Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Bílé zelí

Pestrý salát

Pestrý salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 rajčata, 1 vařenou červenou řepu, 1 menší okurku, 1/4 hlávky bílého zelí, 2 mrkve, 1/2 bulvového celeru, 2 dcl zakysané smetany, sůl, pepř, 1 lžíci citrónové šťávy, 1-2 lžíce olivového oleje, 1 svazek ředkviček, 4 listy ledového salátu

Všechny druhy zeleniny očistíme, omyjeme a podle potřeby oloupeme. Pak ji nakrájíme na nudličky, smícháme s ostatními přísadami a nakonec zalijeme smetanou. Ozdobíme ředkvičkami a ledovým salátem.

Salát pro labužníky se sardelkami

Salát pro labužníky se sardelkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g připraveného bílého zelí, 2 lžíce nakládaných hub, 1 cibule, 2 sardelky, ocet

Zelí nejlépe den předem nakrouháme a připravíme, smícháme s na menší kousky překrájenými houbami a na nudličky nakrájenými dvěmi kapiemi. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a spaříme. Scezenou ji přidáme k zelí. Nakonec přidáme sardelky nakrájen...

Zelný salát s mrkví

Zelný salát s mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého zelí, 200 g mrkve, 1 cibule nebo cibulová nať, pepř, sůl, citrónová šťáva, 1 lžíce oleje

Drobně nakrájené zelí promícháme s jemně nastrouhanou mrkví, pokrájenou cibulí či natí. Ochutíme pepřem, solí, citrónovou šťávou a olejem. Necháme proležet v chladu a podáváme.

Zelný salát á la mode Italiano

Zelný salát á la mode Italiano

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg bílého zelí, 100 g pórku, 100 g sterilovaných žampionů, ocet, olej, sůl, troška cukru moučka, 2 lžíce sojové omáčky

Zelí nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájené kapie a žampióny, obojí bez nálevu, nakonec přidáme na kolečka nakrájený pórek. Zakápneme olejem, octem, s citem osolíme, zakápneme sojovou omáčkou. Chuť doladíme trochou cukru. Lehce promícháme a nech...

Zelný salát s pomerančem a kokosem

Zelný salát s pomerančem a kokosem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g bílého zelí, 3 pomeranče, 50 g strouhaného kokosu, 1 lžíci citrónové šťávy, 1 lžíci cukru krupice, 1 lžíci olivového oleje, špetku soli

Na hrubém struhadle nastrouháme zelí. Pomeranče nakrájíme na kostičky a přidáme k zelí. Přisypeme kokos, zakápneme olejem, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, osolíme, promícháme a necháme cca hodinu odležet.

Domácí nakládáné zelí

Domácí nakládáné zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kg bílého zelí, 150 g mrkve, 250 g jablek, 100 g soli, 10 g kmínu, 5 g koprových semínek, 3 bobkové listy

Hlávky zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na tenké proužky(nastrouháme). Košťály odstraníme. Nastrouhané zelí smícháme se solí, koprem a kmínem. Přidáme nastrouhanou mrkev, jablka a několik bobkových listů. Zelnou směs vkládáme do sterilních ná...

Zelný salát s mrkví (bez cibule)

Zelný salát s mrkví (bez cibule)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 mrkve, 0,5 menší hlávky bílého zelí, 0,5 lžičky olivového oleje, 2 lžičky jablečného octa, sůl

Zelí si nastrouháme na hrubém struhadle, posolíme a pořádně promačkáme. Necháme odstát půl hodiny. Mezitím si nahrubo nastrouháme mrkev. Vše pak smícháme dohromady, podlijeme olivovým olejem a dochutíme octem. Promícháme. Salát je nejlepší, odleže...

Salát se šunkou jamón ibérico

Salát se šunkou jamón ibérico

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

směs čerstvých salátů (např. polníček, dubáček, rucola, římský, ledový nebo třeba hlávkový), nať z 1 jarní cibulky, 6 sušených rajčat v olejovém nálevu, 1/6 hlávky bílého zelí, několik kuliček hrášku, 8–10 kuliček kaparů, šťáva z 1/2 citronu, pár plátků jamón ibérico nebo jiné sušené šunky, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, hrubá mořská sůl a čerstvě umletý pepř dle chuti

Očistěte všechny druhy salátu, pro které jste se rozhodli, a natrhejte je do mísy. Přihoďte cibulovou nať, pokrájená rajčata i zelí a kuličky hrášku. Kapary omyjte, rozmělněte a dejte zvlášť do hrnečku (s množstvím opatrně, jsou velmi slané), zaká...

Zelný salát v letním provedení

Zelný salát v letním provedení

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky mladého zelí, 3 rajčata, 2 jablka, 1 bílá cibule, šťáva z 1/2 citrónu, sůl, pepř a tymián podle chuti, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 1 lžička cukru krupice

Omyté zelí překrojíme, tuhý košťál vyřízneme a zelí nakrájíme na jemné nudličky, osolíme, dobře promačkáme a necháme chvíli v klidu. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jaderník a čtvrtky nakrájíme na plátky. Rajčata nakrájíme na kousíčky a c...

Hlávkové zelí s křenem

Hlávkové zelí s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg zelí, 200 g křenu, 1 cibule, 300 g cukru krystal, 3 dcl octa, 1 dcl oleje, 3/4 balení Deka

Zelí omyjeme a pokrájíme nadrobno. Potom si nakrájíme nadrobno cibuli. Dáme do větší mísy, aby se to dobře promíchalo. Jemně nastrouháme křen a přidáme do mísy. Potom přidáme olej, ocet, cukr a Deko (konzervační prostředek). Důkladně všechno promí...

Salát z mladého zelí

Salát z mladého zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka mladého zelí, 1 lžička soli, 1 lžička drceného kmínu, 2 karotky, 1 citrón, 1 lžíce přírodního cukru, 2 lžíce panenského řepkového oleje, špetka čerstvě mletého pepře

Hlávku zelí překrojte nejdřív na polovinu a půlky rozdělte na čtvrtky. Podél řezné strany krájejte na velmi slabé nudličky a dejte je do velké mísy. Přidejte sůl s kmínem a rukou promněte. Nechte chvilku odležet v chladu. Mezitím očistěte a nastro...

Salát Coleslaw

Salát Coleslaw

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka bílého zelí, 2 mrkve, 100 ml majonézy, sůl a pepř dle chuti, 200 ml zakysané smetany, 1 lžička citronové šťávy

Zelí nakrájíme, nejlépe v robotu, na hodně malinké kousky, Mrkev nastrouháme na jemno. Vše vložíme do velké mísy, přidáme zakysanou smetanu a majonézu, tak aby salát vyhovoval naší chuti. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a můžeme podávat.

Superzdravý coleslaw

Superzdravý coleslaw

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky bílého zelí, 1 ks jablka, 2 ks mrkve, 1/2 ks červené cibule, 1/2 ks citrónu, 100 g řeckého jogurtu, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžičky vinného octu, 2 lžičky dijonské hořčice

Zelí nakrouháme na proužky. Jablko nastrouháme nahrubo. Mrkev nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme zelí, jablka, mrkev a cibuli. Připravíme si zálivku: smícháme jogurt, citrónovou šťávu, ocet a hořčici. Osolíme a op...

Zelný salát s červenou řepou a jogurtem

Zelný salát s červenou řepou a jogurtem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg bílého zelí, 2 červené řepy, 2,5 dl bílého jogurtu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžíce fenyklu, špetka soli

Zelí nakrouháme nahrubo, červenou řepu nakrouháme, přidáme k zelí. Přidáme jogurt a ochutíme citrónovou šťávou, cukrem a solí. V 1 dcl vody převaříme 1 lžičku fenyklu. Ochlazený vývar z fenyklu přidáme do salátu, promícháme, uložíme v ledničce na ...

Sambaro - indický zelný salát

Sambaro - indický zelný salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g bílého zelí, 1 mrkev, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce hořčičného semínka, 3 listy citronové trávy, 1 lžíce rozsekaných zelených chilli papriček, lžíce soli (dle chuti), 2 lžíce citronové šťávy, hrst listů koriandru, 1 lžíce asafoetidy - čertova lejna nebo worcesterové omáčky

Zelí rozsekáme nadrobno, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme hořčičná semínka, když vyprskají - (jako popcorn) přidáme čertovo lejno nebo worcester, citronovou trávu a rozsekané zelené čili papričky a ...

Zeleninová čalamáda

Zeleninová čalamáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg papriky, 1 kg okurek, 1 kg cibule, 1 kg zelí, 15 dkg cukru krupice, 4 dkg soli, 3 dcl oleje, 2,5 dcl octu, 2,5 dcl vody

Všechnu zeleninu si načistíme a omyjeme. Nastrouháme si ji nebo nakrájíme na malé kousíčky a vložíme do hrnce na rozpálený olej. Minutku restujeme a pak zalijeme vodou, octem, osolíme a dusíme cca 10 minut. Pak necháme směs vychladnout (babička j...

"Universální" salát pro dobré trávení

"Universální" salát pro dobré trávení

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 listy bílého zelí, 1/2 hlávky ledového salátu, 2 papriky, 2 rajčata, 1 svazek ředkviček, 1/2 balení žampionů, 1 hrst hrášku, 1/4 hlávky brokolice, 1 hrst balkánského sýru, 1 kousek uzeného sýru, 200 g kuřecích prsou, 2 slepičí vejce, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce olivový olej, 100 ml vody, sůl, pepř

Na dno mísy nakrouháme zelí na tenké nudličky, přidáme vodu, olej, cukr, pepř a sůl dle chuti. Promícháme a necháme 10 minut odstát, aby zelí zkřehlo. Kuřecí prsa, žampiony a brokolici nakrájíme na malé kousky, vhodíme do vody, uvaříme do měkka a ...

Špagety po čínsku

Špagety po čínsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 2-3 kuřecí prsa, 1 pórek, 1 mrkev, 1 červená paprika , 1/4 hlávky mladého bílého zelí, 2-3 lžíce sojové omáčky, špetka pepře, lžička zázvoru, 1-2 stroužky česneku, olivový olej, špetka soli

Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky, zakapeme olejem a sojovou omáčkou a necháme chvíli odležet. Všechnu zeleninu nakrájíme na tenké proužky, z pórku použijeme jen bílou část, zelenou část si odložíme stranou. Na trošce oleje orestujeme nalož...

Tukožroutská polévka

Tukožroutská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší hlávka bílého zelí, 6 cibulí, 5 rajčat, 2 velké zelené papriky, 1 svazek petrželové nebo celerové natě, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl a pepř dle chuti

Cibuli oloupeme, rajčata, papriky, nať a zelí dobře omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Vše vsypeme do velkého hrnce, osolíme, opepříme a zalijeme čtyřmi litry vody. Přidáme rozdrobenou zeleninovou kostku a vaříme asi 15 minut. Poté zmírníme pla...

Zelená hořčice

Zelená hořčice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 zelené papriky, 1/2 hlávky bílého zelí, 1 kg zelených rajčat, 2 cibule, 1 lžičku hořčičných semínek, 1 lžičku celerových semínek, 2,5 dcl octa, 150 g cukru moučky, sůl

Všechnu zeleninu rozkrájíme a umeleme na masovém strojku (za syrova). Pak ji se solí podusíme asi čtvrt hodiny, okořeníme, ochutíme octem a cukrem. Napěchujeme do sklenic, povážeme. Uskladníme v chladu a suchu.

Sterilované bílé zelí

Sterilované bílé zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg bílého zelí, 0,3 l vody, 0,1 l octa, 3 ks nízkoenergetického sladidla - sacharinu, 15 dkg cibule, 2 dkg soli, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžička pyrosulfitu

Cibuli a zelí nakrájíme, přidáme všechny ingredience a na každých 5 kg směsi dáme kávovou lžičku pyrosulfitu, dobře promícháme a necháme 24 hodin odležet. Dáváme do sklenic a 20 minut sterilujeme při 80ºC.

Zelí po čínsku

Zelí po čínsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá hlávka zelí, 6 nožek dietních párků, 2 lžíce Solamylu, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, olej, hrst hub (nemusí být), 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička kari koření

Nakrájíme párky, lehce je obalíme v solamylu a hodíme na olej spolu s cibulí, nakrájeným česnekem, namočenými houbami, lžičkou kari - lehce opéčeme, přidáme na větší kostky pokrájené zelí, dusíme a podléváme. Po změknutí přidáme sojovou omáčku a u...

Kynuté koláče se sladkým zelím

Kynuté koláče se sladkým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 15 g droždí (kvasnice), 200 ml mléka, 600 g bílého zelí, 2 hrsti cukru krystal + 1 lžíce do těsta, špetka soli, 1 vejce, 50 g másla nebo jiného tuku

Krystalový cukr necháme zkaramelizovat a přidáme nakrájené zelí, špetku soli, opražíme, podlijeme trochou vody a udusíme doměkka. Z 1 lžíce cukru, mléka a droždí připravíme kvásek, který vypracujeme s moukou, se špetkou soli a vejcem na jemné těs...

Výborná směs s rýží

Výborná směs s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojového masa (kostky), 1 kuřecí prso, 1/4 papriky (od každé - žluté, červené, oranžové), 1 cibule, 1/4 hlávky bílého zelí, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, lžíce kari koření, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, kostička taveného sýra, lžíce grilovacího koření, olej, 1-2 lžíce Solamylu, 2 sáčky uvařené rýže (směs rýže s indiánskou rýží)

Sojové maso si uvaříme dle postupu na balíčku a během vaření si nakrájíme kuřecí prso na nudličky. Nakrájíme si cibuli a papriky na menší kostičky. Zelí si nakrájíme na malé nudličky a česnek na plátky. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme vše...

Moje čínské nudle s kuřecím masem

Moje čínské nudle s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší kuřecí prso, 1 lžička Solamylu, olej, 1 lžička sójové omáčky světlé i tmavé, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička ústřicové omáčky, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1/2 lžičky sambaly (Sambal oelek), 1 hrst bílého zelí, 1/2 červené papriky (kapie), 1 lžíce bambusových výhonků, 1/2 sáčku čínské zeleninové směsi, 1 lžička bylinkového koření, 200 g instantních čínských nudlí

Kuřecí prso nakrájíme na malé kousky, promícháme se solamylem a dáme osmažit do pánve WOK na rozehřátý olej. Až zbělají, přidáme sójovou omáčku světlou i tmavou, rybí omáčku, ústřicovou omáčku, sladkou chilli omáčku a lžičku sambal oelek. Dusíme a...

stránka: