Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Majoránka

Psí cukroví

Psí cukroví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg drůbežích jater, 0,5 kg ovesných vloček, 3 vejce, dle chuti troška majoránka, dle chuti kousek česnek

Do mixéru vložíme všechny ingredience a umixuje na kaši. Tu následně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě asi 20 min. na 2000C. Následně vykrajujeme dle fantazie a můžeme servírovat.

Tofu salát s olivami

Tofu salát s olivami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g tofu (může být s různou příchutí), 100 g eidamu , 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté papriky, 1/2 červené papriky, 2-3 stroužky česneku, 1 balíček zelených oliv (asi 80 g), 1 lžička majoránky, 1 lžíce nakrájených čerstvých lístků oregana, 2 lžíce nakrájených čerstvých lístků bazalky, 2 lžíce kremžské hořčice, špetka soli

Tofu i eidam nakrájíme na kostičky, dáme do misky a zakapeme olejem. Vmícháme mletou papriku a nadrobounko nasekaný česnek. Přidáme papriku nakrájenou na tenké proužky, olivy nakrájené na kolečka, rozemnutou majoránku, oregano a bazalku. Lehce ...

Salát z uzené ryby

Salát z uzené ryby

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 uzená makrela, 1 cibule, 100 g sterilovaného celeru, 1 jablko, 1 vejce, 1 citrón, špetka soli, troška pepře, troška majoránky, 1 balení tatarské omáčky, 1 paprika (kapie), 2 rajčata, 1 hrst oliv

Makrelu uzenou vykostíme a nakrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájený sterilovaný celer, 1 jablko, 1 vejce vařené natvrdo. Ochutíme šťávou z citrónu, solí, pepřem, majoránkou a promícháme. Přidáme tatarku a p...

Kozí sýr pečený v paprikách a listovém těstě

Kozí sýr pečený v paprikách a listovém těstě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,6 kg přírodního kozího sýra, 4 barevné papriky, balíček listového těsta, 2 fenykly, 100 g másla, 1 vejce, 100 g jedlých kaštanů, 1 brambor, sůl, pepř, cukr, hrst sezamu, ořechový olej, čerstvé bylinky

Kozí sýr rozmačkáme a přidáme nasekané bylinky. Papriky zprudka opečeme při vysoké teplotě v troubě, poté dáme do misky a překryjeme fresh folií. Po chvíli se nám zapaří a jdou snáze loupat. Rozválíme si listové těsto, které poklademe na pečící pa...

Staročeský báč

Staročeský báč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml plnotučného mléka, 40 g droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru krupice, 750 g brambor, 250 g slaniny, 50 g škvarků, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 3 lžičky majoránky, 3 lžíce sádla

Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvásek a přidáme cukr, který podporuje kynutí. Druhou polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo horké, ale nevařilo se. Mezitím si oloupeme a nastrouháme bramb...

Rajčatovo-paprikový dip

Rajčatovo-paprikový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks papriky (kapie), 2 stroužky česneku, 1 ks limety, 7 g soli, 7 g pepře, 100 g cherry rajčátek, 100 g majonézy, 1/2 lžičky pažitky, 1/2 lžičky petrželové natě, 1/2 lžičky majoránky, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje

Papriku i rajčátka nakrájíme na kousky, smícháme s jogurtem, majonézou a utřeným česnekem. Osolíme, opepříme, přidáme olej i šťávu z limetky a přidáme bylinky podle chuti.

Průduškový čaj (zaručeně spolehlivý)

Průduškový čaj (zaručeně spolehlivý)

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu (Mateřídoušky obecné), 1/2 cibule, 1 lžíce lipového květu, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce včelího medu, 250 ml vody

Do hrnku dáme cca lžičku majoránky a tymiánu, kousek pokrájené cibule a lžíci lipového květu. Vše spaříme 2,5 dl vřelé vody, necháme přejít krátce varem, odstavíme na 10 minut a pak procedíme. Na závěr ochutíme medem a citrónovou šťávou.

Játrová polévková zavářka

Játrová polévková zavářka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězích nebo vepřových jater, 1 vejce, 100 g polohrubé mouky, sůl a pepř dle chuti, majoránka dle chuti, česnek dle chuti, hovězí nebo drůbeží vývar dle potřeby

Hovězí nebo vepřová játra pomeleme i s oloupaným česnekem. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a po promíchání polohrubou mouku. Játrovou směs dáme na síto s většími otvory (na halušky) a necháme pomalu prokapat do vařícího vývaru. Můžeme použít i...

Játrové knedlíčky do polévky

Játrové knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 100 g jater, 1 menší cibule, 2 lžíce másla, sůl, pepř, majoránka, 1 stroužek česneku, 100 g strouhanky

Játra rozmixujeme do kaše. Cibuli nasekáme nadrobno a stroužek česneku prolisujeme. Do misky vložíme játra, cibuli, česnek, máslo, vajíčko, majoránku, sůl a pepř a vše dobře zamícháme. Přidáme strouhanku tak, aby vniklo husté těstíčko. Vezmeme si ...

Plzeňský karšouch

Plzeňský karšouch

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 250 g brambor, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, 3 vejce, česnek podle chuti, majoránka, mletý černý pepř, sůl, olej na smažení

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Dáme je do mísy a přidáme zbylé ingredience, koření podle chuti. Podle potřeby přidáme do hmoty vejce. Z masa vypracujeme vláčné těsto. Z masové hmoty tvoříme mokrýma rukama malé placičky, které smaž...

Špenátové lívance

Špenátové lívance

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g špenátového protlaku, 3 stroužky česneku, 150 g hrubé mouky, špetka černého mletého pepře, špetka majoránky, muškátový ořech, 3 vejce

Špenátový pretlak zmiešame s cesnakovou pastou, hrubou múkou, soľou, mletým čiernym korením, majoránom, postrúhaným muškátovým orieškom. Primiešame žĺtka a vypracujeme cesto. Ak je cesto husté, rozriedime ho mliekom. Nakoniec vmiešame sneh z bielo...

Kuřecí droby s majoránkovými knedlíčky

Kuřecí droby s majoránkovými knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích drobů, 1 ks cibule, 1 ks celeru, 2 ks mrkve, 2 ks petržele, 50 g másla, 50 g hladké mouky, špetka soli, 5 ks rohlíků, 250 ml mléka, 2 lžíce sádla, 2 ks vajec, 1 lžíce majoránky, 2 lžíce strouhanky

Droby dáme vařit do osolené vroucí vody, když jsou poloměkké, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu na menší kousky a na kolečka nakrájenou zeleninu. Když jsou droby měkké, vyjmeme je z vývaru, který si přecedíme. Máslo smícháme s moukou a vytvo...

Languedoská rajčata

Languedoská rajčata

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rajčat, 2 plátky bílého chleba, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nasekané petrželové natě, 2 lžičky majoránky, špetka pepře, špetka soli

Rajčata překrájíme na půlku, vydlabeme z nich dužinu a poté je necháme cca 2 hodiny usušit. Mezitím si smícháme olivový olej s utřeným česnekem, přidáme na kostičky nakrájené plátky bílého chleba a promícháme. Touto náplní poté plníme půlky rajčat...

Nakládané maso na pánev

Nakládané maso na pánev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 lžíce majoránky, 1 lžička pepře, 1 lžička kmínu, sůl, 8 lžic plnotučné hořčice, 100 ml slunečnicového oleje

Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Mletý pepř, drcený kmín a ostatní ingredience smícháme a nalijeme na maso. Ručně promícháme, omáčku do masa jakoby vtlačujeme. Uložíme na 12h (lépe na 24 hodin) do lednice. Poté jen osmažíme a podáváme s ...

Pohankové karbanátky

Pohankové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg pohankové lámanky, 1 menší hlávka kapusty, 3 cibule, 2 vejce, 1 hrst majoránky, sůl dle chuti, česnek dle chuti, pepř dle chuti, 1 šálek rostlinného oleje na smažení

Kapustu uvaříme v hrnci. Vývarem z kapusty přelijeme pohankovou lámanku, kterou jsme si připravili do mísy a necháme vychladnout. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou a uvařenou kapustu. Po vychladnutí smícháme s pohankovou láma...

Olomoucké harule

Olomoucké harule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 velkých brambor, sůl dle chuti, 6 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, 1 vejce, 1 balení tvarůžků, 1 dcl světlého piva, 50 g anglické slaniny, 1 hrneček hrubé mouky, sádlo na osmažení

Brambory oloupeme a nastrouháme - 3/4najemno a 1/4nahrubo, česnek oloupeme a prolisujeme, anglickou slaninu nadrobno nasekáme, syrečky nastrouháme. Vodu z brambor slijeme a necháme stát, aby zůstal na misce škrob. Do nastrouhaných brambor přidáme ...

Kořeněná marináda na vepřové kotlety

Kořeněná marináda na vepřové kotlety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl rostlinného oleje, 8 plátků vepřové kotlety, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, špetka chilli koření, 1 lžíce Dijonské hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 lžička sladké mleté papriky, 2-3 vejce, sůl

Kotlety omyjeme, naklepeme a nasolíme. Všechny ingredience umixujeme v mixéru a kotlety naložíme do vzniklé marinády nejméně na 24 hodin. Pak je zprudka opečeme po obou stranách cca 3 minuty. Podáváme s pečivem nebo hranolkami a tatarkou.

Gemerské knedlíky

Gemerské knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg brambor, 300 g uzeného masa, troška majoránky, troška pepře, 2 stroužky česneku, 100 g hladké mouky, 120 g uzené slaniny

Brambory oloupáme a poté nastroháme. Necháme je na sítku okapat a ještě vymačkáme zbylou vodu. Potom je dáme do mísy, přidáme mleté uzené maso, majoránku, pepř, česnek, který jsme utřeli se solí, mouku a vše promícháme. Z těsta utvoříme knedlíky, ...

Falešné játrové knedlíčky

Falešné játrové knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení játrové paštiky, popř. májky, 1 vejce, 1-2 lžíce strouhanky, 1 lžička majoránky, špetka pepře bílého, 1 lžíce petrželové natě

Paštiku dáme do mísy a rozmačkáme vidličkou. Pak přidáme vejce, promícháme, okořeníme (solit není třeba, paštika již slaná je), přidáme petrželku a dobře promícháme. Naposledy přidáváme strouhanku tak, aby hmota získala konzistenci, z níž se již d...

Drožďové knedlíčky do polévky

Drožďové knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

42 g droždí (kvasnic), 50 g másla, 1 cibule, 5 lžic hrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 slepičí vejce, 1 lžička majoránky, 1 lžička soli

Oloupanou,nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na másle a restujeme na mírném ohni. Přidáme rozdrobené droždí, které za stálého míchání rozpustíme a pánev odstavíme. K vychladlé směsi přidámejedno celé vejce, mouku, strouhanku a koření a ze...

Marinovaná vepřová kýta

Marinovaná vepřová kýta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 řízky z kýty, sůl, 1 lžička pepře, 1 lžíce Solamylu, 1 lžíce worcesterové omáčky, 2 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky , 1/2 lžičky sladké papriky , 2 vejce, 3 lžičky kečupu, 1 lžička chilli omáčky, olej

Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Vejce rozšleháme, přidáme do něj všechny přísady a důkladně promícháme. Do marinády vložíme řízky a necháme v chladu odležet nejméně 24 hodin (čím déle je maso naloženo, tím je křehčí). Naložené maso osmahneme...

Hrášková polévka se slaninou

Hrášková polévka se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 1 ks cibule, 2-3 stroužky česneku, 500 g hrášku, 1 lžíce majoránky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 250 g anglické slaniny, 2 plátky toastového chleba, 100 g eidamu, 1 balení zakysané smetany

Cibuli a česnek nakrájíme najemno a opečeme na olivovém oleji. Přidáme hrášek, majoránku, sůl a pepř a zalijeme vodou tak, aby sahala tak 2 cm nad okraj. Vaříme 7 minut. Rozmixujeme a popřípadě přisolíme. Vaříme. Slaninu a toastový chléb nak...

Kapr na bylinkách z grilu

Kapr na bylinkách z grilu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks kapra, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce olivového oleje, 7 g šalvěje, 7 g majoránky, 7 g tymiánu (Mateřídouška obecná)

Olivový olej smícháme s nasekanými bylinkami. Kapra s kůží zbaveného šupin naložíme do tohoto nálevu na 30 minut při pokojové teplotě. Poté grilujeme na hliníkovém tácku 7 minut na straně s kůží, osolíme, opepříme a poté otočíme a ještě 4 minu...

Hovězí karbanátky s bramborovou krustou

Hovězí karbanátky s bramborovou krustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá cibule, 1 plátek slaniny, 150 g hovězího mletého masa, 1 vejce, 1/2 lžičky majoránky, sůl, pepř, 1/2 menší mrkve, 1 menší brambor, 1 lžíce olivového oleje

Oloupeme a nakrájíme cibulku i slaninu. Oddělíme vejce, bílek dáme do misky, přidáme k němu maso, cibulku, slaninu, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a dochutíme a tvarujeme karbenátky. Oloupeme mrkev a bramboru, omyjeme je a nastrouh...

Cibulová salátová zálivka

Cibulová salátová zálivka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl včelího medu, 1 dcl jablečného octu, 1 dcl vody, 1 cibule, špetka oregana, špetka majoránky, špetka mleté papriky

Cibuli nakrájíme nadrobno. Med zředíme vodou a přivedeme téměř k varu. Přidáme nakrájenou cibuli, krátce povaříme a vmícháme ocet a koření. Na malém ohni vaříme nezakryté asi 8-10 minut. Zálivku necháme asi 1 hodinu odležet.

stránka: