Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Brusinky

Brusinkový džem

Brusinkový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brusinek, 1/2 kg cukru krystal, 250 ml vody, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička pomerančové kůry, 5 ks hřebíčku, 1 celá skořice

Brusinky propláchneme, vsypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem. Vlijeme vodu, přidáme med, pomerančovou kůru a koření. Vše vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Jakmile začne hmota rosolovatět, vyndáme z ní koření a plníme do čistých uzavíracích ...

Domácí brusinková omáčka

Domácí brusinková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brusinek, 180 ml javorového sirupu, 200 ml vody

Brusinky omyjeme a dáme do vroucí vody s javorovým sirupem. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme 15 minut, dokud brusinky nezměknou a nevznikne hustá kaše. Podáváme teplé nebo studené k pečenému nebo grilovanému masu.

Lívance s ovocem

Lívance s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 2 lžíce kypřícího prášku do pečiva, špetku soli, 1 vejce, 300 ml mléka, 1 jablko, 4 lžíce sušených brusinek, 2 lžíce borůvek, 4 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce cukru krupice, 4 lžíce zakysané smetany, rostlinný olej na smažení

Z mouky, mléka, vejce a prášku do pečiva ušleháme těsto. Oloupeme jablko a nakrájíme na malé kousíčky. Brusinky zalijeme trochou vody, přidáme cukr a společně s jablkem krátce podusíme. Přidáme sirup a borůvky. Na oleji smažíme lívance. Lívance dá...

Hermelínová hruška

Hermelínová hruška

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks hrušky, 2 plátky Hermelínu, 2 lžíce brusinek

Vezmeme hrušku a rozpůlíme ji. Odstraníme jadřinec a částečně vydlabeme dužinu. Vydlabanou dužinu nakrájíme na kostičky. Na kostičky rovněž nakrájíme 2 plátky hermelínu. Nakrájenou dužinu hrušky a nakrájený hermelín smícháme, můžeme lehce osolit i...

Medailonky ve slaninovém kabátku

Medailonky ve slaninovém kabátku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřového masa, 200 g anglické slaniny, 1 dcl rostlinného olej, 1 lžičku pepře, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky kmínu, 1 konzervu brusinkové omáčky

Vepřové maso nakrájíme na medailonky a lehce naklepeme. Okořeníme pepřem, kmínem a solí. Obalíme slaninou - tu upevníme např. kovovou jehlicí nebo omotáme nití (pokud nití, stačí 2x omotat a nevázat). Medailonky zprudka z obou stran opečeme do zl...

Kuřecí maso s brusinkami a malinami

Kuřecí maso s brusinkami a malinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 100 g brusinek, 100 g malin, 1 ks cibule, 5 lžic olivového oleje, 2 sklenky sladké smetany, 2 lžíce másla, špetka pepře, špetka soli

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky. Brusinky a maliny omyjeme, rozmačkáme, přidáme do smetany, promícháme a přidáme kuřecí maso a necháme takto namočené cca 2 hodiny. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme, v hrnci si rozpálíme olivový olej, na něm or...

Smažený camembert s kaší

Smažený camembert s kaší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

brambory, 4 ks sýru Camembert, 1 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, špetka soli, špetka pepře, strouhanka na obalení, 4 lžíce nakládaných brusinek, 1 lžíce zakysané smetany

Brambory opláchneme. Neloupeme, uvaříme je ve slupce. Po uvaření je oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jarní cibulku zbavíme nečistot a nasekáme na jemné kousky, přimícháme k nakrájeným bramborám. Směs ochutíme zakysanou smetanou, solí a špetk...

Opilá jablka

Opilá jablka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce bílého vína, 1 sáček vanilkového cukru, 2 jablka, olej na smažení, cukr moučka na posypání, tvaroh na dozdobení, brusinky na dozdobení

Jablka omyjeme, osušíme a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky. Vykrojíme jádřinec. Ze surovin vymícháme hladké těstíčko a plátky jablek do něj namačíme. Smažíme je v pánvi na rozehřátém oleji dozlatova. Potom je naaranžujeme na jednotlivé talíře, poc...

Červené zelí s brusinkami

Červené zelí s brusinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká sklenice červeného zelí, 2-3 lžíce brusinkového kompotu, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 2-3 lžičky hladké mouky, 1 lžíce cukru krupice, 100-150 ml červeného vína, 1-2 lžičky soli

Do kastrolu dáme rozehřát sádlo a vhodíme najemno nasekanou cibuli. Smažíme, až cibule začne zlátnout, zasypeme ji cukrem a necháme trochu zkaramelizovat. Pak vmícháme mouku a ze sklenice vyklopíme zelí. Dobře promícháme a zalijeme vínem. Necháme ...

Salát s brusinkami

Salát s brusinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks pomerančů, 3 ks mandarinek, 2 ks kiwi, 1 lžíce včelího medu, 1 lžíce pražených mandlových plátků, 2 lžíce sušených brusinek

Brusinky spaříme vroucí vodou a necháme odležet. Ovoce očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky a promícháme. Promíchané ovoce vložíme do misky, zalijeme medem, ozdobíme brusinkami a na závěr ještě posypeme praženými mandlemi.

Maharadža

Maharadža

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl pomerančové zmrzliny, 1 kompotovaná hruška, 20 g brusinek, 1 cl alaše, 1 cl třešňovice, 30 g smetany ke šlehání (šlehačky), 20 g makronek (macaron)

Na pomerančovou zmrzlinu v poháru položíme kompotovou hrušku a pokapeme ji alašem. Brusinky rozmícháme s třešňovicí a naléváme kolem okraje poháru. Shora ozdobíme šlehanou smetanou a makronkami.

Sušenky s ovocem a ořechy

Sušenky s ovocem a ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček hladké mouky, 1/2 hrnečku celozrnné špaldové mouky, 1 vejce, 1/2 hrnečku hnědého cukru, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce rumu, 1/2 hrnečku slunečnicového oleje, 1/4 hrnečku mléka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 hrst rozinek, 1 hrst sušených brusinek, 10 sušených meruňek, 1 hrst vlašských ořechů

V misce chvíli šleháme vejce s cukrem a rumem, přišleháme olej, javorový sirup, přimícháme mléko, obě mouky s práškem do pečiva, skořici, hřebíček a nakonec vmícháme ovoce (nakrájené na menší kousky) a nasekané ořechy. Zdá-li se nám těsto moc tuhé...

Mřížkový koláč s tvarohem a brusinkami

Mřížkový koláč s tvarohem a brusinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 120 g Hery, 2 ks vejce, 80 g cukru krupice, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 lžíce mléka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 špetka soli, 250 g jemného tvarohu, 2-3 lžíce cukru moučka, 2 lžíce rumu, 2-3 lžičky vanilkového pudinkového prášku, 3-4 lžíce brusinkového kompotu

Na vál prosijeme mouku, přidáme nasekanou Heru, 1 vejce, 80 g cukru krupice, vanilkový cukr, kypřící prášek, špetku soli a mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu asi 30 minut odležet. Tvaroh smícháme s 2-3 lžícemi moučkového cuk...

Srnčí ragú

Srnčí ragú

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g srnčího masa, 300 g kořenové zeleniny, 6 lžic rostlinného oleje, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rajčatového protlaku, 5 kuliček pepře, 1 bobkový list, 4 plátky citrónu, 500 ml vody, 100 ml červeného vína, 250 ml sladké smetany, 1 hrneček brusinkového kompotu, 1 cibule

Mäso umyjeme, osušíme, odblaníme, nakrájame na kocky. Nadrobno nasekanú cibuľu a na kocôčky nakrájanú zeleninu opražíme na oleji, pridáme mäso, prudko opečieme, poprášime múkou, ešte krátko opražíme, pridáme pretlak, podlejeme vodou, osolíme, okor...

Sýrové kuličky v rýžovém papíru

Sýrové kuličky v rýžovém papíru

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

360 g měkkého sýra s bílou plísní na povrchu, 6 ks rýžového papíru, 150 g čerstvých nebo kompotovaných brusinek, 50 g cukru krystal, 50 cl vody, hrst rukoly, 16 cherry rajčátek, 1 lžička pažitky, 1 polévková lžíce řeřichy, sůl, pepř, 1 lžička olivového oleje, 0,5 lžičky vinného octa, par kapek aceta balsamica

Ze sýra vytvarujeme 6 stejně velkých kuliček a zabalíme je jako malá psaníčka do navlhčeného rýžového papíru. Na rozpálené teflonové pánvi je z obou stran opečeme tak, aby sýr uvnitř změkl. Z cukru vytvoříme světlý karamel, zalijeme vodou a svařím...

Domácí müsli tyčinky

Domácí müsli tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g jemných ovesných vloček s klíčky, 1/2 hrsti vlašských ořechů, hrst lískových ořechů, 2 lžíce sezamu, 2 lžíce mandlových plátků, hrst sušených brusinek, hrst rozinek, asi 10 sušených meruněk, 50 g másla, 40 g hnědého cukru, 2 lžíce medu, 2 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce lněného semínka

Ovesné vločky, nasekané ořechy a oříšky, sezam, lněné semínko a mandlové plátky dáme na pánev a za stálého míchání necháme chvíli restovat. Směs musí jen jemně zrůžovět a zavonět. Vločky vypneme a přesypeme je do mísy, přidáme k nim brusinky, roz...

Nákyp s brusinkami

Nákyp s brusinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 8 lžic zavařených brusinek, 150 g cukru krystal, 3 vejce, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 sáček vanilkového cukru

Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, posypeme cukrem a přidáme zavařené brusinky. Do žloutků smíchaných s moukou vmícháme tuhý sníh z bílků a vše spojíme dohromady. Vše přendáme do vymazané a vysypané zpékací formy a ve vyhřáté tro...

Brusinkovo - jablečný tarte tatin

Brusinkovo - jablečný tarte tatin

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 200 g másla, 50 g cukru moučka, 1 vejce, 110 g cukru krystal, 2 lžíce vody, 50 g sušených brusinek, 700 g jablek

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Mouku, cukr, 150 g másla a vejce vypracujeme v hladké těsto, které necháme v lednici odležet. Zbylé máslo rozpustíme, přidáme cukr, vodu. Mícháme na mírné teplotě do rozpuštění cukru. Pak masu necháme slabo vří...

Trojúhelníky s brusinkami, ořechy a čokoládou

Trojúhelníky s brusinkami, ořechy a čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

21/2 sklenky hladké mouky, 1/4 sklenky hnědého cukru, lžička kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 75 g másla, 1/3 sklenky mléka, 1/3 sklenky smetany, 1 vejce, 1/2 sklenky sušených brusinek, 1/2 sklenky hrubě sekaných vlašských ořechů, 50 g čokolády, nasekané na kousky

V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, sůl a přimícháme máslo, až se udělá drobenka. Odděleně smícháme mléko, smetanu a vejce, dáme si 2 lžíce stranou, zbytek vlijeme do mouky, přidáme ořechy, brusinky a čokoládu a vypracujeme hladké těsto....

Kýta z divočáka na brusinkách

Kýta z divočáka na brusinkách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g plátků kýty z kance, 80 g sádla, 150 g kořenové zeleniny, 40 g hladké mouky, 250 g brusinek, 100 ml sladké smetany, sůl, 6 kuliček jalovce

Mäso umyjeme a nakrájame na rezne. Na polovici masti sprudka opečieme naklepané a osolené rezne. Opečené vyberieme, na masť dáme na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu, pridáme rezne a dusíme do makka. Z masti a múky si pripravíme svetlú zápražku...

Smažený camembert anebo uzený sýr

Smažený camembert anebo uzený sýr

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrubší plátky Camembertu, 1 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 50 g másla, 1 banán, 2 lžíce brusinkového kompotu

Údený syr nakrájame na plátky, obalíme v múke, vajci a v stúhanke ako rezne. Ak použijeme cammembert, zbavíme ho povrchovej plesne. Sprudka ho vypražíme, poukladáme na teplý tanier, ozdobíme plátkami banánov a brusnicovým kompótom.

Horalkyna telecí kýta

Horalkyna telecí kýta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g telecího kýty, 50 ml olivového oleje, 50 g másla, 120 ml zakysané smetany, 200 g brusinkového kompotu, 30 g hladké mouky, 60 g loupaných vlašských ořechu, troška mletého pepře, 1 bobkový list, lžička soli, 1 citrón

Do umytého teľacieho stehna urobíme nožom otvory, do ktorých zasunieme polovičky vlašských orechov. Posolíme a na oleji z oboch strán opečieme. Okoreníme, pridáme maslo, postrúhanu citrónovú kôru a prikryté udusíme. Keď je mäso makké, vyberieme ho...

Kuřecí játra v brusinkové omáčce

Kuřecí játra v brusinkové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g kuřecích jater, 50 g oravské slaniny, 1 lžíce zavařených brusinek, 100 ml sladké smetany /30%/, trochu petrželky

Játra opláchneme a nakrájíme na rovnaké kousky, slaninu na plátky. Játra obalíme slaninou a na rozpálené pánvi opékáme asi 5 minut ze všech stran. Brusinková omáčka: na pánev dáme brusinky, smetanu, promícháme, necháme projít varem a vaříme do zh...

Srnčí hřbet s plněnými hruškami

Srnčí hřbet s plněnými hruškami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g srnčího hřbetu, 80 g másla, 150 ml červeného vína, 200 g brusinkového kompotu, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíce Worcesterské omáčky, špetka tymiánu , 4 čerstvé hrušky, sůl podle potřeby

Mäso zbavíme kosti a blán, posolíme, posypeme paprikou, tymianom a pokvapkáme worchesterovou omáčkou. Potom ho potrieme maslom a vložíme do rúry zapiecť. Pečieme cca 50-60 minút. Podlievame horúcou vodou, ku koncu červeným vínom. Potom mäso vyberi...

Zámecká svíčková  s omeletou

Zámecká svíčková s omeletou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězí svíčkové, 4 vejce, 100 g šunky, 80 ml olivového oleje, 200 g mrkve, 150 g sterilizovaneho hrašku, 1 lžička cukru, 1/2 lžíce hladké mouky, troška mletého pepře, 1 konzerva brusinek, sůl podle potřeby

Ku sterilizovanému hrášku v pôvodnom náleve pridáme štipku cukru, lyžičku oleja a povaríme. Mrkvu nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Podľa chuti prisolíme. Plátky sviečkovice po okrajoch narežeme, naklepeme, posolíme a okoreníme. Rýchlo ...

stránka: