Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Máslo

Salát s opečeným chlebem a kapary

Salát s opečeným chlebem a kapary

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g chleba, 400 g cherry rajčátek, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 7 g pepře, 150 g kaparů

Rajčata nakrájíme na poloviny, osolíme, opepříme a pečeme 10 minut na 180 °C. Chléb nakrájíme na plátky a nasucho opečeme, potřeme oloupaným česnekem a namažeme máslem. Poté chleba nakrájíme na kostičky (nebo natrháme na kousky). Rajčátka i se...

Telecí roláda s bylinkami a hráškem

Telecí roláda s bylinkami a hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g telecí kotlety, 100 ml plnotučného mléka, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička oregana, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička majoránky, 4 plátky toastového chleba, 1 ks vejce, 2 lžíce másla, 1/2 hrnku hrášku, 1-4 lžíce strouhanky, 4 lžíce slunečnicového oleje

Telecí maso nařízneme na plát a osolíme a opepříme ho z obou stran. Toastových chléb nakrájíme na kostičky a opečeme ho nasucho v pánvi. Zalijeme mlékem s vyšlehaným vejcem a necháme vsáknout. Přebytečnou tekutinu slijeme. Přidáme hrášek a nasek...

Celerová mísa s mrkví a jablkem

Celerová mísa s mrkví a jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g celeru, 1 ks mrkve, 4 ks jablka, 4 lžíce crème fraîche, 1 lžíce másla

Celer, mrkev a jablka nakrájíme na malé kostičky. Povaříme 20 minut doměkka. Poté vše rozmixujeme. Vmícháme ostatní ingredience. Podáváme teplé.

Zelená polévka s brokolicí

Zelená polévka s brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks brambor, 1 ks bulvového celeru, 1 ks pórku, 1 ks brokolice, 200 g žampionů, 1 l drůbežího vývaru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžíce libečku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička kmínu

Z másla a mouky připrávíme jíšku, kterou zalijeme vývarem. Zeleninu nakrájíme na kousky a přidáme ji do vývaru. Vaříme 15 minut doměkka. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou a kmínem. Podáváme posypané čerstvým tymiánem a libečkem s krajícem ch...

Meruňkové knedlíky s marcipánem

Meruňkové knedlíky s marcipánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g másla, 1 ks vejce, 250 g jemného tvarohu, 100 ml plnotučného mléka, 350 g polohrubé mouky, 10 ks meruněk, 50 g marcipánu

Připravíme si těsto: máslo utřeme s vejcem, přidáme tvaroh, mléko a mouku. Vzniklé těsto je pevné, ale vláčné. Meruňky omyjeme a rozpůlíme. Zbavíme pecky a na její místo dáme kousek marcipánu. Ovoce opět složíme dohromady (obě půlky k sobě), obal...

Hráškový krém s tyrolskou slaninou

Hráškový krém s tyrolskou slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hrášku, 140 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 140 ml polotučného mléka, 60 g slaniny, 400 ml vody, 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky

Vodu přivedeme k varu a dáme do ní na 3 minuty vařit hrášek. Přidáme mléko, smetanu, sůl a pepř. Ve vedlejším kastrolu si připravíme jíšku z másla a mouky, poté přidáme naběračku hrachového vývaru a rozmícháme. Pak to celé nalijeme do hrachové p...

Banánové toasty

Banánové toasty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vejce, 1 balení vanilkového cukru, 1 ks citrónu, 8 plátků toastového chleba, 4 ks banánu, 250 ml polotučného mléka, 100 g másla, 1 špetka soli, 1 lžička skořice, 2 lžičky cukru moučka

Vyšleháme vejce s vanilkovým cukrem a mlékem. Do této směsi z obou stran namočíme toastový chléb a opečeme ho na pánvi dozlatova. Mezi dva plátky chleba dáme nakrájený banán. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Oříšková pomazánka

Oříšková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g vlašských ořechů, 150 g másla, 7 g soli, 7 g pepře, 7 g petrželové natě, 5 ks žloutků, 3 kousky taveného sýru

Vlašské ořechy umeleme nebo nasekáme najemno. Žloutky uvaříme. Společně s máslem a sýrem je utřeme na kaši. Osolíme a opepříme podle chuti. Namažeme na pečivo a ozdobíme petrželkou.

Koláč s jehněčím ragú a cuketami

Koláč s jehněčím ragú a cuketami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 ks cibule, 2 ks mrkve, 2 ks cukety, 4 ks Filo těsta, 300 ml rajčatového pyré, 25 g másla, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 400 g jehněčí kýty, 1 hrst kešu ořechů, 1 hrst rozinek, 4 lžíce oregana, 1 lžíce římského kmínu, 1 lžíce kmínu, 1/2 lžičky mleté papriky

Jehněčí maso umeleme na mlýnku. Cibuli nakrájíme nahrubo a opečeme na oleji dosklovita. Přidáme maso a restujeme, dokud se neodpaří všechna voda. Poté přidáme koření a nastrouhanou mrkev. Zalijeme passatou, přidáme mletou papriku, kešu a rozin...

Houbičky naložené v oleji

Houbičky naložené v oleji

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hub shiitake, 150 g žampionů, 2 lžíce másla, 2 hrsti dýňových semínek, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1-2 lžičky rozmarýnu, 1 lžička petrželové natě, 2-3 lžíce bobkového listu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce dýňového oleje, 400 ml rostlinného oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Žampiony nakrájíme na plátky a shiitake podle velikosti můžeme překrájet. Obojí podusíme na másle, poté přidáme všechny bylinky a dýňová semínka a orestujeme. Přebytečnou vodu slijeme a pak vše dáme do uzavíratelné sklenice (nejlépe s klipem). ...

Candátová roláda

Candátová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky candátu, 3 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kmínu, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžíce másla, 1,5 kg brambor, 600 g hrubé mouky, 1 ks vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory si uvaříme i ve slupce doměkka, poté je necháme vychladnout a oloupeme je. Nastrouháme je do mísy najemno. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Necháme 5 minut odpočinout. Mezitím si osolíme a opepříme filety candáta, pokmínuje...

Králičí vývar s quinoou

Králičí vývar s quinoou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks cibule, 2 ks mrkve, 2 ks kořenové petržele, 1 ks bobkového listu, 3 ks nového koření, 200 g bulvového celeru, 300 g másla, 200 ml bílého vína, 7 g pepře, 7 g kurkumy, 7 g kmínu římského, 2-3 lžíce slunečnicového oleje, 1 ks cukety, 8 lžíce quinoi (Merlík), 1/2 lžičky pepře, 1 lžička soli

Skelet z králíka pečeme 10-15 minut na 200 °C. Jednu cibuli oloupeme – necháme ji ale vcelku a necháme na ní poslední vrstvu „kabátku“. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Polovinu z ní opečeme na směsi z másla a oleje. Po chvíl...

Tvarohové briošky s ořechy

Tvarohové briošky s ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

330 g másla, 120 g cukru krupice, 250 g jemného tvarohu, 375 g hladké mouky, 75 g lískových ořechů, 1 balení instantního droždí, 6 ks vejce, 1 špetka soli, 1 špetka muškátového ořechu

Máslo studené z lednice nakrájíme na kostky a poté je s pomocí kuchyňského robota vyšleháme na jemno. Dáme ho opět do lednice. Sáček sušeného droždí smícháme se lžící cukru a trochou vlažné vody (asi 60 ml) a necháme vzejít kvásek. Trvá to tak 1...

Vepřové s kořeněnou meruňkou

Vepřové s kořeněnou meruňkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g vepřové kotlety, 15 g másla, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce slunečnicového oleje, 4 ks meruněk sušených, 1 ks chilli papričky, 2 lžičky třtinového cukru

Maso rozdělíme na dva steaky, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Meruňky rozpůlíme a potřeme máslem, cukrem a drcenou chilli papričkou. Na grilovací pánvi smažíme maso i meruňky po dobu 15 minut.

Rýžové placky se sladkokyselou omáčkou

Rýžové placky se sladkokyselou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rýže, 2 ks vejce, 2 ks jarní cibulky, 1 ks mrkve, 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, 1 lžíce sójové omáčky, 6 lžíc slunečnicového oleje, 1/2 lžičky zázvoru, 8 lžíc sladkokyselé omáčky

Rýži si uvaříme den dopředu. K vychlazené rýži přidáme vejce a rozpuštěné ale studené máslo. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo a přidáme ji k rýži spolu s mletým zázvorem. Ochutíme utřeným česnekem a sójovou omáčkou a dobře promícháme. Na ...

Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 hrst vlašských ořechů, 2 ks šalotky, 3 ks česneku, 2 ks cukety, 1 ks brokolice, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Jemně nasekané šalotky a utřený česnek opečeme na másle, přidáme najemno nakrájené cukety a zalijeme vývarem. Přidáme i růžičky brokolice a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme tymián a smetanu a prohřejeme. Podáváme s ...

Americké hvězdičky s jahodami

Americké hvězdičky s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hladké mouky, 180 g másla, 900 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 600 g jahod, 100 g cukru moučka, 6 lžíc cukru krupice, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička soli, 1-2 lžíce pomerančové kůry

Jahody nakrájíme nadrobno, přidáme vanilkový cukr a pomerančovou šťávu a necháme v chladu uležet, zatímco budeme připravovat těsto. Smícháme hladkou mouku, cukr krupici, prášek do pečiva, lžičku soli, pomerančovou kůru a nezměklé máslo a vypracuj...

Květákový krém s praženými semínky

Květákový krém s praženými semínky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks květáku, 500 ml zeleninového vývaru, 10 g másla, 2 ks cibule, 1 ks mrkve, 1 ks česneku, 1 ks vejce, 40 g goudy, 1 lžička soli, 7 g pepře, 2 hrsti slunečnicového semínka, 100 g anglické slaniny

Květák rozebereme na růžíčky, cibuli nakrájíme na jemno, mrkev na kostičky, česnek na plátky. Na másle opečeme cibuli, mrkev a česnek, poté přidáme květák a po dvou minutách zalijeme vývarem. Vaříme 15 minut poté rozmixujeme dohladka. Osolíme,...

Teplý medový nákyp

Teplý medový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 1 vejce, 2 lžičky včelího medu, 1/4 lžičky sody bikarbóny, 1/2 hrsti pistácií, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 50 g hladké mouky, 25 g mandlí, 50 g třtinového cukru, 85 g řeckého jogurtu

Smícháme mouku, kypřící prášek, mleté mandle, cukr a sodu. Poté vmícháme máslo a vejce pokojové teploty a vymícháme hladké těsto. Pečeme ve formách na muffiny 20 minut na 180 °C. Podáváme teplé, s řeckým jogurtem, pokapané medem a posypané pistá...

Malinové sušenky

Malinové sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g hladké mouky, 50 g másla, 200 ml podmáslí, 100 g malin, 50 g ovocné marmelády, 100 g zakysané smetany, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce cukru krupice

Smícháme máslo a prášek do pečiva. Přidáme cukr a studené máslo. Co nejrychleji z této směsi vypracujeme drobenku. Poté přiléváme vychlazené podmáslí a maliny a vypracujeme těsto – pracujeme rychle, aby těsto nezměklo příliš. Lžící vytvoříme n...

Superzdravý koláč s masem a ledvinkami

Superzdravý koláč s masem a ledvinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

200 g jehněčí ledvinky, 100 ml červeného vína, 600 g hovězího bifteku, 140 g hladké mouky, 25 g másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce petrželové natě, 4 lžíce řeckého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks cibule, 2 ks bobkového listu, 1 ks mrkve, 4 ks žampionů, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžičky rajčatového pyré, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná)

Cibuli nakrájíme najemno a spolu s bobkovým listem a tymiánovými snítky je smažíme asi 10 minut na oleji. Jehněčí ledvinky přepůlíme a očistíme, poté je nakrájíme na malé kousky. Hovězí maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a obojí je přidám...

Tartaletky s lesními plody a vanilkovým krémem

Tartaletky s lesními plody a vanilkovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 150 g hladké mouky, 75 g mandlových lupínků, 400 g lesního ovoce, 50 g cukru krupice, 300 ml plnotučného mléka, 2 lžíce cukru moučka, 2 lžíce bramborového škrobu, 1 lžička vanilkové esence, 4 ks žloutků

Mandle si rozdrtíme na prášek. Z másla, mouky, cukru moučky a jednoho žloutku vypracujeme tuhé těsto. Podle potřeby přidáme jednu až dvě lžíce vody. Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 20 minut v lednici odpočinout. Mezitím si...

Tresčí filety s pomerančovým kuskusem

Tresčí filety s pomerančovým kuskusem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks tresky, 1 ks cibule, 1 citrón, 1 hrst petrželové natě, 2 lžíce ras al-hanout, 400 g kuskusu, 25 g másla, 50 g piniových ořechů, 50 g rozinek

Filety okořeníme. Kuskus zalijeme 500 ml horké vody a necháme 5 minut stát. Cibuli smažíme na másle asi 5 minut dozlatova. Poté odstavíme z ohně a přidáme oříšky a rozinky. Kuskus natřeseme vidličkou a přidáme cibulovou směs, kůru a šťávu z ...

Bramborové párance

Bramborové párance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 8 ks brambor, 1/2 lžičky soli, 200 g másla, 1 špetka pepře

Brambory nakrájíme na malé kostky (hrana 1 cm, i se slupkou), dáme na ně plátky másla a pečeme na 180 °C doměkka. Smícháme mouku, sůl a 450 ml vody. Vypracujeme hladké těsto. To pak vyválíme na plát tlustý 4 mm a nakrájíme na proužky tlusté 2 c...

Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové plece, 500 g brambor, 2 ks cibule, 2 ks česneku, 2 ks vejce, 2 ks kedlubny, 1 lžička majoránky, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky cukru krupice, 2-3 lžíce strouhanky, 4 lžíce másla, 4 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1-2 lžíce octu

Vepřové maso umeleme, smícháme s jedním vejcem, jednou nasekanou cibulí a česnekem, majoránkou a podle chuti osolíme a opepříme. Dáme stranou odležet. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kolečka a vaříme 20 minut doměkka. V ještě teplýc...

stránka: