Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Olivový olej

Salát s opečeným chlebem a kapary

Salát s opečeným chlebem a kapary

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g chleba, 400 g cherry rajčátek, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 7 g pepře, 150 g kaparů

Rajčata nakrájíme na poloviny, osolíme, opepříme a pečeme 10 minut na 180 °C. Chléb nakrájíme na plátky a nasucho opečeme, potřeme oloupaným česnekem a namažeme máslem. Poté chleba nakrájíme na kostičky (nebo natrháme na kousky). Rajčátka i se...

Superzdravá pizza

Superzdravá pizza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 125 ml vody, 200 g sterilovaných rajčat, 25 g mozzarelly, 1 lžička droždí (kvasnice), 1 lžička kaparů, 1 stroužek česneku, 12 ks cherry rajčátek, 1 ks cukety, 50 g oliv, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petrželové natě

Rajčata nakrájíme na plátky. Cherry rajčata rozpůlíme. Cuketu nakrájíme na tenké plátky – nejlépe pomocí struhadla. Mozzarellu nakrájíme na kousky. Smícháme mouku, droždí a vodu. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Poté rozválím...

Mrkvovo kmínový salát

Mrkvovo kmínový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžičky kmínu, 1 ks citrónu, 3 ks šalotky, 5 ks mrkve, 1 troška zázvoru, 5 lžíc olivového oleje, 4 lžíce koriandru, 1 hrst máty peprné

Kmín opražíme nasucho v pánvi. Odstavíme a přidáme k němu kůru a šťávu z citrónu. Přidáme strouhaný zázvor, olivový olej a najemno nakrájené šalotky. Mrkve oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme je ke všemu spolu s nasekaným koriandrem a mátou...

Salát z pečených paprik a fazolí

Salát z pečených paprik a fazolí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks papriky (kapie), 1 ks citrónu, 7 g soli, 7 g pepře, 100 ml olivového oleje, 200 g fazolí, 1 hrst máty peprné, 2 hrsti petrželové natě

Papriky přepůlíme a pečeme na 180 °C asi 10 minut. Poté je dáme do sáčku zapařit. Mezitím slijeme a propláchneme fazole, smícháme je s citrónovou šťávou, olivovým oleje, nasekanou mátou a petrželkou. Papriky oloupeme, nakrájíme na nudličky a p...

Jehněčí špíz s pórkem a zeleninou

Jehněčí špíz s pórkem a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g jehněčí kotlety, 100 g pórku, 100 g chřestu, 50 g fazolků (zelené fazolové lusky), 1 lžička olivového oleje, 1 lžička javorového sirupu, 7 g soli, 7 g pepře

Jehněčí maso nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Pórek nakrájíme na kolečka a napíchneme je spolu s masem na jehlu. Pórek napíchneme tak, abychom propíchli všechny vrstvy pórku. Opečeme to dozlatova na olivovém oleji. Hotové přelijeme javor...

Frittata s mořským vlkem

Frittata s mořským vlkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks mořského ďasu, 4 ks jarní cibulky, 8 ks vejce, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce koriandru, 2 lžíce petrželové natě, 1 lžíce kmínu, 100 g hrášku, 30 g parmezánu, 7 g soli, 7 g pepře

Filety z mořského vlka nakrájíme na menší kusy, osolíme a opepříme. Do pánve dáme olej a rozpálíme ho. Přidáme vejce, jarní cibulku, mořského vlka, hrášek a necháme zatuhnout. Poté posypeme koriandrem, parmezánem, petrželkou a kmínem. Dáme pod...

Jarní platýs s bylinkami

Jarní platýs s bylinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks platýsu, 1 ks limety, 4 kousky česneku, 4 lžíce koriandru, 4 lžíce petrželové natě, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Platýse nařízneme na kůži. Osolíme a opepříme ho. Z utřeného česneku, poloviny oleje, šťávy z poloviny limetky, koriandru a petrželky připravíme pastu, kterou potřeme rybu zvenku i zevnitř i do naříznutých částí. Pečeme 10 minut na 180 °C. P...

Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové plece, 300 g brambor, 3 lžíce olivového oleje, 3 ks papriky, 1 ks cukety, 2 lžičky grilovacího koření, 1 lžička soli, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička petrželové natě

Co nejmenší brambůrky uvaříme do poloměkka. Maso nakrájíme na kousky a okořeníme. Cuketu a papriky nakrájíme na stejně velké kousky. Vše střídavě napichujeme na špejle a poté potřeme olejem a posypeme bylinkami. Grilujeme ze všech stran za...

Pečené mrkve

Pečené mrkve

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks mrkve, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce včelího medu, 2 lžíce červeného vína

Očištěné mrkve povaříme 5 minut ve vroucí vodě. Smícháme olej, med a víno a vypracujeme jednotnou hmotu. Mrkve slijeme a přeneseme je do pekáčku. Zalijeme je dresinkem a pečeme na 200 °C asi 30-40 minut doměkka.

Ančovičkový salát s kapary

Ančovičkový salát s kapary

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks citrónu, 6 lžíc olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 4 plátky chleba, 1 hlávka ledového salátu, 2 hrsti bazalky, 2 lžíce kaparů, 300 g sardelek (ančoviček), 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná)

Připravíme si zálivku: z citrónu nastrouháme kůru a smícháme ji s olivovým olejem a dvěma lžícemi citrónové šťávy. Osolíme a opepříme. Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova. Ledový salát natrháme a rozdělíme do talířů spolu s bazalko...

Těstovinový salát s paprikou a čekankou

Těstovinový salát s paprikou a čekankou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks papriky (kapie), 10 kuliček oliv, 2 ks sardelky (ančovičky), 1 stroužek česneku, 1 ks čekanky obecné, 200 g těstovin, 100 ml olivového oleje, 75 g parmezánu, 2 lžíce petrželové natě, 30 g piniových ořechů, 4 listy ledového salátu

Červenou papriku pečeme 15 minut na 200 °C, poté ji dáme do mikrotenového sáčku zapařit. Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu. Po chvíli papriku oloupeme a nakrájíme na proužky. Tyto proužky smícháme se lžící piniových oříšků, petrželkou,...

Burger z lososa

Burger z lososa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky lososa, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 20 g hladké mouky, 4 ks housky, 1 hlávka ledového salátu, 2 ks rajčat

Lososa osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na oleji dozlatova. Housku rozpůlíme, na spodek dáme ledový salát, poté lososa, rajče nakrájené na plátky a přiklopíme.

Marinované papriky

Marinované papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 ks paprik (kapie), 6-8 stroužků česneku, 2-3 lžíce kaparů, 7 g soli, 7 g pepře, 120 ml olivového oleje

Papriky pečeme 30 minut na 180 °C, poté je dáme do sáčku, necháme zapařit a oloupeme je. Nakrájíme na plátky. Smícháme utřený česnek, kapary, sůl, pepř a olej a do této směsi naložíme papriky aspoň na 30 minut. Podáváme k pečeným či grilovaným...

Rozmarýnová foccaccia se špenátovým burgerem

Rozmarýnová foccaccia se špenátovým burgerem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g droždí (kvasnice), 20 g rozmarýnu, 500 g hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 500 ml vody, 150 g pažitky, 50 g parmazánu, 100 ml rostlinného oleje, 50 g slunečnicového semínka, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 400 g špenátu, 200 g fety, 4 ks slepičího vejce, 4 lžíce slunečnicového oleje

PŘIPRAVÍME SI FOCCACCIU: Vodu smícháme s droždím a nasekaným rozmarýnem a poté postupně přidáváme mouku. Necháme kynout 40 minut na teplém místě. Poté vypracujeme 4 bochánky a potřeme je olivovým olejem. Pečeme 15 minut na 230 °C. PŘIPRAVÍME SI ...

Těstovinový salát z grilu

Těstovinový salát z grilu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks lillku, 2 ks kukuřice, 1 ks papriky (kapie), 2 balení mozzarelly, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce slunečnicového semínka, 2 lžíce aceta balsamica, 2 lžíce olivového oleje, 250 g cherry rajčátek, 300 g těstovin

Lilek nakrájíme na plátky a necháme ho vypotit. Těstoviny uvaříme podle návodu. Kukuřičné klasy nakrájíme na celkem 6 dílů a spolu s paprikou dáme na gril. Lilek osušíme papírovou utěrkou a také dáme na gril. Grilujeme doměkka. Těstoviny smíc...

Barevný salát s malinami

Barevný salát s malinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce vinného octu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce pažitky, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 špetka pepře, 1 hrst malin, 1 hrst fazolových klíčků, 6 ks ředkviček, 1/2 ks kedlubnu, 2 ks rajčat, 1/2 ks granátového jablka, 4 listy římského salátu, 2 hrsti hrášku

Připravíme si zálivku: smícháme ocet, olej a třtinový cukr. Do této zálivky dáme najemno nakrájené ředkvičky a kedlubnu na deset minut. Mezitím si natrháme římský salát na kousky, rajčata nakrájíme na kostičky, granátové jablko vyloupeme, pažitku...

Zapečené sardinky

Zapečené sardinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 2 ks papriky (kapie), 4 ks brambor, 700 g rajčat, 3 stroužky česneku, 7 g soli, 7 g pepře, 1/2 lžičky šafránu, 2 lžíce olivového oleje, 24 ks sardinek, 2 lžíce petrželové natě

Cibuli a papriku nakrájíme na proužky. Rajčata oloupeme a spolu s bramborami nakrájíme na kolečka. Sardinky zbavíme páteře, ale jinak je necháme vcelku. Česnek utřeme se solí, pepřem a šafránem. Pekáček vymažeme olejem a poté do něj postupn...

Těstovinová rýže s krevetami

Těstovinová rýže s krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks cibule, 400 g těstovinové rýže, 500 ml zeleninového vývaru, 400 g krevet, 100 g hrášku, 300 g špenátu, 80 g parmezánu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks jarní cibulky, 1 ks limety

Červenou cibuli nakrájíme najemno a opečeme ji na lžíci oleje. Přidáme těstovinovou rýži a zalijeme vývarem. Podle chuti dosolíme. Povaříme 5 minut. Ve zbylém oleji naložíme nasekanou jarní cibulku, šťávu a kůru z limetky a krevet. Krevety pak r...

Vaječná pizza z pita chleba

Vaječná pizza z pita chleba

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks pita chlebu, 8 plátků slaniny, 4 ks vejce, 7 g soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 100 g rajčatového protlaku, 200 g cherry rajčátek, 150 g eidam, 3 lžíce olivový olej, 2 lžíce pažitka

Pita chleby rozevřeme tak, aby tvořili kulatý podklad pizzy. Potřeme je olejem, rajčatovým protlakem a utřeným stroužkem česneku. Slaninu nakrájíme a na každý pita chléb rozprostřeme dva plátky slaniny. Rajčátka přepůlíme a také je rozdělíme n...

Teplý salát s uzenou makrelou

Teplý salát s uzenou makrelou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 250 g uzené makrely, 50 g krutonů, 1 ks římského salátu, 1 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice z celých semen, 7 g soli, 7 g pepře

Fazolky povaříme 4 minuty v osolené vodě. Poté je přelijeme studenou vodou. Smícháme je se salátovými listy, nakrájenými kousky makrely a krutony. Přelijeme je dresinkem který připravíme tak, že vyšleháme hořčici, olej a citrónovou kůru a šťávu.

Lehký salát se „smažákem“

Lehký salát se „smažákem“

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks eidamu, 50 g slunečnicového oleje, 60 g hladké mouky, 60 g kukuřičných lupínků, 100 g polníčku, 400 g cherry rajčátek, 40 g sojových klíčků, 100 ml olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 2 vejce, 1 hlávka ledového salátu, 1 dkg hořčice z celých semen

Eidam obalíme v mouce, ve vejci, poté zase v mouce, zase ve vejci a nakonec v rozdrcených kukuřičných lupíncích. Smažíme na oleji dozlatova. Připravíme si dresink – smícháme olivový olej, hořčici, sůl a pepř. Zeleninu nakrájíme na kousky a roz...

Bulgurový salát s dýní a fetou

Bulgurový salát s dýní a fetou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks dýně, 2 ks limety, 1 ks červené cibule, 2 lžíce harissy, 3 lžíce fety, 1 lžíce koriandru, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 100 g bulguru, 50 g špenátu, 50 g dýňových semínek

Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na 3 cm velké kousky. Naskládáme na plech, zalijeme harissou, osolíme a opepříme. Pečeme 30 minut na 190 °C. Na posledních 7 minut přidáme dýňová semínka (zvlášť, nedáváme je k dýni). Cibuli nakrájíme na ...

Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cizrnové mouky, 50 g lískových ořechů, 40 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře, 7 ks vejce, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octu, 4 lžíce parmazánu

Mouku smícháme se dvěma vejci a jedním žloutkem. Přidáme dvě lžíce olivového oleje a připravíme tuhé těsto. To rozválíme v tenký plát a nakrájíme na široké nudle. Vaříme je 3 minuty v osolené vodě doměkka. Lískové ořechy nasekáme nahrubo a opeče...

Marinovaný lilek na salátu

Marinovaný lilek na salátu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce aceta balsamica, 2 lžíce soli, 1 hrst rozinek, 50 g ledového salátu, 1 lžička pepře

Lilek nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Zakápneme je dvěma lžícemi oleje a osolíme a opepříme je. Opékáme v troubě 20 minut na 200 °C. Uvařené přelijeme octem a zbylým olejem. Posypeme rozinkami. Na talíř rozdělíme salát, na to přidáme lilkovo...

Bylinkové brambory

Bylinkové brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 1 hlávka ledového salátu, 4 lžička Dijonské hořčice, 4 lžičky vinného octu, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce pažitky

Brambory uvaříme doměkka. Nakrájíme je na plátky. Ve velké míse smícháme hořčici, vinný ocet, olivový olej, sůl, pepř a nasekané bylinky. Vmícháme brambory. Podáváme ozdobené salátovými listy.

stránka: