Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Oregano

Řecký salát

Řecký salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 1 červená cibule, 1 salátová okurka, 2 různobarevné papriky, 250 g feta, 100 g oliv, 2 lžíce citrónové šťávy, 80 ml olivového oleje, 1 lžíce oregana, sůl, pepř

Rajčata, okurku a papriky omyjeme, okurku oloupeme, papriku zbavíme jádřince a vše nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Všechno dáme do mísy. Přidáme oregano, vsypeme olivy, osolíme a opepříme. Vymačkáme šťávu z poloviny ci...

Řecký salát se sýrem

Řecký salát se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g sýru feta, 4 rajčata, 1 paprika, 1 salátová okurka, lžička oregana, 2 červené cibule, 5 ml olivového oleje, hrst oliv, špetka soli, špetka pepře, lžička citrónové šťávy

Zeleninu nakrájíme na kousky – rajčata na osminky, okurku na kolečka – lépe je okurku rozpůlit, vydlabat dužinu a použít jen pevnou část, papriku na tenké proužky. Cibuli na velmi jemné kolečka. Přidáme olivy bez pecek a na kostičky nakrájenou fet...

Rychlé špagety s houbovou omáčkou

Rychlé špagety s houbovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 2 hrnečky hub, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, troška mletého pepře, 100 ml hovězího bujónu, 150 ml zakysané smetany, 200 g eidamu (Edamu), troška oregana nebo bazalky nebo petrželky

Houby nakrájíme a osmahneme na másle. Osolíme, opepříme, zalijeme trochou bujónu a podusíme asi 20 minut. Přidáme zakysanou smetanu, dochutíme petrželkou, oregánem nebo bazalkou. Špagety uvaříme klasicky v osolené vodě. Scedíme, přelijeme houbov...

Grilované houby s uzeným masem

Grilované houby s uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzené krkovice nebo jiného uzeného masa, 30 dkg hub, 1 cibule, 2 papriky, sůl, pepř, oregano, olej

Maso nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, papriky na čtvrtky a houby na silnější plátky. Střídavě napichujeme na grilovací jehly, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem, potřeme olejem a zprudka grilujeme.

Zapečená rýže

Zapečená rýže

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 rajčatový protlak, 2 sáčky rýže, 200 g kuřecího masa, troška oregana, 6 vajec

Uvaříme si rýži, na pánvi orestuji kuřecí maso. Poté smícháme maso, rýži, protlak (dle chuti) a oregano. Dáme do vymazaného pekáčku a uhladíme. Vezmeme naběračku a uděláme si 6 ďolíků. Do každého poté vyklepneme vajíčko. Pečeme v troubě, dokud nen...

Řecký selský salát

Řecký selský salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 červené cibule, 4 rajčata, 1 salátová okurka, 100 g černých oliv, 6 lžic vinného octa, 1 lžíce oregana, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 100 g ovčího sýra, 1 hlávkový salát, naložené feferonky

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata omyjeme, rozpůlíme a vyřízneme stopky. Dužinu nakrájíme na dílky. Okurku očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Zeleninu dáme do velké salátové mísy. Přidáme olivy a vše opatrně zvolna promíc...

 Rajčatová omáčka se šmakounem

Rajčatová omáčka se šmakounem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g rajčatového protlaku, lžička tymiánu, špetka soli, lžička oregana, 1 cibule, 1 jarní cibulka, 1 plátek Šmakouna (Shmaky), 1 stroužek česneku, lžička olivového oleje, 40 g Eidamu (Edam)

Na pánvičce si necháme rozehřát olivový olej, na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme na kostičky nakrájené jarní cibulku a šmakouna, zalijeme je rajčatovým protlakem a ochutíme nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánem, or...

Bramborový dortíček

Bramborový dortíček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 velké brambory, 1 velká cibule, sůl, pepř, tymián, oregano, 1 vejce, smetana

Brambory oloupeme a na struhadle je nastrouháme na tenké plátky, dáme do mísy a ochutíme, důkladně promícháme. Pak je naskládáme do zapékací misky, můžeme použít i malou dortovou formu. Smícháme vejce a smetanu a nalijeme na brambory. Pečeme do rů...

Cizrna v rajčatové omáčce

Cizrna v rajčatové omáčce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g cizrny, 150 ml rajčatového protlaku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička oregana

Cizrnu uvaříme podle běžného návodu. Na pánvičce necháme zesklovatět nakrájenou cibulku a opéci nadrobno nasekaný česnek, poté přidáme scezenou cizrnu, chvilku opékáme a zalijeme protlakem a okořeníme oreganem. Necháme asi 8 minut vařit, aby se n...

Špagety s tofu a mrkví

Špagety s tofu a mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g špaget, 30 g Tofu, 1 lžička lněného semínka, 1 lžička oregana, kousek Eidamu, lžička olivového oleje, špetka soli, 150 g baby mrkve

Špagety uvaříme klasickým způsobem a přidáme do nich trochu olivového oleje (aby se nelepily i pro chuť). Tofu si nastrouháme a zamícháme ho se lněným semínkem a oreganem. Mrkev si podusíme v páře (asi tak 15 minut pokud máte mraženou). Vše smíchá...

Zelný závin se sýrem

Zelný závin se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, hladká mouka na vál, 350 g kyselého zelí, 200 g balkánského sýra, bazalka, tymián, oregano, rozmarýn, 1 vejce, 1 hrst sezamových semínek

Těsto rozdělíme na 2 části. Každou vyválíme. Kysané zelí vymačkáme a smícháme s balkánským sýrem, přidáme koření dle výběru a chuti a vše promícháme. Dáme na vyválené těsto, které pečlivě zavineme. Přendáme na plech a oba záviny potřeme rozšlehaný...

Čekankový salát s ricottou

Čekankový salát s ricottou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g čekanky, 250 g žampionů, 150 g pórku, 3 lžíce červeného vinného octa, 5 lžic dýňového oleje, 250 g sýru riccota, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oregana

Čekanku rozebereme na listy, hořké části odkrojíme. Žampióny nakrájíme najemno. Prstýnky póru asi 2 minuty povaříme a na sítu přelijeme studenou vodou. Houby a zeleninu vložíme do mísy, zalijeme zálivkou z octa, oleje, soli a pepře. Ricottu rozdro...

Květákové placičky s bylinkovou strouhankou

Květákové placičky s bylinkovou strouhankou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší květák, 2 ks vajec, 150-350 g strouhanky, 10 g sušeného oregana, 10 g sušené bazalky, 10 g česneku - sušená kořenící směsi, sůl podle chuti, olej na smažení

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, sceíme a rozmačkáme ho vidličkou. Rozdrcené sušené oregano, bazalku a česnek promícháme se strouhankou, vmícháme do květáku a spojíme vejci. Vytváříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji.

Bruschetta

Bruschetta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat, 5 stroužků česneku, 100 ml olivového oleje, 2 červené cibule, 1 svazek čerstvé bazalky, špetka pepře, 1 lžička sušeného oregana, špetka soli

Paradajky umyjeme a spolu s cibuľkami nakrájame na drobné kocky. Cesnak prelisujeme alebo nakrájame na jemno. Suroviny zmiešame, dochutíme soľou, korením, oreganom, nasekanou čerstvou bazalkou a pokvapkáme olivovým olejom. Hotovú bruschettu nechám...

Zbyl chleba

Zbyl chleba

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

chleba, který již není čerstvý, 2 vejce, 6 stroužků česneku, balení slaniny, špetka soli, troška pepře, troška oregana, 150 ml mléka, svazek jarní cibulky (pokud není použijte normální)

Chleba rozdrobíme jak nejlépe umíme, zalijeme vlažným mlékem tak aby se chleba namočil. Aby vznikla hustá hmota. Do toho přidáme prolisovaný česnek, usmaženou slaninu, vejce, sůl, pepř, orestovanou cibulku, oregano a uhňácáme kaši, která bude vyp...

Salát Panzanela

Salát Panzanela

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky toastového chleba, 2-3 rajčata, 1 menší salátová okurka, 1 červená cibule, 2-3 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, 1 svazek čerstvé bazalky, 1 špetka sušeného oregana, 2-3 lžíce olivového oleje

Chléb nasucho opečeme, nebo připravíme v toustovači a nakrájíme na malé kostky. Rajčata a okurku nakrájíme na kostičky, cibuli na měsíčky. Všechno smícháme, dochutíme nasekanou bazalkou, špetkou oregana, solí a pepřem. Česnek prolisujeme a smíchám...

Cajunské koření

Cajunské koření

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce celého pepře bílého, 2 lžíce celého pepře černého, 4 lžíce pepře cayenského, 2 lžíce česneku v prášku, 1 lžíce cibule v prášku, 2 lžičky tymiánu , 2 lžičky mleté sušené hořčice, 1/2 lžičky mletého fenyklu, 1/2 lžičky oregana, 1/2 lžičky kmínu římského

Všetky ingrediencie spolu zomelieme. Korenie používame na grilovanie mäsa. Dávame na mäso asi 6 hodín pred grilovaním. 1 lyžica stačí asi na 4 porcie.

Ďábelská kotletka

Ďábelská kotletka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kotlety, 2 velké cibule, 1 kg rajčat, 1/2 dcl olivového oleje, 1 lžíce oregana, špetka bazalky, špetka cayenského pepře, špetka barevného pepře, špetka mletého tmavého pepře, sůl dle potřeby

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a rozložíme na vymazaný pekáč. Rajčata nakrájíme na plátky a položíme na cibuli. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme mletým pepřem, potřeme olejem a rozložíme na rajčata. Posypeme uvedeným kořením - o...

Slunečnicový chléb se sýrem z domácí pekárny

Slunečnicový chléb se sýrem z domácí pekárny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 dcl vody, 2 lžíce olivového oleje, 2,5 lžičky soli, 1 hrst kmínu, 1 hrst oregana, 2 hrsti lněného semínka, 60 dkg hladké mouky, 2 lžičky cukru moučka, 0,5 balení droždí, 2 hrsti slunečnicového semínka, 15 dkg eidamu

Do pekárny nalijeme 4 dcl vlažné vody a olej. Přidáme sůl, kmín, oregáno a lněné semínka. Nasypeme mouku, cukr a přidáme půlku droždí (pokud máme sušené, tak dvě lžičky). Zapneme program 1 (basic) a ve chvíli, kdy časovač ukazuje 2:17, přidáme do...

Králík na zelenině

Králík na zelenině

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, 1 mrkev, 2 list řapíkatého celeru, 1 cibule, 100 ml rostlinného oleje, 250 g rajčat, 1 kousek lilku (baklažán), 1 paprika (kapie), 1 špetka oregana, 100 ml bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 1 špetka bílého pepře

Králíka rozdělíme na porce, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na oleji podusíme mrkev a celer s cibulí - vše pokrájené na plátky. Přidáme porce králíka, které lehce po obou stranách opečeme, podlijeme vínem, vložíme do trouby a pod poklicí dusí...

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a sýrem

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g těstovin, sůl dle potřeby, 100 g drcených rajčat, 30 g strouhaného sýru, 30 g olivového oleje, 20 g cibule, oregano

Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a vaříme al dente. Mezitím si na pánvi si orestujeme cibuli, přidáme drcená rajčata, sůl a oregáno. Prohřejeme a před servírováním posypeme strouhaným sýrem.

Řecký sýr

Řecký sýr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g balkánského sýra, 4 cibule, 20 lžic oregana, 250 ml olivového oleje

Balkánský sýr nakrájíme na kostky a skládáme do sklenice. Cibule pokrájíme nadrobno. Každou vrstvu sýra prosypeme cibulí a oreganem. Zalijeme na konci olivovým olejem a necháme v chladu a temnu uležet cca týden.

Bramborové šlupky

Bramborové šlupky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 1 lžíce oregana, 1 lžíce olivového oleje, špetka soli

Brambory oloupejte, ne škrabkou ale nožem, aby byly šlupky silnější. Šlupky dejte do mísy, posypejte solí, oreganem a trochou olivového oleje. Vše promíchejte. Poté šlupky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě cca 10 minut.

Lehká pizza po česku

Lehká pizza po česku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 tortila , 2 lžíce kečupu, 1 lžička oregana, 1 malá sklenička sušených rajčat, 2 balení Mozzarelly, 2 lžíce oblíbené směsi semínek, 1 hrst bazalky

Tortillu namažeme kečupem a posypeme trochou oregana. Nakrájíme slitou mozzarellu a poklademe ji na kečup. Na mozzarellu dáme sušené a okapané rajčata, posypeme trochou směsi semínek a posypeme čerstvou bazalkou. Pečeme v troubě rozehřáté na 200°C...

Cibulová salátová zálivka

Cibulová salátová zálivka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl včelího medu, 1 dcl jablečného octu, 1 dcl vody, 1 cibule, špetka oregana, špetka majoránky, špetka mleté papriky

Cibuli nakrájíme nadrobno. Med zředíme vodou a přivedeme téměř k varu. Přidáme nakrájenou cibuli, krátce povaříme a vmícháme ocet a koření. Na malém ohni vaříme nezakryté asi 8-10 minut. Zálivku necháme asi 1 hodinu odležet.

stránka: