Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Olivový olej

Aivar

Aivar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červené papriky, 1 cibule, 1 palička česneku, 1 větší rajče, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce octa, 1 lžíce soli, 2 lžíce olivového oleje, 1 feferonka

Očistenú cibuľu, papriku, cesnak a paradajku zomelieme na mlynčeku na mäso a dáme variť spolu s cukrom, soľou, octom a olejom. Pre pikantnejšiu chuť môžeme pridať feferón. Varíme asi 1 až 1,5 hodiny. Horúcou zmesou plníme poháre, ktoré potom uzatv...

Alsaské zelí

Alsaské zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa, 1 kg sladkokyselého sterilovaného zelí, 2 cibule, 150 g paprikové klobásy, 100 ml bílého vína, petrželka, 2 lžíce hladké mouky, 5 lžic sádla, 5 lžic olivového oleje, špetka soli, špetka pepře

Vepřové maso na okrajích nařízneme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Poté je opečeme z obou stran na sádle a na oleji. Do pekáčku dáme odkapané sterilované sladkokyselé zelí, posypeme na kolečka nakrájenou cibulí, promí...

Amatriciánské špagety

Amatriciánské špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rajčat, 350 g špaget, 2 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 100 g uzené slaniny, 1 ks chilli papričky, špetka soli

Slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Olej rozpálíme na pánvi, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme slaninu, poté přidáme na kostičky nakrájená rajčata, na kostičky nakrájenou chilli papričku, osol...

Ančovičkový salát s kapary

Ančovičkový salát s kapary

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks citrónu, 6 lžíc olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 4 plátky chleba, 1 hlávka ledového salátu, 2 hrsti bazalky, 2 lžíce kaparů, 300 g sardelek (ančoviček), 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná)

Připravíme si zálivku: z citrónu nastrouháme kůru a smícháme ji s olivovým olejem a dvěma lžícemi citrónové šťávy. Osolíme a opepříme. Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova. Ledový salát natrháme a rozdělíme do talířů spolu s bazalko...

Andie's bulgurito

Andie's bulgurito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hrnku bulguru, hrst mungo výhonků, , , , , 1 kousek pomeranče, dle potřeby špetka sůl, dle potřeby kousek petrželová nať,

Bulgur uvaříme v poměru 1:1, tzn. půl hrnku bulguru a 1 hrnek vody. Vodu osolíme dle chuti a přidáme trochu olivového oleje. Až se bulgur uvaří, rozehřejeme si na pánvi trochu oleje, přidáme bulgur, nakrájenou zeleninu, trochu pepře a mungo klíčky...

Anglická cibulová polévka

Anglická cibulová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

máslo, olivový olej, 1 hrst čerstvé šalvěje, 6 stroužků česneku, 6 červených cibulí, 5 bílých cibulí, 300 g pórku, sůl, pepř, 2 l horkého hovězího nebo zeleninového vývaru, 8 krajíců chleba, 200 g nastrouhaného Eidamu, Worcesterová omáčka

Do teflónového hrnca dáme maslo a 2 polievkové lyžice oleja spolu s nakrájanou šalviou (trochu si odložíme na neskôr na dekoráciu), cesnakom, cibuľami, pórom, osolíme a okoreníme. Zakryjeme pokrievkou a varíme na nízkej teplote 50 minút. Na posled...

Artyčok zapečený s celerem

Artyčok zapečený s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks artyčoku, 2 ks celeru, 500 g mletého masa, 1 kelímek smetany, 4 lžíce olivového oleje, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, špetka pepře, špetka soli

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a orestujeme ji na rozpáleném oleji. Když je cibule orestovaná, přidáme mleté maso, na kostičky nakrájené artyčoky, na kostičky nakrájené celery, utřený česnek se solí, opepříme, osolíme a dusíme. Dle potřeby po...

Artyčoky v sherry

Artyčoky v sherry

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 artyčoků, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 50 ml olivového oleje, 5 listů petržele, 20 ml bílého vína

Artyčoky očistíme, tzn. - oloupeme vrchní listy, případně zastřihneme oschlé špičky (ale neměly by být), odkrojíme košťál a z vnitřku srdíček vybereme chmýří. Cibuli nakrájíme najemno a spolu s prolisovaným česnekem ji orestujeme na olivovém o...

Asijský kuřecí salát

Asijský kuřecí salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 hlávkového zelí, 3 mrkve, 5 ks jarní cibulky, 2 chilli papričky, 4 lžíce koriandru, 20 g arašídů , 3,5 lžíce omáčky Hoisin, 1,5 lžíce sezamového oleje

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a smažíme na oleji dozlatova. Zelí nakrouháme, mrkev nastrouháme najemno nebo nakrájíme na tenké nudličky, jarní cibulku nakrájíme diagonálně na plátky. Chilli papričku a koriandr nasekáme najem...

Atún con tomate y al caparras (Tuňák s rajčaty a capari)

Atún con tomate y al caparras (Tuňák s rajčaty a capari)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 steaky z tuňáka, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, nakrájená na plátky, 2 stroužky česneku, nakrájeného na plátky, 500 g loupaných a nakrájených rajčat nebo Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem , 2 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce kapary, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce rybího vývaru nebo vody

Tuňáka osolíme z obou stran. V mělkém hrnci osmahneme na rozpáleném oleji tuňáka z obou stran dorůžova a přendáme ho do horké nádoby, aby nám zcela nevychladl. Do hrnce po tuňákovi přidáme cibuli a česnek, osmahneme, přiklopíme a na velmi ...

Avokádová omáčka

Avokádová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 avokádo, 20 ml citrónové šťávy, 50 ml bílého jogurtu, sůl, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku

Avokádo oloupeme, odstraníme pecku a rozmixujeme. Přidáme rozetřený česnek, jogurt, olej, citrónovou šťávu, sůl dle chuti a důkladně promícháme. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Avokádovo-rajčatový salát

Avokádovo-rajčatový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 rajčata, 1 avokádo, 1 cibule, sůl, 1/2 lžičky čtvero koření, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce nasekané petržele

Avokádo rozpůlíme, oloupeme a najemno pokrájíme. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, nakrájená rajčata. Vše smícháme a dochutíme solí, kořením, olivovým olejem a nasekanou petrželkou.

Avokádový salát s chilli

Avokádový salát s chilli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks avokáda, 1 ks limety, 1 ks chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje

Připravíme si dresink – z limetky nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Obojí smícháme s olivovým olejem a nasekanou chilli papričkou. Avokádo nakrájíme na plátky a smícháme se salátovými listy. Rozdělíme na čtyři talíře a zastříkneme dresinkem.

Avokádový salát s pomerančem

Avokádový salát s pomerančem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 pomeranče, 2 avokáda, 20 kuliček oliv, 1 cibule, pár čerstvých lístků bazalky, 1 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky plnotučné hořčice

Pomeranče oloupeme a rozebereme na dílky. Avokádo překrojíme napůl a vyjmeme pecku. Oloupeme avokádo a nakrájíme na plátky. Olivy nakrájíme na polovinu a poté překrájíme půlky oliv na nudličky. Na talíř servírujeme plátky avokáda, dílky pomeranče,...

Bagačata

Bagačata

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 100 g umletých škvarků, 2 ks vajec, 3 stroužky česneku, 150 g polohrubé mouky, 2 lžíce olivového oleje, špetka majoránky, špetka soli

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno na jemném struhadle. Škvarky nameleme a přidáme k nastrouhaným bramborům, dále přidáme vejce, utřený česnek se solí, majoránku, mouku a uděláme těsto, které následně rozdělíme na menší díly a ty vyv...

Bageta se salámem a rucolou

Bageta se salámem a rucolou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bageta, hrst rucoly, několik kapek citronové šťávy, 1 lžíce bazalkového nebo rajčatového pesta, několik plátků dobrého salámu, 20 g parmazánu, 1 lžíce olivového oleje, pepř dle chuti

Bagetu rozkrojte na dvě půlky. Rucolu promíchejte s citrónovou šťávou a s olovovým olejem. Spodní část bagety pomažte vybraným pestem. Přidejte rucolu, salám, pepř a pár hoblinek sýra.

Bagna cauda

Bagna cauda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cibule, 4-6 mrkví, 2 paličky česneku, 1 čekanka obecná, 50 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g brambor, 100 g řepy, 57 ml olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 4 stroužky česneku, 4 lžíce másla, 8 ks sardelek (ančoviček), 3 lžíce rajčatového protlaku, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Nejprve si nakrájíme a oloupeme brambory a červenou řepu. Paličkám česneku seřízneme vršky a vše dáme do pekáčku, promícháme se lžíci olivového oleje, osolíme, opepříme a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Po dvaceti minutách přidáme i nakrájenou ...

Baklažán po turecku

Baklažán po turecku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g lilku, 50 ml olivového oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 středně velká cibule, 200 g rajčat, 150 g čerstvých nebo zamražených hřibů, 2 stroužky česneku, 100 ml červeného vína, 1 citrón, 1 lžíce másla, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, sůl podle potřeby

Olúpané a umyté baklažany pokrájame na rezance, posolíme, premiešame s múkou a pečieme v rozpalenom oleji. Vyberieme ich, do oleja dáme na kolieska pokrájané rajčiaky, nadrobno pokrájanú cibuľku a podusíme asi 10 minút. Potom pridáme zvlášť na mas...

Balíčky se zelím

Balíčky se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 50 g slaniny, 1 hlávka bílého zelí, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 ks vajec, 2 lžíce strouhanky, 2 lžičky hladké mouky, 1 sklenka vody, 1 hrst nasekané petrželky, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře

Mleté maso dáme do misky, přidáme lžíci studené vody, umícháme maso, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, utřený česnek se solí, rozkvedlané vejce, opepříme a umícháme. Poté vmícháme strouhanku a směs podle potřeby ještě zahustíme strouhankou, ...

Balkánské papriky

Balkánské papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg paprik (kapie), 5 rajčat, 100 ml olivového oleje, 8 stroužků česneku, 200 g balkánského sýra

Papriky dáme na suchý plech a opečeme v troubě. Asi na 15 minut dáme papriky změknout do igelitového sáčku. Po změknutí z nich stáhneme šlupku. Rajčata spaříme v horké vodě a oloupeme. Nasekáme je na kousky a podusíme na oleji doměkka. Podle chut...

Balkánské těstoviny pro jednoho

Balkánské těstoviny pro jednoho

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g těstovin, 100 g balkánského sýra, 1 kousek rajčete, 1 balení bílého jogurtu, 1 lžička olivového oleje, 1/4 okurky

Těstoviny uvaříme podle návodu. Sýr, okurku a rajče nasekáme na kostičky. Důkladně zamícháme s jogurtem, olejem a dochutíme bazalkou a oregánem. Nakonec promícháme s těstovinami.

Balzamiková čočka (Maja)

Balzamiková čočka (Maja)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g čočky, 50 g šalotky, 1 stroužek česneku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1/2 polévkové lžíce cukru, 200 ml kuřecího vývaru, 3 snítky petržele, 20 g másla, sůl, pepř, 6-8 lžic aceto balsamico

Čočku necháme přes noc změknout ve vodě. Na pánvi rozpálíme olivový olej a podusíme na něm nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Potom přidáme cukr, necháme roztavit a poté nasypeme okapanou čočku. Přidáme balzamikový olej a kuřecí vývar a 20 až 2...

Bánovský dort

Bánovský dort

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 ks vajec, 100 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 2 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce strouhanky, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 ml zakysané smetany, 150 g moučkového cukru na náplň, 1/2 balení vanilkového cukru na náplň, 250 g mletých vlašských ořechů na náplň, 300 g moučkového cukru na polevu, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce rumu, 1 lžíce olivového oleje, 50 g vlašských ořechů vcelku na ozdobu

Žloutky ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme mleté ořechy (100 g), strouhanku, mouku a tuhý sníh, který jsme si ušlehali z bílků a uděláme těsto. Toto těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy a dáme péct do tro...

Barevný salát s malinami

Barevný salát s malinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce vinného octu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce pažitky, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 špetka pepře, 1 hrst malin, 1 hrst fazolových klíčků, 6 ks ředkviček, 1/2 ks kedlubnu, 2 ks rajčat, 1/2 ks granátového jablka, 4 listy římského salátu, 2 hrsti hrášku

Připravíme si zálivku: smícháme ocet, olej a třtinový cukr. Do této zálivky dáme najemno nakrájené ředkvičky a kedlubnu na deset minut. Mezitím si natrháme římský salát na kousky, rajčata nakrájíme na kostičky, granátové jablko vyloupeme, pažitku...

Bavorský salát

Bavorský salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100-150 g dlouhozrné rýže, 1 konzervu hrášku, 1 konzervu drcené kukuřice, 1 cibuli, 2 lžíce olivového oleje, pepř, 1 lžičku cukru krupice, 1-2 lžičky octu

Rýži uvaříme ve slané vroucí vodě tak, aby se rozpadávala a scedíme. Pokapeme ji olejem a necháme vystydnout. Potom do ní zamícháme hrášek, nakrájenou kapii a kukuřici, nakrájenou cibuli. Promícháme. Z nálevů ze zeleniny vytvoříme sladkokyselý nál...

stránka: