Parní hrnec

03. 11. 2012, 15:04
Pomalý hrnec pracuje na principu velmi pomalého vaření. Hrnec má dvě části vnější je kovová a vnitřní část tvoří keramická nádoba, má skleněnou poklici, takže se dá všechno kontrolovat i zrakem. Má nastavitelné dva stupně teploty High (vyšší teplota) a Low (to je nižší teplota). Záleží na nastavení, já používám častěji stupeň High, na tenhle stupeň se maso uvaří asi za 4-5 hodin. Na nižší stupeň to trvá 8-10 hodin. Tenhle hrnec má zanedbatelnou spotřebu energie, takže i když ty časy vypadají hrůzostrašně, tak je to vlastně hodně ekonomické vaření. Výhoda je v tom, že třeba brzo ráno se všechno třeba na guláš vloží do hrnce, zapne se a člověk klidně může odejít do práce. Odpoledne, po příchodu domů, už vás vítá hotový oběd nebo večeře. Zatím všechno, co jsem připravovala v tomhle hrnci, tak bylo moc dobré. Já osobně miluju perník. Namíchám si těsto, zapnu hrnec a za tři hodiny mám úžasný voňavý perník bez hlídání, mezitím si můžu dojet nakoupit nebo cokoliv jiného a nic se mi nepřipálí. Já jsem ho hrozně chtěla od Ježíška už předloni, manžel s dcerou ho všude sháněli a nakonec ho sehnali v Makru. Jak se to řekne slovansky, to nevím, ale řekla bych, že asi stejně jako česky. Za ty dva roky jsem si sehnala všude možně už strašně moc receptů, mám už recepty vlastně na cokoliv v pomalém hrnci. Třeba bezva je vařit čočku, nemusí se předem máčet, vůbec se nemíchá a vlastně nehlídá a hotová je strašně dobrá. Jestli budete mít zájem, můžu tohle téma ještě víc rozebrat.

23. 01. 2010, 16:52
Nejspíš měly "lepivý" pohovor, jak jsem vypozorovala... v jeho důsledku si asi mami na leccos (musela?) vzpomněla....
A jak to dělala u maminky, zalepila jí pusu a slepila ruce?
A to já dodnes nezapomenu, jak babika "lepila" u mamky moje problémy, takže trest býval významně snížen....
Babička lepila kašičkou z hl.mouky-a drží to do dnes.
Odpovědět

19. 01. 2010, 18:52
Na demolici kuchyně stačí kousek těsta, lžíce mouky, váleček a jedno mrně!!!!
Můžu to potvrdit, vždyť jsem to prožívala čtyřikrát!
Na demolici kuchyně stačí i obyčejná, špatně uzavřená, šlehačková láhev (teda bylo to riziko dob, kdy jsme si takto šlehačku dělávali doma a používali bombičky)...
Ale jasně, každý jak se mu to hodí, nikdo Tě nenutí vařit v něm, kamarádce vymaloval a zdemoloval kuchyni rajskou omáčkou, taky nemohl vypouštět páru, to se musí hlídat a čistit. Ona je trochu laxnější, aspoň s ničím netrápí. Ale ještě že tam nebyla!
A o výbuchu plynové bomby u vařiče na chatě jsem taky slyšela, dokonce od ní. My vždy měli jen elektřinu. na chatě tedy vařišč na plyn. Proud tam nebyl.
Odpovědět

19. 01. 2010, 17:44
Na demolici kuchyně stačí i obyčejná, špatně uzavřená, šlehačková láhev (teda bylo to riziko dob, kdy jsme si takto šlehačku dělávali doma a používali bombičky)...
Ale jasně, každý jak se mu to hodí, nikdo Tě nenutí vařit v něm, kamarádce vymaloval a zdemoloval kuchyni rajskou omáčkou, taky nemohl vypouštět páru, to se musí hlídat a čistit. Ona je trochu laxnější, aspoň s ničím netrápí. Ale ještě že tam nebyla!
A o výbuchu plynové bomby u vařiče na chatě jsem taky slyšela, dokonce od ní. My vždy měli jen elektřinu. na chatě tedy vařišč na plyn. Proud tam nebyl.
Odpovědět
19. 01. 2010, 16:20
Ale jasně, každý jak se mu to hodí, nikdo Tě nenutí vařit v něm, kamarádce vymaloval a zdemoloval kuchyni rajskou omáčkou, taky nemohl vypouštět páru, to se musí hlídat a čistit. Ona je trochu laxnější, aspoň s ničím netrápí. Ale ještě že tam nebyla!
A o výbuchu plynové bomby u vařiče na chatě jsem taky slyšela, dokonce od ní. My vždy měli jen elektřinu. na chatě tedy vařišč na plyn. Proud tam nebyl.
Odpovědět19. 01. 2010, 12:59
Nevím,Prostě to je pro mě velice nebezpečná věc.Raději jsem si koupila dražší nádobí a papiňák už nechci.To samí je s plynem.U kamaráda bouchl plyn , když sousedka zazvonila.Kolegině z práce se otrávila plynem z karmy.To jsou věci u kterých mě nikdo nepřesvědčí,abych si je pořídila.Budu asi paranoidní.
Odpovědět08. 12. 2009, 09:45
No, tak papiňák čili tlakový hrnec používám leta letoucí, už za svobodna a to jsem vdaná 30 let. To nějak začínaly. Výborná věc - nebezpečná zbraň, pokud se ucpe pojistka či vyvaří voda. Na to pozor, kamarádka si "vymalovala" tímto způsobem kuchyni a létající hrnec (ne UFO!) ji div nezabil. Jinak je k nezaplacení.
Ale o tom parním hrnci se toho koukám moc nedozvím
Tchán vařil v papiňáku tak šikovně,že zdemoloval celou kuchyň.Hned jsem ten svůj uložila do bezpečí.
Odpovědět19. 11. 2009, 21:49
No, tak papiňák čili tlakový hrnec používám leta letoucí, už za svobodna a to jsem vdaná 30 let. To nějak začínaly. Výborná věc - nebezpečná zbraň, pokud se ucpe pojistka či vyvaří voda. Na to pozor, kamarádka si "vymalovala" tímto způsobem kuchyni a létající hrnec (ne UFO!) ji div nezabil. Jinak je k nezaplacení.
Ale o tom parním hrnci se toho koukám moc nedozvím
Odpovědět