Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Majoránka

Moussaka light

Moussaka light

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velké rajče, 1 menší cuketa, 1 vejce, 250 g hovězího mletého masa, 3 větší brambory, 2 stroužky česneku, 1 větší cibule, sůl, pepř, skořice, majoránka, muškátový oříšek, 3-4 lžíce nasekané čerstvé petrželky, olivový olej, troška nastrouhaného eidamu, 1 kostka hovězího bujónu, 2 sklenice nízkotučného mléka

Na jemno nakrájenou cibulku orestujeme do zlatova spolu s hovězím mletým masem. Do směsi přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, prolisovaný česnek, petržel a trochu skořice a majoránky. Zároveň si připravíme hrnec, kde povaříme v bujónu z 1/2 ko...

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 větší snítka rozmarýnu, 1 větší snítka tymiánu, 1 větší snítka majoránky, 1 bobkový list, 8 kuliček pepře, 3/4 l suchého červeného vína, 80 dkg hovězí kýty, 20 jarních cibulek, 10 dkg prorostlé anglické slaniny, 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 25 dkg žampionů, 25 g másla, 2 cl cognacu, 1 lžíce nasekané petrželky

Připravíme si vetší mísu na nakládání a vložíme do ní rozčtvrcenou cibuli, 1 rozpůlený stroužek česneku, bylinky, pepř a zalijeme to červeným vínem. Omyté a na kousky nakrájené hovězí poté promícháme s nálevem v míse. Necháme tuto směs odpočívat 1...

Čočková polévka

Čočková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g čočky, 2 lžíce másla, 1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 2 l vody, sůl, pepř, majoránka, 1 lžíce octu

Čočku před vařením namočíme alespoň na hodinu do hrnce se studenou vodou. Můžeme ji nechat namočenou i přes noc, potom raději použijeme k vaření vodu novou. Namočenou čočku poté přivedeme k varu a osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Na pánvi si m...

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l hovězího bujónu, 300 g hovězí klížky, 50 g sádla, 40 g slaniny, 1 větší cibule, 2 stroužeky česneku, 10 g sladké mleté papriky, 350 g brambor, 50 g hladké mouky, sůl, muškátový ořech, kmín, majoránka, pepř, voda

Maso opereme, zbavíme šlach a nakrájíme na kousky. Nadrobno nakrájíme cibuli a slaninu. V hrnci rozehřejeme sádlo, vložíme slaninu a necháme ji chvilku škvařit, poté přidáme i cibuli, chvíli smažíme a nakonec přidáme mletou papriku. Vše zamícháme....

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 150 g hrachu, 50 g sádla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 60 g hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, troška petržele

Hrách přebereme, propláchneme a necháme namočený ve studené vodě alespoň 3 hodiny, aby bobtnal. Poté ho uvaříme doměkka. V dalším hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Jíšku ...

Játrové knedlíčky do polévky

Játrové knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 100 g jater, 1 menší cibule, 2 lžíce másla, sůl, pepř, majoránka, 1 stroužek česneku, 100 g strouhanky

Játra rozmixujeme do kaše. Cibuli nasekáme nadrobno a stroužek česneku prolisujeme. Do misky vložíme játra, cibuli, česnek, máslo, vajíčko, majoránku, sůl a pepř a vše dobře zamícháme. Přidáme strouhanku tak, aby vniklo husté těstíčko. Vezmeme si ...

Čína po česku

Čína po česku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg vepřové kýty nebo, 3/4 kg vepřové plece, 1 vejce, 2 lžičky majoránky, 2 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky soli, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička škrobové moučky, 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 3 různobarevné (zelená, červená, žlutá) papriky

Maso nakrájíme na malé kostičky. Připravíme si marinádu z olivového oleje, soli, obou omáček, hořčice, majoránky, sladké papriky a najemno nasekané cibule. Vmícháme maso, rozklepneme vejce a zašleháme škrobovou moučku. Masovou směs necháme odležet...

Karbanátky

Karbanátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřového mletého masa, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 2 vejce, 1 hrneček hladké mouky, 1 hrneček strouhanky, 1 menší cibule, 4 stroužky česneku, 1 šálek mléka, 3 ks bílého pečiva

Mleté maso smícháme s kořením, vejcem a houskou namočenou v mléce. Nemáme-li housky, můžeme přidat hladkou mouku s trochou mléka. Přidáme najemno nasekanou cibuli a rozetřený česnek. Vytvoříme placičky, obalujeme v trojobale a pečeme dozlatova.

Zapékané brambory se zeleninou a mletým masem

Zapékané brambory se zeleninou a mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg brambor, 1/2 kg mletého masa, 150 ml rajčatového protlaku, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého černého pepře, 1 lžička majoránky, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 větší cibule, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky worcesterské (Worcesterové) omáčky, 3 mrkve, 1/2 ředkve, 1/2 hlávky brokolice, 1/4 hlávky květáku, 1/2 salátové okurky, 1 lžíce rostlinného oleje

Brambory omyjeme, nové nemusíme loupat, nakrájíme na kolečka a uvaříme do poloměkka. Cibuli nasekáme nadrobno, zpěníme na oleji, přidáme mleté maso a všechno koření, sojovou a worcesterovou omáčku. Osmahneme, vlijeme protlak, můžeme přidat trošku ...

Gulášová svačinová polévka

Gulášová svačinová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mletého masa, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 1 větší cibule, 4 brambory, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce mleté červené papriky, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce hladké mouky, pro dietu mouky bezlepkové, 3 stroužky česneku, 1 lžička petržele nebo pažitky, 1/2 lžičky drceného kmínu

Cibuli nasekáme najemno, zpěníme ji na oleji. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud maso neztmavne (nezhnědne). Okořeníme paprikou (případně hotovým gulášovým kořením), pepřem, solí, kmínem. Vložíme brambory nakrájené na malé kostičky a zalijeme v...

Bramborové placky

Bramborové placky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5-6 větších brambor, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička soli, 1 lžička mletého černého pepře, 1-2 lžičky kmínu, 2 lžičky majoránky, 5 stroužků česneku, 50 ml olej či sádla na smažení

Brambory očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Necháme chvíli stát do doby, než pustí vodu, vymačkáme ji a pak slijeme. Přidáme vejce, koření, prolisovaný česnek, hladkou mouku - všechny ingredience dle chuti můžeme přidat či ubrat. Tyto př...

Fazole na husto pikant

Fazole na husto pikant

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 šálky fazolí, 1 větší cibule, 1 palička česneku, 1 menší cuketa, 2 papriky, 2 lžičky soli, 2 lžičky mletého pepře, 2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky chilli koření, 250 g hovězího mletého masa, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 rajčata, 1 hrst sterilované kukuřice, 300 ml hovězího bujónu

Fazole uvaříme v osolené vodě doměkka. Pozor na rozvaření, měly by být na zkus příjemně tvrdé. Mezitím na oleji zpěníme najemno nasekanou cibuli. Přidáme česnek nasekaný na plátky. Orestujeme, vložíme maso a opékáme ze všech stran, dokud neztmavn...

Guláš na pivu

Guláš na pivu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg hovězí klížky nebo předního, 2 velké cibule, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 ml hovězího bujónu, 3 lžičky mleté sladké papriky, 100 ml černého piva, kousek chleba na zahuštění, troška majoránky, 2 lžíce oleje

Cibuli nasekáme najemno a zpěníme zvolna na tuku, aby pustila co nejvíce šťávy. Maso omyjeme, nakrájíme kostky. Přidáme k cibuli, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme ze všech stran. Přidáme papriku a protlak. Maso poválíme, obalí se kořením a p...

Šťavnaté mleté maso s fazolkami a rýží

Šťavnaté mleté maso s fazolkami a rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 500 g dlouhozrné rýže, 1 cibule, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 hrst fazolek (zelených fazolových lusků), 100 g sterilované či pečené červené papriky, 6 stroužků česneku, 200 ml rajčatového protlaku, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, troška majoránky

Rýži uvaříme klasickým způsobem v osolené vodě. Cibuli nasekáme najemno, zpěníme ji na oleji. Přidáme maso, které poválíme a opečeme ze všech stran. Osolíme, okořeníme pepřem a paprikou, přidáme lisovaný česnek. Vlijeme protlak, vsypeme fazolky a...

Zapékaná brokolice s brambory

Zapékaná brokolice s brambory

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g brambor, 2 lžíce olivového oleje, 50 ml mléka, 300 g tvrdého sýru, 1 lžička sučené majoránky, 50 g másla, 4 stroužky česneku, 1 brokolice, pepř, sůl

Brambory oloupeme a vaříme v osolené vroucí vodě 15 minut, dokud se neprovaří. Mezitím brokolici zbavíme spodní části a rozřežeme na jednotlivé košťály (hlavičky), které dáme vařit také do osolené vody. Vaříme 5 minut, dokud hlavičky nezměknou. Br...

Maďarské fazole

Maďarské fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, 3 čili papričky, 1 cibule, 1 menší mrkev, 2 konzervy bílých fazolí , 1 lžička cukru krystalu, 1 lžička suché majoránky, sůl, pepř, 150 ml vody

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nakrájené čili papričky a rozetřený česnek. Smažíme tak dlouho, dokud cibule nezezlátne. Přidáme nakrájenou mrkev, scezené fazole, cukr, rajčatový protlak a vodu. Přivedeme k varu a vaříme 20 minut na mírném pl...

Krůta s nádivkou

Krůta s nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší krůta, sůl, 1 vařený žaludek , 1 játra z krůty, 1 srdce z krůty, 2 cibule, 3 lžíce strouhanky, 200 g másla, 5 stroužků česneku, 1/2 lžičky kmínu, pepř, 1 vejce, 50 ml mléka, 1 lžička drcené majoránky, 100 g uzeného bůčku, 400 ml drůbežího bujónu

Bůček nakrájíme na kousky a s nakrájenou cibulí osmažíme dozlatova. Srdce, játra a uvařený žaludek pomeleme, přidáme rozetřený česnek, vejce, kmín, majoránku, bůček s cibulí, pepř a sůl dle chuti. Nakonec přidáme strouhanku, mléko dle potřeby, aby...

Pečené masové kuličky

Pečené masové kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení hovězího mletého masa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1-2 lžičky soli, 0,5 lžičky pepře, 5 lžic strouhanky, 2 vejce, 1 lžička adžiky, troška Vegety

Načistíme si cibuli a česnek a vše nadrobno nasekáme a vložíme do větší mísy. Přidáme rozšlehaná vejce, a koření (kromě Vegety). Vše řádně promícháme a přidáme mleté maso. Rukou pak směs promícháme, aby se koření dostalo rovnoměrně do masa. Poté z...

Sekaná v bramborovém těstíčku

Sekaná v bramborovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení hovězího mletého masa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, troška Vegety, 1 lžička soli, 0,5 lžičky pepře, 2 lžičky kmínu, 3 vejce, 1 lžička adžiky, 1 balení bramborového těsta v prášku

Načistíme si cibule a česnek a vše najemno nasekáme. Vložíme do mísy a přidáme 2 vejce, koření (kromě kmínu a Vegety) a mleté maso. Vše řádně promícháme a necháme chvíli odležet, ať se ingredience dobře spojí. Mezitím si dle návodu připravíme bram...

Králičí pomazánka

Králičí pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 králičí kýty, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 150 g sádla, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého pepře, 1-2 lžičky soli, 1 lžíce sušené majoránky

Maso omyjeme a vložíme do hrnce spolu s očištěnými stroužky česneku a načištěnou cibulí. Okořeníme pepřem, solí a novým kořením a zalijeme vodou. Vaříme cca hodinu, než maso změkne. Poté v maso, cibuli a česnek vložíme do zapékací mísy. Přidáme sá...

Cukeťáčky

Cukeťáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cuketa, 2 středně velké brambory, sůl, majoránka, kmín, 5 lžic hrubé mouky, 3 vejce

Brambory a cuketu (používáme jen dužninu, semínka vyhazuji) si očistíme, omyjeme a namixujeme na kašičku. Přidáme vejce, mouku a koření a zamícháme. Poté smažíme na rozpáleném oleji, stejně jako bramboráčky.

Bramboráková polévka

Bramboráková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l hovězího bujónu nebo vývaru z masoxu, 2-3 brambory, 1 vejce, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 větší mrkev, polohrubá mouka dle potřeby, majoránka, sůl, olej, Vegeta dle potřeby, petržel (nebo pažitka či medvědí česnek)

Uvaříme si vývar, nebo si ho uděláme z masoxu a přidáme nastrouhanou mrkev. V míse si připravíme těsto: nastrouhané brambory, vejce, majoránku, česnek, osolíme a přidáme tolik mouky, aby se těsto dalo nabírat lžičkou a aby se nám v polévce nerozv...

Smažený vepřový řízek v bramboráku

Smažený vepřový řízek v bramboráku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa, 5 středně velkých syrových brambor, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 4 stroužky česneku, 4 lžíce polohrubé mouky, majoránka, sůl, pepř, olej

Oloupané brambory jemně nastrouháme a vzniklou vodu z nich částečně slijeme. Přidáme mléko, vejce, utřený česnek, pepř, majoránku a tolik mouky, aby vzniklo zahoustlé těsto. Vše dobře promícháme. Plátky masa na okrajích nařízneme, naklepeme, oso...

Bramboráky

Bramboráky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 velkých syrových brambor, 2 vejce, 4-5 lžic hrubé mouky, majoránka, kmín, sůl, olej na smažení

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme (já strouhám polovinu na kašičku a polovinu na jemném struhadle). Bramborovou směs smícháme s moukou a vejci a okořeníme dle chuti majoránkou, solí a kmínem. Pak těsto smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Plzeňský karšouch

Plzeňský karšouch

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 250 g brambor, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, 3 vejce, česnek podle chuti, majoránka, mletý černý pepř, sůl, olej na smažení

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Dáme je do mísy a přidáme zbylé ingredience, koření podle chuti. Podle potřeby přidáme do hmoty vejce. Z masa vypracujeme vláčné těsto. Z masové hmoty tvoříme mokrýma rukama malé placičky, které smaž...

stránka: