Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Kyselina citronová

Džem z jahod a banánů

Džem z jahod a banánů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g jahod, 300 g banánů, 1 balení želírovacího cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Ovoce nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a dobře zamícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu. Poté vaříme asi 3 minuty. Odebereme vzniklou pěnu a ještě teplé plníme do skleniček.

Džus z mrkve a pomerančů

Džus z mrkve a pomerančů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mrkve, 3 pomeranče, 1 kg cukru krupice, 2 lžíce kyseliny citrónové, 1 láhev citrónového sirupu, 12 l vody

Mrkev očistíme a nakrájíme na malé kousky. Pomeranče dobře omyjeme, nakrájíme i s kůrou na drobno a odstraníme pecky. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou. To vše vaříme ve dvou litrech vody do změknutí. Pak rozmixujeme, přilijeme 10 litrů převařené...

Rajčatová marmeláda s melounem

Rajčatová marmeláda s melounem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l šťávy z rajčat, 1.5 l šťávy z melounu, 3 sáčky Želírfixu 2:1, 2 kg cukru krystal, 3 vrchovaté lžičky kyseliny citronové

Rajčata a meloun odšťavníme a šťávu dáme vařit. Želírfixy smícháme s trochou cukru a nasypeme do vařící šťávy. Povaříme 5 minut, potom vsypeme zbývající cukr a za stálého míchání opět povaříme dalších 5 minut. Odstavíme, asi 1 minutu necháme stát ...

Rajčatová marmeláda se švestkami

Rajčatová marmeláda se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg švestek, 40 dkg ostružin, 2 - 3 kg rajčat, 3 lžičky kyseliny citronové, 2 sáčky Želírfixu 2:1, 1500 g cukru krystal

Pomeleme ostružiny a švestky na mlýnku na ovoce a potom i rajčata. Šťávu ze švestek a ostružin doplníme do 2 litrů šťávou z rajčat. V troše cukru rozmícháme oba Želírfixy, nasypeme do šťávy a 5 minut povaříme. Potom po částech přidáme zbytek cukru...

Džus z mrkve a grepu

Džus z mrkve a grepu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g mrkve, 2 velké červené grepfruity, 2 plné hrnky cukru krystal, 1 lžička kyseliny citronové, 1500 ml vody, 1 citrón

Mrkve oškrábeme a odkrojíme všechny nazelenalé části. Grepy oloupeme, rozkrájíme a pečlivě odstraníme všechny pecičky. Mrkve a grepy vložíme do tlakového hrnce, přidáme cukr a zalijeme vodou. Hrnec uzavřeme a vaříme 30 minut. Po mírném zchladnutí ...

Ostružinový džem s aronií

Ostružinový džem s aronií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml vody, 3 hřebíčky, 30 dkg aronie, 1,2 kg ostružin, 1 kg cukru krystal, 1 sáček Želírfixu 2:1, 1 lžička kyseliny citronové, 1/4 lžičky mleté skořice, 25 ml rumu

V 1/2 litru vody povaříme 15 minut 3 hřebíčky, které vyndáme. Potom do té vody dáme vařit 30 dkg aronie a po 5 minutách přidáme ostružiny. Vaříme asi 15 minut, potom ovoce rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Přichystáme si 1 kg cukru krystal a tro...

Rajčatová marmeláda ochucená

Rajčatová marmeláda ochucená

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg rajčat, 1150 g cukru krystal, 5 sáčků ovocného čaje, 2 dcl vody, 2 sáčky Želírfixu 2 : 1, 3 lžičky kyseliny citronové

Dáme si do sklenky spařit 5 sáčků ovocného čaje. Doporučuji použít višňový, malinový, nebo jiný silně aromatický. Rajčata odšťavníme na mlýnku na ovoce. Získané 2 litry šťávy z rajčat smícháme s čajem a dáme vařit. V troše cukru rozmícháme oba Že...

Bublanina se skořicovou dýní

Bublanina se skořicovou dýní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 100 ml slunečnicového oleje, 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 150 ml vody, 1 kousek dýně, na dýni - 1 lžička kyseliny citronové, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 50 g cukru krupice

Dýni očistíme a nakrájíme na menší kousky - 1 talíř. Do vroucí vody s kyselinou citrónovou nasypeme dýni a od bodu varu jí 2 minuty povaříme. Poté jí vylijeme na síto a necháme okapat. V míse promícháme oba cukry se skořicí a směsí obalíme prochla...

Borůvková marmeláda

Borůvková marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 sklenky borůvek = 1/2 l šťávy, 500 ml vody, 1 lžička kyseliny citronové, 1 kg cukru krystal, 1 sáček Želírfixu 2:1

Borůvky pomeleme na mlýnku na ovoce nebo odšťavníme. Získanou šťávu smícháme s vodou a dáme vařit. V trošce odebraného cukru rozmícháme Želírfix a nasypeme do vařící šťávy. Povaříme asi 3 minuty a přidáme zbývající cukr, opět povaříme na mírném pl...

Angreštová marmeláda s ananasem

Angreštová marmeláda s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg angreštu, 50 dkg bílého rybízu, 1 konzerva ananasového kompotu, 1500 g cukru krystal, 1 lžička kyseliny citronové, 2 Želírfixy 1:1

Angrešt, rybíz a ananas pomeleme na mlýnku na ovoce. Šťávu z kompotu doplníme do 2 litrů vylisovanou šťávou z angreštu a ananasu. Želírfixy promícháme s troškou cukru a přidáme do vařící šťávy. Povaříme 3 minuty a potom přidáme zbývající cukr a op...

Jednoduchý sirup z ostružin

Jednoduchý sirup z ostružin

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hrnky (čtvrtlitrové) ostružin, 100 ks listů z ostružin, 4 l vody, 3-4 kg cukru krupice, 2 sáčky kyseliny citrónové

Ostružiny a listy omyjeme a dáme do většího hrnce. Zalijeme 4 litry vody a vaříme půl hodiny. Pak přecedíme do čistého hrnce, přidáme cukr a kyselinu citrónovou a povaříme ještě 5 minut. Vypneme a horké plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. N...

Bezinkový likér - nevařený, podle rodinné tradice

Bezinkový likér - nevařený, podle rodinné tradice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg cukru krupice, 1 g kyseliny citronové, 1 kg bezinkových plodů, 1/4 l rumu, 1 l vody

Bezinkové kuličky s celým trsem opereme a dáme do smaltovaného hrnce, kam přilijeme litr vroucí vody, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin namočené a přikryté vylouhovat. Společně s cukrem ohřejeme (pozor - nesmí vařit!) a mícháme ...

Ananasový krém z bílků

Ananasový krém z bílků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 200 g prášku Zlatý klas, 300 g cukru , 10 bílků, 200 g ananasového kompotu, trocha kyseliny citronové

Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a polovice cukru. Vo vode zmiešame druhú polovicu cukru, prášok Zlatý klas a uvaríme hustú kašu. Ešte do horúcej vmiešame sneh. Ananásový kompót posekáme, ochutíme kyselinou citrónovou a vmiešame do krému.

Melounová marmeláda

Melounová marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l šťávy z melounu, 1 kg cukru krystal, 2 sáčky Želírfixu 2:1, 1 lžička kyseliny citronové

Dužinu melounu pomeleme na mlýnku na ovoce. Pecičky nemusíme vybírat. Nejlepší je vnitřek melounu vybírat lžící asi 1 cm od zeleného okraje. Získanou šťávu dáme vařit. V troše cukru si rozmícháme oba Želírfixy a povaříme asi 3 minuty. Potom po čás...

Letní jahodový sirup

Letní jahodový sirup

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l jahodové šťávy, 1 l vody, 1 kg cukru krystal, 2 lžíce kyseliny citrónové

Vše svaříme asi 5 minut, dáme do sklenic s víčkem, které do schladnutí necháme dnem vzůru.Nesterilizujeme.

Malinová marmeláda

Malinová marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg malin, 5 g kyseliny citronové, 1 balení Gelfix Super 3:1, 350 g cukru krystal

Cukr smícháme s želírovacím práškem, přidáme ovoce a kyselinu citrónovou. Na silném ohni, za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme 3 minuty vařit a pak, ještě horké plníme do skleniček.

Mrkvový džus

Mrkvový džus

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg mrkve, 2 l vody, 5 lžic cukru moučka, 1 lžíce kyseliny citronové, 300 ml hustého pomerančového sirupu

Mrkve očistíme a nastrouháme. Poté je uvaříme a rozmixujeme na kaši. Přidáme vodu, cukr, kyselinu citronovou a pomerančový sirup. Dobře promícháme a nalijeme do sklenic. Poté sterilizujeme 20 minut při 70°C.

Rychlá jahodová marmeláda

Rychlá jahodová marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jahod, 800 g cukru krupice, 0,5 lžičky kyseliny citronové, 1 balení Pektogelu

Jahody očistíme, opereme, rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Jahodový protlak vaříme 10 minut od bodu varu. Přidáme ostatní přísady a dále vaříme 10 minut. Teplou marmeládu naplníme do suchých skleniček a zavíčkujeme.

Ostružinový džem

Ostružinový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg ostružin, 60 dkg cukru krystal, 1 balení Želírfix 2:1, 1 lžička kyseliny citronové, 2 lžíce rumu

Ostružiny opláchneme vodou a dáme do kastrolu vařit. Ze začátku pozvolna zahříváme za občasného zamíchání. Asi po 10 minutách ostružiny přivedeme k varu a šťuchadlem na brambory je trochu pomačkáme. V cukru rozmícháme Želírfix, přidáme do ostružin...

Rajčatová marmeláda s rumem

Rajčatová marmeláda s rumem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

necelé 2 kg rajčat, 1 sáček Želírfixu 2:1, 60 dkg cukru krystal, 3 sáčky vanilkového cukru (vanilínového), 1 lžička kyseliny citronové, 25 ml rumu

Rajčata odšťavníme v mlýnku na ovoce. Na marmeládu potřebujeme 1 litr šťávy. Želírfix promícháme s trochou cukru. Do vařící šťávy vsypeme Želírfix promíchaný s cukrem a povaříme 5 minut, potom po částech přidáme cukr a vaříme dalších 5 minut. Přid...

Sirup z kopřiv

Sirup z kopřiv

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 stonků kopřiv, 3,5 l vody, 4 ks citrónů, 10 dkg kyseliny citronové, 3,5 kg cukru

Stonky mladých kopřiv asi 20 cm velikých dáme do vody, kam jsme přidali citrony na kolečka, citronovou kyselinu a vše svaříme a necháme 24 hodin louhovat. Scedíme a s cukrem opětovně svaříme.

Recept na pomerančový džus

Recept na pomerančový džus

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8,5 l vody, 2-3 pomeranče bez pecek, 0,5 kg pokrájené mrkve, 1 kg cukru, 5 dkg kyseliny citrónové

1,5 l vody, 2 - 3 pomeranče a 1/2 kg nakrájené mrkve povaříme v tlakovém hrnci 3/4 hodiny. Necháme vychladnout a dobře rozmixujeme. 7 l vody, 1 kg cukru a 5 dkg kyseliny citronové: cukr a kyselinu citronovou ve vodě rozpustíme. Spojíme to s džusem...

Domácí sirup z plodů aronie

Domácí sirup z plodů aronie

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg kuliček aronie (černý jeřáb), 3 l vody, 2 lžíce kyseliny citronové, 1 kg cukru krupice

Do vařící vody dáme rozmačkané jeřabiny, kyselinu citronovou a na dva dny dáme uležet do chladna. Poté přecedíme, přidáme cukr a zahřejeme (1 l šťávy - 1 kg cukru), zahřejeme a nalijeme do lahví.

Mirabelková marmeláda

Mirabelková marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g cukr krupice, 2 g kyselina citronová, 1 kg mirabelkového protlaku

Mirabelky zbavíme stopek, opereme, povaříme v malém množství vody a prepasíjujeme. Protlak prudce vaříme 20-30 minut. Potom vsypeme v několika dávkách odvážené množství cukru, tak aby se var nepřerušil. S poslední dávkou cukru přidáme kyselinu cit...

Hrušková marmeláda

Hrušková marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg hrušek, pár list máta peprná, 750 g cukru krupice, 20 g kyseliny citronové

Oloupané hrušky zbavené jadřinců umeleme na masovém strojku. Kaši vložíme do kastrolu s trochou vody a za stálého míchání vaříme. Poté směs zvážíme a přidáme na 1 kg směsi 500 g cukru. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozvaří. Přidáme ky...

stránka: