Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Kopřivy

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

svazek kopřiv, 4 vejce, sůl, 2 lžíce másla

Brzy z jara (v období Velikonoc) nasbíráme mladé kopřivy, pečlivě omyjeme a nasekáme. Orestujeme na másle, poté přidáme vejce a mícháme. Podle chuti dosolíme.

Listy v těstíčku

Listy v těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrst kopřivových listů, 2 vejce, 1/2 dcl mléka, 1/2 dcl bílého vína, 30 g strouhaného sýra, asi 5 lžic polohrubé mouky, špetka kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, špetka grilovacího koření, 1 lžíce sojové omáčky, 1/2 lžičky sušeného česneku , rostlinný olej na smažení

Větší, ale mladé kopřivové listy omyjeme a necháme dobře oschnout. Ze všech přísad připravíme polotuhé těstíčko (podle potřeby můžeme přidat buď mouku nebo mléko). Listy namáčíme do těstíčka a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Jarní karbanátky

Jarní karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřového mletého masa, 1 větší kuřecí prso, 150 g anglické slaniny, 1 vejce, 1 rohlík, šálek mléka, 1 jarní cibulka , miska kopřiv, 2 stroužky česneku, lžička koření na mleté maso, sůl, 100 g strouhaného sýra, strouhanka na obalení, olej na smažení

Rohlík nalámeme na kousky a namočíme do mléka. Kuřecí prso a anglickou slaninu umeleme a spolu s mletým masem dáme do mísy. Dobře omyté kopřivy spaříme vařící vodou, přebytečnou vodu vymačkáme a kopřivy nakrájíme nadrobno. Přidáme je do masa sp...

Brambory zapečené s kopřivami a dvěma sýry

Brambory zapečené s kopřivami a dvěma sýry

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 větších brambor uvařených ve slupce, velká mísa mladých kopřiv, sůl a pepř dle chuti, 3 stroužky česneku, 250 g goudy, 120 g Mozzarelly, 200 ml smetany, olej na vymazáví pekáčku

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Kopřivy dáme do cedníku, dobře propláchneme studenou vodou a poté přes cedník spaříme horkou vodou, aby přestaly pálit. Necháme je vychladnout, dobře z nich vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme je na menší...

Špenát z mladých kopřiv

Špenát z mladých kopřiv

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg upravených kopřiv, 3 kostky hovězího bujónu, 1 lžička soli, 3 l vody, 5 dkg sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce

Přebrané a dobře vyprané kopřivy vložíme do osolené vařící vody a uvaříme doměkka. Uvařené kopřivy scedíme, vymačkáme a na masovém strojku umeleme. Ze sádla, mouky a cibulky uděláme cibulovou jíšku, přidáme česnek (nebo česnekovou pastu) a kopřivy...

Mléčná kopřivová polévka

Mléčná kopřivová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mladých kopřiv, 500 ml drůbežího vývaru, 300 ml kravského mléka, 2 kousky taveného sýra, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 vejce

Kopřivy omyjeme, nasekáme najemno, vložíme do hrnce a zalijeme vývarem a mlékem. Přivedeme k varu. Tavený sýr pokrájíme, přidáme do polévky a mícháme, dokud se nerozpustí. Polévku osolíme, opepříme a ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme rozšleha...

Kopřivový nákyp s uzeninou

Kopřivový nákyp s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větši veka nebo 6-8 housek, 500 g mladých kopřivových lístků, 4 vejce, 100 ml mléka, 3 lžíce másla, 100 ml sladké smetany, 200 g uzeného masa, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, troška strouhaného muškátového ořechu, troška soli, trochu sádla a strouhanky na vymazáni pekáče

Sendvič alebo žemle pokrájame na kocky a nasucho pražíme v rúre. Mlieko, smotanu a žĺtky spolu ušľaháme, pridáme muškátový orech, soľ a sendvič zalejeme. Mäso pokrájame, žihľavu očistíme, umyjeme a krátko orestujeme na masle s cibuľkou a cesnakom....

Nádivkové muffiny II.

Nádivkové muffiny II.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 celozrnné housky, 50 g ovesných vloček, 3 vejce, 200 ml mléka, 300 g uzeného tofu, 40 g kopřiv, špetka soli, špetka pepře

Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a tofu nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s tofu, houskami a ovesný...

Jarní nádivka s kopřivami s dipem z červené řepy

Jarní nádivka s kopřivami s dipem z červené řepy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 rohlíků, 5 vejcí, 100 ml mléka, kopřivy dle chuti, 250 g uzeného masa, 1 červená řepa, pepř, sůl

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Přidáme misku nadrobno nakrájených kopřiv, které nejdříve očistíme a spaříme v horké vodě. Uzené maso nakrájené na kostičky orestujeme na rozpálené pánvi. Osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. V...

Zapečené masové šišky s kopřivou

Zapečené masové šišky s kopřivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového mletého masa, 1 brambor, 2 dcl vody, špetka mleté paprikay, špetka pepře, 1/2 lžičky soli, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 100 g sádla, 100 g kopřiv

Z masa, vody, vajíčka, koření, kopřiv, uvařeného a nastrouhaného bramboru a utřeného česneku si připravíme těsto. Vymažeme sádlem pekáč a z masové směsi na něj pokládáme šišky obalené v mouce. Během pečení šišky obracíme a potíráme výpekem. Pečeme...

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg uzeného vepřového masa, 15 dkg syrových jater, 4-5 ks vajec, 4-5 ks rohlíků či housek, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky majoránky, 6 stroužků česneku, troška nastrouhaného muškátového ořechu, 4-5 lžic nasekané mladé kopřivy, 1 hrneček mléka - spíš dle potřeby, troška mletého pepře, špetka ¨mletého nového koření

Maso nakrájíme na prkénku na malé kostičky. Nemeleme jej! Játra naškrábeme a lehce opečeme na pánvi. Rohlíky či housky namočíme do mléka, přidáme vymačkané do mísy k masu, přidáme i játra. Z bílků uděláme sníh a spolu se žloutky lehce vmícháme do...

Kopřivačka

Kopřivačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vršků mladých kopřiv, 40 g hladké mouky, 40 g másla, 2 dcl mléka (zakysané smetany), 1 vejce, 40 g cibule, 3 stroužky česneku, 1 ks rohlíku, sůl, špetka muškátového květu

Na části másla zpěníme nakrájenou cibuli a utřený česnek, přisypeme mouku a osmahneme, vše zalijeme vývarem z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, přidáme špetku muškátu a povaříme. Pak přidáme posekané kopřivy, polovinu mléka a necháme přejít varem...

Jarní kuřecí roláda s kopřivami a vejci

Jarní kuřecí roláda s kopřivami a vejci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vykostěné kuře, 2-3 lžíce plnotučné hořčice, 2-3 hrsti kopřiv, 5 vajec, 150 g moravského uzeného, 2-3 lžičky soli, 2 lžičky pepře, 2-3 lžičky kmínu, 2-3 lžíce rostlinného oleje, 1-2 lžičky hladké mouky

Kuře si koupíme už vykostěné nebo ho vykostíme sami. Maso upravíme na plát, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Pak plát masa poklademe plátky moravského uzeného. Kopřivy dáme do cedníku, dobře je omyjeme a krátce spaříme vroucí ...

Drábské maso

Drábské maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g libového vepřového masa, 1 větší cibule, 3 hrsti kopřivových listů (možno i cokoli zeleného - čerstvý špenát, polníček, v nejhorším cibulovou nať), 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 2 dcl piva, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mleté papriky, sůl, pepř, kari koření, chilli koření, pórek, 1 ostravská klobása, 1 paprika (kapie), 3-4 cherry rajčátka

Maso nakrájíme na menší kostky, přidáme nahrubo nakrájenou cibule, kopřivy, pórek, na proužky nakrájenou papriku, rajčátka nakrájená na čtvrtky a klobásu na kolečka, pokrájený česnek. Osolíme, okořeníme, přidáme olej a zalijeme pivem. Vše promíchá...

Sirup z kopřiv

Sirup z kopřiv

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 stonků kopřiv, 3,5 l vody, 4 ks citrónů, 10 dkg kyseliny citronové, 3,5 kg cukru

Stonky mladých kopřiv asi 20 cm velikých dáme do vody, kam jsme přidali citrony na kolečka, citronovou kyselinu a vše svaříme a necháme 24 hodin louhovat. Scedíme a s cukrem opětovně svaříme.

Luxusní nádivka

Luxusní nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 rohlíků, 10 vajec, 1 hrst mladých kopřiv, 500 g vepřové plece, 500 g vařeného uzeného masa, 50 g majonézy, 700 ml vepřového bujónu, 5-10 stroužků česneku

Rohlíky nakrájíme a namočíme do vepřového bujónu. Na kostičky nakrájíme také maso a přidáme do mísy. Dále přidáme žloutky, posekané kopřivy, majonézu a utřený česnek. Důkladně promícháme. Z bílků ušleháme sníh a také ho zlehka vmícháme. Po té nádi...

Kuřecí roláda plněná bylinkovou nádivkou a bramborovým pyré

Kuřecí roláda plněná bylinkovou nádivkou a bramborovým pyré

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Kuřecí roláda: 1,3 kg vykostěného jarního kuřete, 10 g českého čerstvého másla, mořská sůl, pepř, Jarní nádivka: 500 g předvařeného kuřecího prsa, 250 g uzeného vařeného masa, 250 ml čerstvého plnotučného mléka, 7 vejcí, 7 rohlíků, 250g – 400 g nasekaných kopřiv , Podle chutě bylinky např.: čerstvou mátu, bazalku, sůl, čerstvě umletý pepř

JARNÍ NÁDIVKA: Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme s mlékem a zalijeme pečivo. Necháme vsáknout. Uvařené maso pokrájíme nadrobno, všechny bylinky nasekáme. Kopřivy je třeba před použitím nejprve...

Velikonoční masová nádivka

Velikonoční masová nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzené krkovice nebo bůčku, 150 g králičí kýty nebo drůbežího masa, 150 g vepřového plecka, 100 ml mléka, 1 cibule, 5 vajec, 5 rohlíků nebo housek, 4 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petrželové nati, špetka muškátového květu, hrst mladých kopřiv, mletý pepř, sůl, strouhanka na vysypání pekáčku, sádlo na vymazání pekáčku

Do hrnce nalijeme přibližně 1 litr vody, přidáme na polovinu rozkrojenou oloupanou cibuli, na plátky nakrájený oloupaný česnek, očištěné vepřové maso a pomalu vše přivedeme k varu. Po 15 minutách vaření přidáme bůček (krkovici) a králičí (kuřecí)m...