Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Kroupy

Krkonošský vánoční kuba

Krkonošský vánoční kuba

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 sáčku krup, 4 hrsti sušených hřibů ji jiných hub, 1/4 balení másla, 1 lžička kmínu, 1/2 lžičky soli, 1 hrneček mléka, 8 stroužků česneku

Sušené houby namočíme asi na půl dne do mléka, stačí i kratší doba. Kroupy řádné propláchneme a dáme vařit spolu se solí, kmínem a trochou másla do vody téměř do měkka. Používám největší velikost, ale lze použít včechny druhy. Drobné krupky pak d...

Nastavovaná bramborová kaše

Nastavovaná bramborová kaše

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 1 hrst krup (malých), 2 cibule, 2 lžíce sádla, sůl

Brambory uvaříme v osolené vodě a kroupy propláchneme a rovněž uvaříme (nejlépe dvojnásobek vody a sůl). Na pánvi pak roztopíme sádlo a přidáme na plátky nakrájenou cibulku. Smažíme ji dozlatova. Brambory pošťoucháme, zamícháme s krupkami a cibulí...

Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře

Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 l mléka, 250 ml sladké smetany, 1 hrneček krup 8 vel., troška kmínu, lžička soli, 3/4 l vody, 3 lžíce hladké mouky, 1 kg brambor, 4 lžíce sádla

Kroupy propláchneme a dáme vařit do osolené vody s kmínem až do změknutí. Pak přilijeme mléko - dříve by se připalovalo, přilijeme za varu smetanu rozvedlanou v hrnku společně s hladkou moukou. Brambory uvaříme ve slupce doměkka - nepříliš, aby...

Kroupová polévka

Kroupová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g krup, 1 l hovězího vývaru z kosti, 1 špetka soli

Kroupy ráno předem dobře propereme v cedníku a necháme aspoň hodinu namočené. Poté je slijeme, znovu zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Dle velikosti je vaříme 20 - 40 minut, dokud úplně nezměknou. Pak je zcedíme. Vývar - z hovězích kost...

Staročeská bílá polévka s kroupami

Staročeská bílá polévka s kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg brambor, 1/2 l mléka, 1 balení šlehačky, 1/4 sáčku velkých krup, 1 lžíce soli, 1 lžička kmínu, 3-4 lžíce sádla, 2-3 lžíce hladké mouky

Propláchnuté kroupy dáme vařit do osolené vody. Vodu případně doléváme, dost se vsákne a vyvaří. Když jsou kroupy měkké, zalijeme mlékem, rozkvedláme mouku ve šlehačce a zahustíme. Mezitím dáme vařit brambory ve slupce. Na pánvičce rozpálíme sá...

Krupoto

Krupoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžička koriandru (drcená semínka), 1 lžička kurkumy, 250 g krup, 0,7 l zeleninového vývaru (může být i kuřecí nebo hovězí), 2 mrkve, 1 pórek, 1 lžička tymiánu nebo 4 snítky čerstvého, pepř, sůl

Cibuli najemno nakrájíme a orestujeme na oleji. Pak přidáme koření a kroupy a smažíme. Asi po minutě podlijeme částí vařícího bujónu (já si jej dělám do zásoby a mrazím, ale klidně můžete použít i hotové vývary - je lepší, když jej vedle v hrnci v...

Kočičí tanec

Kočičí tanec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čočky, 200 g krup, 1 ks cibule, 4 lžíce olivového oleje, špetka soli

Kroupy den předem namočíme do vody a druhý den je v téže vodě uvaříme doměkka. Čočku si namočíme do vody a necháme ji asi dvě hodiny namočenou, poté ji povaříme. Po cca 15-ti minutách vaření vodu slijeme, čočku propláchneme a zalijeme vodou, aby b...

Šoulet v kuřecí kůži

Šoulet v kuřecí kůži

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

kuřecí kůže, která nám někdy zbyla po vykostˇování kuřete, 200 g středních krup, 200 g hrachu, 3 stroužky česneku, sůl, kmín, saturejka (lze nahradit majoránkou), 2 lžíce sádlo (nebo oleje) na opečení

Kroupy dobře propereme a uvaříme doměkka, zvlášť uvaříme hrách. Uvařené kroupy smícháme s uvařeným hrachem, přidáme utřený česnek se solí, okořeníme a promícháme. Směsí naplníme plátky kuřecí kůže, zabalíme do válečků a okraje upevníme jehlami neb...

Jelítková polévka

Jelítková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jelítka, 4 plátky anglické slaniny, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 2 stroužky česneku, troška pepře, 2 špetky soli, 1 lžíce majoránky, 3 lžíce krup

V hrnci dorůžova vyškvaříme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, zpěníme na ní nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Do hrnce vymačkáme obsah jelítek, krátce osmažíme a zalijeme vroucí vodou. Přidáme kostku masoxu, utřený česnek, pepř, sůl...

Kočičí sezdání

Kočičí sezdání

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g krup, 200 g hrachu, 3 stroužky česneku, 1 ks cibule, 100 g sádla, špetka soli

Hrách den předem namočíme do vody spolu s kroupama a druhý den dáme společně vařit doměkka. Když jsou kroupy a hrách měkké, přidáme utřený česnek se solí, opepříme, osolíme. Sádlo rozpustíme, orestujeme na něm nadrobno nasekanou cibuli a přidáme k...

Krupková polévka s bramborem

Krupková polévka s bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g krup, 100 g brambor, vývar z uzeného masa, 20 g cibule, 2 stroužky česneku, 30 g sádla, paprika - koření, sůl, majoránka, 60 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a papriku, přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu, osmahneme, zalijeme vodou s vývarem z uzeného masa, osolíme, přidáme přebrané, propláchnuté a spařené krupky a na kostky nakrájené brambory a uvaříme. Pol...

Kroupová placerka

Kroupová placerka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g drobných krup, 600 g brambor, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 slepičí vejce, 100 g uzené slaniny, lžička pepře bílého, lžička soli, lžička majoránky, lžíce sádla na vymazaní pekáče

Preplachnuté krúpy dáme variť do osolenej vody. Keď napoly zmäknú, pridáme k nim na kolieska pokrájané zemiaky a všetko spolu rozvaríme na kašu. Údenú slaninu pokrájame na kocky, rozpražíme, pridáme postrúhanú cibuľu a keď zružovie, primiešame roz...

Zapečené kroupy

Zapečené kroupy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g větších krup, 800 g kyselého zelí, 400 g domácí klobásy, 250 ml sladké smetany, 1 cibule, 50 ml olivového oleje, troška mleté papriky, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Krúpy uvaríme. Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu a klobásu. Do zmesi pridáme kyslú kapustu, dochutíme a prehrejeme. Na vymastený pekáč dáme tri vrstvy: Krúpy, zmes, krúpy.Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali papriku. Pečieme do zlatova asi ...

Kroupová polévka s celerem a mrkví

Kroupová polévka s celerem a mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml středních krup, 2 lžíce jíšky, 3 stonky řapíkatého celeru, 1/2 mrkve, 2 kostky hovězího bujónu, špetka soli, 1-2 lžíce nakrájené pažitky

Propláchnuté kroupy dáme vařit,mezitím si nakrájíme celer na menší kousky a mrkev nastrouháme na hrubo. Připravíme si jíšku smícháním hladké mouky a sádla. K uvařeným kroupám přidáme celer a bujóny, zahustíme jíškou. Polévku vaříme přibližně 10 m...

Houbový Kuba

Houbový Kuba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krup, 250 g uzeného bůčku, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 5 lžic sádla, 1 lžička majoránky, špetka pepře, špetka soli

Uzený bůček uvaříme doměkka, uvaříme kroupy. Zároveň vaříme i předem namočené sušené houby. Bůček nakrájíme na kostičky, smícháme s kroupami, pokrájenými houbami, ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, opepříme a osolíme. Vložíme do sádlem vymaště...

Kroupová kaše

Kroupová kaše

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krup, 5 velkých brambor, sůl, 200 g uzené slaniny

Jačmenné krúpy si namočíme v miske s vodou.Ošúpeme zemiaky a dáme variť do väčšieho hrnca.Keď sú zemiaky napoly uvarené pridáme soľ podľa chuti a dáme do hrnca jačmenné krúpy.Spolu varíme za stáleho miešania. Až sa voda vyparí kaša je hotová.Dáme ...

Kroupová polévka s houbami a klobásou

Kroupová polévka s houbami a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g krup, 100 g čerstvých nebo 20g sušených hřibů, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 100 g dietní klobásy, 1 cibule, troška mletého pepře, 1 lžíce zelené petrželové nati, troška drceného kmínu, sůl podle potřeby

Prebraté a umyté krúpy dáme variť do studenej vody, asi po 30 minútach pridáme posekané huby. Z masti a múky pripravíme rúžovú zápražku, do ktorej pridáme postrúhanú cibuľu a popražíme. Pridáme pokrájanú klobásu a zalejeme vodou. Prilejeme do vria...

Šumajstr

Šumajstr

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g fazolí, špetka soli, 1 velká cibule, 250 g slaniny, 250 g krup, 2 lžíce oleje

Fazole den předem namočíme. Další den je uvaříme ve vodě, ve které byly namočené, doměkka. Necháme uvařit i kroupy. Cibuli oloupeme a pokrájíme a potom osmahneme na oleji. Když zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Vše smícháme dohro...

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uzených žeber, 3 listy libečku, majoránka, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 lžíce sádla, 1 najemno nakrájená cibule, 300 g velkých krup, 2 střední mrkve, 1 kořen petržele, nasekaná petrželová nať

Uzená žebra povaříme s libečkem, bobkovými listy, novým kořením a pepřem do změknutí (cca 1 h - v tlakovém hrnci méně). Mezitím si uvaříme kroupy v neosolené vodě a nejlépe al dente. Po dovaření je řádně propláchneme. V hrnci si na sádle osmahneme...

Hovězí maso s kroupami a kapustou

Hovězí maso s kroupami a kapustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí klížky, 250 g krup, 1 cibule, 400 g hlávkové kapusty, 100 ml rostlinného oleje, 1 lžička soli, troška pepře, troška majoránky

Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané mäso a za občasného podlievania udusíme takmer do mäkka. Potom pridáme prebraté umyté krúpy a na drobno pokrájaný kel, osolíme, okoreníme, posypeme majoránom a rascou, premieša...

Vegetariánský houbový Kuba

Vegetariánský houbový Kuba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti sušených hříbků, 250 g krup, 1 cibule, 2 lžíce tuku, 3 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, troška nového koření, pepř, sůl

Hříbky namočíme přes noc, stejně jakou kroupy (zkrátí se tak doba jejich vaření). Houby pak uvaříme s troškou soli do poloměkka. Kroupy uvaříme zvlášť s troškou soli a kmínem. Mezitím rozehřejeme troubu na 170°C. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadr...

Fazolový salát s uzeným masem a kroupami

Fazolový salát s uzeným masem a kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g fazolí, 200 g uzeného masa, 50 g krup, 2 ks mrkve, 1 kořen petržele i se zelenou natí, sůl

Velkozrnné fazole namočíme nejlépe přes noc, druhý den k nim přidáme pokrájené uzené maso, dolijeme vodou(2cm nad fazole), dáme vařit na mírný plamen. Kroupy propláchneme a vaříme asi 30 minut. Očištěnou mrkev a petržel nakrájíme na kostky. Povaře...

Uzené maso s fazolí a kroupami

Uzené maso s fazolí a kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g uzené krkovice, 2 cibule, 300 g fazolí, 200 g krup, 2 lžíce oleje, 1 lžička kmínu, sůl, 2 lžíce sádla, 2 dcl vody

Kroupy a fazole namočíme každé zvlášť a potom uvaříme také každé zvlášť, propláchneme studenou vodou, smícháme a osolíme. Cibule oloupeme a 1 cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme a přidáme k fazolím s kroupami. Druhou cibuli nakrájíme na půlkolečka...

Bílá ovarová polévka

Bílá ovarová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové plece, 1 cibule, 2 stroužky česneku, kousek celeru, kousek petržele, několik kuliček celého pepře, sůl, pažitka, kroupy

Plec dáme vařit do osolené vody s několika pepři. Přidáme česnek, kousek celeru, petržele a cibuli a vaříme asi 2 hodiny, dokud maso není měkké. Vývar procedíme a podle chuti osolíme. Můžeme přidat pažitku. Ovarovou polévku podáváme se zvlášť uvař...

Šólet - tradiční židovské jídlo na sobotní oběd

Šólet - tradiční židovské jídlo na sobotní oběd

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g fazole, 400 g uzeného skopového masa, 400 g uzeného hovězího masa, 200 g krup, 1 cibule, 100 g husího sádla, 4 stroužky rozetřeného česneku, troška mletého pepře, troška majoránky, soli podle potřeby

Deň vopred namočíme do väčšieho množstva vody prebratú a umytú fazuľu. Na druhý deň ju uvaríme do mäkka. V druhom hrnci zas uvaríme krúpy. Osobitne uvaríme mäso skoro do mäkka. Na masti opražíme jemne posekanú cibuľu, cesnak utretý so soľou, pridá...

stránka: