Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Kořenová petržel

Salát z kořenové zeleniny

Salát z kořenové zeleniny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g bulvového celeru, 200 g kořenové petržele, 200 g mrkve, 1 cibule, 1/2 hrnku zakysané smetany, špetka soli, 1/2 lžičky citronové šťávy

Očištěnou syrovou zeleninu jemně nastrouháme, oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme. Dle potřeby osolíme, okyselíme a nakonec zalijeme smetanou, kterou můžeme nahradit kysaným mlékem.

Hovězí vývarová polévka

Hovězí vývarová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vařené rýže, 1,5 l vody, 150 g hrášku, 150 g kukuřice, 150 g mrkve, 1 kostka hovězího bujónu, 1 kořenová petržel

Mrkev nakrájíme na nudličky a všechnu zeleninu dáme do vařící vody, přidáme bujon, uvařenou rýži a společně povaříme asi 5 minut.

Velikonoční vývar s noky

Velikonoční vývar s noky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks bulvového celeru, 2 ks kořenové petržele, 2 ks mrkve, 4 ks brambor, 1 ks pórku, 1 vejce, 60 g másla, 1,5 l drůbežího vývaru, 100 g hrášku, 50 ml plnotučného mléka, 80 g hrubé mouky, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 svazek pažitky, 1 hrst petrželové natě

Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na kousky. Orestujeme je na másle. Přidáme oloupané a nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme 15 minut. Mezitím si připravíme noky – smícháme vejce, mléko, mouku, nasek...

Bramborový salát s hráškem

Bramborový salát s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g kořenové petržele, 50 g mrkve, 100 g bulvového celeru, 2 vejce, 750 g brambor, 100 g moravského uzeného nebo jiné uzeniny, 1 menší cibule, 250 ml nakrájených sterilovaných okurek, 200 ml majonézy, 200 g sterilovaného hrášku, 1 necelá lžička soli

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Mrkev, petržel a celer očistíme a dáme vařit do osolené vody na 10 - 15 minut. Váha kořenové zeleniny je uvedená již očištěné. Cibuli, brambory a uvařená vejce oloupeme. Cibuli, zeleninu, uzené a okurky nakráj...

Zeleninová zimní zdravá polévka

Zeleninová zimní zdravá polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kořeny mrkve, 2 kořeny petržele, 1/4 bulvy celeru, 1-2 pórky, 1 brokolice, 2 brambory, 1 lžíce polévkového koření, 1 lžička soli - dle potřeby, troška pepře

Veškerou zeleninu a brambory dáme vařit do hrnce, asi s 1,5 litrem vody. Jakmile je zelenina uvařená, mrkev vyndáme a nastrouháme na nudličky. Zbylou zeleninu i s brambory rozmixujeme na krém, dochutíme kořením, osolíme, přidáme mrkev, opepříme...

Portugalská zapékaná rýže

Portugalská zapékaná rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g dlouhozrnné rýže, 1 l vody, 1 lžička soli, 100 g šunky, 200 g uzené klobásy, 2 cibule, 2 mrkve, 1 kořenová petržel, 1 lžíce olivového oleje

Rýži důkladně propláchneme. Osolenou vodu přivedeme k varu a vsypeme rýži – vaříme asi 10 min. V zapékací míse rozpustíme sádlo, přidáme šunku nakrájenou na nudličky, kolečka klobásy, kostičky cibule a kolečka mrkve a vše osmahneme. Přidáme rýži s...

Bramborová krémová polévka s houbami

Bramborová krémová polévka s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 100 g mrkve, 100 g kořenové petržele, 100 g celeru, 100 g hub, 150 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžičky majoránky, 4 lžičky petrželové natě, 2 lžíce řepkového oleje

Brambory, mrkev, celer a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a zalijeme vodou tak, aby její hladina byla 1 cm nad zeleninou. Vaříme doměkka. Poté vlijeme mléko a vše rozmixujeme. Olej smícháme s petrželk...

 Polévka s vločkami a zeleninou

Polévka s vločkami a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g ovesných vloček, lžíce másla, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 kostka drůbežího bujónu, 1 lžička houbového koření, 1 lžička kmínu, pepř, sůl, 1 vejce, 1 lžíce petrželové natě

Ovesné vločky nasucho opražíme v hrnci, pak přidáme máslo, necháme rozpustit a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme, vložíme kostku bujónu, přisypeme houbové koření a kmín. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a na kostičky nakrájený řapík...

Zeleninová polévka s noky

Zeleninová polévka s noky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1 bulvový celer, 1 kedluben, 1 pórek, 6 hrnečků vody, 1 lžíce másla, 1 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, 1 špetka soli, 1 lžička petrželové nati

Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, osmažíme na másle a zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Do vařící polévky necháme po vidličce stékat noky z vejce rozmíchaného s hrubou moukou. Je-li těsto hustší můžeme noky vykrajovat lžičkou....

Milionová polévka

Milionová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce krupice, 1 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 2 ks brambor, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, špetka soli a pepře

Za sádla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji trochou vody a povaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit. Pak je i s vodou přilijeme k jíšce, přidáme na jemno nastrouhanou zeleninu a vaříme. Když zelenina změkne, polévku ...

Vylepšená zeleninová polévka

Vylepšená zeleninová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 střední mrkve, 1 kořenová petržel, 1/2 středního celeru, 1 konzerva hrášku, hrst mražené kukuřice, hrst fazolek (zelené fazolové lusky), 2-3 růžičkové kapusty, hrst čerstvých (mražených, či namočených sušených) hub, 125 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, lžička majoránky, 1/2 lžičky kmínu, lžička Vegety, hrst petrželové natě nebo libečku

Kousek másla rozehřejeme v hrnci. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na slzy. Na roztopené máslo dáme osmahnout kořenovou zeleninu, potom přidáme ostatní zeleninu. Chvíli dusíme a pak dáme sůl, vegetu, kmín, máme-li libeček, tak přidáme, po...

Kotlety se zeleninovou kaší

Kotlety se zeleninovou kaší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety s kostí, 1 lžíce grilovacího koření, 3 lžíce olivového oleje, 10 brambor, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 bulvy celeru, 100 g másla

Vepřové kotlety nejdřív z obou stran hustě posypeme grilovacím kořením, potom je opečeme na rozpáleném pánvi,(nejlépe nasucho na grilovací pánvi) z kažé strany 3 minuty. Teprve potom kotlety potřeme olejem, naklademe je na pekáček a dáme do rozehř...

Vepřové dušené maso

Vepřové dušené maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 2 celé mrkve, 2 cibule, 1 petržel, 50 g sádla, 50 g rajčatového protlaku, 50 g pšeničné mouky, 2 červené nepálivé papriky, 5 kuliček celého černého pepře, trocha bobkového listu, sůl dle chuti

Z vepřového masa nakrájíme plátky, které krátce opláchneme, osušíme, zlehka naklepeme, osolíme a zavineme do ruliček, které převážeme provázkem aby se neuvolnili. Na pánvi rozpálíme trochu sádla a závitky na něm ze všech stran dozlatova opečeme. P...

Čočková pomazánka

Čočková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

370 g čočky po namočení, 150 g másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 mrkev, 1 celer, 1 petržel, špetka soli, špetka pepře

Přebranou čočku namočíme a 30 minut necháme namočenou. Uvaříme ji a po vychladnutí rozmixujeme. Přidáme máslo, rajčatový protlak a uvařenou zeleninu. Vše důkladně utřeme, osolíme, opepříme a mažeme na tmavý chléb nebo topinky.

Pstruh na bílém víně

Pstruh na bílém víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks pstruhu, 120 g mrkve, 120 g kořenové petržele, 120 g čerstvých hub, 120 g pórku, 4 kuličky pepře, 2 ks bobkového listu, 50 g citrónu, 1 hrst petrželové nati, 200 ml bílého vína, 80 g másla, 200 ml smetany, 1 lžička soli

Rozřízneme po délce pstruha a odstraníme vnitřnosti. Řádně rybu omyjeme a zvenku i zevnitř nasolíme. Mrkev, petržel, houby a pórek nakrájíme na tenká kolečka. Připravené ryby položíme do přiměřeného pekáčku. Zasypeme nakrájenou zeleninou, ochutíme...

Sojové kostičky na smetaně

Sojové kostičky na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček sojových kostek, 1 kostka hovězího bujónu, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce worcesterové omáčky, sůl, pepř, bobkový list, nové koření a tymián, lžička cukru , lžička citronové šťávy, 100 ml smetany

V horké vodě rozpustíme bujon, hodně vodu osolíme a vsypeme sojové kostičky. Vaříme v odkrytém hrnci 10 minut. Na rozehřátý olej dáme nadroboučko nakrájenou cibuli a necháme ji restovat, až zesklovatí. Pak přihodíme všechnu kořenovou zeleninu nast...

Pečená zimní zelenina

Pečená zimní zelenina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší dýně Hokkaidó, 1/2 celeru, 2 kořenové petržele, 3 mrkve, 1 červená řepa, 1 paprika (kapie), 1 batát, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 1 hlávka česneku, koření (bazalka, tymián, rozmarýn, oregano), lahůdkové droždí, sůl, pepř, olivový olej

Zeleninu očistíme a nakrájíme na hranolky. Dýni neloupeme, pouze odstraníme vnitřek se semínky. Červenou řepu a batát oloupeme, česnek pouze rozdělíme na stroužky a necháme ve slupce. Všechno vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, přidáme sušené or...

Zeleninové ragú s rajčaty

Zeleninové ragú s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks mrkve, 1 ks kořenové petržele, 1-2 ks cukety, 2 ks paprik (kapie), 1 ks cibule, 3 lžíce olivového oleje, 2 ks bobkového listu, 100 ml bílého vína, 1 konzerva fazolí, 1 konzerva sterilovaných rajčat, 7 g soli, 7 g pepře

Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky - o hraně asi jeden cm. V hrnci nebo hluboké pánvi rozpálíme olej a dáme do něj mrkev a petržel. Restujeme 4 minuty. Poté přidáme zbylou zeleninu a bobkový list. Po třech minutách podlije...

Jemný srnčí hřbet se smetanou

Jemný srnčí hřbet se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg srnčího hřbetu, 1/2 celeru, 1 petržel, 1 mrkev, 1 cibule, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky jalovce, 2 dcl červeného vína, 1/4 másla, trocha oleje, 100 g slaniny, 1 balení sladké smetany, 150 g žampionů

Ze hřbetu vykrojíme maso, dáme je do pekáče i s vykrojeným hřbetem, očistíme kořenovou zeleninu, nakrájíme a maso v pekáči jí zasypeme, potom přidáme koření, zalijeme vše červeným vínem a dáme na 24 hodin do chladu odležet. Maso vyjmeme a zprudka...

Kuřecí polévka se zavářkou

Kuřecí polévka se zavářkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuřecí skelet, 1 malá mrkev, 1 malý kořen petržele, 4 kuličky pepře, 1 lžička soli, 2 l vody, zelené snítky celeru, petržele, libečku, 1 kostka drůbežího bujónu, Na zavářku - 1 vejce, 2 lžíce studené vody, 1/2 lžičky soli, 125 ml polohrubé mouky, 1 lžička sušené petrželky

Skelet opláchneme studenou vodou a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, pepř a očištěnou zeleninu. Hrnec uzavřeme a vaříme 30 minut. Skelet vyjmeme z vývaru a obereme maso. Zeleninu nakrájíme na menší kousky. Vývar pře...

Námořnické maso

Námořnické maso

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg hovězího masa z kýty , 5 dkg slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sádla na opečení, 1 větší mrkev, 1 střední kořenová petržel, 1/2 kořene menšího celeru, 1 cibule, 6 listů bobkového listu, 1/2 lžičky tymiánu, 1 dcl zakysané smetany, sůl dle potřeby, pepř mletý dle potřeby

Hovězí maso protkneme slaninou, nakrájíme na plátky, obalíme v mouce a opečeme na sádle. Vyjmeme a na sádle osmažíme očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu na kostičky. Přidáme pokrájenou cibuli, necháme zpěnit a přidáme koření. Vložíme o...

Staročeská čočková omáčka  s knedlíkem

Staročeská čočková omáčka s knedlíkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg čočky, 1-2 mrkve, 1 kořenová petržel, 5 ks bobkového listu, 10 ks celého pepře , 2 ličky octa, troška soli, troška tymiánu, 4 lžíce másla, 3-4 lžíce hladké mouky

Čočku asi na hodinku namočíme a pak dáme vařit spolu s nastrouhanou mrkví, petrželí a kořením. Na másle si z mouky uděláme tmavší jíšku, kterou přidáme do vařené čočky, dochutíme solí, octem či ev. přisladíme (záleží na množství mrkve).

Butovská bramboračka

Butovská bramboračka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička sádla, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 hrst hub, pepř, kmín, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 brambory, 1 mrkev, 1 menší petržel, 1/4 celeru, 1 oloupané rajče, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, libeček, pažitka, majoránka

Na sádle rozpustíme kostičky slaniny, přidáme jemně nakrájenou cibuli a zpěníme. Pak přihodíme houby (sušené předem namočíme), pepř, kmín, lehce osolíme a vydusíme do měkka. Zasypeme moukou, opražíme, zalijeme vývarem, vhodíme ostatní pokrájenou z...

Smetanovo - bramborová polévka

Smetanovo - bramborová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 stroužky česneku, 1 kg brambor, 100 g celeru, 100 g petržele, 150 g mrkve, 200 ml smetany ke šlehání, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře, troška majoránky, 1 lžíce másla

Mrkev, petržel i celer očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle, nebo můžeme i nakrájet na menší kostičky. Na rozpuštěné máslo dáme připravenou zeleninu, kterou necháme trochu zpěnit. Zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience. Polévku vařím...

Boršč á la Kuštar

Boršč á la Kuštar

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké kořeny červené řepy, 3-4 brambory, 1 velká cibule, 3 mrkve, 3 kořenové petržele, 2 stroužky česneku, 2 velké rajčata, 100 g kyselého zelí, 4 lžíce zakysané smetany, 1 kostka bylinkového bujónu, 100 g másla, sůl, vegetu, majoranku, bílé koření, podle chuti, 2 lžičky vinného octu, 100 g červeného zelí

Časť cvikle nakrájame na kocky, zvyšok postrúhame. Mrkvu, paradajky, petržlen ,zemiaky, kapustu a cibuľu nakrájame na kocky. Osmahneme na masle na panvici, aby sa zelenina nerozvarala. Do vriacej vody dáme zeleninový bujon, cviklu a varime 15-20 m...

stránka: