Křehké těsto

Výrobky z tohoto těsta jsou poměrně oblíbené, mohou být sladké i slané a vyznačují se tenkostí těsta a větším podílem náplně. Zpracovává se z hladké mouky, tuku, vody nebo mléka, žloutků, soli a případně cukru. Důležité je, aby všechny suroviny byly studené a následně rychle uhněteny. Dlouhým hnětením by se těsto spařilo a zcela změnilo vlastnosti. Nebylo by křehké, ale gumové. Hotové těsto se nechá v chladu odpočinout, poté se vyválí na plát a peče obvykle ve formách. Koláče se buďto pečou i s náplní nebo jako korpus, který se pak plní například krémy z jogurtu, smetany a ovoce. Slané typy se většinou plní kysanou smetanou, slaninou, šunkou, žampiony, pórkem, sýrem apodobně. Prakticky je můžete naplnit čímkoliv podle fantazie. Toto těsto dostanete koupit v každém lepším supermarketu jako polotovar.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář