Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Sušené droždí nebo kvasnice

Přidat příspěvek
Lucie
Lucie

26. 02. 2013, 18:03

Dobrý den, jen se zeptám, jestli náhodou nemáte právě recept na ten svatojánský chléb, co má kolovat pro štěstí, nemůžu ho nikde najít. děkuji L.

Cituji:

No přivedl mě k tomu recept na svatojánský chléb (jak to má správně pro štěstí kolovat - dostaneš těsto, podle receptury o ně dál pečuješ, pak někdy část oddělíš a předáš dál...), kdy těsto kyne několik dní a musí být v ledničce. Tak jsem jednou zkusila dát kynuté těsto, to obyčejné, do ledničky - pekla jsem švestkové koláče, takže dva jsem upekla a dva dala na plech (řípravené jen je šupnout do trouby) a do ledničky. Ty jsem pak asi za dva dny vyndala ráno z ledničky a odpoledne upekla - nic jim nebylo. Pak jsem příště zkusila dát jeden do mrazničky a ten jsem pak vyndala den předem do ledničky, pak ráno z ledničky a odpoledne upéci a taky v pohodě. Takže ve výsledku byl švestkový koláč celý týden k dispozici a byl čerstvě upečený. Pánové mě tenkrát mooooc chválili

Cituji:

Droždí jo, ale o těstu jsem tu slyšela poprvé, zajímavé...

Cituji:

Já si občas hodím kostku droždí na mrazák, tam se mu nic nestane a po rozmražení funguje normálně... Takhle tam dávám i vykynuté kynuté těsto...

 

Odpovědět

tepito
tepito

05. 02. 2011, 09:42

Nevadí nám zase až tak plísně-na ty je naše tělo nastavené.Horší jsou všechny umělotiny-aspartamy,zvýrazňovače chuti,stabilátory atd.S tím si naše tělo poradit neumí...Jasným příkladem,co všechno jíme,je maso plné dioxinů.Vepři(a nejenom oni)jsou vykrmováni jen tím nejlevnějším-rozemleté,sušené mršiny atd.Je to humus a my to jíme...

Odpovědět

f.kunc
f.kunc

04. 02. 2011, 13:50

joooo , chleba  , tak to jsem slyšel , že se dneska starej chleba - který se neprodá - semele a přidává do nový várky . a pak proč je takovej kolikrát hnusnej.  joooo , bysmis je bysmis , že joo. když si vzpomenu , jakej býval dřív , vydržel hodně dlouho a dneska , škoda mluvit. asi se šetří i na surovinách které se mají do těsta dávat a nejen do těsta , ale to by byla diskůůze na týýden nejmíň , že joo .

Odpovědět

f.kunc
f.kunc

04. 02. 2011, 13:44

 

Cituji:

To mi připomíná mojí babičku, ta dokud nedojedla chleba, tak nový nekoupila a většinou ta patka už  byla celá zelená a ani to jí nevadilo, přece nebude plýtvat jídlem. No a babičce je 88 a je tady pořád a relativně zdravá. Jen teď žije u své dcery, mé tety a ta už na ni dohlíží, aby už nic takového nebaštila.

 

Cituji:

Děvče, jak začnem rozebírat (jenom poživatiny), v čem byly za našeho mlada jiné, tak u toho PC opravdu zestárnem, že už se nezvednem. No jo, máš pravdu, seschlo se, ale teď hned vše plesniví, což je opravdu s podivem.

Třeba chléb, no druhý den  je takový nejedlý  a třetí den zelený či modrý. Ještě pár dní a sklízíme houby.

Plísně jsou strašný neřád, někdy je ani nevidíme, jsou rakovinotvorné, škodlivé po všech stránkách a co horšího, kousek je plesnivý, ale kořeny už v celém výrobku. Nekupovat v prodejnách okrájenou zeleninu!

Vrátím se trochu k léčitelství. Páter Ferda plísně k smrti nenáviděl. Ten už z toho byl nemocný, viděl je snad všude, to už taky snad až přeháněl, člověk ale neví, nebyl to žádný hlupák. Ten kdyby viděl maji babičku, jak plíseň - když už se naskytla, odkrojila či seškrábla a používala výrobek dál, umřel z ní daleko dříve. Ne z plísně, leč babičky.

Dovoluji si ještě podotknout, že oba moji tito prarodiče si s plísní, cholesterolem v sádle, másle, či bůčku a jinde, mléko pili každý den, no, nebudu to dál rozebírat, moc starostí nedělali. neznala jsem je nemocné a penicilín neznali.

Umřeli v požehnaném věku a bohužel zdraví....My asi půjdem dřív - ne že se prodlužuje život a dohadrovaní až hanba! Kůstka by z nás nebyla k použití.

 

Cituji:

Všimly jste si, že čerstvé droždí v krátké době zplesniví? Pokud si pamatuju z dětství, tak vždycky spíš úplně vyschlo, ale nikdy neplesnivělo. Zajímalo by mě, v čem je dneska jiné.

 

Odpovědět

Hanče
Hanče

12. 09. 2010, 20:06

Taky záloeží na tom, jaké instantní droždí koupíte - některé je na 0,5kg a některé i na 1kg mouky. Pozor na to!!!!

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

17. 02. 2010, 16:56

Jj - praktikuji to tak již dlouho a jsem spokojená.

Cituji:

Vida, s tím těstem v ledničce to stojí fakt za pokus.

 

Odpovědět

Roxana
Roxana

16. 02. 2010, 19:36

Vida, s tím těstem v ledničce to stojí fakt za pokus.

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

16. 02. 2010, 17:30

Možná je to tím, že já mám malé plechy

Cituji:

Abych měla něco k zmražení,to bych musela dělat těsto z 2 kg mouky.Většinou dělám z 1kg-to je na dva plechy-během dne je to fuč.

 

Odpovědět

tepito
tepito

16. 02. 2010, 10:42

Abych měla něco k zmražení,to bych musela dělat těsto z 2 kg mouky.Většinou dělám z 1kg-to je na dva plechy-během dne je to fuč.

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

15. 02. 2010, 22:20

Tak jediné, co jsem zatím zjistila, je, že jeden pytlíček je na půl kila mouky.

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

06. 02. 2010, 06:57

No přivedl mě k tomu recept na svatojánský chléb (jak to má správně pro štěstí kolovat - dostaneš těsto, podle receptury o ně dál pečuješ, pak někdy část oddělíš a předáš dál...), kdy těsto kyne několik dní a musí být v ledničce. Tak jsem jednou zkusila dát kynuté těsto, to obyčejné, do ledničky - pekla jsem švestkové koláče, takže dva jsem upekla a dva dala na plech (řípravené jen je šupnout do trouby) a do ledničky. Ty jsem pak asi za dva dny vyndala ráno z ledničky a odpoledne upekla - nic jim nebylo. Pak jsem příště zkusila dát jeden do mrazničky a ten jsem pak vyndala den předem do ledničky, pak ráno z ledničky a odpoledne upéci a taky v pohodě. Takže ve výsledku byl švestkový koláč celý týden k dispozici a byl čerstvě upečený. Pánové mě tenkrát mooooc chválili

Cituji:

Droždí jo, ale o těstu jsem tu slyšela poprvé, zajímavé...

Cituji:

Já si občas hodím kostku droždí na mrazák, tam se mu nic nestane a po rozmražení funguje normálně... Takhle tam dávám i vykynuté kynuté těsto...

 

Odpovědět

Angel 666
Angel 666

05. 02. 2010, 20:02

To mi připomíná mojí babičku, ta dokud nedojedla chleba, tak nový nekoupila a většinou ta patka už  byla celá zelená a ani to jí nevadilo, přece nebude plýtvat jídlem. No a babičce je 88 a je tady pořád a relativně zdravá. Jen teď žije u své dcery, mé tety a ta už na ni dohlíží, aby už nic takového nebaštila.

 

Cituji:

Děvče, jak začnem rozebírat (jenom poživatiny), v čem byly za našeho mlada jiné, tak u toho PC opravdu zestárnem, že už se nezvednem. No jo, máš pravdu, seschlo se, ale teď hned vše plesniví, což je opravdu s podivem.

Třeba chléb, no druhý den  je takový nejedlý  a třetí den zelený či modrý. Ještě pár dní a sklízíme houby.

Plísně jsou strašný neřád, někdy je ani nevidíme, jsou rakovinotvorné, škodlivé po všech stránkách a co horšího, kousek je plesnivý, ale kořeny už v celém výrobku. Nekupovat v prodejnách okrájenou zeleninu!

Vrátím se trochu k léčitelství. Páter Ferda plísně k smrti nenáviděl. Ten už z toho byl nemocný, viděl je snad všude, to už taky snad až přeháněl, člověk ale neví, nebyl to žádný hlupák. Ten kdyby viděl maji babičku, jak plíseň - když už se naskytla, odkrojila či seškrábla a používala výrobek dál, umřel z ní daleko dříve. Ne z plísně, leč babičky.

Dovoluji si ještě podotknout, že oba moji tito prarodiče si s plísní, cholesterolem v sádle, másle, či bůčku a jinde, mléko pili každý den, no, nebudu to dál rozebírat, moc starostí nedělali. neznala jsem je nemocné a penicilín neznali.

Umřeli v požehnaném věku a bohužel zdraví....My asi půjdem dřív - ne že se prodlužuje život a dohadrovaní až hanba! Kůstka by z nás nebyla k použití.

 

Cituji:

Všimly jste si, že čerstvé droždí v krátké době zplesniví? Pokud si pamatuju z dětství, tak vždycky spíš úplně vyschlo, ale nikdy neplesnivělo. Zajímalo by mě, v čem je dneska jiné.

 

Odpovědět

Roxana
Roxana

05. 02. 2010, 19:47

Jééééééé, to mám za sebou taky, jak mi to teklo mezi prsty, voňavka...  a zabalené ukázkově, úúplně to vidím!

No  nevím tedy z čeho to droždí bylo dřív a  čeho dnes.

Cituji:

Jednou jsem pořád chodila do ledničky a zkoumala jsem, co tam pořád tak smrdělo. A bylo to čím dál tím horší. Nemohla jsem to pořád najít až nakonec jsem vyklidila celou ledničku, umyla a pak postupně čuchala ke každé věci, co to smrdí. Ano, byly to kvasnice, na první pohled byly v pořádku, hezky zabalené, v celku a když jsem je rozdělala, tak byly skoro tekuté. FUJJJJJ

Odpovědět

Roxana
Roxana

05. 02. 2010, 19:45

Droždí jo, ale o těstu jsem tu slyšela poprvé, zajímavé...

Cituji:

Já si občas hodím kostku droždí na mrazák, tam se mu nic nestane a po rozmražení funguje normálně... Takhle tam dávám i vykynuté kynuté těsto...

Odpovědět

Roxana
Roxana

05. 02. 2010, 19:44

Děvče, jak začnem rozebírat (jenom poživatiny), v čem byly za našeho mlada jiné, tak u toho PC opravdu zestárnem, že už se nezvednem. No jo, máš pravdu, seschlo se, ale teď hned vše plesniví, což je opravdu s podivem.

Třeba chléb, no druhý den  je takový nejedlý  a třetí den zelený či modrý. Ještě pár dní a sklízíme houby.

Plísně jsou strašný neřád, někdy je ani nevidíme, jsou rakovinotvorné, škodlivé po všech stránkách a co horšího, kousek je plesnivý, ale kořeny už v celém výrobku. Nekupovat v prodejnách okrájenou zeleninu!

Vrátím se trochu k léčitelství. Páter Ferda plísně k smrti nenáviděl. Ten už z toho byl nemocný, viděl je snad všude, to už taky snad až přeháněl, člověk ale neví, nebyl to žádný hlupák. Ten kdyby viděl maji babičku, jak plíseň - když už se naskytla, odkrojila či seškrábla a používala výrobek dál, umřel z ní daleko dříve. Ne z plísně, leč babičky.

Dovoluji si ještě podotknout, že oba moji tito prarodiče si s plísní, cholesterolem v sádle, másle, či bůčku a jinde, mléko pili každý den, no, nebudu to dál rozebírat, moc starostí nedělali. neznala jsem je nemocné a penicilín neznali.

Umřeli v požehnaném věku a bohužel zdraví....My asi půjdem dřív - ne že se prodlužuje život a dohadrovaní až hanba! Kůstka by z nás nebyla k použití.

 

Cituji:

Všimly jste si, že čerstvé droždí v krátké době zplesniví? Pokud si pamatuju z dětství, tak vždycky spíš úplně vyschlo, ale nikdy neplesnivělo. Zajímalo by mě, v čem je dneska jiné.

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

04. 02. 2010, 16:55

Já si občas hodím kostku droždí na mrazák, tam se mu nic nestane a po rozmražení funguje normálně... Takhle tam dávám i vykynuté kynuté těsto...

Odpovědět

veka
veka

04. 02. 2010, 07:53

Jednou jsem pořád chodila do ledničky a zkoumala jsem, co tam pořád tak smrdělo. A bylo to čím dál tím horší. Nemohla jsem to pořád najít až nakonec jsem vyklidila celou ledničku, umyla a pak postupně čuchala ke každé věci, co to smrdí. Ano, byly to kvasnice, na první pohled byly v pořádku, hezky zabalené, v celku a když jsem je rozdělala, tak byly skoro tekuté. FUJJJJJ

Odpovědět

tepito
tepito

04. 02. 2010, 05:35

 

Cituji:

Všimly jste si, že čerstvé droždí v krátké době zplesniví? Pokud si pamatuju z dětství, tak vždycky spíš úplně vyschlo, ale nikdy neplesnivělo. Zajímalo by mě, v čem je dneska jiné.

V balení-dřív se na krám dovezla veliká kostka zabalená v pergamenu a prodavačky ho naporcovaly a zabalily.Dneska je neprodyšně uzavřený a nemůže dýchat,drží se tam vlhkost-prostě všechno špatně....

Odpovědět

Angel 666
Angel 666

03. 02. 2010, 23:22

Všimly jste si, že čerstvé droždí v krátké době zplesniví? Pokud si pamatuju z dětství, tak vždycky spíš úplně vyschlo, ale nikdy neplesnivělo. Zajímalo by mě, v čem je dneska jiné.

Odpovědět

Roxana
Roxana

03. 02. 2010, 23:01

Ale usnadníš. Já ho mám doma pořád, jako ránu jistoty, kolikrát se mi stalo, že jsem si myslela, že ho  mám a neměla jsem, pane to byl pytlíček dobrý.

Nebo mi někdy začínalo plesnivět.

Jinak ho hlavně používám do pekárny a když normálně, pořádně si přečti návod, každý je taky od jiného výrobce, ale počítej s tím, že nemá ty "grády", trochu déle to trvá než těsto vykyne a možná i méně, ale to záleží i na výrobci. Každopádně jsem tam nasypala jednou trochu sody, když to  nikam nešlo a bylo.

Cituji:

Ach jo, myslela jsem, že si usnadním práci....

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

02. 02. 2010, 19:14

Ach jo, myslela jsem, že si usnadním práci....

Odpovědět

Maja
Maja

01. 02. 2010, 21:54

Já jsem použila sušené droždí jen do domácí pekárny, ale stejně podle receptů je to pokaždé jiné množství i když mouky je pořád stejné množství.

Odpovědět

Angel 666
Angel 666

01. 02. 2010, 18:32

Já ho používám taky zásadně jen v domácí pekárně. Tam dávám jeden sáček na 500 g mouky. Když náhodou zadělávám těsto ručně, tak používám čerstvé droždí. Možná je to jen můj pocit, ale zdá se mi, že při použití u ručně dělaného kynutého těsta je tam to sušené cítit, tak  radši dávám čerstvé a dělám kvásek.

Odpovědět

veka
veka

01. 02. 2010, 18:22

Já ho dávám do domácí pekárny, když peču chleba. Vždycky jsem dávala celý sáček. Jiným zkušenosti nemám

Odpovědět

Ajaja
Ajaja

01. 02. 2010, 17:01

Kdo máte zkušenosti se sušeným droždím ? Jak ho dávkovat ? Už mě kolikrát napadlo, že je to pohodlnější, než čekat, až vzejde kvásek.

Odpovědět