Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Citronová kůra

Nádech modré oblohy

Nádech modré oblohy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 ml Curacaa blue, 30 ml ginu, 30 ml jemně perlivé vody, 1 lžička citrónové šťávy, citrónová kůra na ozdobu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Do sklenice nalijeme gin, Curacao, vodu a citrónovou šťávu. Lehce promícháme a ozdobíme kouskem citrónové kůry.

Fíkové podkovičky

Fíkové podkovičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g perníku na pečení, 120 g sušených fíků, 280 g cukru moučky, 120 g vlašských ořechů, 1/2 lžičky perníkového koření, 6 lžic rumu, 1/2 lžičky citrónové kůry, 1 vejce, 2 lžíce citrónové šťávy, 50 g čokolády na vaření

Perník nastrouháme a fíky umeleme na masovém strojku. 70 g cukru promícháme s perníkem a přidáme fíky, nastrouhané ořechy, perníkové koření, 4 lžíce rumu a citrónovou kůru. Vypracujeme pevné a hladké těsto. Pracovní desku posypeme 30 g cukru a těs...

Zálivka z citrónů

Zálivka z citrónů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, 2 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce smetany, 2 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého jogurtu, špetka pepře, špetka soli

Smetanu smícháme s majonézou, bílým jogurtem, přidáme citronovou šťávu, citrónovou kůru, opepříme, osolíme, promícháme a podáváme k zeleninovým salátům.

Citrónové suflé

Citrónové suflé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic citrónové šťávy, 2 lžíce citrónové kůry, 200 ml smetany, 4 ks vajec, 200 g cukru krupice, 1 lžíce želatiny, 4 lžíce vody

Připravíme si misku na suflé, dáme kolem ní dvojitý povoskovaný papír. V míse si ušleháme žloutky do zhoustnutí, poté postupně přisypáváme cukr, citrónovou kůru a přiléváme citrónovou šťávu. Mísu dáme do vodní lázně a šleháme, dokud není směs hust...

Citrusový životabudič

Citrusový životabudič

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pomeranče, 1 citrón, 1 limeta, nastrouhaná kůra z limetky, 1 lžíce cukru krystal, 4 lžíce vody

Pomeranče, grapefruit, citron a limetku příčně rozpůlíme. Z ovoce rozmačkáme šťávu. Šťávu z citrusů nalijeme do džbánu a smícháme s limetkovou kůrou. Přidáme 4 lžíce vody, cukr a dobře promícháme. Podáváme nejlépe ledově vychlazený.

Krokety z humřího masa

Krokety z humřího masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g humrového masa (tepelně zpracovaného), špetka soli, špetka pepře, troška citrónové kůry, troška citrónové šťávy, 2 lžíce majonézy, 2 ks vařených bílků, 2 lžíce nasekané petrželky

Humří maso pokrájíme na drobné kousky, podle chuti osolíme, okořeníme pepřem, citrónovou kůrou a citrónovou šťávou. Přidáme majonézu a dobře promícháme. Ze směsi uděláme malé krokety, které obalíme ve vařených strouhaných bílcích promíchaných s je...

Pascha - ruský sváteční recept

Pascha - ruský sváteční recept

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g odtučněného tvarohu, 400 g másla, 400 ml smetany ke šlehání , 400 g cukru, 3 žloutky, 2 lžičky citronové kůry, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 100 g kandovaného ovoce

Čerstvý tvaroh rozetrěme s cukrem a máslem. Druhou část cukru utřeme se žloutky a přidáme rovněž k tvarohu. Důkladně promísíme. Pak přidáme citrónovou kůru a vanilkový cukr. Ušleháme smetanu a zamícháme do tvarohové hmoty, naposledy vsypeme kandov...

Mražené jahodové minikošíčky

Mražené jahodové minikošíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g jahod, 3 lžíce včelího medu, 60 ml bílého jogurtu, 1 lžíce čerstvé citronové kůry, 4 listy máty peprné

Jahody omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Vložíme do mixéru a přidáme omytou mátu, tekutý med, jogurt a citronovou kůru (čerstvě nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu). Vše rozmixujeme. Nyní si připravíme papírové košíčky. Budeme jich po...

Skládáné pïškoty

Skládáné pïškoty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sáčky dětských piškotů , 250 g jemného tvarohu, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, dle chuti cukr krystal, 1 lžička kakaa, trochu citronové kůry, 1 vanilkový cukr, 2,5 dcl kávy s trochou rumu /ovocná šťáva/, 1/3 tabulky mléčné čokolády

Z pudinkového prášku, mléka a krystalového cukru uvaříme pudink. Za občasného míchání ho vychladíme. Tvaroh vyšleháme s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pudink a tvaroh smícháme a 1/3 krému odebereme, do něj vmícháme kakao. Na tác rozložíme p...

Banánový tvaroh

Banánový tvaroh

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g odtučněného tvarohu, 10 ml suchého Martini, 2 lžičky citronové šťávy, troška citronové kůry, 50 g hnědého cukru, 100 g zakysané smetany, 2 banány

Banány nakrájíme na kolečka a zakapeme citronovou šťávou. Tvaroh našleháme, přidáme martini, cukr, citronovou kůru. Přidáme smetanu a promícháme. Rozdělíme do misek a přidáme banány.

Ořechový likér

Ořechový likér

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 zelených vlašských ořechů, 4 ks hřebíčku, 1 lžíce pomerančové kůry, 1 lžíce citronové kůry, troška celé skořice, 500 g cukru krupice, 650 ml vody, 750 ml čistého lihu

Měkké zelené ořechy dobře omyjeme, rozkrájíme na menší čtvrtky a dáme do láhve s širokým hrdlem. Dále přidáme do láhve hřebíčky, skořici, pomerančovou a citronovou kůru, dále líh a zhruba 250 ml vody. Láhev uzavřeme a postavíme na slunečné místo, ...

Rajčatová salsa

Rajčatová salsa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední rajče, 1 střední červená cibule, 2 lžíce čerstvého nakrájeného koriandru, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky strouhané citronové kůry, sůl dle chuti

Rajče i koriandr nakrájíme nadrobno. Cibuli nakrájíme na velmi tenké plátky. V misce důkladně všechny suroviny promícháme. Zakryté alobalem dáme chladit do lednice. Po vychladnutí můžeme podávat.

Brusinková omáčka

Brusinková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g brusinkového kompotu, 5 g hořčice, 0,2 dcl červeného vína, 0,05 dcl citronové šťávy, 0,1 dcl pomerančové šťávy, 0,025 dcl worcesterové omáčky, 5 g cukru moučka, špetka soli, špetka pepře, troška citronové kůry, troška pomerančové kůry

Kompot prolisujeme, zalijeme citrónovou a pomerančovou šťávou a worcesterem, vmícháme hořčici, sůl, cukr a pepř a nakonec přidáme víno s jemně posekanou a ve víně povařenou kůrou.

Plněné citronové lodičky s krémem a ovocem

Plněné citronové lodičky s krémem a ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tučného tvarohu, 150 g Řeckého jogurtu, 1 lžíce vaječného likéru, kůra z 1 citronu, 1 lžička citronové šťávy, 1 balení vanilkového cukru, 5 citrónů, 4 lžíce malin, 4 třešně

Tvaroh vymícháme s jogurtem a vaječným likérem. Přidáme citronovou šťávu a kůru z 1 citronu. Dochutíme vanilkovým cukrem. Necháme vychladit. Z omytých citronů si vytvoříme lodičky, které vydlabeme. Pocukrujeme a plníme krémem. Zdobíme malinami a t...

Kedlubnový dip

Kedlubnový dip

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kedlubnu, 2 stroužky česneku, 1 ks chilli papričky, 150 g bílého jogurtu, 50 ml majonézy, 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička citronové šťávy, 4 lžičky petrželové natě

Kedlubnu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Chilli papričku nakrájíme najemno a česnek utřeme. Vše smícháme. Přidáme jogurt, majonézu a citronovou šťávu a kůru. Ochutím solí, pepřem a nasekanou petrželkou Podáváme po vychlazení.

Aromatická koňaková káva

Aromatická koňaková káva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 g kávy, 1 ks skořice, 4 ks hřebíčku, 2 trošky citronové kůry, 2 trošky pomerančové kůry, 16 cl koňaku, 4 lžičky cukru krupice, 200 ml polotučného mléka

Kávu zalijeme 200 ml vody a necháme 5 minut stát. Poté ji nalijeme do kastrolu, přidáme skořiči a hřebíček, citronovou a pomerančovou kůru a chvíli vaříme - ale pod bodem varu, na mírném plameni. Mezitím si do čtyř skleniček rozdělíme koňak, v...

Tuňák s avokádovou omáčkou

Tuňák s avokádovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 x 175 g steak tuňáka, 2 lžíce nakládaných kaparů, kůra z jednoho citronu, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř dle chuti, Omáčka: 2 zralé avokáda, 2 lžíce smetanového bílého jogurtu, 2 jarní cibulky, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce nasekaného čerstvého estragonu, sůl a pepř dle chuti

Olivový olej smícháme s citronovou šťávou i kůrou, solí a pepřem a do této marinády přidáme okapané kapary. Vložíme tuňáka a necháme marinovat alespoň 10 minut. Mezitím si uvaříme omáčku. Avokáda rozpůlíme, odstraníme pecku a oloupeme. Nakrájíme j...

Ovocný salát s cukrovou zálivkou

Ovocný salát s cukrovou zálivkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml vody, 150 g cukru krystal, 200 g banánů, 200 g sladkých jablek, 200 g kiwi, 200 g pomerančů, citrónová kůra

Nejdříve si vytvoříme cukrovou zálivku. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme vodu a cukr rozpustíme. Postavíme hrnec na mírný plamen a přivedeme opatrně k varu. Vaříme cca 5 minut. Postupně odebíráme pěnu, která vzniká za varu. Do horkého roztoku nast...

Chřest s citrónovou kůrou

Chřest s citrónovou kůrou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g chřestu, 1 lžíce citrónové kůry, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, pepř, 1/2 lžičky cukru krystalu, 1 lžíce sojové omáčky

Odřízneme tuhé konce tenkých chřestových výhonků. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek a chřest. Smažíme na mírném plameni 4 minuty. Přitom chřest stále otáčíme, aby byl stejnoměrně osmažený. Ke konci smažení opepříme, posypeme cukre...

Námořnický grog

Námořnický grog

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 dcl červeného vína, 0,5 dl rumu, 3 lžičky cukru, 1 malý ks skořice vcelku, kousek citrónové kůry, můžeme přidat i badyán

Svaříme červené víno s cukrem, citronovou kůrou a se skořicí. Pak vyndáme skořici i citronovou kůru a víno nalijeme do sklenice a přidáme rum. Podáváme horké.

Zuppa Inglese

Zuppa Inglese

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

570 ml mléka, 2 lžíce kukuřičné mouky, 2 ks vajec, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce citrónové kůry, špetka muškátového oříšku, 1 kg jahod, 16 cukrářských piškotů, 1 sklenka Amareta, 140 ml smetany

Kukuřičnou moučku smícháme s trochou mléka. Ušleháme vejce, přidáme cukr, citrónovou kůru, muškátový oříšek a zbytek mléka. Tuto směs smícháme s kukuřičnou směsí a na mírném ohni mícháme, dokud není hmota hustá. Tuto směs poté odložíme z plotny a ...

Smažené mini kuličky z tvarohového těsta

Smažené mini kuličky z tvarohového těsta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g tučného tvarohu, 1/2 lžičky soli, 125 g cukru krystal, 1/2 balení prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, slunečnicový olej na smažení, 5 kapek vanilkové esence, troška citronové kůry, troška cukru moučka

Celá vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vanilkovou esenci, citronovou kůru, sůl a mouku s kypřícím práškem. Vypracujeme hladké těsto. Tvoříme kuličky, které vhazujeme do rozpáleného oleje (tak, aby kuličky plavaly). Pečeme do zlatava. Ještě horké p...

Nadýchaná piškotová roláda s tvarohovo-ovocnou náplní

Nadýchaná piškotová roláda s tvarohovo-ovocnou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 slepičích vejcí, 5 lžic cukru moučka, 5 lžic polohrubé mouky, 1 balení vanilkového cukru, troška citronové kůry, troška pomerančové kůry, 500 g tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 2 lžíce cukru moučka, 1 lžíce pomerančové šťávy

Připravíme tuhý sníh z bílků našleháme žloutky s cukrem, do kterých postupně zlehka vmícháme sníh, dále po lžících lehce vmícháváme polohrubou mouku, pomerančovou a citronovou kůru. Takto připravené těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papíre...

Linecké kytičky s čokoládou

Linecké kytičky s čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g másla, 250 g hladké mouky, 1 lžička citronové kůry, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, 70 g cukru moučky a 1 hrneček na závěr na posypání, 50 g čokolády na vaření, 1 sklenka jahodového džemu

Múku, maslo, vanilku, práškový cukor, citrónovú kôru a žĺtky vymiešame na hladké cesto, ktoré odložíme na chvíľku do chladničky. Cesto vyvaľkáme na 4 mm a vykrojíme z neho kvietky. Preložíme ich na vymastený plech a upečieme. Vychladnuté zlepíme j...

Linecké s oříšky

Linecké s oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

210 g hladké mouky, 2 žloutky, 70 g cukru moučky + trochu na posypání, 140 g másla, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1/2 lžičky citronové kůry, 1/2 hrnku sekaných lískových nebo vlašských ořechu, 1 sklenka pikantního džemu, 1/4 tabulky čokolády na vaření

Mouku a cukr prosejeme, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, měkké máslo a vše smícháme na směs podobnou strouhance. Nakonec přidáme žloutky a rychle vypracujeme jemné těsto, které zabalíme do folie a na 30 minut odložíme do lednice. Z těsta n...

stránka: