Zpomalený metabolismus - marná snaha o zhubnutí

  • 18062_smallZpomalený metabolismus – může zmařit Vaše naděje na štíhlou postavu i přes přísnou životosprávu a cvičení. Jak ho opět zrychlit?

    Co přesně je metabolismus?

    Pro potřeby hubnutí můžeme definovat metabolismus jako množství kalorií, které bychom za den spotřebovali, i když bychom se vůbec nehýbali a vůbec nejedli.

    Jedná se tedy o množství energie (kalorií), které tělo za den spotřebuje na svůj vlastní provoz (dýchání, krevní oběh atd.)

    Proč je metabolismus při hubnutí tak důležitý?

    a) Rychlost metabolismus ovlivňuje, jak se cítíme „energičtí“. S pomalým metabolismem je člověk mnohem více unavený a samozřejmě se těžko nutí k nějakému sportu.

    b) Rychlejší metabolismus znamená rychlejší spalování kalorií.

    Příklad:

    Když budete mít o 400 kcal pomalejší metabolismus než Váš soused, může Váš soused přijímat o 400 kcal denně více, než Vy a budete na tom úplně stejně, co se týče hubnutí.

    Jak tedy zrychlit zpomalený metabolismus?!

    Nastartovat metabolismus není příliš těžké, musí se však odstranit příčina pomalého metabolismu. A v tom bývá kámen úrazu, protože běžný člověk jen tak na příčinu nepřijde.

    Příčinou může být jen nesprávné stravovací návyky, ale stejně tak špatná funkce některých vnitřních orgánů, často štítné žlázy. Někteří lidé zase trpí pomalým metabolismem kvůli předchozím drastickým dietám nebo půstům.

    Které kroky vedou k rychlejšímu metabolismu:

    Jakmile odstraníte příčinu pomalejšího metabolismu, mohou Vám pomoci následující kroky:

    -jíst vydatné snídaně

    -jíst pravidelně, v rozmezí maximálně 4 hodin

    -fyzická aktivita

    -nabírat svalovou hmotu (0,5kg svalové hmoty znamená průměrně o 40kcal rychlejší metabolismus)

    -brát vhodné doplňky stravy

    Mohu metabolismus zrychlovat, i když jsem nevyřešil příčinu?

    Můžete se o to pokusit, ale jednak existuje jen malá pravděpodobnost, že budete úspěšní a navíc může dojít ke zdravotním komplikacím, např. ke zvýšenému krevnímu tlaku, nervozitě apod.

    Mimořádně nebezpečné je pak zrychlovat metabolismus pomocí doplňků stravy, aniž byste si byl(a) jistý/á, že metabolismus zrychlit opravdu potřebujete.



Celý článek je ze zdrojů známého dietologa Bc. R. Krejčího, u něhož jsem registrována

přidejte na:
Roxana

05. 01. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Jak tedy poznám jestli metabolismus zrychlit můžu a nebo nemůžu? PS: osobně mám s tím takové zkušenosti, že jíst se může co chce, ale člověk musí mít potom i přiměřený výdej energie.

Robin Bortlík 06. 01. 2010, 08:39

Roxana
Spíš musí mít vyšší výdej energie než příjem. Metabolismus a jeho činnost zjišťují lékaři.

Roxana 06. 01. 2010, 09:49

tepito
Rodina mého muže má tak rychlý metabolismus,že to až hezký není.Jedí od rána do večera a nepřiberou ani gram.A já jen v koutku tiše závidím.

tepito 14. 02. 2010, 07:46

Roxana
Jo, Tepito, případ můj. Představ si, že 30 let to takto funguje a pak přestane a tloustneš jako vepřík! To je pak šok!

Roxana 15. 02. 2010, 00:47

tepito
To je můj případ-za 3 roky 30kg nahoře.Běhala jsem k obv.doktorce,že je to divný,takhle přibírat,ta mi říkala,že nemám tolik žrát-doslovně.Až paní doktorka na revmatologii mě poslala na odbor.vyšetření se štítnou žlázou a ejhle,ona mi nefunguje.Tak se cpu léky a čekám ,jestli se mi povede s jejich pomocí něco zhubnout.Zatím mi nenašli správné dávkování.

tepito 15. 02. 2010, 06:37

Roxana
Tepito, voni jsou hotový raz dva tři..další...a ještě Ti vynadají že moc žereš. Ale já se nechám také vyšetřit, něco se mi nezdá. Pořád šílená únava a přibírat???? No 50 nebo 15, to je jedno, nemocný člověk hubne a já teď ani nejím, není mi dobře a kilo nahoře, ovšem k tomu doktorovi už ne, nevěřím mu.

Roxana 15. 02. 2010, 16:45

tepito
To si dojdi-taky jsem se cítila hrozně unavená,ale to ženská bere,že je normální...Ani sem moc nejedla,nebyla chuť,ale kila šli nahoru ,jak kdybych se cpala od rána do večera.

tepito 15. 02. 2010, 17:23