Avokádový olej

Tento druh oleje je velmi podobný olivovému oleji, ale je jemnější a méně hořký. Rovněž jeho využití v gastronomii je velmi podobné. Pro svou jemnou chuť nestírá přirozenou chuť pokrmů. Používá se na přípravě ryb a bílého masa, do salátů z čerstvé zeleniny i do jiných zeleninových pokrmů, jež jsou už tepelně zpracovány. Narozdíl od olivového a arašídového oleje, jenž mohou být zahřívány jen na teplotu 175°C, se avokádový olej může bez potíží zahřát až na 300°C. Proto se tak využívá pro přípravu jídel z wok pánve, neboť tam vyžaduje zelenina i maso delší tepelnou úpravu. Avokádový olej je vážený i pro své léčivé účinky. Obsahuje draslík, vitamin B6, E a C, čímž napomáhá snižování cholesterolu, chrání před rakovinotvorným bujením, zlepšuje krevní tlak a srdeční činnost.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář