Grepfruit

Citrusové ovoce původem z amerického kontinentu. Do Evropy se dostalo v polovině 17. století. Přestože je grepfruit  hořký, botanické jméno stromu je ,,citroník rajský", dorůstá do výšky až 15 metrů a je stálozeleným stromem/keřem. Plod, tedy grep, je zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek: vitamín C, vápník, flavonoidy, pektin, kyselina galakturonická prospěšná našim cévám, typickou hořkost pak způsobuje glykosid naringin. Grep snižuje obsah cholesterolu v krvi, je preventivní proti rakovině žaludku, slinivky, střev. Je velkým antioxidantem, jeho šťáva navíc zabraňuje řídnutí kostí.

Semínka z grepu mají antibiotické účinky proti mnoha bakteriím a parazitům. Uplatnění najde také při léčbe kvasinkových onemocněních, zánětů pochvy, oparů, plísní, akné, cyst. V lékárnách jsou k dostání extrakty z grepových semínek, vybrat lze podle druhů zdravotních obtíží.

Je-li pro někoho překážkou právě typická hořkost, v obchodech je již k dostání také jeho sladká odrůda grepfruit sweety.

 

 

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář