Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Máta peprná

České mojito

České mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml bílého rumu, 150 ml jemně perlivé vody, 1 hrst máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 30 ml citrónové šťávy, 1 sklenka kostek ledu

Nakrájenou limetu na kousky vhodíme do vetší sklenice. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, mátu a vše rozmačkáme a promícháme. Vhodíme kostky ledu, přilijeme rum a dolijeme vodou. Ozdobíme mátou nebo kolečkem limety a podáváme s brčkem.

Mangový sen

Mangový sen

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mango, 1 banán, 2 listy máty peprné na ozdobu, 1/2 kousek limety, 150 ml perlivé vody

Mango oloupeme, odpeckujeme a vhodíme do mixéru. Přidáme oloupaný, na kolečka nakrájený banán a vše znovu důkladně rozmixujeme. Vlijeme do sklenice, přidáme šťávu z limety, dolijeme vodou a ozdobíme listy máty. Můžeme podávat s ledem.

Koktejl žabinec

Koktejl žabinec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst čerstvé máty peprné, 50 ml ginu, 100 ml pomerančového džusu, 50 ml citrónové šťávy, 1 lžíce cukru krupice

Mátu opláchneme a důkladně rozmixujeme s citrónovou šťávou a cukrem. Vlijeme do sklenice, přidáme gin a dolijeme pomerančovým džusem.

Lahodná whisky

Lahodná whisky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml whisky, 50 ml sprite, 1 citrón, 10 listů máty peprné, 10 kostek ledu

Do sklenice dáme očištěný a nakrájený citrón, 5 listů máty a led. Přidáme whisky, sprite a dozdobíme zbytkem máty.

České jahodové mojito

České jahodové mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml slivovice, 1 pomeranč, sklenka kostek ledu, 1 lžíce cukru krystalu, hrst jahod, 150 ml perlivé vody, listy máty peprné na ozdobu

Pomeranč rozkrojíme a z jedné poloviny vymačkáme šťávu. Druhou polovinu nakrájíme na kousky a vhodíme do vetší sklenice. Přidáme cukr, pomerančovou šťávu, jahody a promícháme. Vhodíme kostky ledu, přilijeme slivovici a dolijeme vodou. Ozdobíme mát...

Meloun se zmrzlinou

Meloun se zmrzlinou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 malé žluté melouny, 4 lžíce (kopečky) zmrzliny, 200 g jahod, 200 g kompotovaného ananasu, 4 listy máty peprné

Olúpané melóny vychladíme, ozdobným rezom prekrojíme na dve polovičky, spodok odrežeme (aby melón mohol stáť) a vyberieme zrnká. Na tanier položíme tak, že do jednej polovičky melóna dáme zmrzlinu, do ktorej zapichneme cukrárenskú trubičku a do dr...

Jogurtovo-bylinková zálivka na všechno

Jogurtovo-bylinková zálivka na všechno

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g čerstvé máty, 15 g čerstvé petrželky, 10 g čerstvé pažitky, 200 ml nízkotučného jogurtu, 1/2 citrónu - šťáva a kůra z něj, 1/2 lžičky papriky, špetka cukru moučka (není nutné), čerstvě mletý jemný pepř, sůl

Bylinky rozmixujeme s takovým množstvím jogurtu, aby vzniklo hladké pyré. Pyré vlijeme do misky, vmícháme zbylý jogurt, citronovou kůru a šťávu, papriku a cukr, dochutíme. Tato zálivka je vhodná k letním salátům. V chladničce vydrží tři dny.

Domácí becherovka

Domácí becherovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l vodky, asi 5 listečků máty peprné, 3 lžíce čaje stomaran, 1 sáček vanilkového cukru, 3 ks hřebíčku

Všechny ingredience smícháme a necháme 1 - 3 dny luhovat. Pak nápoj scedíme a podáváme vychlazený.

Exotic finn

Exotic finn

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cl vodky Finlandia, 1 cl maracujové šťávy, střik jahodového sirupu, střik Sprite, 1 hrst jahod, 1 větvička máty peprné, 2 lžíce ledu

Do sklenice na long drink nalijeme vodku, maracujovou šťávu, jahodový střik se spritem, promícháme a přidáme led. Zdobíme čerstvou jahodou a větvičkou máty peprné.

Nápoj z broskví, manga a meruněk

Nápoj z broskví, manga a meruněk

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 zralé mango, 1 zralá broskev, 2 velké zralé meruňky, 500 ml zázvorové limonády, lístky čerstvé máty peprné na ozdobu

Mango oloupeme, dužinu odkrojíme od pecky, nasekáme nahrubo a vložíme do mixéru. Broskev a meruňky zalijeme vroucí vodou a necháme zhruba půl minuty odstát. Scedíme a propláchneme pod tekoucí vodou. Ovoce oloupeme. Dužinu nasekáme nahrubo, odstran...

Opilá melounová miska s ovocem

Opilá melounová miska s ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks malého cukrového melounu Ogen, 1 ks malého cukrového melounu Kantalup nebo Charentais, 200 g jahod, 1 hruška, 1 salátová okurka, 1 karambola, 6 lžic likéru podle chuti, 2 lžíce čerstvé máty peprné

Melouny napříč rozpůlíme a ze středu vydlabeme semena. Kulatým vykrajovačem na melouny nebo malou lžičkou vykrájíme kuličky dužiny a dáme je do velké mísy. Vydlabané slupky si necháme. Do mísy přidáme na plátky nakrájené jahody, na kousky nakrájen...

Drink  s pepermintovým likérem

Drink s pepermintovým likérem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 listů máty peprné, 1 citrón, 2 sklenky ledu, 50 ml peprmintového likéru

V šejkru smícháme peprmintový likér s plátky citrónu (bez pecek). Ve sklenici rozmělníme čerstvé mátové listy a zasypeme sklenici do poloviny rozdrceným ledem. Přilijeme směs ze šejkru. Okraj sklenice dozdobíme plátkem citrónu.

Avokádová pomazánka s jogurtem

Avokádová pomazánka s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší avokádo, 1 lžíce Flory s vlákninou, 1/2 balení nízkotučného bílého jogurtu, špetka pepře bílého, špetka soli, 1 lžička šťávy z limety, lístek máty

Prekrojíme si na polovicu avokádo, vyberieme kôstku a vydlabeme dužinu, ktorú zmiešame s Florou a bielym jogurtom. Dochutíme korením, soľou a šťavou z limetky. Prizdobíme lístkom z čerstvej mäty. Podávame s chlebom alebo bagetou.

Mojito shooter

Mojito shooter

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2.5 ml bíleho rumu, 2.5 ml minerálky, plátek limetky, list máty, špetka třtinového cukru

Do panáku nalijeme do půlky rum a dolijeme sodovkou. Na talířek si položíme mátu nasypeme na ní cukr, zakapeme limetkou a smotáme do ruličky. Takto udělanou ruličku rozžvýkáme a zapijeme panákem.

Domácí nealko mojito

Domácí nealko mojito

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

listy z 1 stonku máty peprné, 2 lžičky třtinového cukru, 1 limeta nebo citrón, 1,5 l vody

Listy máty omyjeme, pomačkáme a vhodíme do karafy nebo konvice. Limetu nebo citrón vymačkáme a šťávu smícháme s cukrem. Vše dobře promícháme s vodou a zalijeme mátu v konvici. Necháme dobře vychladit nebo zchladíme okamžitě kostkami ledu.

Studená mátová omáčka

Studená mátová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g máty peprné (čerstvé), 1 cibule, 1 lžíce citronové šťávy, špetka pepře, 1/2 lžičky mleté papriky, špetka soli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, z máty otrháme listy. Cibuli, mátu a citrónovou šťávu vložíme do mixéru. Přidáme všechno koření a rozmixujeme dohladka. Omáčka by měla být hustá a bez kousků. Podáváme k vařenému masu.

Mascarponový krém s rybízem

Mascarponový krém s rybízem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Mascarpone, 100 g smetany, 50 ml pomerančové šťávy, 75 g cukru krupice, 250 g černého rybízu, 1 lžíce cassisu (likér z rybízu, můžeme nahradit ovocnou šťávou), troška mátových lístků na zdobení

Mascarpone smícháme metličkou se smetanou, pomerančovou šťávou a 40 g cukru. Opereme rybíz, zbavíme ho stopek a necháme okapat. 150 g ovoce spolu se zbylým cukrem a cassisem najemno rozemeleme a propasírujeme přes síto. Mascarponový krém dáme na m...

Východ slunce

Východ slunce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 ml jablečného moštu, 80 ml malinového sirupu, 80 ml citronové šťávy, 1 jablko, 1 chemicky neošetřený citron, 4 koktejlové višně, čerstvé lístky máty na ozdobení

Polovinu moštu naplníme do tvořítek na ledové kostky a dokonale zmrazíme. Koktejlové sklenice dáme vychladit do lednice. Kostky rozdělíme do čtyř sklenic a do každé přilijeme po 20 ml ovocného sirupu a citronové šťávy. Zbytek jablečného moštu př...

Mojito alá nescafe

Mojito alá nescafe

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml nescafé frappé, 1 limeta nebo citrón, 9 lístků máty, 3 lžičky cukru krupice

Do sklenice vložíme limetu nebo citrón (pokrájený na 8 dílků) a lístky máty. Přidáme cukr a vše důkladně rozmačkáme drtítkem. Zasypeme ledem (nejlépe drceným) a zalijeme kávou nescafé frappé. Zamícháme lžičkou a ozdobíme lístky máty.

Medové mojito

Medové mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl medoviny, sklenka minerálky, cl limetové šťávy, lžička hnědého cukru, plátek limety, 5 listů máty, sklenka ledu

Do sklenky s ledem vložíme mátu, cukr, přilijeme limetovou šťávu a medovinu. Promačkáme a dolijeme sodovkou. Můžeme zdobit plátkem limety.

Jogurtový dezert s čerstvými fíky

Jogurtový dezert s čerstvými fíky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého smetanového jogurtu, 4 čerstvé fíky, 200 g čerstvých jahod, 1 lžíce nasekané máty peprné, 6 lžic včelího medu

Jahody a fíky dobře omyjeme. Fíky rozpůlíme a vydlabeme z nich dužinu. Jahody rozdělíme na dvě části. Jednu polovinu jahod nakrájíme na menší kousky, druhou rozmixujeme dohladka. Mátu omyjeme a velmi jemně nasekáme. Jogurt smícháme s rozmixovaným...

Mražené jahodové minikošíčky

Mražené jahodové minikošíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g jahod, 3 lžíce včelího medu, 60 ml bílého jogurtu, 1 lžíce čerstvé citronové kůry, 4 listy máty peprné

Jahody omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Vložíme do mixéru a přidáme omytou mátu, tekutý med, jogurt a citronovou kůru (čerstvě nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu). Vše rozmixujeme. Nyní si připravíme papírové košíčky. Budeme jich po...

Ledový nápoj z ananasu a máty

Ledový nápoj z ananasu a máty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvého ananasu nakrájeného na kousky, 1 okurka, oloupaná a bez semínek, 10 listů máty peprné, 50 ml limetové šťávy ( eventuelně citronové ), 4 šálky ledu

Všechny ingredience kromě ledu dáme do mixéru a rozmixujeme na drť. Pomalu přidáváme led, až je i ten rozmixovaný. Můžeme nahradit drtí. Nalijeme do vychlazených sklenic.

Kořeněné Lassií

Kořeněné Lassií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml bílého jogurtu, 1 hrst čerstvé máty, 10 listů koriandru, sůl dle chuti, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička garam masala nebo chat masala, 1/2 sklenky ledu, 1 čerstvé zelené chilli

Do mixeru vložíme mátu, koriandr a ½ dávky jogurtu a dobře promixujeme. Přidáme zbytek jogurtu a koření a znovu mixujeme nakonec přidáme led a na kousky překrájené zelené čili a dobře rozmixujeme. Ihned podáváme nejlépe v tumbleru nebo ve skleni...

Jablečné mojito

Jablečné mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl bílého rumu, 1 sklenka ledu, 1 hrst máty, 2 kousky limety, 1 cl limetové šťávy, 1 sklenka jablkového džusu, 1/2 ks jablka, 2 lžičky třtinového cukru

Do sklenice dáme cukr, mátu, limetu, rum a šťávu, promícháme a dáme led. Přidáme kousky jablka a dolijeme džusem. Zdobíme plátkem jablka.

stránka: