Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Bazalka

Chřestovo-bazalkový krém

Chřestovo-bazalkový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst bazalky, 1 svazek chřestu, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 400 ml bílého jogurtu, 1 ks limety

Chřest očistíme, odřízneme zdřevnatělé konce, nakrájíme na špalíčky a dáme do mixéru spolu se stroužkem česneku, solí, pepřem, limetkovou šťávou a jogurtem. Rozmixujeme na kaši. Přidáme bazalku a ještě mixujeme. Podáváme ozdobené limetkovou ...

Ančovičkový salát s kapary

Ančovičkový salát s kapary

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks citrónu, 6 lžíc olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 4 plátky chleba, 1 hlávka ledového salátu, 2 hrsti bazalky, 2 lžíce kaparů, 300 g sardelek (ančoviček), 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná)

Připravíme si zálivku: z citrónu nastrouháme kůru a smícháme ji s olivovým olejem a dvěma lžícemi citrónové šťávy. Osolíme a opepříme. Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova. Ledový salát natrháme a rozdělíme do talířů spolu s bazalko...

Fazole s chilli a rajčatovým salátem

Fazole s chilli a rajčatovým salátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

540 g fazolí, 500 g rajčat, 1 ks chilli papričky, 1 hrst bazalky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce aceta balsamica

Fazole slijeme, rajčata nakrájíme na kousky. Osolíme, opepříme. Chilli papričku a bazalku nakrájíme najemno, přidáme prolisovaný česnek a smícháme ho s fazolemi a rajčaty. Zalijeme olivovým olejem a octem a promícháme.

Pizza s bramborami

Pizza s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g brambor, 300 g těsta na pizzu, 100 g ovčího sýru, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce šalvěje, 1 lžíce bazalky, 2 lžíce olivového oleje

Brambory nakrájíme na co nejtenší plátky (nemusíme ani loupat) a povaříme je v osolené vodě, aby byly téměř hotové. Těsto rozválíme a poklademe ho sýrem nakrájeným na tenké plátky. Na to poskládáme plátky brambor, osolíme, opepříme, přidáme baza...

Bagety s rajčatovo-sardelovou pastou

Bagety s rajčatovo-sardelovou pastou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg sušených rajčat, 1/2 lžičky bazalky, 1/2 lžičky oregana, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 6 ks sardinek, 4 ks bagety, 1 ks římského salátu, 4 plátky parmské šunky

Nadrobno nakrájená rajčata smícháme se sardinkami, které jsme rozdrtily vidličkou, s najemno nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Touto pastou potřeme spodní část přepůlených baget. Přidáme plátek šunky a salát, přiklopíme horní částí baget a ...

Kuřecí salát s brokolicí a avokádovým pestem

Kuřecí salát s brokolicí a avokádovým pestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g brokolice, 100 g řeřichy, 175 g řepy, 25 g vlašských ořechů, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička slunečnicového semínka, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 3 ks kuřecích prs, 1 červená cibule, 1 ks avokáda, 1/2 stroužku česneku, 1 citrón, 2 lžičky řepkového oleje, 3 lžíce bazalky

Červenou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a řepu na tenké nudličky. Brokolici povaříme 2 minuty, poté okamžitě zchladíme ve studené vodě. Poté ji zakapeme řepkovým olejem (stačí jen půl lžičky) a smažíme 2-3 minuty. Kuřecí prsa potřeme zby...

Mozzarella in carrozza

Mozzarella in carrozza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátků ciabatty, 300 g mozzarelly, 2 ks sardelek (ančovičky), 1 hrst bazalky, 3 ks vejce, 80 ml polotučného mléka, 7 g soli, 7 g pepře, 50 ml olivového oleje

Na čtyři plátky chleba dáme mozzarellu, půlku ančovičky, bazalku a další plátek mozzarelly. Měly bychom tak spotřebovat všechnu mozzarellu i ančovičky. Přiklopíme druhým plátkem ciabatty. Vejce rozšleháme s mlékem, solí a pepřem a sendviče v nic...

Krémové rajčatové rizoto

Krémové rajčatové rizoto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g sterilovaných rajčat, 250 g rýže, 300 g cherry rajčátek, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rozmarýnu, 3 lžíce bazalky, 4 lžíce parmazánu , 1 ks cibule, 2 stroužky česneku

Rajčata spolu s polovinou vývaru rozmixujeme dohladka. Zalijeme zbylým vývarem a vaříme na nízkém plameni. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji na směsi oleje a másla. Smažíme 8 minut. Přidáme česnek a rozmarýn a po minutě i rýži. Nakone...

Okoun s pečenou zeleninou

Okoun s pečenou zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 25 g oliv, 1 paprika (kapie), 2 ks okounu, 1/2 ks citrónu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rozmarýnu, 3 lžíce bazalky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Brambory pořádně omyjeme a neoloupané ja nakrájíme na kolečka. Naskládáme je spolu s paprikou nakrájenou na proužky na plech vyložený pečícím papírem. Zastříkneme lžící oleje a posypeme rozmarýnem. Osolíme, opepříme. Pečeme 25 minut na 180 °C. ...

Salát s bramborami a řapíkatým celerem

Salát s bramborami a řapíkatým celerem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 100 g fazolků (zelené fazolové lusky), 100 ml olivového oleje, 50 g parmezánu, 1 lžička soli, 1 hrst řeřichy, 2 hrsti bazalky, 2 kousky řapíkatého celeru, 2 ks jarní cibulky, 1 ks okurky, 3 stroužky česneku

Brambory – vybíráme menší kusy (nové neloupeme, staré ano) uvaříme doměkka v osolené vodě. Na poslední tři minuty přidáme fazolky. Slijeme, fazolky ihned přelijeme studenou vodou a brambory rozpůlíme. Celer nakrájíme na kousky, jarní cibulku n...

Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny

Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kedluben, 10 ks ředkviček, 1 ks citrónu, 1 ks pomeranče, 400 g hovězí svíčkové, 100 ml olivového oleje, 50 g parmazánu, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička soli, 1 lžička třtinového cukru, troška petrželové natě, kousek bazalky, troška rozmarýnu, troška tymiánu (Mateřídouška obecná)

Kedlubnu nakrájíme na tenké nudličky, ředkvičky na tenká kolečka a svíčkovou ostrým nožem na co nejtenčí plátky. Plátky hovězí lehce naklepeme mezi dvěma potravinářskými fóliemi a osolíme. Na talíře rozdělíme maso, ředkvičky a zeleninu. Z citr...

Pomalu pečená letní směs

Pomalu pečená letní směs

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

15 ks paprik (kapie), 2 stroužky česneku, 6 lžíc olivového oleje, 1 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce vinného octu, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 hrsti bazalky, 7 g soli, 7 g pepře

Vše kromě bazalky opečeme na pánvi. Poté dáme zeleninu do trouby a pečeme dvě hodiny na 160 °C. Poté necháme vychladnout. Podáváme posypané bazalkou.

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těsta na pizzu, 2-3 ks rajčat, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bazalky, 250 g mozzarelly, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Rajčata spaříme, olopeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky a posypeme lístky bazalky. Osolíme a opepříme. Pečeme 10 minut na 250 °C. ...

Pesto ze sušených rajčat

Pesto ze sušených rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg sušených rajčat, 50 g bazalky, 40 g pistácií, 70 g parmezánu, 100 ml olivového oleje, 1 ks chilli papričky, 2 stroužky česneku, 7 g soli, 7 g pepře, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Sušená rajčata nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme nasekanou bazalku a česnek. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájenou ji přidáme do mixéru. Přidáme také strouhané sýry a nahrubo nasekané pistácie (pár pistácií si necháme vcelku ...

Thajské závitky s papájou a krevetami

Thajské závitky s papájou a krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g rýžových nudlí, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička limetové šťávy, 2 lžíce máty peprné, 2 lžíce bazalky, 1 špetka mletého zázvoru, 1 ks mrkve, 1/4 ks papáji, 4 ks rýžového papíru, 20 g arašídů (burské ořechy, buráky), 4 ks krevet, 1 lžíce slunečnicového oleje

Nejprve si připravíme omáčku k podávání: smícháme chilli omáčku, rybí a sójovou omáčku, limetkovou šťávu a mletý zázvor. Pořádně promícháme. Rýžové nudle zalijeme horkou vodou a po změknutí je slijeme a nakrájíme na menší kousky. Mrkev a papáju...

Pesto z černých oliv

Pesto z černých oliv

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g oliv, 50 g bazalky, 100 ml olivového oleje, 40 g mandlí, 40 g parmezánu, 7 g pepře, 7 g soli, 2 stroužky česneku

Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme najemno. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s těstovinami.

Parmezánový quiche s rajčaty

Parmezánový quiche s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení křehkého těsta, 2 ks vejce, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 100 g parmezánu, 300 g rajčat, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bazalky, 3 lžíce ořechového pesta

Křehké těsto rozprostřeme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou a pečeme 10 minut na 200 °C. Mezitím smícháme smetanu, vejce, strouhaný parmezán a podle chuti sůl a pepř. Tuto směs nalijeme na předpečený korpus a pečeme dalších 25 minut. S...

Jarní závitky s kuřecími prsíčky

Jarní závitky s kuřecími prsíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kuřecího prsa, 1 ks mrkve, 1 ks chilli papričky, 1 hrst arašídů (burské ořechy, buráky), 4 ks rýžového papíru, 2 lžíce máty peprné, 2 lžíce bazalky, 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžičky omáčky Thai Pride (rybí omáčka), 2 lžičky sezamového oleje, 1 troška citronové trávy

Kuřecí prso nařízneme tak, aby nám vzniknul stejně tlustý plát. Potřeme ho sójovou omáčkou a necháme ho 10 minut marinovat. Arašídy opečeme nasucho v pánvi a poté je rozdrtíme nahrubo. Sójovou omáčku z prsou setřeme a potřeme je pro změnu seza...

Kuřecí scaloppine

Kuřecí scaloppine

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 konzervy sterilovaných rajčat, 4 plátky parmské šunky, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bazalky, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru krupice, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 130 g oliv, 180 g mozzarelly

Kuřecí řízky seřízneme tak, aby byly všude stejně tlusté, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Osmažíme na oleji dozlatova. Na oleji opečeme také cibuli a česnek nakrájené najemno, přidáme rajčata a cukr, 130 ml vody, olivy a bazalku. Pova...

Krůtí roláda s brusinkami a ořechovým pestem

Krůtí roláda s brusinkami a ořechovým pestem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g krůtích prs, 110 ml olivového oleje, 70 g parmezánu, 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky pepře, 1 hrst brusinek, 1 svazek bazalky, 1 hrst vlašských ořechů, 1/2 hrnku kešu ořechů

Připravíme si pesto – ořechy nasekáme nahrubo, dáme do mixéru, přidáme bazalkové listy, sůl a 100 ml olivového oleje. Vše rozmixujeme. Poté přidáme strouhaný parmezán. Krůtí prsa nakrájíme na plát, osolíme a opepříme. Dvě třetiny masa potřeme př...

Nudlové taštičky s pestem

Nudlové taštičky s pestem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 2 ks vejce, 3 ks žloutků, 140 ml olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 100 g paprikové pasty, 2 lžíce sýru ricotta, 1 svazek bazalky, 7 g mořské soli, 100 g piniových ořechů, 6 stroužků česneku, 80 g parmezánu, 7 g pepře

Připravíme si těsto na nudlové taštičky: smícháme hladkou mouku, jedno vejce, tři žloutky, lžíci olivového oleje a půl lžičky soli. Podle potřeby můžeme přidat lžíci až dvě vody. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Na ná...

Jarní závitky se špenátem

Jarní závitky se špenátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špenátu, 100 g hrášku, 1/2 lžičky soli, 100 ml chilli omáčky, 2 ks šalotky, 1 stroužek česneku, 1 ks mrkve, 4 ks ředkviček, 8 ks rýžového papíru, 8 listů bazalky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 hrst řeřichy

Nejprve si připravíme špenátové lůžko: Šalotku i česnek nakrájíme najemno a smažíme je na oleji dozlatova. Přidáme špenát a chvíli podusíme. Osolíme a necháme odpočívat. Mrkev si nakrájíme na tenké nudličky, ředkvičku na tenká kolečka. Na vlhk...

Kreolská omáčka

Kreolská omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce melasy, 1/2 ks celeru, 1 lžíce oregana, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 100-400 ml drůbežího vývaru, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks papriky (kapie), 100 g rajčatového protlaku, 2 lžíce worcesterské omáčky, 8 ks cherry rajčátek, 1 lžíce bazalky

Na olivovém oleji zpěníme najemno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme melasu a nastrouhaný celer. Zasypeme bylinkami a podlijeme dvěma naběračkami vývaru. Dusíme 10 minut. Poté přidáme polovinu papriky nakrájené na kostky, sůl, pepř a rajčatový p...

Bulgurový salát s dýní

Bulgurový salát s dýní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g dýně, 40 g Bulguru, 20 g červené cibule, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce bazalky, 25 g polníčku, troška dýňových semínek, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře

Dýně je nakrájena na 2 cm velké kostky. Bulgur a dýni uvaříme doměkka. Pokud nám zbyla nějaká dýně, dáme ji i s horkou vodou do sklenice, zavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme přes noc. Takto si dýni zakonzervujeme pro další použití. M...

Kapří špíz s bazalkovou omáčkou

Kapří špíz s bazalkovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička bazalky, 200 g bílého jogurtu, 2 cibule, 5 lžic citronové šťávy, 600 g kapra, 2-4 lžíce slunečnicového oleje, 2 papriky (kapie), špetka pepře, špetka soli, 150 g žampionů

Filety potřeme citron. šťávou, osolíme, opepříme, nakrájíme na kostky, dáme do ledničky na 15 minut. Mezitím si cibuli nakrájíme na plátky, žampiony malé necháme vcelku, papriky nakrájíme na kostičky. Na špejle střídavě napichujeme kapra, zeleninu...

stránka: