Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Kořenová zelenina

Dančí stehno na červeném víně

Dančí stehno na červeném víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g dančí kýty, 150 g kořenové zeleniny, 2 cibule, 100 g dobře vyuzené slaniny, 50 ml olivového oleje, 100 ml červeného vína, sůl, cukr, mletý pepř podle potřeby, 2 bobkové listy, 100 ml červeného vína, 1 citrón, 2 lžíce rajčatového protlaku, 6-8 kuliček jalovce, 4-5 lžic brusinkového kompotu

Vykostené stehno z Daniela odblaníme, prešpikujeme pásikmi údenej slaniny, osolíme a okoreníme. Obviažeme ho pevnou niťou, aby si počas prípravy zachovalo tvar a dalo sa pokrájať na plátky. Na olejí jemne opražíme kolieska cibule, na malé kúsky po...

Dobračka

Dobračka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 tácek kořenové zeleniny, 1 lžíce másla, 1 l vody, 3 lžíce instantní světlé jíšky, 1 lžíce Vegety

Všechnu zeleninu očistíme a nahrubo postrouháme. Zelené bylinky dáme stranou. Rozehřejeme máslo a zeleninu na něm osmažíme do voňava. Zasypeme Vegetou nebo podobnou směsí, ještě necháme znovu restovat. Zalijeme vodou, uvedeme do varu. Jíšku sype...

Barevný salát z grilované zeleniny

Barevný salát z grilované zeleniny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg menších brambor, 3 barevné papriky, 1 lilek, další zelenina podle chuti (cuketa, rajčata, brokolice), sůl, drcený pepř, grilovací koření, olej, petrželka a další bylinky na ozdobu, 1 sklenička Bio dressingu SPAK Jogurt Zahradní bylinky

Brambory a ostatní zeleninu nakrájíme na větší kousky, smícháme s 3 lžícemi oleje, solí, kořením a pepřem a rozprostřeme do větší zapékací mísy a dáme na asi 10-15 minut pod gril, občas zeleninovou směs promícháme. Hotový salát posypeme petrželk...

Drožďová polévka

Drožďová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml vody, 70 g kořenové zeleniny, 20 g másla, 40 g droždí (kvasnice), 1 ks cibule, 1 špetka soli, 1 troška petrželové nati

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, potom přidáme rozdrobené droždí. Jakmile začne tmavnout, zalijeme je vodou, přidáme nastrouhanou zeleninu, osolíme a vaříme a si 10 minut. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Levná polévka s majoránkovou zavářkou

Levná polévka s majoránkovou zavářkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 1 lžička Vegety, 3 stroužky česneku, 2 lžičky sušené majoránky, 2 kostky bujónu, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička slunečnicového oleje, 1250 ml vody, 1 hrst nasekané petrželové natě, 3 lžíce mražené zeleniny Mochovanka

Do vejce přidáme vegetu, majoránku, mouku a oloupaný na jemno nastrouhaný česnek. Promícháme a směs necháme odstát dokud nám zavaří voda na polévku. Do vroucí vody protlačíme přes síto na halušky zavářku, přidáme bujóny a mraženou zeleninu. Vše po...

Bujon z Vodňan

Bujon z Vodňan

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rybích hlav a odřezků, 150 g kořenové zeleniny, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 10 semínek koriandru, 3 žloutky, sůl

Nahrubo nastrouhanou zeleninu prudce osmahneme bez tuku. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme hlavy a odřezky z ryb, cibuli, česnek a vaříme cca 20 minut. Pak vývar přecedíme, osolíme dle chuti a do vývaru rozšleháme syrové žloutky. Hned podáváme.

Tuňákové kostičky na zelenině

Tuňákové kostičky na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 dkg syrového tuňáka, 1 balíček mražené čínské zeleniny , 1 lžíce másla, 100 ml bílého vína, 1 lžička soli, 1 špetka koření na ryby

Syrového, očištěného tuňáka nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo a tuňáka na něm prudce osmahneme dozlatova. Přidáme mírně rozmraženou zeleninu, osolíme a okořeníme a podlijeme bílým vínem. Tuňáka na zelenině pod pokličkou dusíme d...

Ovesná polévka

Ovesná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hrnečků vody, 1/4 hrnečku ovesných vloček, 1 hrneček kořenové zeleniny, 1 lžíce másla, špetka soli, troška pažitky

Ovesné vločky a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu orestujeme na másle. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Osolíme a dochutíme pažitkou. Můžeme zjemnit bílým jogurtem.

Miso polévka nejen na zimu

Miso polévka nejen na zimu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce Miso pasty, 4 houby shiitake, 60 g kořenové zeleniny, 1 svazek natí z jarní cibulky, 2 lžíce čerstvého zázvoru nastrouhaného najemno, 800 ml zeleninového vývaru, 4 lžíce sezamového oleje

Nejprve si očistíme houby a zeleninu. Houby shiitake si nakrájíme na malé kousky a stejně tak si nakrájíme kořenovou zeleninu na tenké nudličky. Ve větším hrnci orestujeme na sezamovém oleji zeleninu a zalijeme ji vývarem (ne z kostky - ten je m...

Pomazánka ze sojových bobů

Pomazánka ze sojových bobů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva sojových bobů, 1 lžíce slunečnicového oleje, 250 g kořenové zeleniny

Sojové boby si předem doměkka uvaříme a poté umeleme na masovém strojku a smícháme se lžící oleje. Poté do základu vmícháme nastrouhanou syrovou zeleninu. To je základ a lze obměňovat třeba přidáním strouhaného sýru, pažitky, petrželky, rozmačkan...

Kapr s jablečným moštem

Kapr s jablečným moštem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 porcí kapra, 200 g strouhaného perníku, 1 celá cibule, 4 ks hřebíčků zapíchnutých v cibuli, 100 g pokrájené kořenové zeleniny, 70 g cukru krupice, 1 bobkový list, několik kuliček pepře celého, několik kuliček nového koření, 1 l jablečného moštu, 100 g másla

Jednotlivé porce kapra nasolíme a necháme 1 hodinu v lednici odležet. Do vhodné nádoby na vaření vložíme všechny suroviny kromě másla. Směs uvedeme do varu a krátce povaříme. Potom teprve přidáme máslo a vložíme porce kapra. Společně pošírujeme...

Fazolová houbová polévka

Fazolová houbová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 250 g hovězích kostí, 2 cibule, 100 g bílých fazolí, 100 ml smetany, 50 g kořenové zeleniny, špetka soli

Kosti povaříme v 1 l horké vody, asi po hodině přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu. Předem namočené bílé fazole uvaříme, prolisujeme a přidáme do vývaru. Přidáme na plátky pokrájené houby a dobře povaříme. Podle chuti osolíme a zjemníme smetanou.

Vepřové plátečky v zelenině

Vepřové plátečky v zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřové kýty, 300 g mražené zeleniny na pánev, mletý černý pepř a sůl dle potřeby, 1 cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1 lžička tekutého polévkového koření Magi, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička worcesterské omáčky

Cibuli oloupeme, rozkrojíme na polovinu a poté na plátky. Z masa nakrájíme malé plátečky, které naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran. V pánvi rozehřejeme olej, na kterém plátky společně s cibulí opečeme. Poté přidáme zeleninovou směs a opéká...

Pórkovo - houbová polévka s pohankou

Pórkovo - houbová polévka s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší pórek, talířek hub, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, 1/2 šálku pohankové lámanky, 1-2 vejce, troška libečku, lžíce másla

Na másle zpěníme nadrobno nakrájený pórek, po chvíli přidáme plátky hub, ještě krátce osmahneme, zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu, nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme a vaříme. Když jsou houby a zelenina měkké, vklepneme do polévky vejce,...

Játrová polévka

Játrová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g telecich jater, 100 g kořenové zeleniny, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, 1500 ml masového vývaru, troška mletého pepře, špetka majoránky, 1 žloutek, 1 lžíce petrželové natě, sůl podle potřeby, troška mleté papriky

Na masti zapeníme posekanú cibuľu, pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu a jemne opražíme. K tomu pridáme očistenú pečeň pokrájanú na rezance, podusíme, pridáme červenú papriku, zaprášime múkou, zalejeme vývarom a varíme. Okoreníme čierným ko...

Smetanová houbovka

Smetanová houbovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kořenové zeleniny, 1 kousek pórku, talířek hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka drůbežího bujónu, špetka soli, špetka pepře, špetka drceného kmínu, 100 ml smetany ke šlehání (30%), 1-2 vejce, troška sekaného libečku

Do hrnce dáme očištěnou kořenovou zeleninu, kousek pórku a oloupanou cibuli. Zalijeme studenou vodou a zvolna uvaříme doměkka. Vývar přecedíme a vařenou zeleninu si dáme stranou. Čistý vývar znovu přivedeme k varu a přidáme do něj houby nakrájené...

Zeleninová roláda ze svíčkové

Zeleninová roláda ze svíčkové

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kusy vepřové svíčkové, 1 menší balík mražené zeleniny, 1/2 konzervy drcené kukuřice, 4 vejce, 100 g strouhaného sýra, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety, 1 lžíce petrželové natě, několik lžic rostlinného oleje, 250 ml masového vývaru

Maso opláchneme, osušíme a rozřežeme na plát, vyklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji orestujeme zeleninu, přidáme sůl, pepř, vegetu, rozšlehané vejce, sýr a za stálého míchání necháme ztuhnout. Plnku rozložíme na plát, maso pevně zavineme, sváž...

Indická čočka

Indická čočka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čočky, 250 g zmrazené zeleniny-jarní směs, 1 lžička kari koření, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička hořčičného semínka, 2 bobkové listy, 1 špetka soli, 1 troška citronové šťávy

Čočku pozorně přebereme, propereme na cedníku a dáme na hodinu namočit. Poté uvaříme s bobkovými listy a hořčičným semínkem doměkka. Do měkké čočky vmícháme opláchnutou zeleninu a vaříme,až je zelenina měkká. Mezitím na oleji osmahneme kari a vmíc...

Zelná polévka

Zelná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g bílého zelí, 1 bobkový list, 20 g mletého hovězího masa, troška nového koření, 10 g jíšky, 20 g kořenové zeleniny, 20 g cibule, troška pepře, 15 ml rajčatového protlaku, špetka soli, 2-3 dcl vývaru, 0,15 dcl zakysané smetany

Na drobno nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu a mleté či jemně pokrájené maso vaříme v osoleném a okořeněném bujónu. Před koncem vaření zahustíme jíškou a přidáme rajský protlak. Podáváme se zelenou natí a lžící nerozmíchané kysané smetany.

Kýta z divočáka na brusinkách

Kýta z divočáka na brusinkách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g plátků kýty z kance, 80 g sádla, 150 g kořenové zeleniny, 40 g hladké mouky, 250 g brusinek, 100 ml sladké smetany, sůl, 6 kuliček jalovce

Mäso umyjeme a nakrájame na rezne. Na polovici masti sprudka opečieme naklepané a osolené rezne. Opečené vyberieme, na masť dáme na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu, pridáme rezne a dusíme do makka. Z masti a múky si pripravíme svetlú zápražku...

Kuřecí hrnec

Kuřecí hrnec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 4 větší brambory, 1 větší cibule, 250 g mražené zeleniny, 1 paprika (kapie), 1 hrst hub, špetka soli, 1 lžička kari koření, 200 g čočky, 250 ml rostlinného oleje

Kuře omyjeme a rozčtvrtíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, poté vložíme porce kuřete, osolíme a přisypeme kari. Maso osmahneme a potom k němu přidáme na kostičky nakrájené brambory a zeleninu. Podlijeme vodou a dáme vařit. Asi po 5 m...

Polévka z mozečku

Polévka z mozečku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g mozečku, 50 g tuku, 1 cibule, 100 g kořenové zeleniny, 40 g hladké mouky, 1,5 l vody, špetka pepře, 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky

Mozeček omyjeme, vložíme na chvilku do horké vody a poté ho odblaníme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, tuk rozpustíme v hrnci, dáme na něj orestovat cibuli. Když je cibule orestovaná, přidáme mozeček a necháme dusit. Poté přidáme omytou, na m...

Rizoto z husích drobů

Rizoto z husích drobů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g husích drobů (mohou být i kuřecí), 200 g dlouhozrnné rýže, 1 větší cibule, 150 g kořenové zeleniny, 50 g sádla, troška mletého pepře, sůl podle potřeby, 1 lžíce petrželové ňati

Očistené pokrájané husacie droby dáme na opraženú cibuľu. Trochu ich popražíme, podlejeme vodou a udusíme nie celkom do mäkka. Pridáme očistenú koreňovú zeleninu, pokrájanú na kocky. Podusíme s drobami asi 15 minút, posolíme, pridáme prebratú a um...

Polévka z telecích plic

Polévka z telecích plic

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g telecích plic, 150 g kořenové zeleniny, 250 ml sladké smetany, 30 g hladké mouky, troška mletého pepře, 1 bobkový list, sůl podle potřeby, troška citronové kůry, 1 lžička octa

Umyté teľacie pľucka dáme variť do studenej vody, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, mleté čierne korenie, bobkový list, citrónovú kôru a soľ. Uvarené pľucka a zeleninu vyberieme a pokrájame na rezance alebo zomelieme. Z múky a mlieka pripravíme ...

Srnčí mleté bifteky

Srnčí mleté bifteky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g srnčího masa, troška celého pepře, troška jalovce, troška nového koření, troška bobkového listu, špetka soli, 2 vejce, 300 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje

Srnčí maso umeleme. Koření jako jalovec, nové koření, celý pepř a bobkový list, rozdrtíme v hmoždíři. Maso osolíme a okořeníme rozdrcenou směsí koření a přimícháme vejce. Utvoříme placičky a prudce je opečeme na oleji. Potom je vložíme do vymaštěn...

stránka: