Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Celer

Lehký celerový salát

Lehký celerový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celer, 1 jablko, 2 lžíce citronové šťávy, 50 ml majonézy

Celer oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a také nastrouháme. Smícháme, přidáme majonézu a citrónovou šťávu a lehká pochoutka je na světě!

Waldorfský celerový salát

Waldorfský celerový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g celeru, 2 ks jablka, 1 sklenka zakysané smetany, 1 dcl citronové šťávy, 4 lžíce majonézy, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1/2 lžička cukru krupice, 3 lžičky Brandy, 1 hrst vlašských ořechů

Celer a jablka očistíme a pokrájíme na tenké proužky, které pokapeme citronovou šťávou a promícháme. Smetanu ušleháme s majonézou do pěny, ochutíme solí, pepřem, cukrem a brandy. Lehce vmícháme do salátu a nakonec přidáme nasekané vlašské ořechy.

Rychlá celerová pomazánka

Rychlá celerová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

7 lžíc majonézy, 3 lžíce dijonské hořčice, 1 ks citrónu, 1 ks celeru, 7 g soli, 7 g pepře

V misce smícháme majonézu, hořčici a citrónovou šťávu. Osolíme a opepříme. Celer oloupeme a poté nakrájíme na velmi tenké nudličky. Smícháme ho s majonézovou směsí, vychladíme a podáváme.

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 zelené chřesty, tymián, 1 vejce, 100 g celeru, olej, 5 g másla, troška octu

Potřebujeme 3 ks zeleného chřestu, ze kterých odkrojíme dřevnatý konec, svážeme provázkem k sobě s tymiánem a dáme vařit do osolené vody na cca 3 – 5 minut. Po uvaření dáme zchladit do ledové vody pro udržení zelené barvy. Do osolené a s troškou o...

Čínský salát ze skleněných nudlí

Čínský salát ze skleněných nudlí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g skleněných nudlí, 3 řapíky celeru, 250 g mrkve, kousek čerstvého zázvoru, 1 červená feferonka, 3 lžíce sherry octa, 2-3 lžíce sojové omáčky, špetka cukru krupice, bílý pepř, vanička řeřichy, 4 lžíce slunečnicového oleje

Skleněné nudle zalijeme v hrnci vroucí vodou a necháme asi 10 minut stát. Poté je scedíme a necháme dob­ře okapat v sítu. Nudle nastříháme na několikacentimetrové kousky. Celerové řapíky omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev omyjeme...

Kuřecí droby s majoránkovými knedlíčky

Kuřecí droby s majoránkovými knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích drobů, 1 ks cibule, 1 ks celeru, 2 ks mrkve, 2 ks petržele, 50 g másla, 50 g hladké mouky, špetka soli, 5 ks rohlíků, 250 ml mléka, 2 lžíce sádla, 2 ks vajec, 1 lžíce majoránky, 2 lžíce strouhanky

Droby dáme vařit do osolené vroucí vody, když jsou poloměkké, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu na menší kousky a na kolečka nakrájenou zeleninu. Když jsou droby měkké, vyjmeme je z vývaru, který si přecedíme. Máslo smícháme s moukou a vytvo...

Mušle na pivě

Mušle na pivě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks šalotky, 1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 200 g celeru, 1,5 kg Slávek jedlých, 1 l černého piva, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 ks bobkového listu, 2 lžíce másla, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Šalotku a cibuli nakrájíme na jemno, celer nastrouháme. Vše smažíme na oleji. Po 5 minutách přidáme slávky, pivo, bobkový list a dusíme 5-8 minut. Slávky, které se neotevřely vyhodíme, zbytek dáme stranou. Šťávu zahustíme máslem, dochutíme solí a ...

Celerový salát s ořechy

Celerový salát s ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g celeru, 4 ks jablek, 100 g vlašských ořechů, 100 g rozinek, 2,5 dcl sladké smetany, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžička citrónové šťávy, špetka soli

Celer a jablka nastrouháme na hrubo na hrubém struhadle, přidáme smetanu, citrónovou šťávu, zamícháme. Poté přidáme ořechy, rozinky a dochutíme cukrem a solí.

Salát Waldorf

Salát Waldorf

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g celeru, 4 jablka, 100 g vlašských ořechů, 80 ml majonézy, 4 lžíce sladké smetany, 250 g hroznového vína, 200 g uvařených kuřecích prsou, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka soli

Celer a jablka nastrouháme nahrubo, přidáme ořechy, na kostičky nakrájené a uvařené kuřecí maso, vypeckované hrozny, majonézu, smetanu, dochutíme citrónovou šťávou, osolíme a promícháme.

Artyčok zapečený s celerem

Artyčok zapečený s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks artyčoku, 2 ks celeru, 500 g mletého masa, 1 kelímek smetany, 4 lžíce olivového oleje, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, špetka pepře, špetka soli

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a orestujeme ji na rozpáleném oleji. Když je cibule orestovaná, přidáme mleté maso, na kostičky nakrájené artyčoky, na kostičky nakrájené celery, utřený česnek se solí, opepříme, osolíme a dusíme. Dle potřeby po...

Celerový řízek s protlakem

Celerový řízek s protlakem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 celery, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 vejce, 5 dkg hladké mouky, 8 dkg strouhanky, 100 ml slunečnicového oleje, špetka soli

Dva středně velké oloupané celery uvaříme napolo v osolené vodě. Vychladlé pak nakrájíme na tenké plátky. Jeden potřeme rajským protlakem /může být i kečup/ a druhým je přiklopíme. Takto připravé obalujeme v trojobalu a smažíme jako řízky. Podávám...

Černomořský salát

Černomořský salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uvařeného celeru, 200 g papriky (kapie), 100 g žampionů udušených na oleji, 1 cibule, 100 g tvrdého sýru, citronová šťáva, 1 lžíce plnotučné hořčice, 20 g kapary, 100 g oliv, 150 ml zakysané smetany, troška mletého pepře, 4 listy hlávkového salátu, bylinkový ocet podle chuti, sůl podle potřeby

Uvarený zeler pokrájaný na tenke obdĺžniky, udusené šampiňóny, kápiu, cibuľu pokrájanú na tenke plátky, nakrájaný syr, šťavu z citróna, mleté čierne korenie, horčicu, kapary, olivy, kyslu smotanu spojíme a necháme dlhšie odstať. Možno ozdobiť hláv...

Ředkvičková polévka s celerem

Ředkvičková polévka s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 svazky ředkviček i s lístky, 1/4 celeru, lžíce másla, lžíce polohrubé mouky, sůl a pepř podle chuti, kostka zeleninového bujónu, zakysaná smetana

Z ředkviček odstraníme zvadlé listy a ostatní dobře omyjeme. Asi tři ředkvičky si odložíme stranou na ozdobu a zbytek rozkrájíme na kousky. Ředkvičkové listy dáme do cedníku a spaříme vařící vodou. Ihned ochladíme studenou vodou, přebytečnou tekut...

Roštěnky na celeru

Roštěnky na celeru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 1 mrkev, 1 celer, 50 g slaniny, 1 cibule, 250 g zakysané smetany, 3 lžíce octa, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 3 lžíce bílého vína, 3 snítky tymiánu, sůl dle chuti, 2 lžíce oleje

Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Plátky masa poté naložíme na 24 hodin do marinády z 200 ml vody, octa, bobkových listů, nového koření, celého pepře a polovinu zeleniny. Druhý den na pánvi ...

Bramborová krémová polévka s houbami

Bramborová krémová polévka s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 100 g mrkve, 100 g kořenové petržele, 100 g celeru, 100 g hub, 150 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžičky majoránky, 4 lžičky petrželové natě, 2 lžíce řepkového oleje

Brambory, mrkev, celer a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a zalijeme vodou tak, aby její hladina byla 1 cm nad zeleninou. Vaříme doměkka. Poté vlijeme mléko a vše rozmixujeme. Olej smícháme s petrželk...

Celerové koule s baby karotkou

Celerové koule s baby karotkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks celeru, 4 ks vejce, 150 g goudy, 4 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička soli, 7 g pepře, 50 g hladké mouky, 1-2 lžíce polotučného mléka, 100 g strouhanky, 100 ml slunečnicového oleje, 16 ks baby karotky, 120 g másla, 50 ml javorového sirupu, 1 ks citrónu

Sýr nastrouháme nahrubo. Celer také nastrouháme nahrubo a obojí smícháme. Přidáme vejce, 2 lžíce tymiánu, sůl a pepř. Vhlkými dlaněmi tvarujeme kuličky, které obalíme v trojobalu - v mouce, ve vejcích s mlékem a ve strouhance. Smažíme je na olej...

Vepřové plátky na celeru

Vepřové plátky na celeru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa, 200 g celeru, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla

Naklepané plátky opečeme nasucho, pak podlijeme a dusíme. Přidáme na nudličky nakrájený celer. Štávu zahustíme moukou a máslem.

Kuličky z mletého masa na jehle

Kuličky z mletého masa na jehle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 2 lžíce strouhaného sýra, 250 g najemno rozsekaného celeru, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, špetka soli, troška pepře, 1 stroužek nadrobno nakrájeného česneku, 1 šálek slunečnicového oleje

Maso smícháme se sýrem, celerem, česnekem, vejci a moukou. Ochutíme solí a pepřem, uděláme malé kuličky a usmažíme je na oleji dohněda. Hotové kuličky po třech napíchneme na jehlu a podáváme s rýží a ředkvičkami.

Letní zeleninová se zelenými fazolkami

Letní zeleninová se zelenými fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g anglické slaniny, 1 cibule, kousek celeru, 1-2 mrkve, 1 střední cuketa, asi 3 hrsti fazolek (zelených fazolových lusků), 3 lžíce rajčatového protlaku, 1,25 l zeleninového vývaru, sůl a pepř podle chuti, 1/2 šálku rýže , 1 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka

Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme slaninu nakrájenou nadrobno, orestujeme a pak přihodíme připravenou zeleninu. Po chvilce přimícháme protlak, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme asi 5 mi...

Babiččina celerová omáčka

Babiččina celerová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celer, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce octu, 1 balení sladké smetany, 1/2 sklenka vody, špetka soli, špetka pepře

Nastrouhaný celer podusíme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a dobře provaříme. Před dohotovením přidáme smetanu a ještě chvíli povaříme. Omáčku podáváme k masu.

Bramboračka

Bramboračka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6-8 ks brambor, 2 mrkve, 1-2 kořeny petržele, 1/3 celeru, 1 větší cibuli, kousek květáku, česnek podle chuti, houby, lžíci majoránky, pepř, celý kmín, petrželová nať, 2 lžíce másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody

Na zpěněném másle osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, květák a houby. Osmažíme a zaprášíme hladkou moukou. Mícháme, až mouka chytí zlatavou barvu, a zalijeme asi litrem a půl vroucí vody. Osolíme, okmínujeme a lehce opepříme...

Krémová polévka se zeleninou

Krémová polévka se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks mrkve, 1 ks celeru i s natí, 1 ks petržele i s natí, 6 ks mladých cibulek, 50 g kapustiček, 100 g másla, 50 ml sladké smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru z kostí, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 1 lžíce nasekané pažitky, špetka soli

Zeleninu si očistíme a nastrouháme nahrubo na hrubém struhadle. Vložíme do vody a dáme vařit, abychom měli zeleninu měkkou. Rozpustíme máslo, vmícháme moukou a uděláme jíšku, kterou následně necháme vychladnout. Vývar uvedeme do varu, přimícháme j...

Řízek plněný celerem

Řízek plněný celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřové pečeně, 100 g celeru, 60 g strouhanky, 2 lžičky slunečnicového oleje, 3 dcl vývaru

Z uvedeného množství vepřové pečeně uděláme dva silnější řízky, do kterých uděláme kapsu pro naplnění. Náplň se skládá z jemně nastrouhaného celeru který je smíchán se strouhankou a pro zlešení chutě je přidán slunečnicový olej. Toto vše dobře pro...

Pajšlová polévka

Pajšlová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg plící, 3 l vody, 2 mrkve, 1 celer, 1 cibule, 1 lžička pepře, 1 lžička nového koření, 4 bobkové listy, 1 lžička soli, 100 ml acidofilního mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce

Dobře omyté plíce dáme vařit do studené osolené vody spolu s očištěnoou celou zeleninou a kořením. Zvolna vaříme. Když je vše měkké, necháme vychladnout. Vývar scedíme a zavaříme do něho acidofilní mléko rozšlehané s moukou a alespoň 10 minut vaří...

Vinné mořidlo

Vinné mořidlo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml červeného vína, 250 ml vody, 3 cibule, 1 mrkev, 1/2 celeru, 1 petržel, 0,5 citrónu, 3 listy bobkového listu, 6 kuliček jalovce, 10 - 12 kuliček nového koření, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná)

Cibule rozkrojíme na osminky, kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a spolu s ostatními ingrediencemi smícháme a dáme povařit. Přidáme v závěru i nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z půlky citronu. Necháme vychladnout a používáme k moření masa.

stránka: