Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Masox

Babiččina fazolovice

Babiččina fazolovice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g bílých fazolí, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1/4 l zakysané smetany, 1/4 l sladké smetany, 1 kostka masoxu, 2 bobkové listy, 4-5 brambor, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety

Fazole namočíme přes noc, druhý den je dáme vařit s bobkovým listem a masoxem. Mouku, sůl, sladkou i kysanou smetanu smícháme s mlékem a přilijeme do uvařených fazolí. Spolu se zátřepkou přidáme i na drobné kostičky nakrájené brambory. Vaříme 10-1...

Bíla sýrová polévka

Bíla sýrová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibuli, 50 g másla, 1 kostku masoxu, 600 ml vody, 100 g taveného sýru

Na másle osmažíme nakrájenou cibuli do zlata. Přidáme nakrájenou kostku masoxu, tavený sýr, přilijeme vodu a necháme povařit, až se sýr zcela rozpustí.

Bílá zelňačka s pohankou a houbami

Bílá zelňačka s pohankou a houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 sáčku kyselého zelí, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 1/2 hrnečku pohankové lámanky, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 150 ml sladké smetany, 2-3 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička pepře, 2-3 lžíce sekané pažitky, 1 hrst mražených nebo sušených hub

Zelí dáme vařit do osolené vody s kmínem a kostkou masoxu. Jestliže použijeme sušené houby, přidáme je hned k zelí, máme-li mražené, přidáme je k zelí asi po čtvrt hodině varu. Když je zelí skoro měkké, uděláme si jíšku z másla a mouky a polévku z...

Bohatá neděle

Bohatá neděle

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové plece, 200 g žemle, 300 g másla, 300 ml mléko, 5 vajec, 10 g muškátu, 20 g pepře, 30 g soli, 1 kostka masoxu, 400 g žampionů, 1 citrón, 500 ml zakysané smetany

Maso rozemeleme, přidáme máčenou prolisovanou žemli v mléce, vajíčka, pepř, muškát, sůl a trochu citrónové kůry. Vše promícháme a tvoříme řízky a na másle opečeme. Výpek podlijeme trochou vývaru a smetanou a necháme podusit. Do šťávy dáme žampióny...

Bramborová polévka s pórkem a klobásou

Bramborová polévka s pórkem a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší brambory, 1 pórek, 2 klobásy, 2 lžíce sádla, 1 cibule, troška pepře mletého, špetka soli dle potřeby, 1 kostka masoxu , možno i zeleninový, 1 lžička kmínu

Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme pokrájené klobásky či párky, mírně opečeme a zaprášíme hladkou moukou, vytvoříme za stálého přilévání vroucí vody světle hnědou jíšku, odstavíme z ohně a nalijeme asi 6 dcl studené vody. Mezitím ...

Bramborové kyselo s rajčaty

Bramborové kyselo s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 brambor, 1 l mléka, 1 kostka masoxu, 3-4 lžíce hladké mouky, 300 ml rajčatového pyré, špetka soli, špetka pepře, 250 ml sladké smetany

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky, zalijeme vodou, přidáme bujon a dáme vařit. Smetanu, hladkou mouku a sůl vymícháme na hladkou kaši, přilijeme mléko a když jsou brambory uvařené do poloměkka, mléko se smetanou nalijeme do polévky. Za ...

Buráčková polévka

Buráčková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka masoxu, 3 brambory, 1 sklenka červené řepy, 1 balení smetany ke šlehání nebo Ramy Cremafine, 1 vejce

Do vývaru dáme vařit brambory, přidáme červenou řepu (bez láku) a po změknutí zajíškujeme (máslovou jíškou), necháme chvilku pobublávat, nalijeme smetanu na vaření a ke konci nalijeme rozšlehané vejce.

Celerová omáčka

Celerová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g celeru, 60 g másla, 50 g hladké mouky, kousek cibule, 1 hrneček mléka, celý pepř, sůl, ocet, cukr moučka, vývar z masoxu

Očištěný celer pokrájíme na drobné kostičky, osmažíme dozlatova na 20 g másla, zalijeme trochou vývaru a dusíme téměř doměkka. Ze zbylého másla, drobně pokrájené cibule, mouky a pepře připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme a do...

Celerová polévka

Celerová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g celeru, 100 g brambor, 30 g másla, 1 kostka masoxu, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, pepř, 50 ml mléka, 1 žloutek, celerová nať, 80 g chleba, olej

Nahrubo nastrouhaný celer osmahneme na másle, zalijeme vodou s masoxem, osolíme, přidáme nakrájené brambory, krátce povaříme, zahustíme cibulovou jíškou a dovaříme. Potom polévku prolisujeme, zjemníme žloutkem rozmíchaným v mléce, okořeníme pepřem...

Červená česnečka

Červená česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 1 kostka masoxu, 2 lžíce oleje, 7 stroužků česneku, 6 lžic kečupu nebo malá konzerva rajčatového protlaku, špetka pepře, troška soli, 200 g vlasových nudlí

Svaříme vodu s masoxem, případně použijeme vývar z masa nebo kostí. Do pánvičky dáme olej a rozehřejeme ho. Česnek nakrájíme na tenké plátky a necháme v oleji za častého míchání zrůžovět (hlídáme, aby se nepřepálil). Když začne růžovět, přendáme h...

Cibulačka

Cibulačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cibule, 3 lžíce másla, 2 kostky masoxu, 1,5 l vody, pepř, sůl

Cibuli nasekáme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli v něm osmahneme dohněda. Zalijeme vodou a přidáme kostky masoxu. Vše vaříme cca 15 minut a nakonec dochutíme pepřem a solí nebo jiným kořením dle chuti.

Cibulová indická polévka

Cibulová indická polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kari koření, 200 g cibule, 2 stroužky česneku, troška pepře, 1,2 kostky masoxu, 200 ml smetany, 1 vejce, 20 g másla, 1 lžíce petržele

Na oleji a másle zpěníme kari, přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, drobně nakrájený česnek, osmahneme, zalijeme udělaným vývarem z masoxu cca 750ml a vaříme 20 minut. Ve smetaně rozšleháme vejce a za stálého míchání přilijeme do polé...

Cibulová polévka

Cibulová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžíce sádla, 8 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1/2 kostky masoxu, 2 plátky chleba

Na sádle do růžova osmažíme plátky cibule, přidáme lžičku hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažnou vodou (1l), přidáme koření, vaříme dále 1/4hod. Pak polévku přes síto propasírujeme, znovu povaříme, ochutíme masoxem a podáváme...

Cibulová polévka s bryndzou

Cibulová polévka s bryndzou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větši cibule, 50 g uzené slaniny, 1 kostka masoxu, 250 ml mléka, 150 g Brynzy, troška drceného kmínu, 1 lžíce sekané pažitky, špetka soli podle potřeby

Očistenú pokrájanú cibuľu zapeníme na pokrájanej a vyškvarenej slanine, zalejeme troškou horúcej vody a udusíme do mäkka. Pridáme tlčenú rascu, zalejeme 750 ml horúcej vody, pridáme masox a varíme ešte asi 10 minút. Bryndzu rozšľaháme v mlieku vle...

Čočkové placičky podle kamarádky Katky

Čočkové placičky podle kamarádky Katky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg červené čočky, 1 pórek, 2 cibule, 20 dkg mrkve, 3 dkg slunečnicových semínek, 4 lžičky kari koření, 1-2 stroužky česneku, 3 vejce, 4 lžičky olivového oleje, 1 kostka zeleninového masoxu

Červenou čočku na dvě hodiny ponoříme do studené vody. (Je to spíš kvůli barvě, kterou si podrží, jinak není nutné ji namáčet, je vařená velmi brzo) Do kastrůlku dáme ohřát zeleninový masox rozmělněný ve vodě (popř. vývar ze zeleniny). Až začne v...

Čtvrthodinková knedlíčková polévka

Čtvrthodinková knedlíčková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

troška másla, 1 kostka masoxu nebo 1-2 hotového vývaru, sůl, pepř, troška muškátového květu, 1 hrst nudlí do polévky, 1 balení játrové zavářky, 1 sáček mražené zeleniny (Francouzská směs, Směs pod svíčkovou - nejlépe nudličky)

V hrnci rozpustíme máslo a lehce na něm osmahneme mraženou zeleninu. Mezitím si rozpustíme v troše horké vody masox (pokud použijeme hotový vývar, masox již nedáváme), přidáme k zelenině a zalijeme vodou, osolíme a okořením. Jakmile začne voda vař...

Dršťková polévka s kapií

Dršťková polévka s kapií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg drštěk, 3 velké cibule, 1-2 hlávky česneku, 1 lžička soli, 2 kostky masoxu, 1/4 lžičky mletého kmínu , 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, 3 lžičky mleté papriky, 1 červená kapie, 4 g majoránky, 1/2 lžičky mletého černého pepře

Dršťky očistíme a okrájíme případné nečistoty. Dobře je omyjeme a celé dáme vařit do tlakového hrnce. Jakmile se začnou vařit, tak je vypneme. Vodu slijeme a dáme opět čistou. Jak začnou vařit, tak opět vypneme a vodu slijeme. Ve třetí vodě dršťky...

Falešná držťkovka ze sojových plátků

Falešná držťkovka ze sojových plátků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení sojových plátků, 2 kostky masoxu, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, špetka sladké papriky , 1-2 stroužky česneku, špetka majoránky, špetka soli, špetka pepře, petrželka

V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji, opepříme, přidáme 1 kostku masoxu a vložíme sojové plátky. Necháme je bez pokličky vařit 10 minut, pak je vyndáme, necháme vychladnout, dobře z nich vymačkáme vodu a nakrájíme je na nudličky- "dršťky". N...

Fazole z Vysočiny

Fazole z Vysočiny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček jakýchkoliv fazolí, 3 - 4 cibule dle velikosti, 2 konzervy rajčatového protlaku - větší balení, 6 stroužků česneku, 50 dkg mletého masa, 2 ks paprikové klobásy (nebo jiné), 2 ks zelené čerstvé papriky, 1/4 balení těstovin vřeten, 1 lžíce zázvoru, 2 lžíce sojové omáčky, 2 kostky masoxu

Den předem si namočíme fazole. Druhý den je nesolené uvaříme a zároveň si uvaříme i těstoviny v jiném hrnci. Cibuli nakrájíme, dáme zpěnit, vložime na ni mleté maso a opečeme, ke konci přidáme pokrájenou klobásku a papriku - také opečené. Vše ...

Fazolky na paprice

Fazolky na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g fazolek (zelené fazolové lusky), 2 lžíce másla, 1/2 kostky masoxu, špetka soli, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička hladké mouky, 1 šálek smetany, 1/2-1 hrneček vody

Na rozehřáté máslo vložíme překrájené zmrazené fazolky, podlijeme je vřelou vodou, přidáme masox, osolíme, zasypeme paprikou a dusíme přikryté pokličkou doměkka. Připravené fazolky zalijeme smetanou rozkvedlanou v mouce a dobře povaříme. je to dob...

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílých fazolí, 250 g uzeného masa, 100 g domácí pikantní klobásy, 400 g kořenové zeleniny, 200 g brambor, 1 kostka masoxu, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté papriky, několik lžic rostlinného oleje, špetka soli, špetka pepře

Fazole přes noc namočíme do studené vody. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, klobásu na kolečka, maso a brambory na malé kostičky. Fazole dáme vařit spolu s masoxem. Mouku, olej, sůl, nahrubo nakrájenou cibuli a prolisovaný česn...

Flíčky se zelím

Flíčky se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g flíčků, 3/4 hlávkového zelí, 80 g sádla, 1 cibule, 1 kostka Masoxu, kmín, sůl, pepř

Hlávku zelí nakrájíme nebo postrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme na jemno, osmahneme ji na sádle, přidáme zelí, masox, pepř a kmín, trochu přisolíme a dusíme. Občas zamícháme. Když se vydusí šťáva ze zelí, podlijeme trochou vody a dusíme do mě...

Guláš z pekla

Guláš z pekla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g oloupaných brambor, 200 g cibule, 100 g sádla, mletá paprika , kmín, 40 g hladké mouky, česnek, sůl, pepř, majoránka, kostka masoxu

Pokrájenou cibuli osmažíme, vmícháme mletou papriku a kmín, zalijeme trochou vody a přivedeme k varu. Přidáme brambory, pokrájené na kostky, sůl, pepř a dusíme pod pokličkou. Připravíme si světlou jíšku (sádlo,hl.mouka), přidáme ji k bramborám, ro...

Gulášová pochoutka

Gulášová pochoutka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 4 klobásy, 2 cibule, rostlinný olej, 1/2 kostky Masoxu, 1 šálek vody, 1/8 zakysané smetany, 40 g polohrubé mouky, sůl, mletá paprika, kmín

Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme podle chuti sladkou papriku, osmahneme, přidáme oloupané a na plátky nakrájené brambory. Osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou s rozpuštěným masoxem a dusíme. K téměř měkkým bramborám přimícháme ol...

Hodinkový guláš z hovězího masa

Hodinkový guláš z hovězího masa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího předního masa, 2 zelené papriky, 4 cibule, 5 - 6 stroužků česneku, 4 lžičky mleté sladké papriky, 3 lžíce Solamylu, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky barevného pepře, 2 kostky extra silného masoxu, 2 lžičky gulášového koření, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička kari koření, 1 l vody, 1 - 2 rajčata, 3 lžíce sádla

Maso nakrájíme na větší kostky. Na sádle v tlakovém hrnci osmažíme dozlatova cibulku, přidáme maso, zelenou papriku pokrájenou na proužky a česnek nakrájený na plátky, necháme zprudka opéci, zaprášíme paprikou (papriku ne dlouho a nakonec - zhoř...

stránka: