Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Olivový olej

Moussaka light

Moussaka light

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velké rajče, 1 menší cuketa, 1 vejce, 250 g hovězího mletého masa, 3 větší brambory, 2 stroužky česneku, 1 větší cibule, sůl, pepř, skořice, majoránka, muškátový oříšek, 3-4 lžíce nasekané čerstvé petrželky, olivový olej, troška nastrouhaného eidamu, 1 kostka hovězího bujónu, 2 sklenice nízkotučného mléka

Na jemno nakrájenou cibulku orestujeme do zlatova spolu s hovězím mletým masem. Do směsi přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, prolisovaný česnek, petržel a trochu skořice a majoránky. Zároveň si připravíme hrnec, kde povaříme v bujónu z 1/2 ko...

Jarní kuřecí salát

Jarní kuřecí salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsních řízků, 1 balení namixovaného salátu, 4 vejce, 4 jarní cibulky, 5 ředkviček, 1 bílý jogurt, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 rajčata

Na olivovém oleji opečeme nakrájená kuřecí prsa. Osolíme, opepříme. Do misky si připravíme salát, nakrájená rajčata, ředkvičky a jarní cibulku. Natvrdo uvařená vejce pokrájíme a přidáme k zelenině. Nakonec přidáme maso. Salát zakapeme olivovým ole...

Kuřecí couscous se zeleninou

Kuřecí couscous se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecích prsních řízků, 6 lžic nasekané čerstvé petrželky, citrónová šťáva ze dvou citrónů, 2 papriky, 5 jarních cibulek, sůl, pepř, olivový olej, 2 lžíce kari koření, 500 g kuskusu

Připravíme si couscous dle návodu na obalu. Omyté maso nakrájíme na malé kousky a orestujeme na oleji. Nadrobno nasekanou cibulku a papriky osmahneme zároveň s masem. Do směsi na pánvi nakonec přidáme nadrobno nasekanou petržel a kari koření. Hoto...

Jehněčí kotletky na rozmarýnu

Jehněčí kotletky na rozmarýnu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 jehněčích kotlet, 5 lžíc olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 rozetřený stroužek česneku, 1/2 lžičky citronového pepře, sůl, 8 snítek rozmarýnu

V nekovové míse smícháme olej, citronovou šťávu, rozetřený česnek, citronový pepř. Promícháme. Do nálevu vložíme snítky rozmarýnu a na ně uložíme kotlety. Necháme je marinovat asi 1 hodinu (za tu dobu je ale minimálně jednou otočíme). Po hodině ko...

Lasagne s kuřecím masem a červeným vínem

Lasagne s kuřecím masem a červeným vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g sušených lasagní, 1 lžíce olivového oleje, 120 g žampińů, 1 rozetřený stroužek česneku, 1 větší cibule, 350 g kuřecích prsíček, 250 g rajčatového protlaku, 1 lžička moučkového cukru, 5 lžic másla, 50 g hladké mouky, 1 vejce, 6 dcl mléka, 75 g strouhaného parmazánu, sůl, pepř

Lasagne dle návodu uvaříme. Mezitím si na rozehřátém oleji na pánvi osmažíme česnek a najemno nakrájenou cibuli. Přidáme i žampióny a maso a smažíme, dokud maso nezhnědne. Přilijeme víno a necháme cca 5 minut povařit. Pak přidáme rajčatový protlak...

Kuře s artyčoky

Kuře s artyčoky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 2 cibule, 2 lžíce olivovového oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce citrónové šťávy, 1,5 dcl drůbežího bujónu, 1,5 dcl bílého vína, 2 lžičky hladké mouky, 400 g artyčoků

V pánvi rozpálíme olej a jednu lžíci másla. Jednotlivá kuřecí prsa okořeníme (sůl, pepř) a vložíme na rozehřátou pánev. Smažíme dozlatova cca 5 minut po obou stranách. Kuřecí prsa vyjmeme a necháme okapat. Smícháme citrónovou šťávu a cibuli na...

Losos na koriandru

Losos na koriandru

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 podkovy z lososa, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička drceného koriandru, 1 lžička drceného pepře, 4 lžíce olivového oleje, sůl

Lososa omyjeme a osušíme. Citrónovou šťávu smícháme s olejem, drceným koriandrem, pepřem a solí. Ryby touto směsí potřeme a necháme uležet cca 30 minut. pak je usmažíme na pánvi nebo ugrilujeme.

Treska se zeleninou

Treska se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g tresky, 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 papriky, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 mrkev, 100 g hrášku, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, citrónová šťáva

Rybu omyjeme a osušíme, nasolíme, napepříme a pokapeme citrónovou šťávou a necháme v lednici cca 30 minut. Mezitím si omyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu. vytřeme si zapékací mísu olejem a vložíme do ní rybu a na ni zeleninu. zalijeme kečupem a...

Pečené brambory v troubě

Pečené brambory v troubě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brambor, 1 lžíce olivového oleje, troška pažitky, sůl

Brambory nakrájíme podélně na čtvrtiny a rozložíme na plech, nejlépe na pečící papír a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby rozpálené na 220 stupňů. Pečeme asi 45 minut. Brambory podáváme teplé, ozdobené nadrobno nasekanou pažitkou a osolen...

Rajčatový salát s mozzarellou

Rajčatový salát s mozzarellou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 větších rajčat, 350 g mozzarelly, 7 lžic olivového oleje, svazek čerstvé bazalky, sůl, pepř

Omyjeme rajčata a nakrájíme je na kolečka. Mozzarellu pokrájíme na plátky a natrháme lístky bazalky. Rajčata a mozzarellu střídavě poklademe na talíř a zakapeme olivovým olejem. Dosolíme a dopepříme podle chuti. Nahoru naklademe natrhané lísky baz...

Topinky opečené na tuku

Topinky opečené na tuku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 krajíců tmavého nebo bílého chleba, 4 lžíce olivového oleje

Topinky opečené na tuku můžeme připravovat dvojím způsobem: Plátky chleba po obou stranách pokapeme rozehřátým olejem a rozložíme na suchý a horký plech. Necháme péct v horké troubě a opečeme po obou stranách dozlatova. Nebo na pánev nalije...

Gazpacho

Gazpacho

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rajčat, 400 g rajčatového protlaku, 1/2 okurky, 1 menší zelená paprika, 1 malá cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř

Papriku omyjeme, zbavíme jádřince se semínky a nakrájíme na menší kousky. Okurku pokrájíme také a dáme do mísy spolu s paprikou. Rajčata omyjeme a spaříme horkou vodou, abychom je mohli snadno oloupat, a spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, utřeným ...

Jiná kuřecí stehýnka

Jiná kuřecí stehýnka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehýnka, 4 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 4 lžíce sojové omáčky, 2 cibule, 2 lžičky olivového oleje, 1 lžička soli

Kuřecí stehýnka omyjeme, nasolíme. Připravíme si marinádu: smícháme worcesterovou a sojovou omáčku a olivový olej. Stehýnka potřeme marinádou a necháme cca 2 hodiny odležet. Vložíme do pekáčku, zasypeme cibulí nakrájenou na jemná kolečka, podlijem...

Ražniči

Ražniči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřové plece (může být i kýta), 30 dkg uzeniny (klobáska, párek), 20 dkg anglické slaniny, 3 menší cibule, 1 červená paprika, 2 lžičky grilovacího koření, 3 lžíce olivového oleje

Maso nakrájíme na stejně velké kostičky. Uzeninu na kolečka, stejně tak cibule. Papriku a slaninu na menší kostičky. Ingredience postupně střídavě napícháváme na grilovací jehlu či špejle. V olivovém oleji rozetřeme grilovací koření, směsí potřeme...

Salát z rukoly

Salát z rukoly

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení rukoly, 2 hrsti polníčku, 2 větší rajčata, 3 mrkve, 1/2 salátové okurky, 2 lžíce olivového oleje, troška čerstvé nebo sušené bazalky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička plnotučné hořčice

Rukolu i polníček opláchneme, vsypeme do misky. Rajčata nakrájíme na osminky, salátovou okurku na velmi tenká kolečka. Mrkev nastrouháme nahrubo. Vše smícháme a zakápneme zálivkou připravenou z olivového oleje, hořčice, soli a bazalky. Dle libosti...

Pikantní řízečky

Pikantní řízečky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg vepřové kýty nebo, 3/4 kg vepřové plece, 1 vejce, 1 hrneček hladké mouky, 2 hrnečky strouhanky, 2 lžíce grilovacího koření, 1 dcl olivového oleje, 1 lžička sojové omáčky, 2 jarní cibulky, 3 stroužky česneku

Maso na krájíme na menší řízečky (můžeme také na nudličky). Připravíme si marinádu z olivového oleje, grilovacího koření, utřeného česneku a sojové omáčky. Maso v ní necháme uležet ideálně přes noc, nemáme-li čas, alespoň na 2 hodiny. Obalujeme kl...

Čína po česku

Čína po česku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg vepřové kýty nebo, 3/4 kg vepřové plece, 1 vejce, 2 lžičky majoránky, 2 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky soli, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička škrobové moučky, 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 3 různobarevné (zelená, červená, žlutá) papriky

Maso nakrájíme na malé kostičky. Připravíme si marinádu z olivového oleje, soli, obou omáček, hořčice, majoránky, sladké papriky a najemno nasekané cibule. Vmícháme maso, rozklepneme vejce a zašleháme škrobovou moučku. Masovou směs necháme odležet...

Zapečené gnocchi misky

Zapečené gnocchi misky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g gnocchi, 1 menší pórek, 3 stroužky česneku, 150 ml sladké smetany, 100 g žampionů nebo malá plechovka, 150 g šunky nebo, 150 g anglické slaniny, 2 rajčata, troška čerstvé bazalky, 1 cibule, 1 lžička olivového oleje, 2 lžičky kremžské hořčice, sůl, pepř, 200 g eidamu nebo parmezánu

Gnocchi uvaříme podle návodu na obalu. Cibuli nasekáme najemno a dáme na olivový olej zesklovatět. Přidáme česnek nasekaný na tenké plátky, šunku nakrájenou na proužky či slaninu na kostičky a opečeme. Přidáme žampiony, pórek nakrájený na kolečka...

Halibut v kokosové moučce s grilovanou cuketou a salátem z kukuřice

Halibut v kokosové moučce s grilovanou cuketou a salátem z kukuřice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 steaky z halibuta, 1 hrst kokosové moučky, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 4 plátky citrónu , 200 g sterilované kukuřice, 100 g červené sterilované papriky, 2 jarní cibulky, 1 střední cuketa, pepř, troška Směsi koření gyros

Rybu omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme. Na pánvi na sucho osmahneme kokosovou moučku, necháme zchladnout, smícháme se strouhankou a rybu ve vzniklé směsi obalíme. Smažíme dozlatova. Cuketu nakrájíme na tenká kolečka a necháme chvíli ležet, aby ...

Losos s bylinkami a špenátem

Losos s bylinkami a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky (steaky) lososa, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička soli, troška bazalky, špetka tymiánu, 1 lžička olivového oleje, 150 g čerstvého špenátu, 100 ml sladké smetany, 1 lžička másla

Rybu omyjeme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, nasolíme. Steaky můžeme nakrájet na menší kousky, dle libosti. Na rozpáleném olivovém oleji smažíme ze všech stran. Na závěr smažení přidáme na pánev najemno nasekané bylinky bazalku a tymián. Šp...

Penne Arabiata (Arrabiatta)

Penne Arabiata (Arrabiatta)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg těstovin typu penne, 4 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 3 střední rajčata, 1 střední pórek, 2 feferonky, 150 ml rajčatového protlaku, 1 lžička soli, špetka pepře, špetka bazalky

Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem dle návodu. Na rozpálený olej vložíme česnek nasekaný najemno, orestujeme, přidáme na osminky nakrájená rajčata, pórek a feferonky. Vše zalijeme rajským protlakem, ochutíme solí, pepřem a bazalkou. Chvíli povaří...

Vepřové nudličky se zelenými fazolkami

Vepřové nudličky se zelenými fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 200 g fazolek (zelených fazolových lusků), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky černého mletého pepře, 1/2 lžičky bramborového škrobu, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce slunečnicového oleje

Maso nakrájíme na nudličky, malé, tenké kousky. Osolíme, opepříme a promícháme se škrobem. Smažíme na rozpáleném oleji doměkka. Fazolové lusky, máme-li čerstvé, uvaříme do poloměkka v osolené vodě, slijeme a necháme zchladnout. Použijeme-li lusky ...

Vepřová čína se zeleninou

Vepřová čína se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřové kýty, 150 ml sladkokyselé omáčky nebo Thai Pride omáčky, 2 mrkve, 150 g bambusových výhonků, 1 větší červená paprika, 1 větší zelená paprika, 2 jarní cibulky, 1/2 lžičky soli, 1-2 lžíce škrobové moučky, 1 vejce, 50 ml olivového oleje, 1 hrst sojových klíčků, 1 lžíce sojové omáčky, 1 hrst čínských hub

Maso nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, zakápneme sójovou omáčkou, přidáme vejce, škrob, promícháme a necháme v chladu odležet (stačí půl hodiny). Připravíme si zeleninu: mrkev na kolečka, jarní cibulku nadrobno, papriky na kostičky, bambusové ...

Tatarák z lososa

Tatarák z lososa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg lososa, 4 lžíce soli, 1 lžíce mletého pepře, 150 ml citrónové šťávy, svazek kopru, 1 lžíce olivového oleje

Čerstvou rybu omyjeme, řádně nasolíme - solí opravdu nešetříme. Opepříme, zakapeme citrónvou šťávou a olejem. Zabalíme do alobalu nebo necháme přikrytý v nádobě a dáme dochaldu, iedálně na 2 dny. V průběhu můžeme ještě dosolovat. Losos se téměř ro...

Papriky plněné rýží

Papriky plněné rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 papriky, 200 g dlouhozrné rýže, 1 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 1-2 lžičky soli, 2 stroužky česneku, hrst čínských (postačí i naše sušené) hub, 150 g eidamu (Edamu), 150 g anglické slaniny pro masožravce

Papriky vyčistíme, seřízneme vršek. Cibuli nasekáme nadrobno, orestujeme, přidáme lisovaný česnek, rýži, předem namočené houby. Vše smícháme s nastrouhaným sýrem. Osolíme, opepříme, plníme papriky, které pečeme, dokud nezměknou nebo nezezlátnou. ...

stránka: