Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Máta peprná

Ananasové créme bruleé

Ananasové créme bruleé

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ananas, 3 žloutky, 50 g másla, 90 g třtinového cukru, 270 g cukru krupice, 300 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 120 ml plnotučného mléka, 1 lžička skořice, 1 lžička vanilkové esence, 1 lžíce máty peprné

Ananas nakrájíme na tenké plátky (pár kostek ananasu si necháme na ozdobu). Plátky naskládáme na plech a poklademe máslem a zasypeme třtinovým cukrem. Pečeme 5 minut na 250 °C. Mléko a smetanu smícháme se skořicí a přivedeme k varu. Žloutky ...

Asijské mojito

Asijské mojito

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 limetky, 1 lžíce třtinového cukru, 8 listů máty, 1 malá nakrájená chilli, 1 lžička skořice, 40 ml mangové vodky, 1 sklenka drceného ledu

Rozmačkejte limetku s cukrem ve sklenici. Poté přidejte mátu, skořici, mangovou vodku a rozdrcený led. Vše zamíchejte lžičkou a podávejte.

Avokádová pomazánka s jogurtem

Avokádová pomazánka s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší avokádo, 1 lžíce Flory s vlákninou, 1/2 balení nízkotučného bílého jogurtu, špetka pepře bílého, špetka soli, 1 lžička šťávy z limety, lístek máty

Prekrojíme si na polovicu avokádo, vyberieme kôstku a vydlabeme dužinu, ktorú zmiešame s Florou a bielym jogurtom. Dochutíme korením, soľou a šťavou z limetky. Prizdobíme lístkom z čerstvej mäty. Podávame s chlebom alebo bagetou.

Bylinková feta s nektarinkovým salátem a mákovým dresinkem

Bylinková feta s nektarinkovým salátem a mákovým dresinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 200 g fety, 3 nektarinky, 1 okurka, 1 červená cibule, 1 citrón, 2 lžíce máty peprné, 2 lžíce kopru, 2 lžíce koriandru, 1 lžíce vinného octu, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce máku

Nejdříve si připravíme dresink: smícháme citrónovou šťávu, ocet, cukr a olej a můžeme osolit, opepřit. Mícháme až se cukr rozpustí. Nakonec přidáme mák. Nektarinku rozpůlíme, zbavíme pecky a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Okurku rozpůlí...

České jahodové mojito

České jahodové mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml slivovice, 1 pomeranč, sklenka kostek ledu, 1 lžíce cukru krystalu, hrst jahod, 150 ml perlivé vody, listy máty peprné na ozdobu

Pomeranč rozkrojíme a z jedné poloviny vymačkáme šťávu. Druhou polovinu nakrájíme na kousky a vhodíme do vetší sklenice. Přidáme cukr, pomerančovou šťávu, jahody a promícháme. Vhodíme kostky ledu, přilijeme slivovici a dolijeme vodou. Ozdobíme mát...

České mojito

České mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml bílého rumu, 150 ml jemně perlivé vody, 1 hrst máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 30 ml citrónové šťávy, 1 sklenka kostek ledu

Nakrájenou limetu na kousky vhodíme do vetší sklenice. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, mátu a vše rozmačkáme a promícháme. Vhodíme kostky ledu, přilijeme rum a dolijeme vodou. Ozdobíme mátou nebo kolečkem limety a podáváme s brčkem.

Citronový dort s jahodami

Citronový dort s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, 300 g jahod, 200 g malin, 120 g citronové šťávy, 120 g cukru moučka, 350 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 5 ks vejce, 1 špetka soli, 3 lžíce máty peprné, 1 lžíce bramborového škrobu, 1 lžíce citronové kůry

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky – nejprve si z bílků s trochou soli vyšleháme tuhý sníh a poté vyšleháme žloutky s cukrem do téměř bílé pěny. Do této žloutkové směsi vmícháme mouku a poté lehce vmícháme ušlehané bílky. Těsto nalijeme do vymaz...

Citrusový koktejl

Citrusový koktejl

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 pomeranče, 1 citróny, 2 limetky, 1 lžíce cukru krupice, 100 ml vody, 1 svazek máty peprné

Vodu s cukrem a lístky máty svaříme a necháme vychladnout. Mezitím vymačkáme citrusové ovoce a získanou šťávu smícháme s mátovou vodou. Dáme vychladit a poté rozlijeme do sklenic.

Cizrnová polévka s citrónovou kůrou

Cizrnová polévka s citrónovou kůrou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cizrny, 50 g sýru ricotta, 10 g kopru, 1 stroužek česneku, 1 ks citrónu, 1 l zeleninového vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce máty peprné, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 lžíce petrželové natě

Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě. V hrnci na olivovém oleji orestujeme česnek (neoloupaný, jen trochu rozplácnutý), petrželku a slitou cizrnu. Zalijeme vývarem a vaříme 8 minut doměkka. Mezitím vyšleháme ricottu s nasekaným koprem a...

Domácí becherovka

Domácí becherovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l vodky, asi 5 listečků máty peprné, 3 lžíce čaje stomaran, 1 sáček vanilkového cukru, 3 ks hřebíčku

Všechny ingredience smícháme a necháme 1 - 3 dny luhovat. Pak nápoj scedíme a podáváme vychlazený.

Domácí mátová limonáda

Domácí mátová limonáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst máty peprné, 3 lžíce cukru krystal, 100 ml citronové šťávy, 1500 ml vody

Mátové lístky rozdrtíme, přidáme ostatní, přecedíme, vychladíme

Domácí nealko mojito

Domácí nealko mojito

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

listy z 1 stonku máty peprné, 2 lžičky třtinového cukru, 1 limeta nebo citrón, 1,5 l vody

Listy máty omyjeme, pomačkáme a vhodíme do karafy nebo konvice. Limetu nebo citrón vymačkáme a šťávu smícháme s cukrem. Vše dobře promícháme s vodou a zalijeme mátu v konvici. Necháme dobře vychladit nebo zchladíme okamžitě kostkami ledu.

Drink  s pepermintovým likérem

Drink s pepermintovým likérem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 listů máty peprné, 1 citrón, 2 sklenky ledu, 50 ml peprmintového likéru

V šejkru smícháme peprmintový likér s plátky citrónu (bez pecek). Ve sklenici rozmělníme čerstvé mátové listy a zasypeme sklenici do poloviny rozdrceným ledem. Přilijeme směs ze šejkru. Okraj sklenice dozdobíme plátkem citrónu.

Dýňové birjání

Dýňové birjání

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 špetky šafránu, 500 g cibule, 175 g másla, 8 stroužků česneku, 100 g zázvoru, 3/4 lžičky chilli koření, 1 lžičku kardamomu, 1/2 lžičky muškátového ořechu, 3 ks skořice, 1 lžičku hřebíčku, 3 ks bobkového listu, 2 lžičky garam masaly, trošku muškátového květu, 3 ks limety, 1 ks chilli papričky, 3 ks dýně, 175 g Řeckého jogurtu, 450 g rýže Basmati, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžíce máty peprné

Šafrán smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme 30 minut odstát. Rýži uvaříme podle návodu. Cibuli nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na 100 g oleje. Česnek a zázvor dáme do mixéru a spolu se dvěma lžícemi vody rozmixujeme na pastu. Přidáme k ...

Exotic finn

Exotic finn

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cl vodky Finlandia, 1 cl maracujové šťávy, střik jahodového sirupu, střik Sprite, 1 hrst jahod, 1 větvička máty peprné, 2 lžíce ledu

Do sklenice na long drink nalijeme vodku, maracujovou šťávu, jahodový střik se spritem, promícháme a přidáme led. Zdobíme čerstvou jahodou a větvičkou máty peprné.

Fazole v ořechové omáčce

Fazole v ořechové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g fazolí, 250 g vlašských ořechů , 1 špetka koriandru, 1 lžička mleté papriky, 1 špetka bazalky, troška máty peprné, troška pažitky, 2 stroužky česneku

Fazole namočíme přes noc do vody.Uvaříme do měkka.Umeleme ořechy,přidáme utřený česnek,papriku,koriandr,bazalku,mátu a pažitku,zalijeme fazolovým vývarem a přidáme uvařené fazole.Necháme 24 hodin uležet.Podáváme studené s pečivem nebo jako přílohu...

Grilované kuřecí maso se salátem z quinoy

Grilované kuřecí maso se salátem z quinoy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g quinoy (Merlík), 25 g másla, 400 g kuřecích prs, 300 g rajčat, 1 ks chilli papričky, 1 stroužek česneku, 1/2 citrónu, 1,5 lžíce olivového oleje, 1/2 hrsti oliv, 1 lžíce máty peprné, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Quinou uvaříme podle návodu na obalu. Smícháme máslo, nasekanou chilli papričku a česnek. Kuřecí maso nakrájíme na proužky, osolíme a opepříme. Potřeme olivovým olejem. Opečeme dozlatova. Na ještě horké maso natřeme ochucené máslo a necháme ...

Grilovaný ananas

Grilovaný ananas

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ananas, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru moučka, snítka čerstvé máty peprné na ozdobu

Ananas oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm kolečka. Grilujeme z každé strany asi 2 minuty. Ananas přendáme na talíř, položíme na něj kousek másla a lehce ho posypeme moučkovým cukrem. Máslo se na horkém ananasu rozpustí a promíchá s voňavou šťávou, kte...

Grilovaný banana split

Grilovaný banana split

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks banánu, 2 lžičky slunečnicového oleje, 1 lžička skořicového cukru, 4 lžíce zmrzliny, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžíce máty peprné

Banán podélně rozkrojíme i se slupkou. Pečeme ho na grilu nejprve minutu slupkou dolů, poté otočíme, a grilujeme další minutu. Podáváme posypané skořicovým cukrem, s kopečkem zmrzliny a ušlehanou smetanou. Ozdobíme mátou nebo meduňkou.

Hot Brownie s čokoládou a vanilkovou zmrzlinou

Hot Brownie s čokoládou a vanilkovou zmrzlinou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čokolády na vaření, 250 g másla, 650 g cukru krupice, 8 vajec, 250 g hladké mouky, 50 g kakaa, špetka soli, 1 prášek do pečiva, vanilková zmrzlina, máta peprná

Čokoládu rozehřejeme s máslem, zvlášť ušleháme vejce s cukrem a po ušlehání přidáme špetku soli. Přidáme kakao a povolené máslo s čokoládou, promícháme a na závěr přisypeme hladkou mouku a prášek do pečiva pečení. Než začneme směs dávat do vymazan...

Hráškové pesto

Hráškové pesto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hrášku, 1/2 hrsti máty peprné, 1/2 hrsti bazalky, 1/2 stroužku česneku, 2-3 lžíce parmazánu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička citrónové šťávy, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks bagety

Hrášek rozmixujeme spolu s mátou, bazalkou a česnekem. Osolíme a opepříme podle chuti. Zakápneme citrónovou šťávou. Bagetku nakrájíme na plátky a opečeme ji nasucho v pánvi. Podáváme namazané hráškovým pestem.

Hráškovo-mátová polévka

Hráškovo-mátová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 1 ks brambory, 1 stroužek česneku, 850 ml zeleninového vývaru, 900 g hrášku, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 lžíce máty peprné, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/4 lžičky třtinového cukru

Jarní cibulku nakrájíme na kousky a dáme ji do hrnce s nakrájenou bramborou, česnekem a vývarem. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 15 minut. Poté přidáme hrášek a pět minut ho povaříme. Přidáme mátu, cukr a citrónovou šťávu a r...

Hrušková marmeláda

Hrušková marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg hrušek, pár list máta peprná, 750 g cukru krupice, 20 g kyseliny citronové

Oloupané hrušky zbavené jadřinců umeleme na masovém strojku. Kaši vložíme do kastrolu s trochou vody a za stálého míchání vaříme. Poté směs zvážíme a přidáme na 1 kg směsi 500 g cukru. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozvaří. Přidáme ky...

Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou

Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g nakrájených jahod, 400 g vařeného chřestu, 100 g mletých mandlí, 80 g cukru, mletá skořice na dochucení, 500 g listového těsta, žloutek na potření, hrst čerstvé máty, Drobenka: 100 g másla, 100 g hrubé mouky, 100 g cukru

Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm kousky chřestu. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat, potom přidejte jahody, mandle a dochuťte cukrem a skořicí. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozválejte na dva pláty a rozdělte na něj připravenou...

Jablečné mojito

Jablečné mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl bílého rumu, 1 sklenka ledu, 1 hrst máty, 2 kousky limety, 1 cl limetové šťávy, 1 sklenka jablkového džusu, 1/2 ks jablka, 2 lžičky třtinového cukru

Do sklenice dáme cukr, mátu, limetu, rum a šťávu, promícháme a dáme led. Přidáme kousky jablka a dolijeme džusem. Zdobíme plátkem jablka.

stránka: