Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Bylinkový bujón

Ředkvičková polévka s květákem

Ředkvičková polévka s květákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 ředkviček, 1/2 květáku, 5 lžic ovesných vloček, 1/4 kostky másla, sůl, 1 bujón, sušená petrželová nať, 2 l vody, 1 - 2 vejce

Ředkvičky očistíme (neloupeme) a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Květák bez košťálu rozebereme na malé kousky, nebo nasekáme. Na rozpuštěném másle opečeme ovesné vločky a přidáme ředkvičku i květák. Vše zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 20...

Levná polévka s majoránkovou zavářkou

Levná polévka s majoránkovou zavářkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 1 lžička Vegety, 3 stroužky česneku, 2 lžičky sušené majoránky, 2 kostky bujónu, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička slunečnicového oleje, 1250 ml vody, 1 hrst nasekané petrželové natě, 3 lžíce mražené zeleniny Mochovanka

Do vejce přidáme vegetu, majoránku, mouku a oloupaný na jemno nastrouhaný česnek. Promícháme a směs necháme odstát dokud nám zavaří voda na polévku. Do vroucí vody protlačíme přes síto na halušky zavářku, přidáme bujóny a mraženou zeleninu. Vše po...

Nedělní knedlíčky do polévky

Nedělní knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení droždí (kvasnic), 50 g másla, 1 cibule, 5 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, špetka soli, bylinky či koření dle chuti

Na pánvi rozpustíme máslo , přidáme cibuli a orestujeme. Přisypeme rozdrobené droždí a necháme rozpustit - odstavíme a necháme vychladnout. Poté přidáme mouku strouhanku, vejce sůl, popř. bylinky a koření dle chuti. Tvarujeme malé knedlíčky či nok...

Krůtí plátky s kari a česnekem

Krůtí plátky s kari a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krůtích prsou, sůl, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička hladké mouky, 1/2 lžičky kari koření, 2 stroužky česneku, 4 lžíce plnotučného mléka, 100 ml vody, 1/4 kostky bujónu

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Můžeme dle chuti i opepřit. Česnek oloupeme a nastrouháme na jemno. Připravené plátky masa opečeme na rozehřátém oleji z obou stran a přendáme na předehřáté talíře. Do výpeku dáme mouku, zamícháme a z...

Boršč á la Kuštar

Boršč á la Kuštar

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké kořeny červené řepy, 3-4 brambory, 1 velká cibule, 3 mrkve, 3 kořenové petržele, 2 stroužky česneku, 2 velké rajčata, 100 g kyselého zelí, 4 lžíce zakysané smetany, 1 kostka bylinkového bujónu, 100 g másla, sůl, vegetu, majoranku, bílé koření, podle chuti, 2 lžičky vinného octu, 100 g červeného zelí

Časť cvikle nakrájame na kocky, zvyšok postrúhame. Mrkvu, paradajky, petržlen ,zemiaky, kapustu a cibuľu nakrájame na kocky. Osmahneme na masle na panvici, aby sa zelenina nerozvarala. Do vriacej vody dáme zeleninový bujon, cviklu a varime 15-20 m...

Krkonošská kerblíkovka

Krkonošská kerblíkovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, kostka bylinkového bujónu, 150 ml sladké smetany, špetka soli, špetka pepře, svazek kerblíku

Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, prošleháme metličkou, přidáme bujónovou kostku a chvilku povaříme. Polévku přisolíme, opepříme, vmícháme smetanu a nakonec vsypeme kerblík, nasekaný najemno. Polévku už nevaříme, jen ji pr...

Expresní hráškový krém s vejcem

Expresní hráškový krém s vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší konzerva hrášku, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka bylinkového bujónu, sůl, pepř, Vegeta, 100 ml sladké smetany, 1 vejce, 100 g šunky, 1 lžička oleje

Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, po chvíli přidáme mouku, umícháme cibulovou jíšku, kterou zalijeme vodou, prošleháme a přihodíme kostku zeleninového bujónu. Necháme asi 10 minut provařit. Pak přidáme scezený hrášek, osolíme, opepříme,...

Houbová polévka s kuřecím masem

Houbová polévka s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 kuřecí prso, 400 g hub, 700 ml bylinkového bujónu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce octu, 1-2 lžíce solamylu, sůl, pepř, nať petržele na ozdobu, 100 g vaječných těstovin

Na oleji orestujeme na nudličky nakrájené kuřecí prso. Přidáme pokrájené houby a za stálého míchání je necháme pokrýt olejem. Přidáme 650 ml bylinkového bujónu, sůl a pepř dle chuti. Přivedeme do varu a vaříme 5 minut. Smícháme sojovou omáčku, oce...

Krémová polévka

Krémová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 1 cibule, 4 středně velké pórky, 0,5 kg brambor, 0,7 l bylinkového bujónu, 2 bobkové listy, 150 ml smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka mletého koriandru, sůl, pepř, pažitka na ozdobu, 1 vaječný žloutek

Bílé části pórků nakrájíme na kolečka a vhodíme do rozpuštěného másla. Přídáme nakrájenou cibuli a smažíme 5 minut na mírném plameni. Pozor, aby nám cibule ani pórek nezhnědly! Přidáme nakrájené brambory, bylinkový bujón, citrónovou šťávu, koriand...

Cuketová polévka s koprem

Cuketová polévka s koprem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 3 lžíce na hrubo nastrouhané mrkve, 300 g cukety nakrájené na kostky, 2 bujóny, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce octa, 3 lžičky cukru

Na oleji usmažíme větší cibuli dorůžova a na ní krátce orestujeme nahrubo nastrouhanou mrkev. Zalijeme 1,5 litrem vody, přidáme na kostky nakrájenou neoloupanou cuketu a povaříme asi 10 minut. V troše vody rozmícháme kukuřičný škrob a vmícháme do ...

Kedlubnová polévka se šunkovými knedlíčky

Kedlubnová polévka se šunkovými knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kedlubny, 1 mrkev, 2 lžíce másla, 2 lžíce dětské krupičky, 1 kostka bylinkového bujónu, sůl, pepř, špetka muškátového květu, petrželová nať, 1 vejce, 50 g šunky od kosti, asi 2 hrsti strouhanky

Kedlubny a mrkev nastrouháme na hrubé slzy. Na 1 lžíci másla orestujeme krupičku, až začne zlátnout, přidáme nastrouhanou zeleninu a krátce dohromady osmahneme. Zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přidáme kostku bujónu. Necháme povařit. Šunku ume...

Houbová omáčka s nudlemi

Houbová omáčka s nudlemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g žampionů, 2 mrkve, 100 g hlívy ústřičné, sůl dle chuti, 250 g širokých nudlí, 2 lžíce oleje, 200 ml smetany ke šlehání, svazek kerblíku, 1 lžíce nakládaného zeleného pepře, 1 kostka bylinkového bujónu, 1 lžíce bešamelové omáčky, 1 lžíce citronové šťávy, pepř dle chuti

Hlívu očistíme a osušíme. Žampiony rozpůlíme, hlívu nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na jemné kostičky. V hrnci přivedeme k varu vodu s jednou lžičkou soli. Přisypeme nudle a na mírném ohni je vaříme na skus podle návodu n...

Špagety se sojovým masem a fetou

Špagety se sojovým masem a fetou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 1 balení soja kousků, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička oregana, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 150 g fety, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce dijonské či plnotučné hořčice, 300 ml bylinkového nebo zeleninového bujónu, 1 lžíce olivového oleje, 2 rajčata

Sojový granulát připravíme dle návodu - namočíme jej v zeleninovém bujónu. Špagety také uvaříme klasicky v osolené vodě. Cibuli a česnek nasekáme najemno a dáme zpěnit na pánev. Přidáme rajčata nakrájená na osminky a rajský protlak. Okořeníme a ...

Červená čočková polévka

Červená čočková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 150 g červené čočky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 150 ml mléka, 1,4 l bylinkového bujónu, nať petržele na ozdobu, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, 1 červené papriky, 1 lžička mleté papriky, 100 ml sladké smetany

Propláchnutou čočku zalijeme 1 l bylinkovým bujónem, přidáme nakrájenou cibuli, papriku a rozetřený česnek. Uvedeme do varu. Přikryjeme pokličkou a necháme 30 minut vařit na mírném plameni. Mezitím rozehřejeme v pánvičce olej, přidáme kmín, korian...

Polévka z dýně

Polévka z dýně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 1,5 kg dýně, 4 stroužky česneku, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička mletého zázvoru, 2 bobkové listy, 700 ml bylinkového bujónu, 250 ml mléka, sůl, pepř, 1 lžička mleté papriky, 2 lžíce slunečnicového oleje

Na oleji osmažíme nakrájené cibule a rozetřený česnek. Poté přidáme dýni, kterou jsme oloupali, zbavili semen a nakrájeli na kostičky. Vše necháme dusit asi 3 minuty na mírném plameni. Přidáme bylinkový bujón a přivedeme do varu. Přidáme sůl, pepř...

Plněné hřebenatky

Plněné hřebenatky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 12 čerstvých hřebenatek, 2 cibule, pepř, 2 čilli papričky, 5 stroužků česneku, 150 ml bylinkového bujónu, 2 lžíce citrónové šťávy

Hřebenatky vyjmeme z lastur. Oškrábeme nečistoty, odstraníme srdce, střívko a žábra. Ponecháme pouze bílou svalnatou a oranžovou pohlavní část. Opatrně je vyjmeme z lastury. Lastury dobře omyjeme a položíme na plech. Lehce je polijeme olivovým ole...

Indická polévka s fazolemi

Indická polévka s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 225 g brambor, 225 g tuřínu, 2 řapíkaté celery, 2 střední cukety, 1 zelená paprika, 2 stroužky česneku, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce kari koření, 1,2 l bylinkového bujónu, 400 g bílých fazolí, sůl, nať koriandru na ozdobu

V hrnci rozehřejeme olej a přidáme na kousky nakrájené cibule, brambory, tuřín a řapíky celeru. Za stálého míchání smažíme na středním plameni asi 5 minut. Přidáme rozetřený česnek, mletý koriandr, mletou papriku, kari koření a smažíme za stálého ...

Vločková polévka s cibulkou a mrkví

Vločková polévka s cibulkou a mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 jarních cibulek, 1 menší mrkev, 3 lžíce slunečnicového oleje, 5 lžic ovesných vloček, 1 vejce, 2 bujóny, 1250 ml vody

Cibulky očistíme, odkrojíme zelené části a nakrájíme na kolečka. Oškrábanou mrkev nastrouháme na hrubo. Na rozehřátém oleji vločky krátce opečeme, přidáme cibulku, mrkev a promícháme. Směs doplníme vejcem a mícháme do ztuhnutí vejce. Vše zalijeme ...

Pečený zajíc na cibuli a česneku

Pečený zajíc na cibuli a česneku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 zajíc, 100 g másla, 6 cibulí, 10 stroužků česneku, pepř, sůl, 250 ml bylinkového bujónu, 1 lžíce grilovacího koření

Důkladně očištěného zajíce, odblaníme a naporcujeme. Osolíme a opepříme dle chuti. Máslo vložíme do zapékací mísy, přidáme nakrájenou cibuli a nakrájené stroužky česneku na kolečka. Vložíme kousky zajíce a vše posypeme grilovacím kořením. Podlijem...