Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Houby

Houbové stifado

Houbové stifado

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml olivového oleje, 500 g cibule, 125 ml červeného vína, 75 g oliv, 50 g sýru pecorino, 1 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce vinného octu, 3 lžíce petrželové natě, 1 kg hub, 3 ks česneku, 2 bobkové listy, 5 ks nového koření, 2 ks skořice, 4 ks hřebíčku, 2 rajčata, 1 lžička pepře, 1 lžička soli, 2 lžičky včelího medu

Naložené cibulky necháme vcelku a smažíme je na mírném plameni na oleji. Asi 20 minut trvá než jsou takové, jaké je chceme mít. Poté je odložíme stranou – olej necháme v pánvi. Houby nakrájíme na 4 cm velké kousky. Česnek prolisujeme. Obojí dáme...

Pacovský kapr

Pacovský kapr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kmínu, 150 g hub, 40 g másla, 500 g cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks šalotky, 3 stroužky česneku

Kapra osolíme, opepříme a okmínujeme dle chuti. Dáme ho do pekáčku, přidáme houby, máslo a pár cherry rajčátek. Pečeme 15 minut přiklopené na 180 °C, poté ještě 5 minut odkryté. Šalotku a česnek nakrájíme najemno a smažíme na pánvi. Přidáme ...

Butovská bramboračka

Butovská bramboračka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička sádla, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 hrst hub, pepř, kmín, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 brambory, 1 mrkev, 1 menší petržel, 1/4 celeru, 1 oloupané rajče, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, libeček, pažitka, majoránka

Na sádle rozpustíme kostičky slaniny, přidáme jemně nakrájenou cibuli a zpěníme. Pak přihodíme houby (sušené předem namočíme), pepř, kmín, lehce osolíme a vydusíme do měkka. Zasypeme moukou, opražíme, zalijeme vývarem, vhodíme ostatní pokrájenou z...

Houbovo-cizrnový krém

Houbovo-cizrnový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g cizrny, 2 lžíce olivového oleje, 3 ks šalotky, 2 ks brambor, 1 ks mrkve, 4 stroužky česneku, 50 g hub, 1 l zeleninového vývaru, , , , 1 lžíce másla, 200 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Cizrnu si uvaříme den předem nebo použijeme cizrnu konzervovanou. Houby použijeme sušené. Šalotku nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Přidáme na kousky nakrájené brambory, mrkev a prolisovaný česnek. Krátce opečeme a přidáme většinu cizrny a ...

Kachna na fíkovo-houbovém lůžku

Kachna na fíkovo-houbovém lůžku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kachních prs, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 200 g hub, 100 ml bílého vína, 6 ks fíků, 2 lžičky hořčice z celých semen, 1 lžíce petrželové natě

Kachní prsa použijeme s kůží, anebo můžeme použít i kachní stehna. Kachní maso tedy potřeme olejem, osolíme, opepříme a pečeme v troubě na 170 °C asi 2 hodiny. První polovinu pečení přikryté, poté odkryté a kůží nahoru. Mezitím si na zbylém olej...

Bramborová krémová polévka s houbami

Bramborová krémová polévka s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 100 g mrkve, 100 g kořenové petržele, 100 g celeru, 100 g hub, 150 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžičky majoránky, 4 lžičky petrželové natě, 2 lžíce řepkového oleje

Brambory, mrkev, celer a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a zalijeme vodou tak, aby její hladina byla 1 cm nad zeleninou. Vaříme doměkka. Poté vlijeme mléko a vše rozmixujeme. Olej smícháme s petrželk...

Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin, 100 ks hub, 500 g zakysané smetany, 4 ks kuřecích prs, 1 ks cukety, 2 ks papriky (kapie), 4 stroužky česneku, 4 ks jarní cibulky, 7 g soli, 7 g pepře, 7 g oregana, 4 lžíce olivového oleje

Těstoviny uvaříme na skus. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Po chvíli přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, houby, papriku, utřený česnek a nasekanou jarní cibulku. Chvíli restujeme. Kuřecí maso se zeleni...

Šumavská bramboračka

Šumavská bramboračka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti hub, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 g hladké mouky, 1,5 l drůbežího vývaru, 1 kg mrkve, 2 ks kořenové petržele, 1/2 ks bulvového celeru, 6 ks brambor, 2 hrsti majoránky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Cibuli nakrájíme na jemno a smažíme na sádle. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek. Zasypeme moukou a chvíli smažíme. Zalijeme vývarem a 15 minut povaříme. Poté přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, brambory, houby). Oc...

Houby na česneku

Houby na česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 50 g másla, 5 stroužků česneku, špetka soli

Čerstvé houby očistíme a omyjeme. Poté je pokrájíme třeba na plátky, potřeme je utřeným česnekem se solí a na rozpuštěném másle osmažíme do měkka. Podáváme s čerstvým chlebem.

Žampionová omáčka s petrželkou

Žampionová omáčka s petrželkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 šálek masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l masového vývaru, špetka soli, špetka pepře, troška kmínu, 1 lžíce petrželové naťi

Připravíme si nejdřív jíšku ze 2 lžic hladké mouky a 1 lžíce másla tu poté podlijeme 1/4 vývarem a chvíli povaříme a odstavíme stranou. Houby očistíme a nakrájíme (ideální jsou čerstvé). V kastrole na 1 lžíci másla osmahneme nadrobno nakrájenou ci...

Houby s rajčaty

Houby s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 1 kostka masoxu, 1 lžíce másla, 3 rajčata, špetka pepře, špetka soli, 1 lžička nastrouhaného křenu

Houby očistíme a omyjeme. Pokrájíme na kousky. Houby krátce povaříme ve čtvrt litru vody, ve které jsme rozpustili masoxovou kostku. Poté vyndáme a necháme okapat. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme na něj...

Houbová omáčka s paprikami

Houbová omáčka s paprikami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 červené papriky (kapie), hrst očištěných hub, 1 cibule, špetka soli, troška pepře, troška kmína, 250 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky

Cibuli nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a pokrájíme. Zpěníme v hrnci cibuli a přidáme 2 nadrobno nakrájené papriky a osmahneme. Přidáme houby, osolíme, opepříme a okmínujeme. Poté podlijeme trochou vody a 10 minut dusíme. Poté zalijeme smetanou,...

Houbová polévka 2.

Houbová polévka 2.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 1 kostka drůbežího bujónu, 2 lžíce másla, špetka soli a pepře, 1,5 těstovinové zavářky

Houby opečeme na másle a potom je zalijeme vodou s kostkou bujónu. Přisypeme těstovinovou zavářku, promícháme a několik minut povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Houbová polévka 1.

Houbová polévka 1.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek sušených nebo 2 šálky čerstvých nakrájených hub, 4 brambory, 1 cibule, 1 kostka bujónu, 1 lžíce sádla, 1 lžička petrželové nati

Sušené houby na jednu hodinu namočíme - čerstvé houby povaříme s oloupanými a nakrájenými bramborami, najemno nakrájenou cibulkou, kostkou bujónu a jednou lžící sádla doměkka. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Staročeské houbové šišky

Staročeské houbové šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 80 g másla, 140 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml smetany, špetka šalvěje, špetka pepře, špetka šafránu, špetka soli

Houby očistíme a omyjeme. Nakrájíme je nadrobno. Vypracujeme těsto z mouky, vajec, soli, šalvěje, pepře, šafránu a posekaných hub. Pořádně zpracujeme. Vytvarujeme z něj šišky a ty opečeme ze všech stran na másle, které jsme rozpustili na pánvi. Z ...

Houbová polévka 3.

Houbová polévka 3.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 150 g brambor, troška kmínu, 1 cibule, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, troška pepře a soli

Houby vaříme ve vodě společně s oloupanými a nakrájenými bramborami. Osolíme, přidáme kmín a nakrájenou cibuli. Když brambory změknou, zahustíme polévku smetanou rozkvedlanou s moukou a povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Houbový nákyp

Houbový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 120 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1/4 l mléka, 1/2 lžičky mleté papriky, 2 lžíce másla, 2 lžičky petrželky, sůl a pepř dle chuti

Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vložíme do kastrůlku se silným dnem, zalijeme trochou mléka, osolíme, přiklopíme a necháme chvíli dusit. Poté necháme houby vychladnout. Mouku prosejeme do ...

Žampiony s hlívou, kapií a vejci

Žampiony s hlívou, kapií a vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g žampiónů, 100 g hlívy ústřičné, 1 červená kapie, 1 cibule, 3 - 4 lžíce slunečnicového oleje, 3 vejce, 3 lžíce mléka, 1/2 - 3/4 kostky bujónu, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 menší mrkev, 1 hrst nakrájené zelené petrželky

Očištěné žampióny, hlívu a kapii nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na proužky. Oškrábanou mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle a petrželku nasekáme na drobno. Do misky rozdrobíme bujón, přidáme vejce, ...

Žampiony s hlívou, kapií a vejci

Žampiony s hlívou, kapií a vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g žampiónů, 100 g hlívy ústřičné, 1 červená kapie, 1 cibule, 3 - 4 lžíce slunečnicového oleje, 3 vejce, 3 lžíce mléka, 1/2 - 3/4 kostky bujónu, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 menší mrkev, 1 hrst nakrájené zelené petrželky

Očištěné žampióny, hlívu a kapii nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na proužky. Oškrábanou mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle a petrželku nasekáme na drobno. Do misky rozdrobíme bujón, přidáme vejce, ...

Houby na smetaně

Houby na smetaně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg čerstvých hub, 2 cibule, 2 balení smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, troška pepře

Houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Dáme je do pekáče a posypeme je nadrobno pokrájenou cibulí. Zalijeme smetanou a posypeme solí a pepřem. Dáme zapéct do trouby.

Houbový svítek

Houbový svítek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hub, 1 slepičí vejce, 40 g polohrubé mouky, 1/3 lžička kypřící prášek do pečiva, 1 lžička soli

Houby řádně očistíme, nakrájíme a podusíme. Po změknutí osolíme a necháme vychladit. Bílek vyšleháme se špetkou soli, přidáme mouku s kypřícím práškem do pečiva, zchladlé houby a žloutek. Těsto nalijeme do pekáčku a v troubě na 170 stupňů upečeme...

Slepice s houbovou omáčkou

Slepice s houbovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 slepice, 100 g hub, 1/2 celeru, 1 kořenová petržel, 50 g hladké mouky, 50 g másla, 1/2 lžičky soli, 1 l vody

Slepici dáme do hrnce (nebo papiňáku) s osolenou vodou a vaříme pod pokličkou. Mezitím si nakrájíme zeleninu na větší kousky. Asi po půl hodině přidáme kořenovou zeleninu a nakrájené houby (můžou být i sušené). Vaříme pokud maso není měkké. Nepodl...

Polévka s hřibem a bramborem

Polévka s hřibem a bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hřib, 1 větší brambor, 1/2 bujónu, 1 špetka mletého kmínu, 1/2 lžičky majoránky, 1 lžíce jíšky připravené ze sádla a hladké mouky, sůl, 750 ml vody

Větší hřib omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Nasypeme jej do hrnce s vařící vodou a vaříme. Brambor oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do polévky. Po 5 minutách vaření přidáme kmín, bujón a lžíci jíšky připrave...

Houbový bramborák

Houbový bramborák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub, 1/2 kg brambor, 40 g hladké mouky, 1 slepičí vejce, 3-4 stroužky česneku, 1 lžička soli, špetka pepře, 1 lžíce majoránky

Očištěné houby nakrájíme a podusíme na másle. Syrové brambory omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme prolisovaný česnek, vejce a mouku. Ochutíme solí, pepřem a sušenou majoránkou. Nakonec přidáme vychladlé podušené houby a pe...

Houbová majonéza se šunkou

Houbová majonéza se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub naložených v octě, 150 g šunky, 2 vejce, 150 ml olivového oleje, 1 menší uvařený brambor, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Vajcia rozšľaháme s uvareným ošupaným zemiakom, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou, olejom a so soľou. Pridáme posekané huby, šunku, uhorku a cibuľu, všetko dobre rozmiešame a necháme aspoň 8 hodín odležať v chlade.

stránka: