Banán

Pochází z Jižní Asie, ale pěstuje se například v Africe, Americe, na Kanárských ostrovech nebo v Oceánii a vyváží se do celého světa. Známo je až na 100 odrůd tohoto ovoce. Banánové trsy se sklízí zcela zelené, balí se do igelitů a do krabic. Zelené plody obsahují hodně škrobu, který se dozráváním mění na cukr a banán sládne. Banány jsou ošetřovány chemickým postřikem, a proto by se měly před oloupáním omýt. Obsahují velké množství sacharidů, a to škrobů, ovocného a hroznového cukru. Dále jsou bohaté na minerály jako hořčík, draslík, vápník, vitamíny B1 a B6 a vlákninu. Banány jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, pro sportovce a stresované osoby. Dlouhodobě zasytí a nejsou těžké na žaludek, spíše naopak pomáhají při dietních chybách, podporují vylučování inzulinu, pomáhají zlepšit náladu a podporují látkovou výměnu sacharidů, prospívají srdci, játrům a pleti. Banány skladujte při pokojové teplotě, nedávejte je do lednice, neboť se zastaví jejich přirozený proces zrání. Nejlépe dozrají na míse s jiným ovocem nebo v papírovém sáčku či novinách. Banány neutralizují chuť v ústech, je dobré je konzumovat po jídlech ostrých, pikantních nebo česnekových. V kuchyni je využijete v mnoha směrech, můžete je přidat do ovocného salátu, dezertů, želatinových dortů, na ozdobu, rozmačkané do těsta na bábovku a moučníky. Aby oloupaný banán nezhnědl potřete jej citronovou šťávou. Kdo snese kombinaci masa a ovoce, může banánem naplnit například kuřecí roládu. V obchodech se můžete setkat i s banány na vaření a zeleninovými banány. Ty se nejí syrové, ale musí se před konzumací tepelně upravit. Mohou se dusit, vařit nebo smažit či fritovat. Nejsou sladké a v pokrmu plní funkci přílohy, asi jako brambory.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
jangozila
447 990 hmot že 5l

jangozila 24. 05. 2018, 14:23