Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Kyselé zelí

Segedínský guláš podle sonizny

Segedínský guláš podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g sádla, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kg vepřové plece, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 30 g hladké mouky, 1 lžička kmínu, 20 g mleté papriky , 3 bobkové listy, 400 g kyselého zelí, 250 g zakysané smetany

Cibuli a česnek nakrájíme na jemno, maso na kostky. Cibuli a česnek osmažíme na sádle dozlatova, přidáme maso, krátce je opečeme a zasypeme moukou. Zalijeme vodou, přidáme koření a dusíme asi 60 minut. Poté přidáme zelí a smetanu. Povaříme 15...

Strapačky s kysaným zelí a uzeným

Strapačky s kysaným zelí a uzeným

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 350 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks cibule, 2 ks vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje, 500 g kysaného zelí, 1/2 lžičky kmínu, 150 g uzené krkovice

Brambory nastrouháme najemno, smícháme je s moukou, vejci, solí a pepřem. Toto těsto protlačíme přes struhadlo do vroucí vody - povaříme 3 minuty. Cibuli a uzené maso osmažíme na oleji, přidáme strapačky a kmín a orestujeme. Osolíme a opepříme...

Vyprošťovací zelná polévka

Vyprošťovací zelná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 ks ostravské klobásy, 2 ks bobkového listu, 1 sáček kyselého zelí, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžíce petrželové natě, 1 lžíce olivového oleje, 1,5 l hovězího vývaru

Na oleji opečeme mrkev, celer a cibuli nakrájené na kostičky a poté 10 minut dusíme (podlijeme troškou vývaru) spolu s bobkovým listem a klobásou nakrájenou na kostičky. Zalijeme vývarem, přidáme okapané a nakrájené zelí, osolíme, opepříme a 30 m...

Couračka

Couračka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g uzeného masa, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 l drůbežího vývaru, 3 ks brambor, 5 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 1 lžičku kmínu, 2 stroužky česneku, 200 g kyselého zelí, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Uzené maso povaříme vcelku 40 minut ve vodě. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle. Zasypeme moukou a chvíli smažíme. Poté zalijeme drůbežím i uzeným vývarem a přivedeme k varu. Poté teplotu ztlumíme, přidáme brambory nakrájené na...

Sýrový nákyp s kyselím zelím

Sýrový nákyp s kyselím zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 šalotky, 150 g slaniny, 200 g kyselého zelí, 1 lžíce petrželové natě, 3 lžíce bílého vína, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, špetka pepře, 100 g staršího chleba, 3 vejce, 150 g tvrdého sýra, 50 g másla, špetka muškátového ořechu

V hrnci podusíme nadrobno nakrájenou šalotku spolu s pokrájenou slaninou. Přidáme kyselé zelí, posekanou petrželovou nať, bílé víno a 1/8 l smetany. Ochutíme solí a pepřem a muškátovým oříškem a necháme na mírném plameni vařit asi 10-15 minut. Bíl...

Bůček plněný kysaným zelím

Bůček plněný kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg bůčku, 500 g kyselého zelí, 150 g slaniny, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky anýzu, 1-2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 6 stroužků česneku

Bůček omyjeme, osolíme a opepříme ze všech stran. Do kůže uděláme několik zářezů – osolíme maso i v nich. Slaninu nasekáme na kostičky, zelí necháme okapat a pak ho překrájíme. Obojí smícháme se lžickou anýzu, dvěmi utřenými stroužky česneku a l...

Kachna po šumavsku

Kachna po šumavsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2000 g kachny, 1500 g kyselého zelí, 50 g sádla, 150 g cibule, 200 ml bílého vína, 200 g uzeného libového masa, špetka kmínu, 1 lžička petrželové natě

Vykuchanou kachnu osolíme, okmínujeme a upečeme jen napolovic. Potom ji rozporcujeme a dusíme v kyselém zelí, do něhož jsme zamíchali kostky uzeného, zpěněnou rozkrájenou cibuli, vše ochuceno bílým vínem a osoleno. Při podávání sypeme zelenou petr...

Nákyp s kyselým zelím

Nákyp s kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kyselého zelí, 300 g vařených brambor, 3 cibule, 3 jablka, 750 g tresky, 300 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 vejce, 4 cl vodky, svazek pažitky, špetka pepře, špetka muškátového ořechu

Oloupané vařené brambory a cibuli nakrájíme na jemné plátky. Cibuli lehce osmažíme na pánvi. Jablka nakrájíme na jemné proužky a smícháme je s kyselým zelím, které jsme trochu pokrájeli. Rybu nakrájíme na širší proužky. Formu vymažeme, po vrstvác...

Zelný salát s vínem

Zelný salát s vínem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kyselého zelí, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce cukru krupice, 5 lžic kečupu, špetka kmínu, špetka oregana, 1 dcl červeného vína, špetka pepře, špetka soli

Zelí nakrájíme na jemno, přidáme olej, kečup, drcený kmín, sůl a podle chuti pepř. Nakonec vmícháme svařené červené víno se špetkou oregana. Salát podáváme jako přílohu.

Zelná polévka s vínem

Zelná polévka s vínem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 g anglické slaniny, 25 g bílého zelí, 10 g cibule, 0,5 dcl dezertního vína, 10 g pečeného libového maso, 10 g uzeniny, troška mleté papriky, troška pepře, špetka soli, 1,7 dcl vývaru, 25 g kyselého zelí

Nastrouhané syrové zelí osmahneme na slanině s cibulí, podlijeme a dusíme do poloměkka. Pak přidáme naložené zelí, na drobno nakrájené maso a uzeninu, okořeníme, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Před koncem vaření přidáme víno. Polévka má lepší...

Závitky se zelím

Závitky se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrubé mouky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce vody, špetka soli, 500 g kysaného zelí, 50 g slaniny

Vypracujeme si těsto z mouky, směsi oleje s vodou a soli. Necháme ho odpočinout. Slaninu si mezitím pokrájíme na kostičky a vyškvaříme na rozpáleném oleji. Přidáme zelí, podusíme ho a necháme vychladnout. Z těsta vyválíme placku a na ní rozprostř...

Pohankové placky s kysaným zelím

Pohankové placky s kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g pohanky, 1 ks vejce, 4 stroužek česneku, 1 ks cibule, 1/2 svazku pažitky, 7 g soli, 7 g pepře, 1/2 lžičky kmínu, 50 ml slunečnicového oleje, 500 g kyselého zelí

Pohankovou lámanku uvaříme podle návodu. Po vychlazení ji smícháme s vejcem, utřeným česnekem, najemno nasekanou cibulí, nasekanou pažitkou, osolíme, opepříme, přidáme kmín a promícháme. Necháme 10 minut odstát. Poté lžící tvoříme placičky v r...

Segedinský guláš

Segedinský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g cibule, troška kmínu, troška majoránky, troška mleté papriky, troška pepře, špetka soli, 5 g tuku, 40 g vepřového masa, 0,5 dcl vývaru, 60 g kyselého zelí

Na drobno pokrájené maso osolíme, okořeníme, osmahneme na tuku a zpěněné cibulce, podlijeme vývarem a dusíme téměř do měkka. Následně přidáme kysané zelí, případně dokořeníme a dusíme do měkka. Těsně před koncem dušení zahustíme moukou.

Brambory zapékané s čerstvým kyselým zelím

Brambory zapékané s čerstvým kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, špetka pepře, špetka muškátového ořechu, 2 lžíce petrželové natě, 1 cibule, 1 lžíce margarinu, 500 g kyselého zelí, 1 jablko, 1 šálek zeleninového vývaru, 50 g strouhaného parmazán/parmezán

Brambory uvaříme ve slupce v malém množství vody asi 30 minut, poté je slijeme a necháme vystydnout. Pak oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Smetanu dobře promícháme se solí, pepřem,muškátovým oříškem a na jemno nasekanou petrželkou. Cibuli olou...

Šnečci se zelím v pekáči

Šnečci se zelím v pekáči

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 125 ml vody, máslo na vymazání pekáče a potírání, 200 ml zeleninového vývaru z kostky, 250 g slaniny, 600 g kyselého zelí, 1 lžíce kmínu, sůl, mletý pepř

Mouku,vodu,vejce,špetku soli,ocet a olej smícháme a na vále vypracujeme pružné těsto.Zakryjeme ho zahřátým kastrůlkem a necháme 30minut odpočívat.Slaninu nakrájíme na kostičky a na velké pánvi krátce vyškvaříme.Zelí slijeme, přidáme ho ke slanině,...

Zelňačka se šťouchanými brambory

Zelňačka se šťouchanými brambory

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Na polévku: 2 větší cibule, 80 g špeku, 1/2 pokrájené klobásky, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce sádla, 400-500 g kyselého zelí v nálevu, 2 bobkové listy, několik kapek bílého vinného octa, 1-2 lžíce hladké mouky, několik snítek čerstvé hladkolisté petrželky, kousek nakrájené chilli papričky, 1/2 l vody, špetka muškátového květu (popř. oříšku), mořská sůl a čerstvě umletý pepř dle potřeby, Na brambory: 8 středně velkých brambor, 2 menší cibule, 50 g másla, hrst čerstvé hladkolisté petrželky, mořská sůl a čerstvě umletý pepř dle chuti, Na servírování: 1/2 pokrájené klobásky , zbytek hladkolisté petrželky

Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toh...

Sojový segedínský guláš

Sojový segedínský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojových kostek, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky mleté sladké papriky, 500 g kyselého zelí, 2 lžíce hladké mouky, 1 balení zakysané smetany, 1 kostka drůbežího bujónu, 3 stroužky česneku, 1 troška pepře, špetka soli

Připravíme si marinádu z kostky bujonu, lžíce oleje, cibule, česneku trochu pepře a soli. Sojové kostky v marinádě povaříme a pak je necháme 30 minut odstát. Mezitím osmahneme na rozpáleném oleji najemno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a papriku a...

Špalíčky z bůčku

Špalíčky z bůčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bůčku, 1 sáček kyselého zelí, 4 podrcené jalovčinky, špetka drceného kmínu, troška petrželky, 5 lžic olivového oleje, špetka soli

Vepřový bůček osolíme, posypeme drceným kmínem. Rychle je opečeme ze všech stran na pánvi na oleji. Zelí scedíme, nasypeme do pekáčku, pokryjeme vepřovým bůčkem, zakapaeme olejem, posypeme podrcenými jalovčinkami, vložíme do trouby a pečeme do měk...

Zelí s anglickou a cibulí

Zelí s anglickou a cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g anglické slaniny, 1 střední cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky moučkového cukru, dušené kysané zelí

Anglickou slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Na teflonóvé pánvi opečeme slaninu a poté ji vyndáme. Do stejné pánve nalijeme olej, na který přidáme nakrájenou a rozdělenou cibuli na proužky...

Řízky v zelném těstě

Řízky v zelném těstě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové řízky, 100 g kyselého zelí, 1 vejce, 70 g polohrubé mouky, hladká mouka, 0,5 dcl světlého piva, pepř, sůl, olej

Vepřové řízky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Uděláme si těstíčko z překrájeného zelí, piva, polohrubé mouky, vajec a soli. Předpřipravené řízky obalíme v těstíčku a ihned dáváme na rozpálený olej. Pečeme po obou stranách do...

Céčkový salát

Céčkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 jablek, 1/2 sáčku kyselého zelí, 1 řepa

Jablko a řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubo. V misce smícháme obě suroviny se zelím a podáváme.

Salát s červenou řepou

Salát s červenou řepou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 2 kyselé sleďě, 1cibule, 200 g uvařené červené řepy, 2,5 dcl vody, 2 lžíce oleje, ocet, troška cukru, 200 g kyselého zelí, špetka soli, troška mletého pepře

Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Přidáme nakrájené sledě, odkapané a nakrájené zelí, osolíme, opepříme. Řepu nakrájíme na kostky a promícháme s olejem. Zálivku vyšleháme z octa, vody, cukru a soli. Nalijeme na salát a necháme odst...

Kuře ve smetanové zelné omáčce

Kuře ve smetanové zelné omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kuřete, 500 g kysaného zelí, 50 g slaniny, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 sklenky vody, 250 ml sladké smetany, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, špetka kmínu, špetka pepře, špetka soli

Kuře si rozdělíme na několik porcí, porce kuřete osolíme, opepříme. Rozpustíme si sádlo v hrnci, cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a zpěníme ji na rozpuštěném sádle, když je cibule zpěněná, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, okmínujeme, podl...

Salát z kyselého zelí a ovčího sýra

Salát z kyselého zelí a ovčího sýra

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kyselého zelí, 1 cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, 4 lžíce strouhaného ovčího sýru, 1 jablko, olivový olej

Zelí nakrájíme na malé kousky, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, ovčí sýr, nahrubo nastrouhané jablko a olej. Vše dobře promícháme a necháme aspoň 1 hodinu uležet.

Gloukačky

Gloukačky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 500 g kysaného zelí, 1 ks cibule, 50 g sádla, 1 sklenka vody, 200 g polohrubé mouky, špetka soli

Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno, sádlo si rozpustíme v hrnci a osmažíme na něm cibuli. Když je cibule osmažená, přidáme překrájené zelí, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme nahrubo na hrubém struhadle, pře...

stránka: