Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Odlišnosti české kuchyně od kuchyní zahraničních

Přidat příspěvek
Roxana
Roxana

28. 12. 2009, 21:11

Já jsem vždycky jednou nohou už v Praze a pak dcera řekne co předělala v bytě a nejedu nikam! Já se bojím! Do Prahy ještě, ale ne domů, mám pocit, že bych se nevrátila.

Odpovědět

Angel 666
Angel 666

27. 12. 2009, 23:52

Jasně, Rox, už se těším

Cituji:

Horní Počernice zdraví Brandýs, tam jsem byla často, ještě když tam bývaly trhy a pak jsem tam měla jít pracovat, místo toho jsem na Vysočině

Cituji:

Tepi, sice jsem se narodila v Děčíně, kam si moje maminka na pár let "odskočila", ale jinak celá moje rodina žije odjakživa těsně vedle Prahy v Brandýse. Babička se odtud celý život nevzdálila, takže recept je třeba už několik generací starý

Cituji:

Angel666-děláme rajskou stejně-nejsi náhodou od Pardubic?

 

 

Odpovědět

veka
veka

27. 12. 2009, 21:57

Tady se chystá sraz v Praze? Já tam chci taky i když nejsem z Prahy!

Odpovědět

Roxana
Roxana

27. 12. 2009, 21:40

Horní Počernice zdraví Brandýs, tam jsem byla často, ještě když tam bývaly trhy a pak jsem tam měla jít pracovat, místo toho jsem na Vysočině

Cituji:

Tepi, sice jsem se narodila v Děčíně, kam si moje maminka na pár let "odskočila", ale jinak celá moje rodina žije odjakživa těsně vedle Prahy v Brandýse. Babička se odtud celý život nevzdálila, takže recept je třeba už několik generací starý

Cituji:

Angel666-děláme rajskou stejně-nejsi náhodou od Pardubic?

 

Odpovědět

Angel 666
Angel 666

27. 12. 2009, 10:51

Tepi, sice jsem se narodila v Děčíně, kam si moje maminka na pár let "odskočila", ale jinak celá moje rodina žije odjakživa těsně vedle Prahy v Brandýse. Babička se odtud celý život nevzdálila, takže recept je třeba už několik generací starý

Cituji:

Angel666-děláme rajskou stejně-nejsi náhodou od Pardubic?

 

Odpovědět

tepito
tepito

27. 12. 2009, 05:49

Angel666-děláme rajskou stejně-nejsi náhodou od Pardubic?

Odpovědět

Angel 666
Angel 666

26. 12. 2009, 11:45

Ještě jsem zapomněla- když dělám plněné papriky v rajské, tak tam tymián nedávám, tam dávám jen pepř, bobkový list a malinko nového koření.

Odpovědět

Angel 666
Angel 666

26. 12. 2009, 11:42

Přesně, každý má svoji variantu. Já vařím rajskou tak, jak mě ji naučila babička- dávám tymián, nové koření, pepř a bobkový list. Moje tchýně zase dává perník i tu skořici, ale upřímně řečeno, ta její varianta mi připadá převoněná. Když jsem ji před lety ochutnala poprvé, tak nevím proč mi připadala jako vůně z kostela při vánoční mši- to je hloupý přirovnání, co? Ale mně to tenkrát tak naskočilo

Cituji:

Tak já zase neslyšela o perníku... ale vypadá to zajímavě, vyzkouším.

Cituji:

Hihihi, jiný kraj - jiný mrav! Tam jsem tymián nedala jakživa, ani to neslyšela. Ale naši nedávají skořici a strouhaný perník, to jsem se ještě zasvobodna do rajské naučila dávat od kolegyně, ono je variant.

Cituji:

U nás se tymián nedává,ten zase dávám do rajský.

 

 

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

26. 12. 2009, 10:28

Tak já zase neslyšela o perníku... ale vypadá to zajímavě, vyzkouším.

Cituji:

Hihihi, jiný kraj - jiný mrav! Tam jsem tymián nedala jakživa, ani to neslyšela. Ale naši nedávají skořici a strouhaný perník, to jsem se ještě zasvobodna do rajské naučila dávat od kolegyně, ono je variant.

Cituji:

U nás se tymián nedává,ten zase dávám do rajský.

 

Odpovědět

Roxana
Roxana

25. 12. 2009, 22:23

Hihihi, jiný kraj - jiný mrav! Tam jsem tymián nedala jakživa, ani to neslyšela. Ale naši nedávají skořici a strouhaný perník, to jsem se ještě zasvobodna do rajské naučila dávat od kolegyně, ono je variant.

Cituji:

U nás se tymián nedává,ten zase dávám do rajský.

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

25. 12. 2009, 11:10

Jj - chutě jsou různé, taky musím sledovat, co kdo doma jí a nejí....

Cituji:

Skořici používá do rajský má nejmladší sestra,ale u nás doma to nikomu nechutnalo.

 

Odpovědět

tepito
tepito

25. 12. 2009, 06:05

Skořici používá do rajský má nejmladší sestra,ale u nás doma to nikomu nechutnalo.

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

24. 12. 2009, 16:09

Tak do rajský dávám celou skořici a kousek citronové kůry... tymián nee... Inu jako vždy - co kuchař, to jiný recept, i když stejné jídlo

Cituji:

U nás se tymián nedává,ten zase dávám do rajský.

 

Odpovědět

tepito
tepito

24. 12. 2009, 13:04

U nás se tymián nedává,ten zase dávám do rajský.

Odpovědět

Roxana
Roxana

24. 12. 2009, 11:07

Jo, je to ona, co jsem myslela! Jen vím, že byla "na divoko" - na zvěřinu, tudíž stoprocentně vím, že s etam dával i tymián. Jakmile pojedu k našim, zeptám se. Ale to co píšeš je ono! Recepty po babičkách...

Cituji:

Chápu-mám taky děti,které si žádají jídla po babičce,jen můj muž se nad nimi ofrňuje.

Naše "bílá omáčka"se dělá z králíka,který se uvaří s bobk.listem,novým kořením a celým pepřem+sůl.Zahustí se Hl.moukou rozkvedlanou v trošce mlíka.Jí se to s vař.bramborama.Levný a moc dobrý.

Odpovědět

tepito
tepito

24. 12. 2009, 07:37

Málem jsem zapoměla na nejdůležitější-na talíři si každý sám dochutí octem.

Odpovědět

tepito
tepito

24. 12. 2009, 07:34

Chápu-mám taky děti,které si žádají jídla po babičce,jen můj muž se nad nimi ofrňuje.

Naše "bílá omáčka"se dělá z králíka,který se uvaří s bobk.listem,novým kořením a celým pepřem+sůl.Zahustí se Hl.moukou rozkvedlanou v trošce mlíka.Jí se to s vař.bramborama.Levný a moc dobrý.

Odpovědět

Roxana
Roxana

23. 12. 2009, 11:28

Ahá, pozor to bude jiná,ale vím asi o kterou jde, tu neumím, ale  mámy se za dobré paměti zeptám. Dělaly ji za mého mládí se zajícem (otec chodil na hony) a nebo králíkem, úplně cítím tymián, musel tam být! A já ho tehdy ještě neznala....

Tohle je něco jiného, to dám vařit kroupy - velké do osolené vody,kmín, pak zaliju smetanou s moukou. A k tomu vařené brambory, opečené na sádle, taky pokmínuju trochu. Nebo dávali jen mléko, ono dřív bylo od krávy jak dnešní smetana z obchodu, že?

Jednoduché, laciné a asi hóóóódně starý recept, jenže známý byl čechopolák od Ostravy, no ten co tam nasypal by ani prase nesežralo. Prostě já na to byla zvyklá jako dítě a moje děti? Jak jsou staré, tak se po tom mohou utlouci, chápeš to???

Cituji:

Roxano,jak děláš bílou omáčku?Umím ji od babičky z Pardubic a tak by mě zajímalo,zda ji děláme stejně.U nás se dělá z králíka a jí se s bramborama.

Odpovědět

tepito
tepito

20. 12. 2009, 18:01

Roxano,jak děláš bílou omáčku?Umím ji od babičky z Pardubic a tak by mě zajímalo,zda ji děláme stejně.U nás se dělá z králíka a jí se s bramborama.

Odpovědět

svetlana
svetlana

20. 12. 2009, 12:52

ale slovensiá a česká sa veľmi podobajú...

Odpovědět

svetlana
svetlana

20. 12. 2009, 12:48

myslím,že všetky kuchyne sú odlišné :D

Odpovědět

Roxana
Roxana

20. 12. 2009, 08:52

 

Cituji:

Já taky ne! Protože nemohu, Slovensko neberu jako cizinu....Akorát, že tam vznikly, jsou jejich nápad a psalo se o rozdílech, já tak dvakrát žádné typicky slovenské recepty neznám, ale myslím, že by se našlo, jako u nás různé krajové.

Ale to už nezkouším, jednou jsme známému z Ostravy předložili pro jeho zvědavost jídlo, které se tu běžně vaří a u nás je oblíbené a on si (bílá omáčka) do toho narval Maggi a všechno koření co potkal, no děs, protože se mu to pořád nezdál ono.

No, guláš z toho neudělal a jíst se to pak opravdu nedalo. Od té doby na každého kašlu a nechám si to pro sebe.

Cituji:

Taky bych řekla že ano. třeba halušky...

Halušky už neberu jako exotiku z ciziny.

Odpovědět

tepito
tepito

20. 12. 2009, 06:26

 

Cituji:

Taky bych řekla že ano. třeba halušky...

Halušky už neberu jako exotiku z ciziny.

Odpovědět

Roxana
Roxana

16. 12. 2009, 21:16

Taky bych řekla že ano. třeba halušky...

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

12. 12. 2009, 16:44

Určitě - vždyť už je rozdíl jen mezi českou a moravskou kuchyní - viz české zelí a moravské zelí.... Morava více mastí...

Cituji:

myslíte,že je aj nejaký rozdiel medzi slovenskou a českou kuchyňou?

 

Odpovědět