Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Citronová kůra

Ovocný salát s cukrovou zálivkou

Ovocný salát s cukrovou zálivkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml vody, 150 g cukru krystal, 200 g banánů, 200 g sladkých jablek, 200 g kiwi, 200 g pomerančů, citrónová kůra

Nejdříve si vytvoříme cukrovou zálivku. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme vodu a cukr rozpustíme. Postavíme hrnec na mírný plamen a přivedeme opatrně k varu. Vaříme cca 5 minut. Postupně odebíráme pěnu, která vzniká za varu. Do horkého roztoku nast...

Nádech modré oblohy

Nádech modré oblohy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 ml Curacaa blue, 30 ml ginu, 30 ml jemně perlivé vody, 1 lžička citrónové šťávy, citrónová kůra na ozdobu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Do sklenice nalijeme gin, Curacao, vodu a citrónovou šťávu. Lehce promícháme a ozdobíme kouskem citrónové kůry.

Tvarohové smaženky

Tvarohové smaženky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g prolisovaného tvarohu, 30 g cukru, sůl, citrónová kůra, 1/8 l mléka, 20 g droždí (kvasnic), 2 vejce, 250 g hladké mouky, trocha rozinek

varoh utřeme s cukrem, přidáme kvásek, vejce a mouku. Zpracujeme na vláčné kynuté těsto, které necháme na teple vzejít, pak vykrájíme nočky a na tuku usmažíme dozlatova.

Hrníčková bábovka

Hrníčková bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru krupice, 1 hrneček mléka, 1/2 hrnečku rozpuštěného másla, 2 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 balení vanilkového cukru, 1 hrst rozinek, 1 lžička citrónové kůry, 2 lžíce másla, 2 lžíce kakaa

Mouku smícháme s cukrem, mlékem, máslem, vejci, práškem do pečiva, vanilínovým cukrem, rozinkami, citrónovou kůrou a uděláme těsto. Polovinu těsta obarvíme kakaem. Světlé těsto a tmavé těsto střídavě lijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou v...

Vanilkové rohlíčky s mandlemi

Vanilkové rohlíčky s mandlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 220 g másla, 40 g cukru moučka, vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení, 100 g mandlí, 1 lžíce citrónové kůry, 2 žloutky

Z mouky, tuku, cukru, mletých oloupaných mandlí, strouhané citrónové kůry a žloutků vypracujeme těsto a necháme ho v chladu ztuhnout. Pak na pomoučeném vále tvarujeme rohlíčky, které upečeme na lehce vymazaném plechu. Pečeme při 180°C asi 15 minut...

Námořnický grog

Námořnický grog

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 dcl červeného vína, 0,5 dl rumu, 3 lžičky cukru, 1 malý ks skořice vcelku, kousek citrónové kůry, můžeme přidat i badyán

Svaříme červené víno s cukrem, citronovou kůrou a se skořicí. Pak vyndáme skořici i citronovou kůru a víno nalijeme do sklenice a přidáme rum. Podáváme horké.

Citrusový životabudič

Citrusový životabudič

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pomeranče, 1 citrón, 1 limeta, nastrouhaná kůra z limetky, 1 lžíce cukru krystal, 4 lžíce vody

Pomeranče, grapefruit, citron a limetku příčně rozpůlíme. Z ovoce rozmačkáme šťávu. Šťávu z citrusů nalijeme do džbánu a smícháme s limetkovou kůrou. Přidáme 4 lžíce vody, cukr a dobře promícháme. Podáváme nejlépe ledově vychlazený.

Tvarohová buchta

Tvarohová buchta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 3 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru krupice, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, Nádivka: 750 g tvarohu v kostce, 3 vejce, 350 ml mléka, cukr krupice dle chuti, 2 lžíce rumu, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, citrónová kůra z 1 plodu, 200 g Hery na pokladení

Všechny suroviny na těsto promícháme v sypkou směs. Dále si připravíme nádivku: V míse šlehačem zpracujeme všechny ingredience do krémovité hmoty. Pekáč vyložíme papírem na pečení, rovnoměrně vsypeme polovinu těsta, na které pak nalijeme tvaroho...

Citronáda

Citronáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst hřebíčků, citrónová kůra z jednoho citrónu, 1 balení vanilkového cukru, 500 ml vody

Do hrnce nalijeme 500 ml vody a přivedeme k varu, když voda vře, přidáme hřebíčky, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkový cukr a necháme povařit cca 15 minut.

Citrónové želé

Citrónové želé

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 sáčku instantní želatiny, 1 citrón, citronová kůra, pomerančová kůra, 100 g cukru krupice

Želatinu necháme nabobtnat ve 300 ml vody. Citrón omyjeme, šťávu vymačkáme a kůru nastrouháme. Želatinu zahřejeme a smícháme s cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme několik proužků kůry a vše nalijeme do předem vypláchnutých formiček. Necháme vychla...

Šťavnatá buchta

Šťavnatá buchta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 1 hrnek polohrubé mouky, 3 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 lžička kypřící prášku do pečiva, 1 hrnek jablečného džusu, 3 lžíce hnědého cukru, 1 lžička mleté skořice, strouhaná citronová kůra z 1 citronu, 200 ml smetany ke šlehání (31%)

V míse našleháme vejce s cukrem do husté pěny. Vmícháme mouku, kypřící prášek, sůl a vlažné rozpuštěné máslo. Těsto vlijeme do předem vymaštěné a vysypané formy na biskupský chlebíček a pečeme 30 minut. Buchtu vyklopíme z formy a necháme vychladno...

Krůtí špíz se zeleninou a kukuřicí

Krůtí špíz se zeleninou a kukuřicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích prsou bez kostí a kůže, 2 ks kukuřičných klasů, 1 ks cukety, 12 ks cherry rajčátek, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce citronové kůry bio, 2 stroužky česneku, 4 snítky rozmarýnu, sůl, pepř

Maso nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přilejeme olej, citornovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru, drcený česnek, pepř, rozmarýn, všechno důkladně promícháme a necháme odležet v chladnu alespoň hodinku. Mezitím si nakrájíme cuketu na plát...

Malá šlehaná bábovka

Malá šlehaná bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků, 1 vanilkový cukr, 300 g cukru krupice, 400 g Lučiny, 0.25 l smetany, 1 lžíce citronové kůry, 300 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, sníh z pěti bílků

Cukr, žloutky a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Přidáme Lučinu, smetanu, citronovou kůru, mouku, prášek do pečiva a sníh z bílků a vše opatrně smícháme. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a zvolna pečeme při 150°C asi 30 minut. Hotovou bábovk...

Marmeládové koblihy

Marmeládové koblihy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 80 g cukru krupice, 100 g tuku, 6-8 žloutků, 4 lžíce rumu, 60 g droždí , 1/2 l mléka, 1 špetka citronové kůry, špetka soli, 1 hrnek oleje na smažení, 1 hrneček ovocné marmelády

V části mléka rozdrobíme droždí s trochou cukru a mouky na kvásek. Tuk utřeme s cukrem a se žloutky. Přidáme mouku, rum, kvásek, sůl, citr.kůru a mléko. Vypracujeme těsto. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme. Na placku vyznačíme ko...

Cukroví z mrkve

Cukroví z mrkve

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hladké mouky, 25 dkg ztuženého pokrmového tuku, 150 g strouhané mrkve, 1 hrst strouhané citronové kůry, troška citronové šťávy z 1/2 citronu, troška cukru moučka na obalení

Z mouky, tuku, strouhané mrkve a citronové kůry a šťávy vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak je vyválíme na 1 cm, vykrajujeme různé tvary, které upečeme v horké troubě (200 °C). Ještě horké mrkvové cukroví obalíme v moučkovém ...

Dukátové buchtičky z brambor

Dukátové buchtičky z brambor

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg polohrubé mouky, špetka soli, 3 dkg cukru moučka, 5 lžíc citronové kůry, 1 žloutek, 1 vařený brambor, 3,5 dcl kravského mléka, 5 lžíc másla, 2 dkg droždí (kvasnic)

Uděláme kvásek z 1 dl mléka, lžíce cukru a droždí. Pak ho přidáme k ostatním ingrediencím a uděláme těsto na buchty. Z těsta děláme malé buchtičky, které dáváme na plech nebo do remosky (v té peču dukátové buchtičky nejraději). Při pečení v troubě...

Perník s olejem

Perník s olejem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g polohrubé mouky, 9 lžic slunečnicového oleje, 350 g moučkového cukru, 2 slepičí vejce, 1 lžička skořice, 500 ml kravského mléka, trocha citronové kůry, 1 sáček vanilkového cukru, 1 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a mouku s kypřícím práškem. Vše dobře promícháme, dáme na plech a pečeme. Vychladlý korpus potřeme citronovou polevou, případně čokoládovou polevou.

Rajčatová salsa

Rajčatová salsa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední rajče, 1 střední červená cibule, 2 lžíce čerstvého nakrájeného koriandru, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky strouhané citronové kůry, sůl dle chuti

Rajče i koriandr nakrájíme nadrobno. Cibuli nakrájíme na velmi tenké plátky. V misce důkladně všechny suroviny promícháme. Zakryté alobalem dáme chladit do lednice. Po vychladnutí můžeme podávat.

Tvarohová rychlovka

Tvarohová rychlovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 balíček prášku do pečiva, 3 měkké tvarohy, 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 0,2 l mléka, 2 lžíce citronové šťávy, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, 1 sáček vanilkového cukru

Ingredience (3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva), smícháme v suchou směs. Dva hrnky směsi se vysypou na vymazaný plech nebo na plech s pečícím papírem. Na to nalejeme řidší tvarohovou náplň a posypeme zbytkem směsi....

Bezvaječný mazanec

Bezvaječný mazanec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

27 dkg polohrubé mouky, 10 dkg Hery, 140 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, špetka soli, 1 hrst rozinek, 1 hrst plátkových mandlí, 1 lžička instantního droždí, 1 lžička citronové kůry, 1 vejce na potření

Rozpustíme si Heru a necháme ji trochu zchladnout, pak ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Poté smícháme všechny suché přísady, k nim přidáme Heru i mléko a zpracujeme v těsto, které se nelepí. Zpracované těsto dáme kynout (1-2 hodinky, záleží na...

Pikantní krevety

Pikantní krevety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení krevet, 100 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 1 limeta, 2 lžíce medu, 2 špetky chilli koření, 4 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, špetka mletého zázvoru, špetka citronové kůry

Rozpustíme máslo, smícháme s olivovým olejem, šťávou z limetky, medem, chilli, prolisovaným česnekem, solí, pepřem, zázvorem a citronovou kůrou. Do této marinády dáme krevety a necháme cca 2 hodiny odležet. Nakonec zprudka opečeme na pánvi.

Sladká mrkvová polévka

Sladká mrkvová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g mrkve, 10 g rozinek, 1,3 dcl sladké smetana, 1 dcl vody, 0,5-1 lžička citronové šťávy, špetka citronové kůry, troška vanilky, 15 g cukru krupice, špetka soli

Na jemno nastrouhanou mrkev s rozinkami, citrónovou kůrou a kořením dusíme ve vodě do měkka. Poté zalijeme vařící smetanou s cukrem a solí a necháme přejít varem. Hotovou polévku okyselíme citrónovou šťávou.

Brusinková omáčka

Brusinková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g brusinkového kompotu, 5 g hořčice, 0,2 dcl červeného vína, 0,05 dcl citronové šťávy, 0,1 dcl pomerančové šťávy, 0,025 dcl worcesterové omáčky, 5 g cukru moučka, špetka soli, špetka pepře, troška citronové kůry, troška pomerančové kůry

Kompot prolisujeme, zalijeme citrónovou a pomerančovou šťávou a worcesterem, vmícháme hořčici, sůl, cukr a pepř a nakonec přidáme víno s jemně posekanou a ve víně povařenou kůrou.

Plněné citronové lodičky s krémem a ovocem

Plněné citronové lodičky s krémem a ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tučného tvarohu, 150 g Řeckého jogurtu, 1 lžíce vaječného likéru, kůra z 1 citronu, 1 lžička citronové šťávy, 1 balení vanilkového cukru, 5 citrónů, 4 lžíce malin, 4 třešně

Tvaroh vymícháme s jogurtem a vaječným likérem. Přidáme citronovou šťávu a kůru z 1 citronu. Dochutíme vanilkovým cukrem. Necháme vychladit. Z omytých citronů si vytvoříme lodičky, které vydlabeme. Pocukrujeme a plníme krémem. Zdobíme malinami a t...

Rybízovo-jogurtové muffinky

Rybízovo-jogurtové muffinky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

130 g bílého rybízu, 130 g červeného rybízu, 255 g polohrubé mouky, 2 slepičí vejce, 155 g cukru krupice, 2 ks vanilkového cukru, 125 g másla, 150 g ovocného jogurtu, 1 dcl smetany ke šlehání (šlehačky), 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička citronové kůry

Celá vajíčka vyšleháme. V druhé míse utřeme máslo s cukrem. Přidáme smetanový ovocný jogurt s malinovou příchutí, vanilkový cukr, citronovou kůru, smetanu ke šlehání, rozšlehaná vajíčka a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Na závěr přidáme č...

stránka: