Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Křen

Houby v kyselém nálevu

Houby v kyselém nálevu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg jakýchkoli hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, 1 cibule, křen

Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a povaříme cca 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (to děláme proto, aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly nám). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kte...

Lahůdkový salát s chřestem

Lahůdkový salát s chřestem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička nastrouhaného křenu, půl lžičky cukru krupice, sůl, pepř, pažitka, 250 g měkkého salámu, 1 cibuli, 1 jablko, 2 rajčata, 250 g vařeného nebo sterilovaného chřestu, 2 natvrdo uvařená vejce

Jogurt dáme do salátové mísy, smícháme ho s majonézou, hořčicí, nasekanou pažitkou a ochutíme solí, pepřem, cukrem a křenem. Salám a cibuli oloupeme, jablko a rajče rozkrojíme a zbavíme jader. Všechno včetně chřestu nakrájíme na nudličky a smíchám...

Jitrnička (jelítko) - rychlá večeře

Jitrnička (jelítko) - rychlá večeře

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jelita nebo jitrnice, trocha oleje, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 4 krajíce chleba, křen

Z jelítka nebo jitrničky stáhneme střívka. Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku a přidáme buď jitrnici, nebo jelítko. Prohřejeme a dobře promícháme s cibulkou. Vedle si připravíme obvyklým způsobem topinky, potřeme česnekem a masovou směsí. Posypem...

Pikantní masový salát

Pikantní masový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g uzeného vařeného jazyka, 200 g drůbežího pečeného masa, 2 ks rajčat, 100 g žampionů, 2 lžíce oleje, 2 lžíce strouhaného křenu, 200 g majonézy, 2 lžičky Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 ks malého hlávkového salátu na dozdobení

Uvařený jazyk a upečené drůbeží maso nakrájíme na tenké plátky. Přidáme na plátky nakrájená rajčata, na oleji podušené jemně pokrájené žampióny, nastrouhaný křen a spojíme majonézou ochucenou worcesterovouomáčkou. Ozdobíme listy hlávkového salátu.

Šunkové závitky

Šunkové závitky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g žampionů, sůl, ocet dle potřeby, 4 plátky šunky, 2 ks jablek, troška citrónové šťávy, křen, cukr , olej, petrželka

Očištěné žampióny nakrájíme na čtvrtky a dusíme v osolené a okyselené vodě. Necháme okapat a upravíme na mísu. Oloupaná jablka jemně nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, přidáme strouhaný křen(stačí kousek) a podle chuti osladíme. Připravenými...

Salát z filé

Salát z filé

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g rybího filé (uvařeného, upečeného či dušeného), 150 g tvrdého sýra, 150 g majonézy, 2 lžíce smetany, troška hořčice, sůl dle chuti, cukr dle chuti, pepř dle chuti, troška Worcesterské (Worcesterové) omáčky, troška citrónové šťávy, 1 lžička strouhaného křenu

Uvařené, udušené nebo upečené filé rozebereme na lístky, dáme do mísy a promícháme se strouhaným sýrem. Nakonec lehce vmícháme ochucenou majonézu, do které jsme vmíchali lžičku strouhaného křenu. Hotový salát upravíme do misky. Můžeme ozdobit hláv...

Pečený kapr s křenovou šlehačkou

Pečený kapr s křenovou šlehačkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kapra, citrónová šťáva, olej, smetana ke šlehání (šlehačka), sůl, cukr dle chuti, 3 lžíce strouhaného křenu

Kapra očistíme, nakrájíme na jednotlivé porce, které osolíme, pokapeme citrónem a olejem. Pak je opečeme na grilu. Ušleháme smetanu a do ní zamícháme sůl, cukr a strouhaný křen. Kapra podáváme nejlépe s opečenými brambory a na každou porci dáme kř...

Tvarohová pomazánka s křenem

Tvarohová pomazánka s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g tvarohu, 200 g jablek, 1 lžíce strouhaného křenu, 2 lžíce zakysané smetany, špetka soli, špetka pepře, citrónová šťáva

Prolisovaný tvaroh smícháme s oloupanými nahrubo nastrouhanými jablky, přidáme rozšlehanou kysanou smetanu a jemně nastrouhaný křen. Osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou a dobře promícháme.

Grilovaná uzená kýta s bramborami

Grilovaná uzená kýta s bramborami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g uzené vepřové kýty, 3 lžíce hnědého cukru, 500 g brambor, 2 lžíce strouhaného čerstvého křenu nebo 1 lžíce křenové pasty, citrónová šťáva z 1/2 citronu, špetka grilovacího koření, špetka soli

V misce smícháme cukr s křenem a citrónovou šťávou. Vzniklou marinádou potřeme maso nakrájené na centimetrové plátky. Necháme je asi 20 minut odležet v chladu. Brambory oloupeme, dobře omyjeme a překrojíme na půlky nebo čtvrtky. V hrnci je zalijem...

Pálivá omáčka s kečupem

Pálivá omáčka s kečupem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g majonézy, 2 lžíce kečupu, křen podle chuti, 1/2 citrónu, 1 stroužek česneku, 2 kulička celého pepře, kopr, petrželka, 2 lžíce sladké smetany, 1 lžička whisky, sůl

Majonézu dobře rozmícháme se smetanou a rajčatovým kečupem, přidáme lžíci strouhaného křenu, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, sekaný kopr a petrželku a okořeníme hrubě drceným pepřem. Zakapeme trochou whisky a dobře promícháme. Vychlazenou om...

Křenový dresing

Křenový dresing

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g smetany ke šlehání, 100 g majonézy, 4 - 5 lžic nastrouhaného křenu, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky cukru krupice, sůl, pepř

Smetanu ušleháme do tuha, potom lehce vmícháme majonézu s křenem. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem.

Křenová omáčka s jablkem

Křenová omáčka s jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml zakysané smetany, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 najemno nastrouhané jablko, 1 svazek nasekaného kopru, špetka soli

Všetky prísady postupne rozmiešame, dochutíme. Vychladnuté podávame ku grilovaným mäsam, rybám, pečeným zemiakom, grilovanej zelenine, alebo k čerstvým šalátom.

Vejmrda

Vejmrda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce strouhaného křenu, 1/2 šálku vepřového vývaru, 1 kostka cukru, 1 lžíce octa, 1 strouhaná karotka, 1 strouhané jablko

Všechny ingredience se dobře smíchají a je dobré ji nechat vychladit před podáváním.

Hlávkové zelí s křenem

Hlávkové zelí s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg zelí, 200 g křenu, 1 cibule, 300 g cukru krystal, 3 dcl octa, 1 dcl oleje, 3/4 balení Deka

Zelí omyjeme a pokrájíme nadrobno. Potom si nakrájíme nadrobno cibuli. Dáme do větší mísy, aby se to dobře promíchalo. Jemně nastrouháme křen a přidáme do mísy. Potom přidáme olej, ocet, cukr a Deko (konzervační prostředek). Důkladně všechno promí...

Ďábelská omáčka

Ďábelská omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce nastrouhaného křenu, 1 lžíce francouzské hořčice, 1 lžička pepře, 2 lžičky chilli, 1 lžička soli, 1 lžička cukru moučka, 4 lžíce jablečného octa, 2 žloutky, 2 cibule, 100 ml smetany

Cibule nastrouháme najemno. Můžeme vzít jednu červenou a jednu žlutou cibuli. Hořčici smícháme s octem, přidáme nastrouhaný křen, pepř, chilli koření, sůl, cukr a žloutky. Dále přidáme nastrouhanou cibuli a smetanu. Vše důkladně promícháme.

Křenová pomazánka s tvarohem

Křenová pomazánka s tvarohem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jemného tvarohu, 1 jablko, špetka mořské soli, 4 lžíce křenu

Připravíme si do mísy nastrouhaný čerstvý křen, měkký tvaroh, najemno nastrouhané jablíčko a mořskou sůl dle chuti. Všechny ingredience našleháme ručně nebo pomocí tyčového mixéru a máme hotovo.

Křenová omáčka s pomerančem

Křenová omáčka s pomerančem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 15 g křenu, 10 g jablka, 5 g pomeranče

Majonézu utřeme s pomerančem a vmícháme jemně nastrouhaný křen s jablky.

Šunková omáčka

Šunková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 20 g šunky, 5 g křenu, 0,05 dcl bílého vína, 5 g cukru moučka, troška petrželové natě

Majonézu utřeme s vínem a cukrem a přidáme nastrouhaný křen s jemně posekanou šunkou. Ochutíme petrželkou.

Vejce nahniličko s křenem

Vejce nahniličko s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička cukru krupice, 1 hrnek vody, 1 lžička octu, špetka soli, 30 g křenu, 50 g másla, 4 vejce, 1 listový salát

Salát rozebereme na větší listy, dobře ochutíme zálivkou (octová voda, sůl, cukr), rozložíme kolem dokola na mísu. Vejce uvaříme nahniličko (4 minuty), zchladíme, oloupeme a studená rozkrájíme podél na polovinu. Půlky vajec rozložíme na listy salá...

Mrkvový křen

Mrkvový křen

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g mrkve, 1 křen, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 šálku vody, 2 kostky cukru, špetka soli, 1 lžička octu

Mrkev a křen jemně nastrouháme, přidáme ve vodě rozpuštěnou sůl, cukr a ocet, nakonec olej.

Křenový dip

Křenový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce sýru Frishkäse, 2 lžíce křenu (smetanový - ve skle), 1 lžička citronové šťávy, 2 špetky soli, špetka pepře

Všechny ingredience důkladně smícháme, dochutíme solí a pepřem.

Jablková salsa

Jablková salsa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jablka, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 hrnek bílého jogurtu, 1/2 lžíce plnotučné hořčice, troška barevného pepře , troška soli, 1 lžíce pažitky, 1/2 lžičky citronové šťávy

Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky, přidáme jogurt, smetanový křen (ze skleničky), pažitku a hořčici. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Bramborový nákyp s lososem a křenem

Bramborový nákyp s lososem a křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 400 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 150 g uzeného lososa, kousek křenu , troška soli, troška Bylinkové soli, 2 lžíce másla, troška pepře, 1 lžička petrželové natě

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Křen očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Smetanu dochutíme bylinkovou i kuchyňskou solí, pepřem, petrželkou a strouhaným křenem. Zapékací mísu vymažeme máslem, naskládáme 1/2 brambor zalijeme...

Fazolový salát s křenovou majonézou a uzeným masem

Fazolový salát s křenovou majonézou a uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g bílých fazolí, 150 g uzené krkovice, 110 g majonézy, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce křenu, 2 lžíce husté smetany, troška pepře, špetka soli

Konzervované fazolky slijeme (můžeme použít lžičku láku), přidáme na kostičky pokrájené uzené, majonézu, smetanu a nastrouhaný křen. Dochutíme petrželkou, pepřem a solí.

Celerový salát s křenem

Celerový salát s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g bulvového celeru, 30 g křenu, 1 dcl vody, 2-3 lžíce octa, špetka soli, 1 lžička cukru krupice

Očištěný celer uvaříme do měkka a po vychladnutí ho nakrájíme na nudličky. Přidáme ocet rozředěný vodou, sůl, cukr, strouhaný křen a vše důkladně promícháme. Hotový salát nám vydrží i několik dnů.

stránka: