Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Dýně

Zelenina na grilu s dresinkem

Zelenina na grilu s dresinkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dýně (zbavená semínek), 1 cuketa (zbavená semínek a vnitřní dužiny), 10 přepůlených rajčat, 1 svazek jarní cibulky, 6 lžic olivového oleje, mořská sůl a pepř dle potřeby, Na bazalkový dresing: několik lístků čerstvé bazalky, 3 lžíce olivového oleje, troška citronové šťávy, mořská sůl a pepř

Gril rozpalte na střední teplotu (200-250°C). Zeleninu očistěte, dle potřeby pokrájejte, dejte do misky, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vše mírně proházejte, aby se chutě pospojovaly. Zeleninu vyskládejte na gril do míst, kde není takový žár...

Dýňové vdolky

Dýňové vdolky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sklenky hladké mouky, 1 lžíce cukru moučka, 100 ml smetany, 200 ml mléka, 250 g vařené rozšťouchané dýně

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Vál posypeme mooukou dost a vyválíme placku - těsto je lepivější třeba více posypávat. Placku vyválíme zhruba 2 cm silnou a vykrajujeme skleničkou vdolky. Dáme je na vymaštěný plech a pečeme v h...

Dýňové risotto se šalvějí a cuketou

Dýňové risotto se šalvějí a cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g dýně, 50 g cukety, 2 listy šalvěje, rýže Arborio, 1 šalotka, zeleninový vývar, 20 g másla, parmezán, lanýžový olej, sůl, pepř

Očištěnou dýni a cuketu nakrájíme na kostky velké cca 1 až 2 cm. Na rozehřáté pánvi restujeme na olivovém oleji se šalotkou až do změknutí, poté přidáme zeleninový vývar a šalvěj. Připravenou uvařenou rýži Arborio přidáme na pánev a necháme povaři...

Dýňové omelety s ovocem

Dýňové omelety s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g dýně, 80 ml sladké smetany, 3 vejce, 150 g polohrubé mouky, 2 lžičky vanilkového cukru, 1 lžička skořice, olej na smažení, ovocný džem, ovoce na ozdobu, špetka soli

Oloupanou dýni najemno nastrouháme nebo rozmixujeme. Vejce rozmícháme se smetanou, přidáme k dýni, přisypeme mouku, sůl a nakonec přidáme skořici a vanilkový cukr. Vše vymícháme v těsto. Na rozehřátém oleji smažíme omelety. Mažeme je džemem, pře...

Sladká krémová polévka

Sladká krémová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g dýně, 750 ml drůbežího vývaru, špetka skořice, špetka muškátového květu, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 40 ml podmáslí, 200 g batátů - sladkých brambor

Sladké brambory a dýni omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme vývar a nakrájenou zeleninu do něj vhodíme spolu se skořicí a muškátovým květem. Přivedeme k varu a poté teplotu snížíme na minimum. Přiklopíme pokličkou a vaří...

Dýňová pomazánka

Dýňová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dýně, 2 balení jemného tvarohu, špetka soli, 1 lžíce tymiánu (Mateřídoušky obecné)

Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Uvaříme v osolené vodě a rozmačkáme lžící nebo rozmixujeme. Poté k ní přidáme tvaroh, sůl a tymián, promícháme a dáme vychladit do lednice.

Bulgurový salát s dýní

Bulgurový salát s dýní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g dýně, 40 g Bulguru, 20 g červené cibule, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce bazalky, 25 g polníčku, troška dýňových semínek, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře

Dýně je nakrájena na 2 cm velké kostky. Bulgur a dýni uvaříme doměkka. Pokud nám zbyla nějaká dýně, dáme ji i s horkou vodou do sklenice, zavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme přes noc. Takto si dýni zakonzervujeme pro další použití. M...

Americká dýňová polévka

Americká dýňová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg dýně, 50 g másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového bujónu, 2 bobkové listy, 15 ml citrónové šťávy, sklenka smetany, sůl, pepř, muškátový ořech

Cibuli nasekáme nadrobno, česnek rozetřeme a dáme do hrnce na rozpálené máslo a chvíli smažíme na mírném plameni. Dýni oloupeme, dužinu bez semínek nakrájíme na menší kostky, přidáme k cibuli a dusíme jen pár minut. K dýni přidáme vývar a přivedem...

Polévka z dýně

Polévka z dýně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 1,5 kg dýně, 4 stroužky česneku, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička mletého zázvoru, 2 bobkové listy, 700 ml bylinkového bujónu, 250 ml mléka, sůl, pepř, 1 lžička mleté papriky, 2 lžíce slunečnicového oleje

Na oleji osmažíme nakrájené cibule a rozetřený česnek. Poté přidáme dýni, kterou jsme oloupali, zbavili semen a nakrájeli na kostičky. Vše necháme dusit asi 3 minuty na mírném plameni. Přidáme bylinkový bujón a přivedeme do varu. Přidáme sůl, pepř...

Kompot z dýně

Kompot z dýně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg dýně, 3 hřebíčky, 2 l studené vody, 2 citróny, 800 g cukru krystal, 2 lžičky kyseliny citronové, 1 lahvička ananasového aroma

Dýni oloupeme, vydlabeme semennou část a dužinu nakrájíme na menší kostky. Vložíme je do studené vody s hřebíčky a necháme (nemusíme) několik hodin stát. Potom přidáme nakrájené citróny na hrubší plátky i s kůrou, ale bez semen. Přidáme cukr a kys...

Zapečené zelí s dýní a uzeným

Zapečené zelí s dýní a uzeným

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g uzeného bůčku, 4 středně velké cibule, 5 stroužků česneku, 250 g očištěné dýně, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 středně velké brambory, 1 lžíce sádla, 500 g kysaného zelí, 3 lžičky krupicového cukru

Dáme si vařit uzený bůček. Oloupeme česnek a cibuli, oškrábeme brambory a očistíme dýni. Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka a česnek nasekáme na drobno. Očištěnou dýni nastrouháme na hrubo. Maso nakrájíme na větší kostky. Brambory nastrouhám...

Teplý dýňový koktejl s bílou čokoládou

Teplý dýňový koktejl s bílou čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml čerstvého dýňového pyré, 450 ml mléka, 130 g bílé čokolády nakrájené na kousky, ½ lžičky skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžička vanilkového prášku, 1/8 lžičky hřebíčku, špetka soli

V misce smícháme zázvor, muškátový oříšek, vanilku a hřebíček (skořici nepřidáváme, tu použijeme na posypání hotového dezertu). Do pánve nalijeme mléko, přidáme dýňové pyré, koření a ohříváme, dokud nám směs nezačne slabě vřít. Poté odstavíme z pl...

Bublanina se skořicovou dýní

Bublanina se skořicovou dýní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 100 ml slunečnicového oleje, 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 150 ml vody, 1 kousek dýně, na dýni - 1 lžička kyseliny citronové, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 50 g cukru krupice

Dýni očistíme a nakrájíme na menší kousky - 1 talíř. Do vroucí vody s kyselinou citrónovou nasypeme dýni a od bodu varu jí 2 minuty povaříme. Poté jí vylijeme na síto a necháme okapat. V míse promícháme oba cukry se skořicí a směsí obalíme prochla...

Bulgurový salát s dýní a fetou

Bulgurový salát s dýní a fetou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks dýně, 2 ks limety, 1 ks červené cibule, 2 lžíce harissy, 3 lžíce fety, 1 lžíce koriandru, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 100 g bulguru, 50 g špenátu, 50 g dýňových semínek

Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na 3 cm velké kousky. Naskládáme na plech, zalijeme harissou, osolíme a opepříme. Pečeme 30 minut na 190 °C. Na posledních 7 minut přidáme dýňová semínka (zvlášť, nedáváme je k dýni). Cibuli nakrájíme na ...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla, petržel, pažitka, 2 rohlíky

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se nemusí zbavovat slupky, ta změkne vařením). Necháme chvíli smažit, přilijeme vodu, povaříme. Hmotu rozmixujeme, zalijeme šlehačkou a nechám...

Halloweenská polévka

Halloweenská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce oleje, 4 větší brambory, 400 g dýně, 1 velká cibule, 1 malá konzerva hrášku, sůl, petrželová nať

Brambory a dýni očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme brambory a dýni, a taktéž krátce osmahneme. Odstavíme a po ochladnutí oleje zalijeme vodou. Vaříme dokud není zelenina měkk...

Dýňové krémové rizoto se šalvějí

Dýňové krémové rizoto se šalvějí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 1 cibule, 1 kg dýně, 1 kelímek zakysané smetany, 300 g kulatozrnné rýže , 2 lžičky šalvěje, špetka soli a pepře, 1,5 l drůbežího vývaru, 100 g strouhaného parmazánu, 250 ml bílého vína

Cibuli nakrájíme na drobno. Rýži si opláchneme v sítu a necháme okapat. Poté rozpustíme, nejlépe ve woku, máslo a zpěníme na něm cibuli. Přisypeme dýni a asi 10 minut opékáme a často promícháváme. Pak přisypeme okapanou rýži a zalijeme vínem. Vaří...

Dýňový koláč

Dýňový koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dýně, 150 g polohrubé mouky, 2 vejce, 10 dkg anglické slaniny, 10 dkg strouhaného sýra

Dýni rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Necháme uvařit, poté ji rozmělněte lžící, přidáme polohrubou mouku a vajíčko. Hmotu dáme na plech a rozprostřeme. Na ni položíme na nudličky nakrájenou slaninu a nastrouhaný sýr a pečeme při 170°C...

Máslová dýně z kastrolu

Máslová dýně z kastrolu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička kmínu, 1 lžíce mleté papriky , 225 g batátů - sladké brambory, 1 paprika (kapie), 1 ks dýně, 400 g sterilovaných rajčat, 200 ml červeného vína, 300 ml zeleninového vývar, 75 g Bulguru, 1 lžička soli, 1 lžička pepře

Cibuli nakrájíme na plátky, brambory na kostičky. Dýni oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Cibuli a utřený česnek smažíme asi 7 minut na oleji. Poté přidáme kmín a papriku a smažíme další 2 minuty. Přidáme brambory, nakrájenou papriku, dýni a s...

Dýňové špagety podle mě

Dýňové špagety podle mě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 špagetová dýně, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička tymiánu , 1 lžička rozmarýnu, 1 cibule, 50 g anglické slaniny, 50 g šunky, 2 stonky řapíkatého celeru, 6 sušených rajčat, lžička bylinkového koření , 50 g parmazánu

Špagetovou dýni omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme vnitřek se semínky. Položíme na plech řeznou stranou nahoru, vymažeme olivovým olejem a posypeme tymiánem a rozmarýnem (i sušeným). Dáme do trouby na 180 stupňů na 30 - 40 minut upéct. Mezitím...

Perník s vůní Vánoc

Perník s vůní Vánoc

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 3 lžičky Sody bikarbóny, 2 lžičky kypřícího prášku do perníku, 3 vejce, 220 g cukru moučky, 10 lžic včelího medu, 2 lžičky perníkového koření, 100 g rozinek, 200 g sušených švestek, 100 g sušených meruněk, 200 g naložené dýně, 50 g mandlí, 50 g vlašských ořechů, 2 lžíce rumu

Na vál dáme mouku, sodu, kypřící prášek do perníku,vejce, cukr, 4 lžíce medu a perníkové koření. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme do chladu uležet. Připravíme náplň: med nahřejeme, vmícháme rum, rozinky, najemno nasekané švestky a m...

Bábovičky s dýní

Bábovičky s dýní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g dýně, 100 g kandované pomerančové kůry, 4 vejce, 20 dkg cukru krystal, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml slunečnicového oleje, 10 dkg hrubé mouky, 10 dkg polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 3 lžičky kakaa

Očištěnou dýni nastrouháme. Kandovanou pomerančovou kůru rozmixujeme nebo nasekáme na drobno. Do mísy na šlehání rozklepneme celá vejce, přidáme krystalový a vanilkový cukr a šleháme elektrickým šlehačem 2 minuty. Přidáme olej a šleháme další minu...

Medailonky z hovězí svíčkové na dýňovém krémovém rizotu

Medailonky z hovězí svíčkové na dýňovém krémovém rizotu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g chlazené hovězí svíčkové z mladého býčka (očištěné), sůl a pepř dle potřeby, 200 g rýže Arborio, 10 g upečené dýně, 30 g italské zauzené panchetty, 5 g červené cibule, 1 dcl vývaru, čerstvé bylinky podle chuti, hrudka másla

Nejprve si dýni vydlabeme (vyjádříme) a zbavíme slupky. Dýni rozkrájíme na větší kusy cca 0,5 – 1 kg, vložíme na plech, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, vložíme do mírně předehřáté trouby při teplotě 120 – 140°C a pečeme do změknutí. ...

Dýňové lasagne

Dýňové lasagne

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 dýně, 12 plátků lasagní, 1 plechovka rajčat, 1 balení Mozzarelly, 1 lžička tymiánu (Mateřídoušky obecné), 1 lžička oregana, špetka soli, špetka pepře, špetka chilli, špetka kari koření, 1 cibule, 300 ml bešamelové omáčky

Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme. K ní přidáme na kostičky nakrájenou dýni a chvíli restujeme. Poté přidáme krájená rajčata z plechovky, koření a chvíli dusíme. Do zapékací mísy dáme na dno vrstvu lasagní na ně rozprostřeme dýňovou směs a beš...

Dýně v listovém těstě

Dýně v listovém těstě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g listového těsta, 500 g dýně, 1/2 l mléka, celá skořice, hřebíček, 200 g cukru krupice, 20 g vanilkového cukru, špetka mletého zázvoru, 20 g pudinkového prášku, 1 žloutek, 25 g medu, 30 g plátků mandlí

Polovinu listového těsta vložíme do zapékací misky. Nakrájenou dýni povaříme v mléce se skořicí a hřebíčkem. Přidáme cukr krupici i vanilku, puding, dochutíme zázvorem. Směsí naplníme těsto v zapékací misce. Kraje potřeme žloutkem, přiklopíme druh...

stránka: