. 01. 2010, 21:03

Ajaja
No to jsi lepší, já pro jistotu studovala obor BEZ POČTŮ, ale v práci musím stejně pořád s čísly....

Ajaja 01. 01. 2010, 22:23

Roxana
No jo, já když tam lezla, tak žádná matika, radovala jsem se. Jenže...statistika, účetnictví, hospodářské výpočty, to jsem ale byla trdlo, ekonomka bez matiky, ona byla aspoň ve třech předmětech, aby ne, já se hlásila na jazykovku, tu zrovna zrušili, jen jsem skončila, zas ji zavedli, zabít málo!

Roxana 02. 01. 2010, 10:33

Ajaja
No vidíš, nezabili... takže jsi vlastně do dnešní VYPOČÍTAVÉ doby teoreticky připravená....

Ajaja 02. 01. 2010, 11:35

Roxana
Počkej, jen jestli jsem to napsala dost jasně - já se hlásila na ekonomickou školu s jazykovým zaměřením, ale bohužel ji zrovna zrušili! No a jen jsem odmaturovala, tak ty jazyky zase otevřeli!!! Čili já jsem mohla možná trochu umět anglicky a německy, a já neumím ani ruštinu, ze které jsem maturovala!

Roxana 02. 01. 2010, 18:08

Ajaja
Tak tomu rozumím, sama s jazyky tak trochu zápolím, hlavně - jak jinak, o dovolených. Ale naštěstí ta moje hotelová angličtina zatím stačí. A při smlouvání jazyk nechybí vůbec, stačí psát čísla a pantomimu k tomu. I když já se snažím - ale je to taková mezinárodní řeč, něco AJ, sem tam NJ, v nejhorším i RJ a ruce, ruce, ruce... zatím jsem vždy uspěla, i když to byla někdy fuška.

Ajaja 02. 01. 2010, 20:16

Roxana
Ajajo, angličtinu závidím každému, byla jsem do ní donucena jednou na pracovišti čtvrt roku chodit, než zběhla lektorka a byla jsem tam za kulturní vložku, protože jsem neuměla nic a ostatní začínali každý aspoň pošesté a je to znát, německy umím mizerně, rusky taky a to čím říkáš že se domluvíš - znám pod krásným názvem "evpropština". Měla jsem tu kdysi známou firmu - Izraelce, kteří předtím bydleli v Rusku, pak Izraeli, a do Evropy šli podnikat, teď jsou v Maďarsku, možná už zase ne...ale ti se prostě rychle naučili rozumnět a domluvili se s každým, nechápu to dodnes - tou jejich evropštinou...

Roxana 03. 01. 2010, 00:21

Ajaja
No já si myslím, ýe v mém věku už to lepší nebude, je to jen takový vylepšený pud sebezáchovy... Mě taky v práci donutili k AJ, ba i jakési testy jsem napsala (nic moc, asi 78% úspěšnost), ale pak napsali vnitřní směrnici k tomu tak šikovně, že na jejím základě jsem si vydobyla věkovou výjimku, takže teď chodím sice na AJ dál, ale nemusím skládat zkoušky... A upřímně řečeno, hlavu si moc nelámu - když něco nevím, tak to tam klidně řeknu nahlas, nebo AJ proložím ČJ... ať se lektorka snaží, ne ? Hele - teď se chystá projekt za peníze z EU, že skoro každý bude moci zadarmo do kursu buď na PC nebo na jazyky ... Tak toho využij. Mají teď začít vznikat centra, která to budou organizovat...

Ajaja 03. 01. 2010, 11:56

Roxana
Ač jsem se věkem nikdy netrápila , nebyl důvod, myslím že to teď začne, kruci vždyť za jeden život člověk nic nestihne!

Roxana 03. 01. 2010, 19:48

Ajaja
Správně, a proto se příště narodím jako muž, a když jako muž, tak jako můj muž, a když jako můj muž, pak si vezmu sebe A KONEČNĚ SE BUDU MÍT DOBŘE !!!! :-) :-)

Ajaja 03. 01. 2010, 20:08

Roxana
Ajajo, Ty netrpíš komplexy méněcennosti a depresemi, že ne?

Roxana 03. 01. 2010, 22:07

Ajaja
Nee - teď, když vím, jak to se mnou je, co mě v budoucím životě čeká, jsem v "poho" :-)

Ajaja 04. 01. 2010, 18:18

tepito
Bodeť by si nebyla v poho-v jednom příspěvku si uvedla,že si dáváš 3 knedlíky-já celý život jen dva,proto nejsem v poho...

tepito 21. 02. 2010, 09:53

Roxana
No ani se neodvažuju říci, že já klidně 6 knedlíků....a měla jsem 53 kilo - celý život, teď žádný a tloustnu, ach, ach...asi začnu zase "knedlíkovou dietu".

Roxana 21. 02. 2010, 12:14

tepito
Jím celý život stejně-přiměřeně,ale ta nešťastná štítná žláza mi to pěkně zavařila.Teď se snažím jíst míň a jediný,co se zlepšilo ,je že už alespoň netloustnu.Prášky baštím poctivě,ale nemám ještě správný dávkování.Asi už budu do konce života jak koule...

tepito 22. 02. 2010, 10:02

Roxana
Víš, já docela uvažuji o jejím vyšetření taky, něco neklape, to vím jistě. Jestli tohle, to chci vyloučit, musím vylučovací metodou a sama doktoři jsou na ...málokterý je neúplatný a navíc nevěřím už jim, jen svým starým známým, ostatní jen natahují ruku.

Roxana 22. 02. 2010, 10:48

Ajaja
Fakt je, že jak člověk stárne, tak se zpomaluje metabolismus. Já to v poslední době řeším rozdělením jídel na menší porce (takže toho sním vpodstatě stejně), zmenšuji přílohy a servíruji na dezertní talířky (i když jako co, že,)

Ajaja 22. 02. 2010, 20:15