Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Máta peprná

Ovocný salát s dvěma zálivkami

Ovocný salát s dvěma zálivkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 broskve, 1/2 ananasu, 2 pomeranče, 2 banány, 1/2 žlutého melounu, 10 jahod, 1 hrst borůvek, 10 malin, 15 listů máty peprné, 150 g cukru krystal, 75 ml vody, 1/2 vanilky, 1 list citrónové trávy, 5 lžic citrónové šťávy, 2 lžíce brandy

Broskve omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Ananas oloupeme a nakrájíme. Jeden pomeranč omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky (z druhého pomeranče vymačkáme šťávu na zálivku). Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Odstraníme kůru žlutého mel...

Letní hrachová polévka s jogurtem

Letní hrachová polévka s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 ml rostlinného oleje, 2 střední cibule, 250 g brambor, 2 stroužky česneku, troška zázvoru, koriandr, kmín, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 500 g hrášku, 3 listy máty peprné, sůl, pepř, 250 ml nízkotučného jogurtu, 300 ml mléka

Cibuli oloupeme a nakrájíme. Brambory oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli i brambory a pár minut smažíme. Poté vložíme nasekané stroužky česneku, přidáme koření - zázvor, koriandr, kmín a vše zapráším...

České mojito

České mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml bílého rumu, 150 ml jemně perlivé vody, 1 hrst máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 30 ml citrónové šťávy, 1 sklenka kostek ledu

Nakrájenou limetu na kousky vhodíme do vetší sklenice. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, mátu a vše rozmačkáme a promícháme. Vhodíme kostky ledu, přilijeme rum a dolijeme vodou. Ozdobíme mátou nebo kolečkem limety a podáváme s brčkem.

Mangový sen

Mangový sen

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mango, 1 banán, 2 listy máty peprné na ozdobu, 1/2 kousek limety, 150 ml perlivé vody

Mango oloupeme, odpeckujeme a vhodíme do mixéru. Přidáme oloupaný, na kolečka nakrájený banán a vše znovu důkladně rozmixujeme. Vlijeme do sklenice, přidáme šťávu z limety, dolijeme vodou a ozdobíme listy máty. Můžeme podávat s ledem.

Koktejl žabinec

Koktejl žabinec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst čerstvé máty peprné, 50 ml ginu, 100 ml pomerančového džusu, 50 ml citrónové šťávy, 1 lžíce cukru krupice

Mátu opláchneme a důkladně rozmixujeme s citrónovou šťávou a cukrem. Vlijeme do sklenice, přidáme gin a dolijeme pomerančovým džusem.

Lahodná whisky

Lahodná whisky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml whisky, 50 ml sprite, 1 citrón, 10 listů máty peprné, 10 kostek ledu

Do sklenice dáme očištěný a nakrájený citrón, 5 listů máty a led. Přidáme whisky, sprite a dozdobíme zbytkem máty.

České jahodové mojito

České jahodové mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml slivovice, 1 pomeranč, sklenka kostek ledu, 1 lžíce cukru krystalu, hrst jahod, 150 ml perlivé vody, listy máty peprné na ozdobu

Pomeranč rozkrojíme a z jedné poloviny vymačkáme šťávu. Druhou polovinu nakrájíme na kousky a vhodíme do vetší sklenice. Přidáme cukr, pomerančovou šťávu, jahody a promícháme. Vhodíme kostky ledu, přilijeme slivovici a dolijeme vodou. Ozdobíme mát...

Skopový kebab v pita kapse

Skopový kebab v pita kapse

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g jehněčí kýty, 1 stroužek česneku, 0,5 lžičky kari koření, 1 lžíce oleje, 2 menší hlávky salátu, 1 lžička sušené máty, 1/4 okurky, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 pita chleby, sůl, mletý pepř

Skopové maso nakrájíme na dvoucentimetrové kostky. Oloupeme a utřeme česnek, který dáme s kari, olejem a trochou soli do misky a pořádně promícháme. Přidáme maso do misky a vše důkladně propracujeme. Zakryjeme misku fólií a necháme půl hodiny v le...

Turecký salát z kuskusu

Turecký salát z kuskusu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 hrnečku kuskusu, 1 cibuli, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1/3 hrnečku olivového oleje, 400 ml horké vody, 1 rajče, 1 okurku, 2-3 listy ledového salátu, 1-2 jarní cibulky, 1/3 hrnečku citrónové šťávy, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžičku sušené máty peprné, 1 lžičku soli

Do velké mísy dáme kuskus a vařící vodu. Zamícháme a necháme odpočívat 5-10 minut dokud neabsorbuje všechnu vodu. Kuskus nesmí být vlhky, vody se musí celá absorbovat a objem kuskusu se zdvojnásobí. Zatím na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibu...

Meloun se zmrzlinou

Meloun se zmrzlinou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 malé žluté melouny, 4 lžíce (kopečky) zmrzliny, 200 g jahod, 200 g kompotovaného ananasu, 4 listy máty peprné

Olúpané melóny vychladíme, ozdobným rezom prekrojíme na dve polovičky, spodok odrežeme (aby melón mohol stáť) a vyberieme zrnká. Na tanier položíme tak, že do jednej polovičky melóna dáme zmrzlinu, do ktorej zapichneme cukrárenskú trubičku a do dr...

Jogurtovo-bylinková zálivka na všechno

Jogurtovo-bylinková zálivka na všechno

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g čerstvé máty, 15 g čerstvé petrželky, 10 g čerstvé pažitky, 200 ml nízkotučného jogurtu, 1/2 citrónu - šťáva a kůra z něj, 1/2 lžičky papriky, špetka cukru moučka (není nutné), čerstvě mletý jemný pepř, sůl

Bylinky rozmixujeme s takovým množstvím jogurtu, aby vzniklo hladké pyré. Pyré vlijeme do misky, vmícháme zbylý jogurt, citronovou kůru a šťávu, papriku a cukr, dochutíme. Tato zálivka je vhodná k letním salátům. V chladničce vydrží tři dny.

Ovocný salát s kokosem

Ovocný salát s kokosem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bílého hroznového vína, 500 g aromatických jablek, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 dcl bílého vína, 100 g čerstvých nebo sušených datlí, 1 lžíce včelího medu, máta peprná, 3 lžíce bílého rumu, 4 lžíce čerstvého kokosového mléka, 1 lžíce cukru, 30 g zázvoru, 50 g kokosového ořechu

Hrozny umyjeme, bobule podélně rozpůlíme a odstraníme jadérka. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na plátky. Ovoce v míse ihned přelijeme citrónovou šťávou a bílým vínem. Přidáme odpeckované a naplátkované datle. Připravíme...

Domácí becherovka

Domácí becherovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l vodky, asi 5 listečků máty peprné, 3 lžíce čaje stomaran, 1 sáček vanilkového cukru, 3 ks hřebíčku

Všechny ingredience smícháme a necháme 1 - 3 dny luhovat. Pak nápoj scedíme a podáváme vychlazený.

Fazole v ořechové omáčce

Fazole v ořechové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g fazolí, 250 g vlašských ořechů , 1 špetka koriandru, 1 lžička mleté papriky, 1 špetka bazalky, troška máty peprné, troška pažitky, 2 stroužky česneku

Fazole namočíme přes noc do vody.Uvaříme do měkka.Umeleme ořechy,přidáme utřený česnek,papriku,koriandr,bazalku,mátu a pažitku,zalijeme fazolovým vývarem a přidáme uvařené fazole.Necháme 24 hodin uležet.Podáváme studené s pečivem nebo jako přílohu...

Křehký jablkovec

Křehký jablkovec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 250 g másla, 2 žloutky, 2 lžíce vody, 4 větší jablka, 1 balení vanilkového cukru, 3 lžíce cukru krystal, 3 lžíce rozinek, olej a mouka na vysypání plechu, 3 lžíce mandlových lupínků, smetana ke šlehání (šlehačka) na ozdobu, lístky máty peprné na ozdobu

Do mouky nakrájíme rozměklé máslo, přidáme žloutky, 2 lžíce vody a vše spojíme v těsto, které nesolíme ani nesladíme. Těsto rozdělíme na 2 stejné díly a z nich pak vyválíme obdélníky. Jeden vyválený plát přeneseme na vymaštěný a vysypaný plech. Ja...

Exotic finn

Exotic finn

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cl vodky Finlandia, 1 cl maracujové šťávy, střik jahodového sirupu, střik Sprite, 1 hrst jahod, 1 větvička máty peprné, 2 lžíce ledu

Do sklenice na long drink nalijeme vodku, maracujovou šťávu, jahodový střik se spritem, promícháme a přidáme led. Zdobíme čerstvou jahodou a větvičkou máty peprné.

Nápoj z broskví, manga a meruněk

Nápoj z broskví, manga a meruněk

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 zralé mango, 1 zralá broskev, 2 velké zralé meruňky, 500 ml zázvorové limonády, lístky čerstvé máty peprné na ozdobu

Mango oloupeme, dužinu odkrojíme od pecky, nasekáme nahrubo a vložíme do mixéru. Broskev a meruňky zalijeme vroucí vodou a necháme zhruba půl minuty odstát. Scedíme a propláchneme pod tekoucí vodou. Ovoce oloupeme. Dužinu nasekáme nahrubo, odstran...

Opilá melounová miska s ovocem

Opilá melounová miska s ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks malého cukrového melounu Ogen, 1 ks malého cukrového melounu Kantalup nebo Charentais, 200 g jahod, 1 hruška, 1 salátová okurka, 1 karambola, 6 lžic likéru podle chuti, 2 lžíce čerstvé máty peprné

Melouny napříč rozpůlíme a ze středu vydlabeme semena. Kulatým vykrajovačem na melouny nebo malou lžičkou vykrájíme kuličky dužiny a dáme je do velké mísy. Vydlabané slupky si necháme. Do mísy přidáme na plátky nakrájené jahody, na kousky nakrájen...

Grilovaný ananas

Grilovaný ananas

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ananas, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru moučka, snítka čerstvé máty peprné na ozdobu

Ananas oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm kolečka. Grilujeme z každé strany asi 2 minuty. Ananas přendáme na talíř, položíme na něj kousek másla a lehce ho posypeme moučkovým cukrem. Máslo se na horkém ananasu rozpustí a promíchá s voňavou šťávou, kte...

Drink  s pepermintovým likérem

Drink s pepermintovým likérem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 listů máty peprné, 1 citrón, 2 sklenky ledu, 50 ml peprmintového likéru

V šejkru smícháme peprmintový likér s plátky citrónu (bez pecek). Ve sklenici rozmělníme čerstvé mátové listy a zasypeme sklenici do poloviny rozdrceným ledem. Přilijeme směs ze šejkru. Okraj sklenice dozdobíme plátkem citrónu.

Domácí mátová limonáda

Domácí mátová limonáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst máty peprné, 3 lžíce cukru krystal, 100 ml citronové šťávy, 1500 ml vody

Mátové lístky rozdrtíme, přidáme ostatní, přecedíme, vychladíme

Avokádová pomazánka s jogurtem

Avokádová pomazánka s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší avokádo, 1 lžíce Flory s vlákninou, 1/2 balení nízkotučného bílého jogurtu, špetka pepře bílého, špetka soli, 1 lžička šťávy z limety, lístek máty

Prekrojíme si na polovicu avokádo, vyberieme kôstku a vydlabeme dužinu, ktorú zmiešame s Florou a bielym jogurtom. Dochutíme korením, soľou a šťavou z limetky. Prizdobíme lístkom z čerstvej mäty. Podávame s chlebom alebo bagetou.

Jahodový dezert s čokoládou a mátou

Jahodový dezert s čokoládou a mátou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jahod, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 400 ml mléka, 3-4 lžíce cukru krupice, 250 g měkkého tvarohu, 50 g hořké čokolády, 3-4 lístky máty peprné

Nejdříve si uvaříme pudink z mléka a pudinkového prášku. Potřebujeme hustší pudink a tak mléka dáme jen 400 ml. Necháme vychladnout. Jahody rozmixujeme s cukrem, vmícháme do nich tvaroh, vychladlý pudink, vše dobře prošleháme, přidáme nahrubo nas...

Studená polévka pro dospělé

Studená polévka pro dospělé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vodního melounu, 150 ml vody, 100 g cukru krupice, 10 ml citronové šťávy, 20 ml Ginu, 4 listy máty peprné

Cukr svaříme s vodou a mátou. Mezitím si meloun nakrájíme na kostičky a asi hrst jich odložíme stranou na ozodobení. Do mixéru nalijeme cukrovo-mátovou vodu, kostky melounu, citrónovou šťávu a gin a vše důkladně rozmixujeme. Polévku dáme do talí...

Mojito shooter

Mojito shooter

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2.5 ml bíleho rumu, 2.5 ml minerálky, plátek limetky, list máty, špetka třtinového cukru

Do panáku nalijeme do půlky rum a dolijeme sodovkou. Na talířek si položíme mátu nasypeme na ní cukr, zakapeme limetkou a smotáme do ruličky. Takto udělanou ruličku rozžvýkáme a zapijeme panákem.

stránka: