Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Cibule

Moussaka light

Moussaka light

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velké rajče, 1 menší cuketa, 1 vejce, 250 g hovězího mletého masa, 3 větší brambory, 2 stroužky česneku, 1 větší cibule, sůl, pepř, skořice, majoránka, muškátový oříšek, 3-4 lžíce nasekané čerstvé petrželky, olivový olej, troška nastrouhaného eidamu, 1 kostka hovězího bujónu, 2 sklenice nízkotučného mléka

Na jemno nakrájenou cibulku orestujeme do zlatova spolu s hovězím mletým masem. Do směsi přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, prolisovaný česnek, petržel a trochu skořice a majoránky. Zároveň si připravíme hrnec, kde povaříme v bujónu z 1/2 ko...

Lasagne s kuřecím masem a červeným vínem

Lasagne s kuřecím masem a červeným vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g sušených lasagní, 1 lžíce olivového oleje, 120 g žampińů, 1 rozetřený stroužek česneku, 1 větší cibule, 350 g kuřecích prsíček, 250 g rajčatového protlaku, 1 lžička moučkového cukru, 5 lžic másla, 50 g hladké mouky, 1 vejce, 6 dcl mléka, 75 g strouhaného parmazánu, sůl, pepř

Lasagne dle návodu uvaříme. Mezitím si na rozehřátém oleji na pánvi osmažíme česnek a najemno nakrájenou cibuli. Přidáme i žampióny a maso a smažíme, dokud maso nezhnědne. Přilijeme víno a necháme cca 5 minut povařit. Pak přidáme rajčatový protlak...

Kuře s artyčoky

Kuře s artyčoky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 2 cibule, 2 lžíce olivovového oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce citrónové šťávy, 1,5 dcl drůbežího bujónu, 1,5 dcl bílého vína, 2 lžičky hladké mouky, 400 g artyčoků

V pánvi rozpálíme olej a jednu lžíci másla. Jednotlivá kuřecí prsa okořeníme (sůl, pepř) a vložíme na rozehřátou pánev. Smažíme dozlatova cca 5 minut po obou stranách. Kuřecí prsa vyjmeme a necháme okapat. Smícháme citrónovou šťávu a cibuli na...

Domácí hovězí bujón (vývar)

Domácí hovězí bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězího předního s kostí, 50 g mrkve, 60 g petržele, 30 g celeru, 40 g cibule, 4-5 semínek pepře, 20 g soli, 2,5 l vody

Hovězí maso a kosti důkladně umyjeme pod tekoucí studenou vodou a rozkrájíme na menší části. Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Hrnec přikryjeme pokličkou a obsah přivedeme k varu. Postupem času se vytváří srážením bílkovin bílá pěna a na...

Domácí zeleninový bujón (vývar)

Domácí zeleninový bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l neperlivé vody, 15 dkg mrkve, 15 dkg petržele, 10 dkg celeru, 1 pórek, 5 dkg cibule, 2 dkg másla, 8 semínko pepř, sůl, několik semínek nového koření

Umytou zeleninu nakrájíme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca hodinu. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme koření a trochu zeleninového vývaru, povaříme a nalijeme zpět do hrnce se zeleninou. Výv...

Domácí rybí bujón (vývar)

Domácí rybí bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kapřích hlav, odřezků a kostí, 50 g mrkve, 40 g petržele, 40 g celeru, 1 pórek, 80 g cibule, sůl, 1 bobkový list, několik semínek pepře, několik semínek nového koření, špetku tymiánu, 2,5 l neperlivé vody, 1 lžička citrónové šťávy

Rybí hlavu, odřezky a kosti pečlivě omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vzniklou bílou pěnu odstraňujeme pomocí lžíce nebo sítka. Přidáme nakrájenou zeleninu, citrónovou šťávu a koření, přikryjeme pokličkou a va...

Základní bešamelová omáčka, bílá

Základní bešamelová omáčka, bílá

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule, špetku muškátového ořechu, trošku hřebíčku, 1 bobkový list, 0,75 l mléka, špetka soli, několik semínek pepře

Do mléka přidáme nastrouhaný muškátový ořech, hřebíček, bobkový list. Necháme projít varem a odstavíme. Mezitím si rozpustíme máslo a v něm zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Za stálého míchání přidáváme hladkou mouku a vytvoříme tím světlou jíšku...

Základní rajčatová omáčka

Základní rajčatová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g rajčat nebo 100g rajčatového protlaku, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 20 g másla, špetka tymiánu, 1 bobkový list, lžička cukru, špetka soli, špetka pepře, 20 g slaniny, 1 mrkev, 600 ml hovězího bujónu, 20 g hladké mouky

V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na malé kousky nakrájenou slaninu. Přidáme najemno nasekanou cibuli, naporcovanou mrkev, tymián, bobkový list a hladkou mouku a vše promícháme a necháme chvilku smažit. Do hrnce vložíme na čtvrtky pokr...

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 větší snítka rozmarýnu, 1 větší snítka tymiánu, 1 větší snítka majoránky, 1 bobkový list, 8 kuliček pepře, 3/4 l suchého červeného vína, 80 dkg hovězí kýty, 20 jarních cibulek, 10 dkg prorostlé anglické slaniny, 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 25 dkg žampionů, 25 g másla, 2 cl cognacu, 1 lžíce nasekané petrželky

Připravíme si vetší mísu na nakládání a vložíme do ní rozčtvrcenou cibuli, 1 rozpůlený stroužek česneku, bylinky, pepř a zalijeme to červeným vínem. Omyté a na kousky nakrájené hovězí poté promícháme s nálevem v míse. Necháme tuto směs odpočívat 1...

Treska se zeleninou

Treska se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g tresky, 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 papriky, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 mrkev, 100 g hrášku, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, citrónová šťáva

Rybu omyjeme a osušíme, nasolíme, napepříme a pokapeme citrónovou šťávou a necháme v lednici cca 30 minut. Mezitím si omyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu. vytřeme si zapékací mísu olejem a vložíme do ní rybu a na ni zeleninu. zalijeme kečupem a...

Vídeňská roštěnka

Vídeňská roštěnka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hovězí roštěnky (po 190g), 5 velkých cibulí, 1/4 l hovězího bujónu, 80 g másla, 3 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, sůl, čerstvě mletý pepř

Očistíme si cibule. jednu z nich si najemno nakrájíme a zbytek nakrájíme na kolečka. Osolíme a opepříme roštěnky. Rozehřejeme si na pánvi máslo a osmažíme na něm kolečka cibule. Na druhé pánvi rozehřejeme olej, na kterém krátce osmahneme (asi 2 mi...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězího předního, sůl, čerstvě mletý pepř, 800 g cibule, 1 velká brambora, 4 lžíce oleje, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce pálivé papriky, 1/2 lžičky kmínu, kousek sušené feferonky, 1/2 l hovězího bujón, 1 rajčatový protlak

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule nakrájíme na plátky a bramboru na kostičky. Rozehřejeme si olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme maso a osmahneme jej. Přimícháme...

Cibulačka

Cibulačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cibule, 3 lžíce másla, 2 kostky masoxu, 1,5 l vody, pepř, sůl

Cibuli nasekáme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli v něm osmahneme dohněda. Zalijeme vodou a přidáme kostky masoxu. Vše vaříme cca 15 minut a nakonec dochutíme pepřem a solí nebo jiným kořením dle chuti.

Čočková polévka

Čočková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g čočky, 2 lžíce másla, 1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 2 l vody, sůl, pepř, majoránka, 1 lžíce octu

Čočku před vařením namočíme alespoň na hodinu do hrnce se studenou vodou. Můžeme ji nechat namočenou i přes noc, potom raději použijeme k vaření vodu novou. Namočenou čočku poté přivedeme k varu a osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Na pánvi si m...

Rajská polévka

Rajská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rajčatového protlaku, 1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 dcl smetany, sůl, pepř, oregano, 1 hrst těstovin nebo rýže, 1,5 l vody

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli, až zesklovatí. Vsypeme mouku a mícháním vytvoříme jíšku. Vše zalijeme vodou, přidáme masox, zamícháme a necháme vařit asi 20 minut. Přidáme rajský protlak,...

Jehněčí jarní polévka

Jehněčí jarní polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčí kýty nebo jiné části, 1,5 l vody, 1 střední mrkev, 100 g petržele, 100 g celeru, 50 g dlouhozrné rýže, 1 větší cibule, 2 žloutky z vejce, 150 ml zakysané smetany, 1 lžíce soli, pepř, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 bobkového listy, hřebíček

Maso důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce s osolenou studenou vodou a necháme vařit cca hodinu a půl, dokud maso nezačne měknout. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme na jemn...

Zelí z Čech

Zelí z Čech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka zelí, 1 cibule, 40 g sádla, kmín, 20 g hladké mouky, 1 lžíce octu, sůl, 1 lžíce cukru krystalu, 1 l vody

Rozpustíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zelí nakrájíme na tenké nudličky a vložíme k cibuli, osolíme a přidáme kmín. Vše opražíme, poté podlijeme vodou a dusíme. Měkké zelí poté zaprášíme moukou a znovu podusíme. Okyselíme ...

Zelí z Moravy s bramborami

Zelí z Moravy s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka zelí, 1 cibule, kmín, 30 g slaniny, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 2 brambory, 1 lžíce octu

Zelí nakrájíme na nudličky, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kmín a na malé kostičky nakrájenou slaninu. Vaříme, až zelí změkne. Rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm mouku, kterou poté zalijeme vodou ze zelí a p...

Zeleninové lečo

Zeleninové lečo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks větších rajčat, 7 ks bílých, větších paprik, 1 lžička soli, 4 ks vejce, 1 ks větší cibule, 1 lžička pepře, 30 dkg uzeniny dle chuti

Cibuli nasekáme najemno a zpěníme na oleji. Rajčata spaříme, zbavíme slupek, nakrájíme na osminky. Papriky nakrájíme na proužky, uzeninu na kostičky. Uzeninu vložíme na cibulku a osmahneme. Přidáme papriku, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vod...

Gazpacho

Gazpacho

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rajčat, 400 g rajčatového protlaku, 1/2 okurky, 1 menší zelená paprika, 1 malá cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř

Papriku omyjeme, zbavíme jádřince se semínky a nakrájíme na menší kousky. Okurku pokrájíme také a dáme do mísy spolu s paprikou. Rajčata omyjeme a spaříme horkou vodou, abychom je mohli snadno oloupat, a spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, utřeným ...

Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kyselého zelí, 250 g ostravské klobásy, bobkový list, kmín, pepř, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, mletá sladká paprika

Zelí a klobásu nakrájíme, vložíme do hrnce a přidáme bobkový list, kmín a pepř a vše necháme vařit. Mezitím si necháme rozehřát sádlo, cibuli nasekáme nadrobno a osmažíme ji. Přidáme mouku a míchám vytvoříme světlou jíšku. Do jíšky přidáme mletou ...

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l hovězího bujónu, 300 g hovězí klížky, 50 g sádla, 40 g slaniny, 1 větší cibule, 2 stroužeky česneku, 10 g sladké mleté papriky, 350 g brambor, 50 g hladké mouky, sůl, muškátový ořech, kmín, majoránka, pepř, voda

Maso opereme, zbavíme šlach a nakrájíme na kousky. Nadrobno nakrájíme cibuli a slaninu. V hrnci rozehřejeme sádlo, vložíme slaninu a necháme ji chvilku škvařit, poté přidáme i cibuli, chvíli smažíme a nakonec přidáme mletou papriku. Vše zamícháme....

Kulajda

Kulajda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 1 kostka masoxu, 300 g žampionů nebo jiných hub, 1 menší cibule, kmín, 500 ml zakysané smetany, 5 středních brambor, 30 g hladké mouky, kopr, sůl, 2 vejce, ocet

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli si nakrájíme nadrobno a všechno dáme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme kostku masoxu, kmín, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké. Ve smetaně si rozkv...

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 150 g hrachu, 50 g sádla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 60 g hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, troška petržele

Hrách přebereme, propláchneme a necháme namočený ve studené vodě alespoň 3 hodiny, aby bobtnal. Poté ho uvaříme doměkka. V dalším hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Jíšku ...

Americká dýňová polévka

Americká dýňová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg dýně, 50 g másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového bujónu, 2 bobkové listy, 15 ml citrónové šťávy, sklenka smetany, sůl, pepř, muškátový ořech

Cibuli nasekáme nadrobno, česnek rozetřeme a dáme do hrnce na rozpálené máslo a chvíli smažíme na mírném plameni. Dýni oloupeme, dužinu bez semínek nakrájíme na menší kostky, přidáme k cibuli a dusíme jen pár minut. K dýni přidáme vývar a přivedem...

stránka: