Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Hrubá mouka

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 150 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 smetana ke šlehání, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce rozinek, hrubá mouka ny vysypání plechu, máslo na vymazání plechu

Formu vymažeme pořádně máslem a vysypeme hrubou moukou. Z bílků a směsi krupicového a moučkového cukru si ušleháme pevný sníh. lehce vmícháme žloutky a smetanu a nakonec prosátou polohrubou mouku a propláchnuté (okapané) hrozinky. Těsto vlijeme do...

Obyčejné bramborové knedlíky

Obyčejné bramborové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 2 vejce, 2 plné hrnky hrubé mouky, sůl

Neoloupané brambory uvaříme. Necháme trochu vychladnout a nastrouháme na jemno. Smícháme se solí, vejci, moukou a uhněteme těsto. Vytvarované knedlíky vaříme 20 - 25 minut.

Domácí těstoviny

Domácí těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hrubé mouky, 2 vejce, 3 l vody, sůl, 1 lžíce oleje

Do misky rozklepneme vejce, přidáme vodu a vše pořádně rozkvedláme. Přisypeme trochu mouky a mícháme, až nám vznikne hustá tekoucí konzistence. Na vál si nasypeme mouku a vytvoříme uprostřed důlek, do kterého nalijeme vytvořené těstíčko. Celé těst...

Houskové knedlíky kynuté – s droždím

Houskové knedlíky kynuté – s droždím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrubé mouky, 1 vejce, 300 ml mléka, 10 g droždí, sůl, 2 l vody, 2 housky

Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Do mléka přidáme droždí a vytvoříme kvásek, který necháme vykynout. Vlijeme na mouku a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme tak, že je lesklé a nechytá se vařečky. Přidáme na kostičky nakrájenou ...

Houskové knedlíky kynuté – s práškem do pečiva

Houskové knedlíky kynuté – s práškem do pečiva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 300 ml mléka, sůl, 3 l vody, 2 housky

Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme se solí a práškem do pečiva. V mléce rozkvedláme vajíčko a přidáme k mouce. Těsto propracujeme tak, až je lesklé a nechytá se vařečky. Přidáme na kostičky nakrájenou housku. Promícháme a dáme na vál. Rozd...

Houskové knedlíky s uzeným masem

Houskové knedlíky s uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 housek, 3 lžíce hrubé mouky, 3 žloutky, sůl, 0,5 l mléka, 200 g uzené krkovice, 100 g slaniny, 2 l vody, 2 lžíce másla

Slaninu nakrájíme na kostky a osmažíme v rozpuštěném másle a necháme vychladnout. V mléce rozkvedláme žloutky a sůl. Housky pokrájíme na kostičky. Na housky přilijeme mléko se žloutky a vychladlou slaninu. Necháme hodinu stát, až se všechno do seb...

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl

Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vodu z brambor trochu slijeme. Přidáme mouku, vajíčko, sůl a těsto důkladně promícháme. Namočíme si ruce vodou a rukama tvoříme z těsta malé kulaté knedlíky, které následně vloží...

Bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor

Bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g syrových brambor, 500 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl

Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nstrouháme na jemném struhadle. Vodu z brambor mírně slijeme. Vařené a oloupané brambory nastrouháme také na jemném struhadle. Vše smícháme společně s moukou, solí a vajíčkem. Vypracujeme těsto. Z těsta poté děl...

Vajíčkové kapání do polévky

Vajíčkové kapání do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 30 ml mléka, sůl, 50 g hrubé mouky

V hrníčku rozšleháme mléko a vejce. Přisypeme mouku, osolíme a rozkvedláme na těstíčko, které by mělo být řídké. Vše nalijeme do vařící polévky. Lijeme nejlépe přes vidličku, aby se vytvořili slabé praménky. Povaříme cca 5 minut.

Domácí nudle do polévky

Domácí nudle do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hrubé mouky, 1 vejce, 2 lžíce mléka

Mouku prosejeme a vsypeme na vál. Do mouky uděláme důlek a nalijeme do něho vajíčko rozkvedlané v mléce. Těsto zpracováváme nejprve vidličkou, pak hněteme rukama, až je těsto dost tuhé. Válečkem vyválíme tenkou placku a necháme chvíli oschnout. Bě...

Žloutkové řezy

Žloutkové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení listového těsta, 1 l mléka, 2 sáčky vanilkového pudinku, 70 g cukru krupice, 170 g Hery, 2 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce rumu, 100 g cukru moučka, 3 kapky rostlinného oleje, 3 lžíce vody, 3 lžíce citrónové šťávy

Listová těsta vyválíme na velikost plechu a v předehřáté troubě upečeme do křupava. Upečené pláty necháme vychladnout. Připravíme si krém: puding uvaříme klasicky, jak jsme zvyklí, jen přidáme 2 lžíce hrubé mouky. Do husté hmoty vmícháme Heru a p...

Jednoduché nočky do polévky

Jednoduché nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g másla, sůl, 1 vejce, 0,5 l mléka, 100 g hrubé mouky

Máslo utřeme se solí a s vejcem. Přidáváme po částech mléko a mouku a vypracujeme hustší těstíčko. Vezmeme si lžičku, namočíme ji do studené vody a vykrajujeme pomocí lžičky nočky, které hned vhodíme do vroucí polévky. Nočky povaříme jen 5-6 minut...

Jemné máslové nočky do polévky

Jemné máslové nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g másla, sůl, 2 žloutky z vejce, 100 g hrubé mouky, 2 dcl sladké smetany

Máslo utřeme se solí a se žloutky, až se vytvoří pěna. Přidáváme střídavě po částech mouku a smetanu. Vypracujeme těstíčko. Lžící vykrajujeme jednotlivé nočky, které ihned vhodíme do vroucí polévky. Vaříme cca 5 minut.

Houskové nočky do polévky

Houskové nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 housky, 2 dcl mléka, 30 g másla, sůl, muškátový ořech, 1 vejce, 20 g hrubé mouky

Housky nakrájíme na malé kostičky, které namočíme do mléka a necháme odležet, aby se mléko do housek vsáklo. Máslo utřeme se solí, žloutkem z vejce a s muškátovým oříškem. Přidáme vymačkané housky, vsypeme mouku a zamícháme. Z bílku si uděláme sní...

Tvarohový sypaný koláč

Tvarohový sypaný koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 250 g Hery, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžíce hrubé mouky na vysypání, 500 g jemného tvarohu, 250 ml mléka, 2 vejce, 2 vanilkové cukry, 1 vanilkového pudink, 200 g cukru moučka, 100 g višní

Nejprve si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem, mlékem a vejci. Přidáme višně (ty nejsou nutné). Na sypané těsto promícháme mouku s kypřícím práškem a krupicovým cukrem. Na vymazaný a vysypaný plec...

Tvarohové muffiny

Tvarohové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 250 g kompotovaných meruněk, 4 dcl mléka, 120 g tučného tvarohu, 80 g cukru krupice, 1 vejce, 0,6 dcl rostlinného oleje, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka citrónové kůry, špetka soli, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžička másla na vymazání, hrst hrubé mouky na vysypání, lžíce rozinek

Tvaroh vyšleháme s cukrem, mlékem a vejcem do hladka. Přidáme olej, citrónovou kůru, špetku soli, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Vše zpracujeme v těsto. Rozdělujeme lžičkou do formiček zhruba do půlky, poklademe okapanými meruňkami. P...

Olejová bábovka

Olejová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 3 vejce, 250 ml rostlinného oleje, 250 ml mléka, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, troška citrónové kůry, 2 lžíce kakaa, 1 lžička hrubé mouky na vysypání

Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme olej a našleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k našlehané směsi. Vmícháme mléko, citrónovou kůru a nakonec jemně přidáme sníh z bílků. Oddělíme část těsta a smícháme s kakaem. St...

Bramborové krokety

Bramborové krokety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 g hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 100 g strouhanky

Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a propláchneme ve studené vodě. Poté je vložíme do osolené vody a vaříme asi 20 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Vodu slijeme. Poté brambory prolisujeme a necháme vychladnout. Smícháme s mouk...

Špenátová roláda s lehkou žampionovou omáčkou

Špenátová roláda s lehkou žampionovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 250 g žampionů, 500 ml smetany, 100 ml vody, pepř, sůl, 500 g mletého špenátu, 3 vejce, 3 lžíce hrubé mouky

Z másla, hladké mouky, žampionů, smetany, vody, soli a pepře připravíme lehkou žampionovou omáčku (viz. související recepty). Ke špenátu přidáme žloutky, hrubou mouku, sůl a pepř dle chuti. Vše důkladně promícháme a opatrně ručně vmícháváme ušleha...

Koláč s rebarborou a karamelem

Koláč s rebarborou a karamelem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g másla, 125 g cukru krupice, 50 g cukru moučka, 150 g polohrubé mouky, 50 g hrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 70 g solamylu, 4 vejce, 1-2 dcl tekutého karamelu, 1 lžička mleté skořice

120 g másla s krupicovým cukrem a vejci ušleháme do pěny. Postupně přimícháváme polohrubou mouku s práškem do pečiva, skořici a solamyl. Vymíchané těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Rebarboru umyjeme, nasekáme na drobné kousky. Po...

Bramborové placky s cuketou

Bramborové placky s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 větších brambor, 2 menší cukety, 10-15 dkg Vysočiny, 4-5 lžic hrubé mouky, 2 vejce, sůl

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Cuketu oloupeme a vydlabeme uprostřed. Všechny ingredience smícháme dohromady a přidáme na kostičky nakrájenou vysočinu (je možné přidat i uzené maso). Na závěr osolíme. Rozpálíme olej a opékáme ...

Cukeťáčky

Cukeťáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cuketa, 2 středně velké brambory, sůl, majoránka, kmín, 5 lžic hrubé mouky, 3 vejce

Brambory a cuketu (používáme jen dužninu, semínka vyhazuji) si očistíme, omyjeme a namixujeme na kašičku. Přidáme vejce, mouku a koření a zamícháme. Poté smažíme na rozpáleném oleji, stejně jako bramboráčky.

Kokosová bábovka

Kokosová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml oleje, 15 dkg zakysané krémové smetany, 15 dkg cukru moučka, 4 vejce, 10 vrchovatých lžic kokosu, 25 dkg polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky citrónové šťávy, máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme ostatní suroviny a nakonec vmícháme tuhý ušlehaný sníh. Nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a dáme péci do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme asi 25 až 30 minut a v průběhu pečení může...

Zelí z cuket

Zelí z cuket

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké cukety, 3 cibule, olej, hrubá mouka, cukr, ocet, kmín, sůl

Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, dáme do hrnce, posolíme, přidáme kmín, cukr a trochu octa. Dusíme téměř doměkka. Nadrobno nakrájíme cibuli a v kastrolku na oleji osmažíme dorůžova. Změklou cuketu zaprášíme za stálého míchání hrubou moukou. ...

Bramboráky

Bramboráky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 velkých syrových brambor, 2 vejce, 4-5 lžic hrubé mouky, majoránka, kmín, sůl, olej na smažení

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme (já strouhám polovinu na kašičku a polovinu na jemném struhadle). Bramborovou směs smícháme s moukou a vejci a okořeníme dle chuti majoránkou, solí a kmínem. Pak těsto smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

stránka: