Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Bazalka

Rajčatový salát s mozzarellou

Rajčatový salát s mozzarellou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 větších rajčat, 350 g mozzarelly, 7 lžic olivového oleje, svazek čerstvé bazalky, sůl, pepř

Omyjeme rajčata a nakrájíme je na kolečka. Mozzarellu pokrájíme na plátky a natrháme lístky bazalky. Rajčata a mozzarellu střídavě poklademe na talíř a zakapeme olivovým olejem. Dosolíme a dopepříme podle chuti. Nahoru naklademe natrhané lísky baz...

Salát z rukoly

Salát z rukoly

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení rukoly, 2 hrsti polníčku, 2 větší rajčata, 3 mrkve, 1/2 salátové okurky, 2 lžíce olivového oleje, troška čerstvé nebo sušené bazalky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička plnotučné hořčice

Rukolu i polníček opláchneme, vsypeme do misky. Rajčata nakrájíme na osminky, salátovou okurku na velmi tenká kolečka. Mrkev nastrouháme nahrubo. Vše smícháme a zakápneme zálivkou připravenou z olivového oleje, hořčice, soli a bazalky. Dle libosti...

Zapečené gnocchi misky

Zapečené gnocchi misky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g gnocchi, 1 menší pórek, 3 stroužky česneku, 150 ml sladké smetany, 100 g žampionů nebo malá plechovka, 150 g šunky nebo, 150 g anglické slaniny, 2 rajčata, troška čerstvé bazalky, 1 cibule, 1 lžička olivového oleje, 2 lžičky kremžské hořčice, sůl, pepř, 200 g eidamu nebo parmezánu

Gnocchi uvaříme podle návodu na obalu. Cibuli nasekáme najemno a dáme na olivový olej zesklovatět. Přidáme česnek nasekaný na tenké plátky, šunku nakrájenou na proužky či slaninu na kostičky a opečeme. Přidáme žampiony, pórek nakrájený na kolečka...

Rychlovka z lilků

Rychlovka z lilků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 krajíce chleba, 1/2 lilku, 1 lžíce olivového oleje, 10 dkg barevné papriky, 2 stroužky česneku, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička tymiánu, 3 lístky čerstvé bazalky, špetka soli, troška mletého bílého pepře

Lilek nakrájíme na tenké podélné plátky, které nasolíme a necháme vypotit. Setřeme vyšlou vodu a grilujeme z obou stran po 2 minutách. Připravíme si marinádu z oleje, citrónové šťávy, tymiánu, utřeného česneku se solí, pepře. Vložíme grilované lil...

Smažené krevety

Smažené krevety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g syrových oloupaných krevet, 100 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 lžička sušené bazalky, sůl, pepř, olej na smažení, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky mleté paprika

Olej rozehřejeme na 180 °C. Mezitím si rozšleháme vejce a přidáme mouku, sušenou bazalku, kari koření, mletou papriku, sůl a pepř dle chuti. Krevety postupně obalíme v této směsi a dáme smažit na 3-5 minut do rozehřátého oleje.

Špagety s bazalkou

Špagety s bazalkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g špaget, 1 paličku česneku, hrst čerstvé bazalky, 100 g parmazánu, sůl

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, mírně osolíme a vhodíme špagety. Vaříme 10-12 minut, dokud nezměknou. Mezitím nastrouháme parmazán, přidáme najemno nasekanou bazalku a česnek. Špagety necháme okapat a důkladně promícháme se zelenou směsí.

Univerzální tvarohový dip

Univerzální tvarohový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kozího sýru, 120 g jemného tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce citrónové šťávy, 1-2 lžíce olivového oleje, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, špetka mletého pepře, hrst čerstvě nasekané bazalky nebo pažitky nebo kopru, apod.

Sýr rozdrobíme a utřeme dohladka s tvarohem. Zjemníme smetanou, vetřeme citrónovou šťávu, olivový olej a utřený česnek se solí. Dochutíme pepřem a najemno nasekanou bazalkou, příp. koprem, pažitkou, mátou – záleží na chuti každého.

Domácí bylinkové máslo

Domácí bylinkové máslo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka másla, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané bazalky, 1/2 lžíce nasekané pažitky, 1/2 lžičky kari koření, sůl

Máslo nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru a rozšleháme. Přidáme nasekanou bazalku, nasekanou pažitku, rozetřený česnek, kari koření a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a dáme chladit na 30 minut do ledničky.

Těstoviny s rybou

Těstoviny s rybou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těstovin (široké nudle či vřetena), 500 g rybího filé bez kostí, zelená petrželová nať, česnek podle chuti, trochu citrónové šťávy, rostlinný olej, sůl, strouhaný sýr, čerstvé nebo sušené bylinky podle chuti

Rybí filé nakrájíme na asi dvoucentimetrové kostičky a smažíme ze všech stran na oleji. Přidáme česnek podle chuti, asi dvě lžíce oleje a ještě chvíli necháme smažit. Ke konci přidáme citronovou štávu, kterou jsme smíchali s nasekanými bylinkami ...

Špagety s ořechy

Špagety s ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g špaget, 1 svazek bazalky, 3 stroužky česneku, špetka soli, 1 dcl olivového oleje, 50 g vlašských ořechů, 50 g strouhaného sýra

Bazalku a česnek rozmělníme se solí a olejem v mixeru. Nahrubo nasekané ořechy osmahneme na pánvi nasucho do zlatova, přidáme ostatní přísady a sýr a zředíme několika lžícemi vody, ve které se vařily špagety, osolíme a promícháme s odkapanými špag...

Těstoviny se sýrem

Těstoviny se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 stroužek česnek, 100 g Emental, 50 g Niva, 1 lžíce olivový olej, 1 hrst bazalka, 1 lžíce máslo, 1 balení vaječné těstoviny

Uvaříme těstoviny a omastíme máslem.Během vaření si připravíme pastu z ostatních ingrediencí,které rozsekáme ponorným mixérem na pastu.Těstoviny smícháme s pastou a podáváme horké.

Rajčatový hamburger

Rajčatový hamburger

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce kaparů, 4 velká rajčata, sůl, pepř, 1 svazek bazalky, 200 g Mozzarelly

Slaninu nakrájíme na kostičky, oloupeme česnek s cibulí a drobně nasekáme. V pánvi rozpálíme olej, všechny připravené suroviny na něj nasypeme a osmahneme. Přidáme kapary a podusíme. Omyjeme rajčata a nadvakrát je rozkrojíme. Plochy osolíme a opep...

Pečená rajčata

Pečená rajčata

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 rajčat, 4 lžíce strouhaného eidamu, 4 lžíce smetany, 4 lžíce strouhanky, 5 lžic olivového oleje, 1 lžička sušené bazalky, špetka pepře, špetka soli

Rajčata rozkrojíme na půlky, naskládáme je řeznou stranou nahoru do olejem vymazané zapékací misky, osolíme je. Připravíme si směs: nastrouhaný sýr smícháme se smetanou, strouhankou, bazalkou, osolíme, opepříme, promícháme a tuto směs klademe na k...

Dietní avokádový salát

Dietní avokádový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 avokádo, 50 g šunky, 1/4 citrónu, 5 listů bazalky, 100 g Eidamu (Edamu)

Avokádo, sýr a šunku nakrájíme na kostičky. Posolíme, pokapeme citrónem a nakrájenou bazalkou. Promícháme a dáme asi na 20 minut vychladit do ledničky.

Salát s mozzarellou

Salát s mozzarellou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rajčat, 100 g Mozzarelly, 1 šalotka, 20 g zelených a 20 g černých oliv, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, 1/2 stroužku česneku, sůl, pepř, bazalka

Rajčata,mozarellu a šalotku nakrájíme. Bazalku nasekáme na drobné kousky. Slijeme olivy. Smísíme ocet s olejem. Oloupeme a utřeme česnek. Vmícháme jej do dresingu, přidáme sůl s pepřem a nakonec i šalotku. Na talířky rozdělíme pokrájená rajčata, ...

Papriková polévka s topinkou

Papriková polévka s topinkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 papriky, 1,2 l hovězího vývaru, 150 ml smetany, 200 g Eidamu (Edam), 4 topinky z veky, bazalka, pepř, sůl

Do vařícího hovězího vývaru přidáme na nudličky nakrájené papriky a povaříme cca 5 minut. Přidáme smetanu a dochutíme bazalkou, osolíme a opepříme. Osmahneme na másle tenké plátky veky. Na topinky položíme jemně nastrouhaný sýr. Topinku vložíme do...

Kuřecí plátek s bazalkou a česnekem

Kuřecí plátek s bazalkou a česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prsou, lžíce bazalky, trocha soli, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, jarní cibulka

Kuřecí prsa omyjeme a naklepeme(nejlépe neostnatou paličkou), lehce osolíme a posypeme bazalkou z obou stran. Pečeme na rozehřáté pánvičce na trošce oleje, můžeme podlévat vodou, aby bylo maso šťavnatější a vytvořila se nám šťáva. Když už jsou prs...

Kuřecí nudličky na kokosovém mléku

Kuřecí nudličky na kokosovém mléku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 100 ml kokosového mléka, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 ks cibule, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky, špetka bazalky, špetka pepře, špetka soli

Maso nakrájíme na nudličky, oloupeme cibuli a nadrobno ji nakrájíme, v hrnci si rozpálíme olej a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Když je cibule zpěněná, přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso a opečeme ze všech stran, poté podlijeme ...

Masové špízy s rajčaty

Masové špízy s rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové panenky, 3 stroužky česneku, 3 snítky tymiánu, rozmarýn, bazalka, 60 ml olivového oleje, sůl, pepř, 250 g cherry rajčátek

Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme na větší kostky. Rajčata omyjeme, vyřízneme stopky a střídavě s kostkami masa napichujeme na špejle a ukládáme do mísy. Česnek nadrobno posekáme. Tymián, rozmarýn a bazalku opereme, otrháme listy a naj...

Zelný závin se sýrem

Zelný závin se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, hladká mouka na vál, 350 g kyselého zelí, 200 g balkánského sýra, bazalka, tymián, oregano, rozmarýn, 1 vejce, 1 hrst sezamových semínek

Těsto rozdělíme na 2 části. Každou vyválíme. Kysané zelí vymačkáme a smícháme s balkánským sýrem, přidáme koření dle výběru a chuti a vše promícháme. Dáme na vyválené těsto, které pečlivě zavineme. Přendáme na plech a oba záviny potřeme rozšlehaný...

Široké bazalkové nudle s rajčaty a tofu

Široké bazalkové nudle s rajčaty a tofu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g širokých bazalkových nudlí, 1 lžička bazalky, 60 g Tofu, 2 rajčata, kousek Eidamu

Dáme si vařit nudle a mezitím si nakrájíme tofu a promícháme ho s bazalkou a necháme chvíli přijmout chuť. Na pánvi si zprudka opečeme tofu a kostičky rajčat(aby se z nich nestal protlak ale opečené kousky rajčat), po chvíli přidáme nudle a ještě ...

Nakládaný lilek

Nakládaný lilek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lilek, 2 stroužky česneku, 1 citrón, čerstvá bazalka, sůl, 6 lžic oleje

Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky. Důkladně osolíme a necháme odstát minimálně hodinu. Poté opláchneme a osušíme v čisté utěrce. V pánvi rozehřejeme olej a lilek z obou stran dozlatova opečeme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Z citrónu vymačkáme ...

Květákové placičky s bylinkovou strouhankou

Květákové placičky s bylinkovou strouhankou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší květák, 2 ks vajec, 150-350 g strouhanky, 10 g sušeného oregana, 10 g sušené bazalky, 10 g česneku - sušená kořenící směsi, sůl podle chuti, olej na smažení

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, sceíme a rozmačkáme ho vidličkou. Rozdrcené sušené oregano, bazalku a česnek promícháme se strouhankou, vmícháme do květáku a spojíme vejci. Vytváříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji.

Bruschetta

Bruschetta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat, 5 stroužků česneku, 100 ml olivového oleje, 2 červené cibule, 1 svazek čerstvé bazalky, špetka pepře, 1 lžička sušeného oregana, špetka soli

Paradajky umyjeme a spolu s cibuľkami nakrájame na drobné kocky. Cesnak prelisujeme alebo nakrájame na jemno. Suroviny zmiešame, dochutíme soľou, korením, oreganom, nasekanou čerstvou bazalkou a pokvapkáme olivovým olejom. Hotovú bruschettu nechám...

Salát Panzanela

Salát Panzanela

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky toastového chleba, 2-3 rajčata, 1 menší salátová okurka, 1 červená cibule, 2-3 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, 1 svazek čerstvé bazalky, 1 špetka sušeného oregana, 2-3 lžíce olivového oleje

Chléb nasucho opečeme, nebo připravíme v toustovači a nakrájíme na malé kostky. Rajčata a okurku nakrájíme na kostičky, cibuli na měsíčky. Všechno smícháme, dochutíme nasekanou bazalkou, špetkou oregana, solí a pepřem. Česnek prolisujeme a smíchám...

stránka: