Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Muškátový květ

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 banány, 2 vejce, 100 g jetelového medu, 100 g másla, 60 g rozinek, 1 lžička skořice, 1 lžička citronové kůry, 1/4 lžičky muškátového květu, 300 g hladké mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, troška Hery a hrubé mouky (na vymazání formy), 150 ml smetany ke šlehání, 1 balení vanilkového cukru

Banány oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Vejce utřeme s medem a rozpuštěným máslem. Potom přidáme rozinky, skořici, citronovou kůru a muškátový květ. Nakonec zapracujeme prosátou mouku s kypřícím práškem. Hotové těsto dáme do formy na srnčí hřbe...

Bramborová polévka s mrkví - krémová

Bramborová polévka s mrkví - krémová

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks brambor, 100 g mrkve, 1,25 l vody, 1 špetka soli, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 1 špetka muškátového květu, 4 lžíce smetany

Nakrájené brambory a mrkev vložíme do vroucí osolené vody, přidáme polovinu bujonové kostky a zeleninu vaříme doměkka. Potom vyjmeme část koleček mrkve a dáme stranou. Zbytek rozmixujeme s bramborami nebo prolisujeme. Přidáme smetanu, dochutíme mu...

Bramborové gnocchi se špenátem a žampióny v nivové omáčce

Bramborové gnocchi se špenátem a žampióny v nivové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g másla, 1 lžíce hladké mouky, asi 300 ml mléka, 2 lžíce bílého vína, 60 g Nivy, 60 g libové anglické slaniny, 200 g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, špetka muškátového květu, 1 balení kupovaných Gnocchi (nebo domácích)

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a ihned ji zalijeme mlékem. Dobře rozmícháme na hladký bešamel, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, nasekané stroužky česneku a najemno pokrájenou anglickou slaninu. Špenát dáme do cedníku, spaříme h...

Brambory s mrkví

Brambory s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor (malých), 500 g mrkve, špetka soli, 1/2 lžičky kmínu, 1 cibule (středně velká), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l polotučného mléka, špetka bílého pepře, špetka muškátového květu, 200 g anglické slaniny (bez kůže), 2 lžíce kaparů (nakládaných), 1 lžíce čerstvé nasekané šalvěje

Brambory a mrkev omyjeme, oloupeme a v celku vaříme v osolené vodě s kmínem asi 25 minut. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. V hrnci rozpálíme máslo a na středním plameni na něm podusíme cibuli. Poprášíme moukou a hrnec sej...

Bylinková polévka s knedlíčky

Bylinková polévka s knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek petrželky, 1 svazek pažitky, 1 svazek bazalky, 1 svazek řeřichy, 2 cibule, 5 lžíc másla, 50 g strouhanky, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, špetka bílého pepře, špetka muškátového květu, 3 lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru

Opereme bylinky a lístečky nasekáme na drobnější kousky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemné kostičky. V hrnci rozpálíme máslo na středním plameni a na něm 3 minuty smažíme cibulku, až zesklovatí. Poté odejmeme třetinu kostiček cibule a přim...

Čtvrthodinková knedlíčková polévka

Čtvrthodinková knedlíčková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

troška másla, 1 kostka masoxu nebo 1-2 hotového vývaru, sůl, pepř, troška muškátového květu, 1 hrst nudlí do polévky, 1 balení játrové zavářky, 1 sáček mražené zeleniny (Francouzská směs, Směs pod svíčkovou - nejlépe nudličky)

V hrnci rozpustíme máslo a lehce na něm osmahneme mraženou zeleninu. Mezitím si rozpustíme v troše horké vody masox (pokud použijeme hotový vývar, masox již nedáváme), přidáme k zelenině a zalijeme vodou, osolíme a okořením. Jakmile začne voda vař...

Domácí fleky s uzeným bůčkem

Domácí fleky s uzeným bůčkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g uzeného bůčku, 300 g hladké mouky, 8 vajec, 30 ml rostlinného oleje, 100 ml mléka, 1 lžíce sádla, 100 g eidamu, strouhanka dle potřeby, sůl a pepř dle chuti, špetka muškátového květu

Opláchnutý bůček uvaříme doměkka, vykostíme a nakrájíme na kostičky. Mezitím si vyrobíme fleky. Na vál prosejeme mouku, vyklepneme do mouky 3 vejce, přilijeme olej a špetku soli. Promícháme vidličkou dokud se všechny suroviny nespojí. Poté těsto v...

Dušené čínské zelí se slaninou

Dušené čínské zelí se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 čínské zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 10 dkg slaniny, špetka soli, špetka pepře, 1 šálek vývaru, špetka muškátového květu

Zelí nakrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky. Slaninu opečeme, přidáme k ní orestovat cibuli. Hotové přesuneme a uchováváme v teple. Na tuku ze slaniny a cibule krátce orestujeme čínské zelí (2 minutky postačí). Osolím...

Dvojknedlíčková králičí polévka

Dvojknedlíčková králičí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

králičí hlava, srdce, játra, ledvinky z králíka, 2 mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel, 1 malá cibule, česnek, hrst mraženého hrášku, 2 hrsti strouhanky, 3 vejce, 100 g játrové paštiky, sůl, pepř, muškátový květ, 100 g strouhaného sýra, hrst hrubé mouky, Vegeta

Hlavu a vnitřnosti z králíka uvaříme spolu s kořenovou zeleninou, cibulí a česnekem v osolené vodě. Po uvaření maso obereme a spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky, kořenovou zeleninu vidličkou rozmačkáme najemno a přidáme hrášek, podle chuti do...

Dýňové birjání

Dýňové birjání

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 špetky šafránu, 500 g cibule, 175 g másla, 8 stroužků česneku, 100 g zázvoru, 3/4 lžičky chilli koření, 1 lžičku kardamomu, 1/2 lžičky muškátového ořechu, 3 ks skořice, 1 lžičku hřebíčku, 3 ks bobkového listu, 2 lžičky garam masaly, trošku muškátového květu, 3 ks limety, 1 ks chilli papričky, 3 ks dýně, 175 g Řeckého jogurtu, 450 g rýže Basmati, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžíce máty peprné

Šafrán smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme 30 minut odstát. Rýži uvaříme podle návodu. Cibuli nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na 100 g oleje. Česnek a zázvor dáme do mixéru a spolu se dvěma lžícemi vody rozmixujeme na pastu. Přidáme k ...

Flíčky zapečené s masem

Flíčky zapečené s masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vepřového jazyku, 150 g vepřového mletého masa, 150 g vepřových jater, 1 cibule, sůl a pepř dle chuti, špetka kmínu, špetka sladké mleté papriky, 100 g másla, 100 ml hovězího vývaru, 350 g těstovinových flíčků, 100 g zakysané smetany, 2 vejce, 1 hrneček strouhanky, špetka muškátového květu

Vařený vepřový jazyk nadrobno posekáme. Vepřová játra odblaníme, nakrájíme na hranolky, opepříme, opaprikujeme a pokmínujeme. Cibuli oloupeme, najemno posekáme a zesklovatíme na třetině rozehřátého másla. Poté přidáme játra a opečeme ze všech stra...

Grapefruitový koktejl s vejcem

Grapefruitový koktejl s vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 dcl grapefruitové šťávy, 1 slepičí vejce, 20 g cukru krupice, špetka muškátového květu

Grapefruit pořádně opláchneme, šťávu vymačkáme do mixéru a vyšleháme spolu s jedním syrovým vejcem, dochutíme dle potřeby cukrem a špetkou muškátového květu.

Hlávkový svítek

Hlávkový svítek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 hlávkových salátů, 1 cibule, stroužek česneku, 1 konzerva Luncheon Meatu, 3 vejce, špetka muškátového květu

Hlávkové saláty omyjeme a umeleme spolu s cibulí. Podle chuti přidáme prolisovaný česnek, malou plechovku lunchmeatu, trochu strouhanky a 3 žloutky. Osolíme a ochutíme muškátovým květem. Nakonec jemně vmícháme sníh ze tří bílku. Hmotu dáme do zapé...

Horalské těstoviny

Horalské těstoviny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 4 vejce, 200 g čerstvých hub, 120 g slaniny, 15 dcl mléka, máslo, sůl, pepř, muškátový květ

Na slanině osmahneme houby, promícháme s uvařenými těstovinami, ochutíme, vložíme do vymaštěného pekáče a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

Houbová polévka s kapustičkami

Houbová polévka s kapustičkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g mražených kapustiček, 100 g měkkého salámu, 1 l vývaru z kostí, 50 g slaniny, 4 ks brambor, 50 g sušených hub, 50 ml sladké smetany, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, špetka majoránky, špetka kmínu, špetka muškátového květu, špetka pepře, špetka soli, špetka celerové natě, špetka petrželové natě, 4 krajíce starého chleba, 4 lžíce olivového oleje

Houby si namočíme do vody a necháme je chvíli ve vodě. Kapustičky necháme rozmrazit a poté je uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Když jsou poloměkké scedíme je a necháme odkapat. Nakrájíme slaninu na nudličky a dáme ji rozškvařit do hrnce, poté ...

Houbová sekaná

Houbová sekaná

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 housky, 5 lžic mléka, 4 vejce, 10 lžic strouhanky, 1 svazek petrželky, 5 lžic olivového oleje, 1 lžička muškátového květu, 1 lžička drceného kmínu, špetka soli, špetka pepře

Na oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme houby pokrájené na kostičky, osolíme, okmínujeme a dusíme cca 15 minut. Podušené houby smícháme s v mléce namočenými a vymačkanými žemlemi, přidáme rozšlehaná vejce, nasekanou petrželku, okořením...

Domácí hovězí vývar

Domácí hovězí vývar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězího masa (hrudí nebo žebírko nejlépe), 1 morková kost, 1 menší celer, 2 střední mrkve, 2 střední petržele (příp. pastiňák), 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 3-4 bobkové listy, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, sůl, 1/2 moka lžičky muškátového květu, svazek zelené petrželky nebo celerové natě, trocha petrželky na ozdobu talíře

Omyjeme maso a očistíme zeleninu, vše dáme do velkého hrnce (dávám do 9 litrového a postupným varem dojde k redukci asi tak na polovinu), přidáme sůl a ostatní koření, cibuli – neloupeme ji (polévka bude mít pěknou barvu), jen odstraníme špičky, č...

Jablečný koláč z oříškového těsta

Jablečný koláč z oříškového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g lískových oříšků, 300 g hladké mouky, 80 g cukru moučka, 1 vejce, 200 g másla, 3 lžíce džemu (brusinkového nebo malinového), 4 jablka, 1/2 sáčku skořicového cukru, špetka muškátového květu

Oříšky nasypeme na suchou pánev a krátce je za stálého míchání opražíme, dáváme pozor, abychom je nepřipálili. Pánev vypneme, oříšky přesypeme do čisté utěrky a dobře je promneme, aby se zbavily slupek. Oloupané oříšky nastrouháme. Na vál prosije...

Jemný chřestový krém s čerstvou mátou a mandlovými lupínky

Jemný chřestový krém s čerstvou mátou a mandlovými lupínky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 70 g mouky, 150 g chřestu, 1 dcl bílého vína, 2 dcl smetany, sůl, pepř, muškátový květ, 1 citrón, troška mátypeprné, 1 malá cibule

Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky. Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu. Přidejte hladkou mouku na zásmažku. Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte c...

Kančí guláš speciál

Kančí guláš speciál

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kančího masa na guláš, 3 cibule, 6 stroužků česneku, 150 g rajčatového protlaku, 100 g uzeného špeku, 50 g mleté papriky sladké i pálivé, 3 lžíce sádla, 600 ml vody vlažné, 250 ml červeného vína, 1 lžička muškátového květu, dle chuti pepř, sůl, chilli, polévkové koření, 1 lžička majoránky, 1 lžička kmínu, 5 lžic instantní tmavé jíšky, 1 lžička Zvěřinového koření

Najemno nakrájenou cibuli vložíme na rozpálené sádlo, necháme zpěnit dozlatova, přidáme špek, zpěníme a přidáme maso, na malé kousky krájené. Maso necháme zatáhnout, přidáme třetinu vína, česneku, papriky a zalijeme vlažnou vodou, dáme dusit do pa...

Kapustový dort

Kapustový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hlávkové kapusty, 50 g másla, olej dle potřeby, 500 g brambor, 500 g mletého masa, 150 g strouhaného sýra (Eidam, Niva), 1 vejce, 1 cibule, 2 lžíce hořčice, špetka soli, špetka muškátového květu, špetka pepře

Z hlávky kapusty oddělíme několik velkých listů. Krátce je spaříme a vyložíme jimi vymazanou kulatou dortovou formu o průměru 26 cm. Měly by přesahovat přes okraj formy. Brambory uvaříme a vychladlé je nakrájíme na plátky, které poklademe do formy...

Kedlubnová polévka se šunkovými knedlíčky

Kedlubnová polévka se šunkovými knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kedlubny, 1 mrkev, 2 lžíce másla, 2 lžíce dětské krupičky, 1 kostka bylinkového bujónu, sůl, pepř, špetka muškátového květu, petrželová nať, 1 vejce, 50 g šunky od kosti, asi 2 hrsti strouhanky

Kedlubny a mrkev nastrouháme na hrubé slzy. Na 1 lžíci másla orestujeme krupičku, až začne zlátnout, přidáme nastrouhanou zeleninu a krátce dohromady osmahneme. Zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přidáme kostku bujónu. Necháme povařit. Šunku ume...

Kélovník

Kélovník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky hlávkové kapusty, 5 brambor, 1 cibule, 3-4 stroužky česneku, 100-150 g libové anglické slaniny, 1 balení zakysané smetany, 4-6 lžic mléka, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1 lžička muškátového květu, 1 lžička kmínu, 1 lžíce rostlinného oleje

Kapustu pokrájíme na nudličky, brambory na kostičky a dáme je spolu vařit do osolené vody s kmínem. Slaninu, cibuli a česnek drobně nakrájíme a vše dáme osmahnout na olej. Uvařené brambory s kapustou scedíme a promícháme s osmaženou směsí. Do br...

Kopřivačka

Kopřivačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vršků mladých kopřiv, 40 g hladké mouky, 40 g másla, 2 dcl mléka (zakysané smetany), 1 vejce, 40 g cibule, 3 stroužky česneku, 1 ks rohlíku, sůl, špetka muškátového květu

Na části másla zpěníme nakrájenou cibuli a utřený česnek, přisypeme mouku a osmahneme, vše zalijeme vývarem z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, přidáme špetku muškátu a povaříme. Pak přidáme posekané kopřivy, polovinu mléka a necháme přejít varem...

Kotlety plněné celerem

Kotlety plněné celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety, 1 bulvový celer, 2 lžíce strouhanky, 2 vejce, 1 lžíce petrželové naťi, špetka muškátového květu, 250 ml rostlinného oleje

Vezmeme 4 větší vepřové kotlety a opatrně je nařízneme, aby vznikla kapsa a osolíme je. Vytvoříme si v míse směs z nahrubo nastrouhaného celeru, strouhanky, vajec, petrželové natě a muškátového květu. Důkladně promícháme. Kapsy touto směsí naplním...

stránka: