Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Muškátový květ

Květáková polévka

Květáková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší květák, 50 g másla, 60 g hladké mouky, mletý muškátový květ, sůl, pepř, 1 kostka masoxu, 1,5 l vody, petržel

Do hrnce na rozehřáté máslo vsypeme mouku, přidáme muškátový květ a mícháním vytvoříme světlou jíšku. Jíšku zalijeme vodou, rozšleháme a přidáme omytý a na drobné kousky rozebraný květák. Osolíme, opepříme, přidáme kostku masoxu a vaříme, až květá...

Květákové či kapustové karbanátky

Květákové či kapustové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední hlávka květáku nebo, 1 hlávka střední hlávkové kapusty, 1 lžička soli, 2 vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 lžička pepře, špetka drceného kmínu, špetka muškátového květu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 ml mléka, 100 g hladké mouky, 2 lžíce rostlinného oleje na smažení, 1 lžíce másla

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka (může se rozpadat). Pokud připravujeme karbenátky kapustové, kapustu nasekáme a dusíme také doměkka. Cibuli nasekáme najemno a necháme zesklovatět na másle. Do mísy dáme zeleninu (květák či ...

Květáková krémová polévka

Květáková krémová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 60 g hladké mouky, sůl, 1,25 l vody, 1 hlávka květáku, 1 špetka muškátového květu, 250 ml sladké smetany, 2 vejce (žloutky), troška petržele

V hrnci na polévku rozehřejeme máslo (nebo jiný tuk), přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku. Postupně ji ředíme osolenou vodou, dobře šleháme a uvaříme zahoustlý krém. Přidáme na růžičky rozebraný květák, špetku muškátového květu a asi 20 minut...

Velikonoční masová nádivka

Velikonoční masová nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzené krkovice nebo bůčku, 150 g králičí kýty nebo drůbežího masa, 150 g vepřového plecka, 100 ml mléka, 1 cibule, 5 vajec, 5 rohlíků nebo housek, 4 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petrželové nati, špetka muškátového květu, hrst mladých kopřiv, mletý pepř, sůl, strouhanka na vysypání pekáčku, sádlo na vymazání pekáčku

Do hrnce nalijeme přibližně 1 litr vody, přidáme na polovinu rozkrojenou oloupanou cibuli, na plátky nakrájený oloupaný česnek, očištěné vepřové maso a pomalu vše přivedeme k varu. Po 15 minutách vaření přidáme bůček (krkovici) a králičí (kuřecí)m...

Bramborové gnocchi se špenátem a žampióny v nivové omáčce

Bramborové gnocchi se špenátem a žampióny v nivové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g másla, 1 lžíce hladké mouky, asi 300 ml mléka, 2 lžíce bílého vína, 60 g Nivy, 60 g libové anglické slaniny, 200 g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, špetka muškátového květu, 1 balení kupovaných Gnocchi (nebo domácích)

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a ihned ji zalijeme mlékem. Dobře rozmícháme na hladký bešamel, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, nasekané stroužky česneku a najemno pokrájenou anglickou slaninu. Špenát dáme do cedníku, spaříme h...

Krémová hrášková polévka

Krémová hrášková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l drůbežího vývaru, 400 g vařeného zeleného nebo konzervovaného hrášku, 30 g pórku, muškátový květ, sůl

Ze 60 g másla a mouky zhotovíme jíšku, zalijeme vývarem a vzniklou bílou polévku povaříme. Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka a v kastrolu na 20 g másla trochu osmahneme, k němu přidáme scezený zelený hrášek, osolíme, podlijeme trochou vody...

Sýrový nákyp

Sýrový nákyp

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Eidamu v celku, 4 vejce, 150 ml mléka, 6 lžic polohrubé mouky, sůl, muškátový květ, máslo, strouhanka

Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou eidamskou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl. Zapékací misku pořádně vymažeme máslem a zasypeme strouhankou. Přendáme sýrovou hmotu a d...

Pivní polévka

Pivní polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l piva, 3 žloutky, 3 lžíce másla, šálek smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, cukr krupice, muškátový květ, ocet, několik plátků chleba

Pivo povaříme a sesbíráme pěnu. Rozmícháme smetanu se žloutky, moukou, máslem, cukrem, solí a muškátovým květem. Tuto směs vlijeme do vařícího piva a necháme přejít varem. Podle chuti můžeme přidat trochu octa. Na talíře položíme nakrájený chléb a...

Vinná polévka

Vinná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 dcl červeného vína, 100 g másla, špetka šafránu, 1/2 lžičky muškátového květu, 1 lžička skořice, 1 lžička zázvoru, 100 g strouhanky, 3 dcl neslaného vývaru, cukr krupice

Na pánvi orestujeme na másle strouhanku dozlatova. Zalijeme vínem, neslaným vývarem a vaříme. Postupně přidáme všechno koření a před dokončením podle chuti přisladíme.

Horalské těstoviny

Horalské těstoviny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 4 vejce, 200 g čerstvých hub, 120 g slaniny, 15 dcl mléka, máslo, sůl, pepř, muškátový květ

Na slanině osmahneme houby, promícháme s uvařenými těstovinami, ochutíme, vložíme do vymaštěného pekáče a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

Šunkofleky podle tetky Marcely

Šunkofleky podle tetky Marcely

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin (flíčků), 500 g uzeného vařeného masa, 4 vejce, 2 dcl mléka, 1 lžička muškátového květu, špetka pepře, špetka soli, 5 lžic olivového oleje, 5 lžic strouhanky

Flíčky uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat. Poté je ochutíme muškátovým květem a opepříme. Promícháme s uzeným masem, které jsme si nakrájeli na malé kostičky, přidáme 3 lžíce olivového oleje, mléko, urovnáme...

Vepřové plátky s nádivkou

Vepřové plátky s nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového masa, 200 g staršího bílého pečiva, 2 vejce, 1 dcl mléka, 1 lžíce rozsekané petrželové natě, pepř, sůl, muškátový květ, 80 g másla

Rohlíky rozkrájíme na menší kousky, zalijeme mlékem a necháme změknout. Máslo utřeme se žloutky, solí, kořením a petrželkou, přidáme namočené rohlíky a utřeme dohladka. Nakonec vmícháme do nádivky, tuhý sníh z bílků. Maso nakrájené na malé plátky ...

Houbová sekaná

Houbová sekaná

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 housky, 5 lžic mléka, 4 vejce, 10 lžic strouhanky, 1 svazek petrželky, 5 lžic olivového oleje, 1 lžička muškátového květu, 1 lžička drceného kmínu, špetka soli, špetka pepře

Na oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme houby pokrájené na kostičky, osolíme, okmínujeme a dusíme cca 15 minut. Podušené houby smícháme s v mléce namočenými a vymačkanými žemlemi, přidáme rozšlehaná vejce, nasekanou petrželku, okořením...

Houbová polévka s kapustičkami

Houbová polévka s kapustičkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g mražených kapustiček, 100 g měkkého salámu, 1 l vývaru z kostí, 50 g slaniny, 4 ks brambor, 50 g sušených hub, 50 ml sladké smetany, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, špetka majoránky, špetka kmínu, špetka muškátového květu, špetka pepře, špetka soli, špetka celerové natě, špetka petrželové natě, 4 krajíce starého chleba, 4 lžíce olivového oleje

Houby si namočíme do vody a necháme je chvíli ve vodě. Kapustičky necháme rozmrazit a poté je uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Když jsou poloměkké scedíme je a necháme odkapat. Nakrájíme slaninu na nudličky a dáme ji rozškvařit do hrnce, poté ...

Kuřecí droby s nudlemi

Kuřecí droby s nudlemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 2 ks mrkve, 1 ks celeru, 50 g másla, 1,5 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka, 0,5 l vývaru z drobů, hrst petrželky, balíček nudlí, 2 lžičky másla na promaštění nudlí, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, 1 lžíce citrónové šťávy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, špetka muškátového květu, špetka soli, 500 g kuřecích drobů

Droby uvaříme v osolené, vroucí vodě, přidáme 5 kuliček nového koření a 5 kuliček černého pepře. Mezitím si očistíme cibuli, celer, mrkve, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkve na kolečka a celer na kostičky a po půl hodině vaření drobů vložíme zelenin...

Krokety z květáku

Krokety z květáku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks květáku, 1 ks cibule, 4 ks vajec, 5 lžic strouhanky, 5 lžic olivového oleje, špetka muškátového květu, trochu zelené petrželky, špetka pepře, špetka soli

Květák omyjeme, dáme do hrnce, vlijeme vodu, aby byl květák potopený a uvaříme doměkka. Když je květák měkký, scedíme ho a necháme vychladnout. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme, vložíme na rozpálený olej a orestujeme. Když je cibule orestovaná,...

Ostravský mletý řízek

Ostravský mletý řízek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g vepřového masa, 250 g hovězího masa, 150 g Eidamu, 5 ks vajec, 1 lžička muškátového květu, 4 lžíce hladké mouky, 6 lžic strouhanky, troška zelené petrželové natě, špetka soli

Maso nakrájíme na kostky, osolíme a necháme v lednici přes noc odležet. Poté maso umeleme, přidáme nastrouhaný sýr, 2 vejce, nasekanou petrželku, muškátový květ a vše důkladně promícháme. Rukou tvoříme placky, které obalíme v hladké mouce, vejci, ...

Domácí hovězí vývar

Domácí hovězí vývar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězího masa (hrudí nebo žebírko nejlépe), 1 morková kost, 1 menší celer, 2 střední mrkve, 2 střední petržele (příp. pastiňák), 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 3-4 bobkové listy, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, sůl, 1/2 moka lžičky muškátového květu, svazek zelené petrželky nebo celerové natě, trocha petrželky na ozdobu talíře

Omyjeme maso a očistíme zeleninu, vše dáme do velkého hrnce (dávám do 9 litrového a postupným varem dojde k redukci asi tak na polovinu), přidáme sůl a ostatní koření, cibuli – neloupeme ji (polévka bude mít pěknou barvu), jen odstraníme špičky, č...

Čtvrthodinková knedlíčková polévka

Čtvrthodinková knedlíčková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

troška másla, 1 kostka masoxu nebo 1-2 hotového vývaru, sůl, pepř, troška muškátového květu, 1 hrst nudlí do polévky, 1 balení játrové zavářky, 1 sáček mražené zeleniny (Francouzská směs, Směs pod svíčkovou - nejlépe nudličky)

V hrnci rozpustíme máslo a lehce na něm osmahneme mraženou zeleninu. Mezitím si rozpustíme v troše horké vody masox (pokud použijeme hotový vývar, masox již nedáváme), přidáme k zelenině a zalijeme vodou, osolíme a okořením. Jakmile začne voda vař...

Polévka z telecího masa

Polévka z telecího masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g telecího masa (hrudí, žebra nebo boku), sůl, muškátový květ, 3 lžíce smetany nebo mléka, 1 žloutek, petrželka, 20 g másla, 30 g hladké mouky, 60 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák, hrášek)

Maso i s kostí uvaříme doměkka v osolené vodě. Vývar procedíme, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, zahustíme světlou máslovou jíškou a povaříme, dokud není zelenina měkká. Do hotové vařící polévky vešleháme žloutek dobře rozmíchaný ve smetan...

Morkové knedlíčky

Morkové knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, špetka soli, muškátový květ, 4 lžíce strouhanky, mléko dle potřeby, petrželka, 50 g morku

Morek utřeme se solí a s muškátovým květem, přidáme strouhanku, petrželku, vejce a podle potřeby mléko. Dobře promícháme. Z těsta děláme rukama potřenýma mlékem knedlíčky a zavaříme je do polévky.

Mozečkové knedlíčky

Mozečkové knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g mozečku, 20 g másla, 1 vejce, 3 lžíce strouhanky, mléko na zvlhčení, muškátový květ, špetka soli

K utřenému máslu přidáme vejce, prosátou a mlékem zvlhčenou strouhanku a odblaněný prolisovaný nebo utřený mozeček. Okořeníme muškátovým květem, osolíme a chvíli třeme. Pak necháme asi půl hodiny odpočinout. Hmota musí být tuhá, aby se z ní dobře ...

Krevetová polévka s noky

Krevetová polévka s noky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 1 stroužek česneku, 1 malá mrkev, 1 dílek celeru, 1/2 rajčete, 250 g rybího filé (z tresky), 1 vejce, 5 zrnek černého pepře, 3-4 lžíce dětské krupice, sůl, muškátový květ, čerstvě umletý pepř bílý, 50 g krevet, citrónová šťáva, 2 snítky petrželky

Cibuli, česnek, mrkev, celer a rajče oloupeme a vcelku vložíme do studené vody (asi 1,5 litru), uvedeme do varu, vložíme filé a celý pepř a vaříme na malém ohni asi 30 minut. Mezitím si připravíme noky. Rozšleháme vejce, postupně přidáme dětskou k...

Kuře v nádivce

Kuře v nádivce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 5 rohlíků, 3 vejce, 1/4-1/2 l mléka, 40 g másla, 2-3 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky muškátového květu, 1 lžíce libečku, 1 lžíce petrželky, 50 g anglické slaniny, 1 lžíce rostlinného oleje

Kuře rozčtvrtíme, vyjmeme kosti a naporcujeme na menší kousky. Maso lehce osolíme, opepříme, posypeme kmínem a na oleji chvíli opékáme. Ke konci přidáme ke kuřeti anglickou slaninu, nakrájenou na nudličky, lehce osmahneme a vypneme. Rohlíky nakrá...

Kélovník

Kélovník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky hlávkové kapusty, 5 brambor, 1 cibule, 3-4 stroužky česneku, 100-150 g libové anglické slaniny, 1 balení zakysané smetany, 4-6 lžic mléka, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1 lžička muškátového květu, 1 lžička kmínu, 1 lžíce rostlinného oleje

Kapustu pokrájíme na nudličky, brambory na kostičky a dáme je spolu vařit do osolené vody s kmínem. Slaninu, cibuli a česnek drobně nakrájíme a vše dáme osmahnout na olej. Uvařené brambory s kapustou scedíme a promícháme s osmaženou směsí. Do br...

stránka: