Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Máslo

Pečené brambory

Pečené brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg ranných brambor, 2 lžíce soli, 2 lžíce vegety, 200 g másla

Na kousky nakrájemné a neoloupané rané brambory promícháme ještě mokré s kořením a naklademe na máslem vymazaný plech. Pečeme asi 20 minut při teplotě 200°C a pak brambory opět promícháme tak, aby se máslo dostalo všude a brambory nebyly suché. Pe...

Mousse au chocolat (čokoládová pěna)

Mousse au chocolat (čokoládová pěna)

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření s 80% kakaa, 3 lžíce vody, 100 g másla, 4 lžíce moučkového cukru, 4 vejce

Necháme ve vodní lázni rozpustit na kousky nalámanou čokoládu s máslem a vodou a necháme vychladnout. Poté přidáme žloutky a cukr a pořádně promícháme. Nakonec jemně zapracujeme sníh z bílků. Pěnu, rozdělíme do šesti malých misek a necháme v ledni...

Hovězí biftek na barevném pepři

Hovězí biftek na barevném pepři

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hovězí bifteky, 30 g másla, čerstvě namletý barevný pepř, 250 g smetany, sůl

Hovězí bifteky omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Naklepeme je pouze klouby rukou, aby se neporušila jejich struktura. Dobře je posypeme nadrceným pepřem, ale nesolíme je! Na pánvi si rozpustíme máslo a zprudka bifteky opečeme po obou stranách. ...

Smažené kostičky z pečiva do polévky

Smažené kostičky z pečiva do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kusy bílého nebo tmavého pečiva, 2 lžíce másla

Housky nebo chleba nakrájíme na kostičky a dáme na rozehřátou pánev. Pohýbováním pánve osmažíme kousky pečiva dozlatova. Pro zlepšení chutě můžeme osmažit kousky pečiva na rozpuštěném másle.

Pomazánka z uzeného sýra

Pomazánka z uzeného sýra

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 300 g uzeného eidamu (Edam), 1 cibule, sůl

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Máslo rozšleháme a promícháme s cibulí. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme k cibuli a zamícháme. Můžeme osolit podle chuti.

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce hladké mouky, 2 dcl mléka, 2 dcl sladké smetany, 1 lžička másla, 1/2 l hovězího bujónu/vývaru, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce cukru krupice, 2 lžíce octu, 1 svazek kopru

Připravíme si základ - jíšku: rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, zalijeme studeným mlékem a rozšleháme tak, aby se netvořily hrudky. Vlijeme zbytek mléka a vývar a vaříme, dokud neprojde směs varem a mouka nevytvoří hustější základ. Přidáme cukr,...

Brokolicový krém

Brokolicový krém

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice, 1 kousek vařeného kuřecího prsa či jiného kuřecího, 8 dcl drůbežího bujónu, 250 ml sladké smetany, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 větší cibule, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého bílého pepře

Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky, několik jich dáme stranou, zbytek nasekáme na kousky. Cibuli nasekanou najemno zpěníme na másle, vsypeme brokolici, přilijeme vývar a smetanu na vaření. Vaříme, dokud brokolice nezměkne. Zvlášť necháme jen ...

Recept na linecké těsto

Recept na linecké těsto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 150 g másla, několik kapek citrónové šťávy

Prosejeme mouku na vál. Oddělíme žloutek od bílku. Do středu hromady mouky uděláme důlek a přidáme do něho cukr, žloutek a pár kapek citrónové šťávy. Lžičkou se snažíme utřít žloutek s cukrem a mezitím si necháme změknout máslo. Přidáme máslo a pr...

Vařené brambory

Vařené brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, sůl, kmín, 2 lžíce másla

Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a opláchneme ve studené vodě. Pak je vložíme do osolené vody, se špetkou kmínu a vaříme asi 20 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Vodu slijeme a na horkých bramborech necháme rozpustit kousek ...

Pažitková pomazánka

Pažitková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g odtučněného tvarohu, 1 lžíce másla, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl, 1 cibule, 4 lžíce smetany

Máslo utřeme do pěny a vyšleháme s tvarohem, smetanou a solí. Do vyšlehaného tvarohu zamícháme nadrobno nasekanou pažitku a cibuli.

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

svazek kopřiv, 4 vejce, sůl, 2 lžíce másla

Brzy z jara (v období Velikonoc) nasbíráme mladé kopřivy, pečlivě omyjeme a nasekáme. Orestujeme na másle, poté přidáme vejce a mícháme. Podle chuti dosolíme.

Krémová polévka

Krémová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 1 cibule, 4 středně velké pórky, 0,5 kg brambor, 0,7 l bylinkového bujónu, 2 bobkové listy, 150 ml smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka mletého koriandru, sůl, pepř, pažitka na ozdobu, 1 vaječný žloutek

Bílé části pórků nakrájíme na kolečka a vhodíme do rozpuštěného másla. Přídáme nakrájenou cibuli a smažíme 5 minut na mírném plameni. Pozor, aby nám cibule ani pórek nezhnědly! Přidáme nakrájené brambory, bylinkový bujón, citrónovou šťávu, koriand...

Rychlé špagety s houbovou omáčkou

Rychlé špagety s houbovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 2 hrnečky hub, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, troška mletého pepře, 100 ml hovězího bujónu, 150 ml zakysané smetany, 200 g eidamu (Edamu), troška oregana nebo bazalky nebo petrželky

Houby nakrájíme a osmahneme na másle. Osolíme, opepříme, zalijeme trochou bujónu a podusíme asi 20 minut. Přidáme zakysanou smetanu, dochutíme petrželkou, oregánem nebo bazalkou. Špagety uvaříme klasicky v osolené vodě. Scedíme, přelijeme houbov...

Nepečený tvarohový dort

Nepečený tvarohový dort

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tvarohu, 250 g másla, 120 g cukru moučky, kakao na posypání, 1 konzerva broskví, 2 balení dětských piškotů

Zcedíme broskve a necháme je okapat. Mezitím utřeme máslo s cukrem a přidáme tvaroh. Vše důkladně promícháme tak, abychom ve hmotě neměli kousky másla. Každý piškot namáčíme ve šťávě z broskví a postupně klademe na dno dortové formy. Posypeme 1/2 ...

Španělská hustá omáčka

Španělská hustá omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 50 g hladké mouky, 400 g rajčat, 300 ml hovězího bujónu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce vinného octu, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 1 žlutá paprika, 1 lžíce hrášku, 1 menší pórek, 1 fenykl, 2 bobkové listy, 50 g anglické slaniny

Veškerou zeleninu nakrájíme na kousky. Do roztopeného másla přidáme mouku, smažíme 1 minutu do hněda. Přidáme nakrájená rajčata, hovězí bujón, ocet, sójovou omáčku a vaříme 2 minuty. V jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou slaninu, cibul...

Tvarohový krém

Tvarohový krém

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 500 g tvarohu, 150 g cukru moučky, 2 vanilkové cukry

Máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme tvaroh a šleháme do hladkého krému. Šleháme tak dlouho, aby tam nebyly hrudky másla.

Kapustová krémová polévka

Kapustová krémová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední hlávka kapusty, 1 větší cibule, 2 mrkve, 1/2 lžičky soli, špetka mletého pepře, 1/2 lžičky vegety, 1,5 l zeleninového či hovězího bujónu, 100 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, troška nasekané petrželové nati, 3 kuličky nového koření, lžička másla

Kapustu nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nasekanou najemno a zpěníme na trošce másla. Přidáme zpracovanou kapustu, krátce osmahneme, zalijeme bujónem, okořeníme solí, pepřem, novým kořením a vegetou, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka či kost...

Vajíčková pomazánka s lososem

Vajíčková pomazánka s lososem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 150 g smetanového sýru, 1-2 střední brambory vařené ve slupce, 130 g másla, 1 menší cibule, špetka soli, špetka mletého pepře, 100 ml majonézy, 50 g uzeného lososa, 1 citrón

Máslo necháme trošku povolit. Utřeme je se sýrem. Brambory nastrouháme na struhadle, vejce uvařená natvrdo taktéž. Cibuli nasekáme najemno. Vše smícháme, osolíme, opepříme, přidáme majolku a spojíme v hladkou pomazánku. Na porci pečiva s pomazánko...

Domácí bylinkové máslo

Domácí bylinkové máslo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka másla, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané bazalky, 1/2 lžíce nasekané pažitky, 1/2 lžičky kari koření, sůl

Máslo nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru a rozšleháme. Přidáme nasekanou bazalku, nasekanou pažitku, rozetřený česnek, kari koření a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a dáme chladit na 30 minut do ledničky.

Pomazánka z nivy

Pomazánka z nivy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibule, 100 g másla, 100 g Nivy, sůl

Nivu nakrájíme na kousky, přidáme najemno nakrájenou cibuli, máslo a sůl dle chuti. Vidličkou vše důkladně promícháme do jemné hmoty.

Brambůrky se slaninou

Brambůrky se slaninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brambor, 30 dkg anglické slaniny v celku, 1 ml olivového oleje, 2 lžíce másla, sůl, Vegeta, kmín

Brambory si oškrábeme a omyjeme. Vložíme do hrnce s vodou a osolíme. Můžeme přidat i trochu kmínu. Až jsou brambory napůl uvařeny, scedíme je a necháme vychladnout (můžeme je nechat v lednici klidně i přes noc, jsou pak lepší). Vychladlé si je nak...

Kokosovo-máslové kuličky

Kokosovo-máslové kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g kokosové moučky, 240 g cukru moučka, 80 g másla, 2 vejce, 60 g kakaa

Všechny ingredience smícháme a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau s moučkovým cukrem nebo v kokosové moučce. Necháme v chladu uležet.

Povidlové taštičky

Povidlové taštičky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

35 dkg hrubé mouky, 2 vejce, 1/10 l vody, 25 dkg povidel, 1 bílek, 10 dkg másla, 8 dkg strouhané housky, 4 dkg cukru

Na vále si připravíme z mouky, vajec a vody nudlové těsto, které po krátkém odpočinutí tence vyválíme a nakrájíme na čtverečky o průměru asi 9cm.Do středu každého čtverečku dáme kousek povidel, okraje potřeme bílkem, pak čtverečky v půli přeložíme...

Špenát bez smetany a mléka

Špenát bez smetany a mléka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení mraženého špenátu, 1-2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce másla

Na másle si dozlatova osmahneme na jemno nakrájenou cibulku a rozetřený česnek a zalijeme troškou vody. Vhodíme změklý špenát a za občasného míchání vaříme. Na konci dosolíme, popřípadě opepříme.

Rýže se šunkou a hráškem

Rýže se šunkou a hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 sáčky rýže, 10 dkg šunky, 1 konzerva hrášku, 1 lžička soli, 3 hřebíčky, 1 lžička másla nebo olivový olej

Rýži si uvaříme se solí a hřebíčkem. Pak ji scedíme. Mezitím si nakrájíme na malé kousíčky šunku, kterou orestujeme na másle či olivovém oleji. Přidáme scezený hrášek a ještě krátce restujeme. Pak vše zamícháme a máme hotovo. Pokud připravujeme rý...

stránka: