Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Hlávkové zelí

Barevný salát z hlávkového zelí

Barevný salát z hlávkového zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky zelí, 1 lžička soli, 1 červená paprika (kapie), 1 menší okurka, 1 menší červená cibule, 5 sušených rajčat, 1 mrkev, olej ze sušených rajčat, 1 lžíce jablečného octa, cukr

Zelí nakrájíme na velmi tenké nudličky (nejlépe pomocí struhadla na zelí), osolíme a promícháme. Necháme asi hodinu odležet. Během ní zelí promačkáváme rukou, ať změkne. Pak přidáme papriku nakrájenou na malé kousky a stejně nakrájíme okurky, cibu...

Asijský kuřecí salát

Asijský kuřecí salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 hlávkového zelí, 3 mrkve, 5 ks jarní cibulky, 2 chilli papričky, 4 lžíce koriandru, 20 g arašídů , 3,5 lžíce omáčky Hoisin, 1,5 lžíce sezamového oleje

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a smažíme na oleji dozlatova. Zelí nakrouháme, mrkev nastrouháme najemno nebo nakrájíme na tenké nudličky, jarní cibulku nakrájíme diagonálně na plátky. Chilli papričku a koriandr nasekáme najem...

Salát z hlávkového zelí

Salát z hlávkového zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks hlávkového zelí, 3 ks slepičí vejce, 250 g slaniny, 1 lžíce octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 1 špetka pepře

Umytou menší hlávku zelí nakrájíme na tenké nudličky, z uvařených vajec natvrdo vyjmeme žloutky, dáme je stranou, bílky pokrájíme nadrobno. Do salátové mísy připravíme nálev z oleje, octa, špetky soli a pepře. Do mísy nasypeme zelí a pokrájené b...

Smažené nudle

Smažené nudle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čínských nebo vietnamských nudlí (např. zn. Lucky), 50 g černých hub (ucho Jidášovo), 1 mrkev, 100 g hlávkového zelí, 1 cibule, 100 g mletého tučného vepřového masa (bok, ořez), (vietnamci používají i prsní sádlo), 4 lžíce rybí omáčky, 1 lžíce sojové omáčky, 50 g oleje nebo sádla, 2-3 lžíce sezamového oleje, sůl, pepř, voda nebo vývar dle potřeby

Uvaříme dle návodu nudle, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. V kastrolu rozehřejeme olej nebo sádlo, vložíme na něj mleté maso a dobře mícháme aby se kousky neslepily a dobře opečeme (můžeme trochu osolit a opepřit), vznikne taková haš...

Zelné balíčky se sýrem

Zelné balíčky se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 listy hlávkového zelí, 4 kostky taveného sýru, 200 g uzeniny, 2 natvrdo uvařená vejce, 5 lžic másla, 5 lžic strouhanky, 1 lžička mleté sladké papriky, špetka soli

Zelné listy spaříme vařící osolenou vodou, necháme okapat a rozložíme. V misce rozetřeme tavený sýr, do kterého vmícháme na kostičky nakrájenou uzeninu a natvrdo uvařené vejce, které také nakrájíme na kostičky. Touto směsí naplníme připravené zeln...

Štika s fenyklovým zelím

Štika s fenyklovým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g štiky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 300 g hlávkového zelí, 1 fenykl, 1 lžíce Vegety, 2 lžíce másla, 100 ml zeleninového vývaru, 1 svazek kopru, 1 lžíce koření na ryby

Podkovy štiky (vykuchaná a očištěná štika naporcovaná na podkovy) pokapeme kořením, dáme do pekáčku s olejem, zprudka opečeme ze všech stran, přendáme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Na másle orestujeme na nudličky zelí a fenykl, podlijeme vý...

Zelí z Čech

Zelí z Čech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka zelí, 1 cibule, 40 g sádla, kmín, 20 g hladké mouky, 1 lžíce octu, sůl, 1 lžíce cukru krystalu, 1 l vody

Rozpustíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zelí nakrájíme na tenké nudličky a vložíme k cibuli, osolíme a přidáme kmín. Vše opražíme, poté podlijeme vodou a dusíme. Měkké zelí poté zaprášíme moukou a znovu podusíme. Okyselíme ...

Kapustové řízky

Kapustové řízky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g uzené slaniny, 800 g hlávkového zelí, troška mletého pepře, troška majoránky, sůl podle potřeby, 3 vejce, 120 g strouhanky, 200 ml olivového oleje na smaženi, 3 vejce na obalovani, 100 g hladké mouky na obaleni, 150 g strouhanky na obaleni

Údenú slaninu pokrájame, rozškvaríme, pridáme posekanú kapustu ktorú osolíme, okoreníme spojíme vajcami a zahustíme strúhankou. Z masy tvarujeme oválne rezne, ktoré obalíme v hladkej múke, v rozšľahaých vajciach, v strúhanke a vyprážame v rozpálen...

"Golubce" s houbami a vejcem

"Golubce" s houbami a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hlávka zelí, cca 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rozpuštěného másla, 200 ml sladké smetany, špetka soli (stejně tak dáme i do náplně), Náplň: 300 g čerstvých nebo zamražených hřibů, 3 vejce uvařené natvrdo, 1 cibule , 30 ml olivového oleje, 1 lžíce petrželové nati

Kapustu umyjeme, listy rozoberieme a sparíme vriacou vodou, aby zmäkli. Tvrdšie žilky môžeme narezať. Do stredu každého listu vložíme plnke, okraje zahneme a stočíme tak, aby list plnku úplne obalil. Takto naplnené listy obalíme v múke, poukladáme...

Myslivecké brambory

Myslivecké brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 1 menší hlávka zelí, 100 g slaniny, 500 ml zakysané smetany, 30 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce jablečného octa

Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na nudličky. Přelijeme je vroucí vodou, osolíme a dáme vařit. Když voda začne znovu vařit, přidáme na nudličky nakrájené zelí, trochu soli a trochu octa. Vaříme až jsou brambory a zelí měkké. Mezitím si na pán...

Zelí po myslivecku

Zelí po myslivecku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hlávkového zelí, 500 g brambor, 100 g slaniny, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 2-3 cibule, 1 sklenka vody

Hlávku zelí omyjeme, jemně nastrouháme a dusíme na pokrájené cibuli se slaninou. Po chvilce zelí podlijeme vodou a přidáme oloupané nakrájené brambory, sůl, kmín a trochu octa. Vaříme do změknutí brambor.

Slanina se zelím

Slanina se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic citronové šťávy, sůl, pepř, 0,5 dkg hlávkového zelí, 1 cibule, 0,4 kg brambor, 10 dkg slaniny, kostka masoxu, 2 lžíce hladké mouky

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrouhané zelí, brambory nakrájené na kostky a vyškvařenou slaninu. Směs zalijeme malým množstvím vody, osolíme, přidáme masox a asi 30 minut dusíme.

Zeleninové šátky

Zeleninové šátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka hlávkového zelí, 0,5 kg brambor, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 rohlík, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, troška pepře, 2 lžíce oleje, 1 sklenka rajčatového protlaku, 2 lžíce zakysané smetany

Odstraníme zvadlé listy a oddělíme 8 největších. Omyjeme je, spaříme ve vroucí vodě a vykrojíme z nich nejsilěnjší část listových žeber. Polovinu zbylého zelí nakrájíme nadrobno. Omyté brambory nastrouháme nahrubo a dáme do mísy. Bramborovou šťávu...

Plněný zelný list Rox

Plněný zelný list Rox

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka bílého zelí, 0,5 kg vepřového mletého masa, 1 vejce, 3 lžíce hladké mouky, špetka soli , špetka pepře, 1 - 2 cibule, 1 dcl sladké smetany, sádlo na vymazání, kmín drcený , kečup jemný (ostrý)

Z hlávky zelí odstraníme poškozené listy a několik největších opatrně stáhneme, aby se nenatrhly. Zbytek zelí pokrájíme na nudličky. Cibulku osmažíme na sádle, přidáme mleté maso, vejce, trošku vody a okořeníme dle chuti. Necháme trochu oresto...

Zelné závitky s quinoou

Zelné závitky s quinoou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Quinoy (Merlíku), 300 g mletého vepřového masa, 300 ml zeleninového vývaru, 150 g mouky, 100 ml smetany, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 cibule, 6 listů hlávkového zelí, 1 lžička kari koření, špetka soli, špetka pepře

Quinou zalijeme vroucím zeleninovým vývarem a necháme asi 15 minut vařit, aby quinoa změkla. Mezitím cibuli a česnek očistíme, nakrájíme na jemno a smícháme v míse s mletým masem. Směs ochutíme protlakem, solí, pepřem a lžící kari koření. Spojíme ...

Zelí z Moravy s bramborami

Zelí z Moravy s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka zelí, 1 cibule, kmín, 30 g slaniny, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 2 brambory, 1 lžíce octu

Zelí nakrájíme na nudličky, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kmín a na malé kostičky nakrájenou slaninu. Vaříme, až zelí změkne. Rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm mouku, kterou poté zalijeme vodou ze zelí a p...

Opečené brambory ve slaninovém kabátku s dušeným zelím

Opečené brambory ve slaninovém kabátku s dušeným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hlávkového zelí, 1 ks červené papriky (kapie), 1 ks cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, sůl, pepř, mletá paprika , 4 lžíce aceto balsamico (balzamikový ocet), 1 lžíce hořčice, 400 g brambor uvařených ve slupce, 150 g strouhaného Ementalu, 5 lžic smetany, 2 lžíce bylinkového taveného sýru, 1 svazek sekané pažitky, 150 g plátkové anglické slaniny, 2 lžíce oleje

Hlávkové zelí očistíme,rozpůlíme a odstraníme koštál.Hlávku pečlivě omyjeme a nakrouháme na nudličky.Papriku rozpůlíme,očistíme,omyjeme a nakrájíme na nudličky.Cibuli posekáme nadrobno,česnek prolisujeme a společně se zelím a paprikou opečeme na h...

Zelené placky

Zelené placky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hlávkového zelí, 500 g hladké mouky, troška pepře, 1/4 lžičky soli, 1/2 sklenky vody, 3 lžičky sádla

Zelí omyjeme, očistíme a nastrouháme na drobno. Přendáme do velké mísy, přisypeme hladkou mouku, sůl a pepř. Směs zalijeme vodo a dobře promícháme. Z mouky a zelí vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučněném vále a pomocí skleničky vykrajuje...

Polévka šči

Polévka šči

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vývaru z kostí, 300 g hlávkového zelí, 100 g hub, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 2 dcl zakysané smetany

Vývar z kostí přivedeme k varu, dáme do něj omyté zelí, které jsme nakrájeli na nudličky, dále přidáme omyté a na menší kousky nakrájené houby, osolíme a vaříme, dokud není zelí měkké. Mezitím si rozpustíme tuk, přidáme mouku a vytvoříme světlou j...

Masové kuličky v zelí

Masové kuličky v zelí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 100 g uvařené rýže, pepř, sůl, olej, 500 g hlávkového zelí, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 100 g rajčatového protlaku, cukr, stroužek česneku, 1 cibule

Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme menší kuličky, osmažíme je ze všech stran na oleji, vyndáme a odložíme na teplém mís...

Polský bigos

Polský bigos

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kyselého zelí, 500 g hlávkového zelí, 500 g vepřového masa z kosti, 250 g uzeného bůčku, 200 g měkkého salámu, 100 g sádla, 2 cibule, troška mletého pepře, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 bobkové listy, 1 lžička majoránky, sůl podle potreby

Osobitne varíme pokrájanú kyslú kapustu a osobitne hlávkovú kapustu v neprikrytej nádobe, až kým nezmäknú. Potom ich zmiešame. Bravčové mäso umyjeme, posolíme a udusíme na masti a cibuľke. Vložíme do kapusty, pridáme korenie a všetko ešte asi ...

Řecká fazolová polévka (Fasolada)

Řecká fazolová polévka (Fasolada)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bílých fazolí, 1 mrkev, 2,5 l vody, 3 celé celery, 1 cuketa, 250 ml rajčatového protlaku, 1 červená paprika, 100 g hlávkového zelí, 5 lžic nasekané petržele, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 2 kostky zeleninového bujónu, pepř, sůl, 1 lžička oregana, 2 lžíce olivového oleje

Fazole namočíme alespoň na 10 hodin (nejlépe přes noc) do vody. Před vařením je vypláchneme a použijeme na vaření vodu novou. Vložíme fazole do 2,5 litrů vody a dáme vařit na mírném plameni. Zeleninu omyjeme a nakrájíme či nasekáme najemno. Celer,...