Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Pažitka

Pečené kuře s jarní zeleninou

Pečené kuře s jarní zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celé kuře, 200 g nízkotučného žervé, 5 lžic čerstvě nasekané petrželky, 5 lžic tmavé strouhanky, 5 lžic čerstvě nasekané pažitky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 malá cuketa, 2 středně velké mrkve, 150 g hrášku, 150 g kukuřičných klásků, 1,3 dcl drůbežího bujónu, 2 lžíce škrobové moučky, 1,5 dcl suchého bílého vína, sůl, pepř

Smícháme strouhanku, 150 g žervé, po čtyřech lžících petrželky a pažitky. Osolíme a opepříme. Směs vpravíme do kuřete, které posolíme, opepříme a potřeme olejem. V předehřáté troubě asi na 220°C pečeme cca 30-40 minut. Mezitím si do zapékací mísy ...

Pečené brambory v troubě

Pečené brambory v troubě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brambor, 1 lžíce olivového oleje, troška pažitky, sůl

Brambory nakrájíme podélně na čtvrtiny a rozložíme na plech, nejlépe na pečící papír a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby rozpálené na 220 stupňů. Pečeme asi 45 minut. Brambory podáváme teplé, ozdobené nadrobno nasekanou pažitkou a osolen...

Smažené bramborové knedlíčky do polévky

Smažené bramborové knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 2 vejce, 100 g brambor, sůl, pažitka, 40 g strouhanky

Brambory oloupeme, omyjeme, uvaříme a nastrouháme na jemném struhadle. 30 g másla utřeme se žloutkem, přidáme nastrouhané brambory, sůl, na drobno nasekanou pažitku a strouhanku. Vše zamícháme a vypracujeme těsto. Vytvoříme malé knedlíčky. Knedlíč...

Rajčatový salát s cibulí

Rajčatový salát s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 rajčat, 8 cibulí, 100 ml octa, 100 ml vody, 30 ml olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce pažitky

Rajčata omyjeme a nařežeme na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Rajčata a cibuli dáme do mísy a zalijeme zálivkou, kterou vytvoříme smícháním octa, vody, oleje, cukru, špetky soli a pepře. Opatrně promícháme a podáváme posypané nasekanou...

Pažitková pomazánka

Pažitková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g odtučněného tvarohu, 1 lžíce másla, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl, 1 cibule, 4 lžíce smetany

Máslo utřeme do pěny a vyšleháme s tvarohem, smetanou a solí. Do vyšlehaného tvarohu zamícháme nadrobno nasekanou pažitku a cibuli.

Krémová polévka

Krémová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 1 cibule, 4 středně velké pórky, 0,5 kg brambor, 0,7 l bylinkového bujónu, 2 bobkové listy, 150 ml smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka mletého koriandru, sůl, pepř, pažitka na ozdobu, 1 vaječný žloutek

Bílé části pórků nakrájíme na kolečka a vhodíme do rozpuštěného másla. Přídáme nakrájenou cibuli a smažíme 5 minut na mírném plameni. Pozor, aby nám cibule ani pórek nezhnědly! Přidáme nakrájené brambory, bylinkový bujón, citrónovou šťávu, koriand...

Polévka s krevetami nebo garnáty

Polévka s krevetami nebo garnáty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 200 g oloupaných syrových krevet nebo garnátů, 0,7 l mléka, 0,7 l zeleninového bujónu, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř, pažitka na ozdobu, 100 g dlouhozrné rýže, 1 lžíce sojové omáčky

Mléko a rýži přivedeme do varu. Přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut na mírném plameni. Přidáme zeleninový bujón, citrónovou šťávu, sůl a pepř dle chuti. Vaříme dalších 5 minut. Mezitím na rozehřátém oleji osmažíme krevety nebo garnáty a přidáme...

Rizotové smažené šišky

Rizotové smažené šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 rajčata, 1 sůl, 1 svazek pažitky, 150 g dlouhozrné rýže, 100 g eidamu

Rýži dáme do osolené vroucí vody a vaříme 10-15 minut, dokud nezměkne. Mezitím nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova, přidáme rozetřený česnek, nadrobno nakrájená rajčata a pažitku. Rýži scedíme a vmícháme do zeleniné směsi. Přidáme nastrouhaný sýr...

Obří krevety s pikantní omáčkou

Obří krevety s pikantní omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 5 jarních cibulek, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce vody, 3 čerstvé chilli papričky, 1 lžíce čersrvé natě koriandru, hrst drcené kukuřice, pažitka na ozdobu, 500 g obřích syrových krevet

Na oleji osmažíme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, dokud nezměkne. Přidáme, najemno nasekané chilli papričky, nasekanou nať koriandru, drcenou kukuřici, rajčatový protlak a vodu. Necháme projít varem. Mezitím krevety oloupeme, z každé odstraní...

Chřestová polévka

Chřestová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g chřestu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačky), sůl, pepř, 1 svazek pažitky na ozdobu, 50 g másla, 700 ml zeleninoého bujónu, 2 lžíce hladké mouky

Chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na drobno. Chřest vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Poté chřest scedíme. Mezitím na másle dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání smažíme d...

Česneková omáčka

Česneková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml husté smetany, 1 svazek pažitky, 10 stroužků česneku, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky octa, pepř

Důkladně promícháme smetanu, olej, ocet, nasekanou pažitku a prolisovaný česnek. Ochutíme pepřem a solí dle chuti. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Míchaná vejce s uzeným lososem

Míchaná vejce s uzeným lososem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g uzeného lososa, 12 vejcí, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 1 svazek pažitky, kopr na ozdobu

Rozehřejeme olej a přidáme vejce, které smažíme za stálého míchání 5-10 minut. Přidáme nakrájeného uzeného lososa, sůl dle chuti a ještě chvíli smažíme. Sejmeme z plamene, přidáme nasekanou pažitku, ozdobíme koprem a podáváme.

Domácí bylinkové máslo

Domácí bylinkové máslo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka másla, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané bazalky, 1/2 lžíce nasekané pažitky, 1/2 lžičky kari koření, sůl

Máslo nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru a rozšleháme. Přidáme nasekanou bazalku, nasekanou pažitku, rozetřený česnek, kari koření a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a dáme chladit na 30 minut do ledničky.

Kaviár na vejcích

Kaviár na vejcích

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 balení kaviáru, 8 krajíců bílého nebo tmavého chleba, 4 lžíce olivového oleje, 10 vejcí, 8 listů pažitky na ozdobu, 1 lžíce polotučné hořčice, 1 lžíce másla, sůl

Vejce zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut na tvrdo. Mezitím si připravíme topinky (viz související recepty). Uvařená vejce prudce zchladíme a necháme vychladnout. Vejce oloupeme a podélně rozkrojíme na půlky. Vydlabeme žloutky a bíl...

Plněné hlavičky bedlí

Plněné hlavičky bedlí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce (uvařené natvrdo), 1 vejce (na obalování), 8 nerozvinutých hlaviček mladých bedlí, 1 tavený sýr, 5 plátků šunky, kousek Eidamu nebo jiného tvrdého sýru, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, troška mléka, troška hladké mouky, sůl, pažitka (nemusí být)

Vajíčko natvrdo a tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme měkký sýr, najemno nakrájenou cibuli, sůl, šunku a rozetřený česnek. Pro zajímavý vzhled můžeme přimíchat trošku pažitky. Hlavičky bedlí naplníme vzniklou směsí a obalíme v těstí...

Indické grilované ledvinky (Gurdakapúra kabáb)

Indické grilované ledvinky (Gurdakapúra kabáb)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčích ledvinek, octem okyselená voda, 70 g osoleného másla, 40 g tuku, 1 lžička okořeněné soli, 100 g pistácií, 7 g másla, 1 lžička jemně nasekané pažitky

Pistáciové máslo: Pistácie lehce opražíme v těžké pánvi. Když vychladnou, rozemeleme je a smícháme je se 7 g másla a sekanou pažitkou. Uschováme na chladném místě. Ledvinky odblaníme a namočíme na 1-6 hodin do lehce okyselené vody. Pak je omyjeme ...

Pomazánka s uherákem

Pomazánka s uherákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg uheráku nebo jiného trvanlivého salámu, 20 dkg pomazánkového másla bez příchutě, 10 dkg měkkého smetanového sýra, 2 vejce natvrdo, pažitka dle chuti, sůl dle chuti

Uherák a vejce rozsekáme nadrobno, přidáme máslo, sýr, podle chuti pažitku, zamícháme a osolíme. Mažeme na pečivo a ozdobíme okurkou a paprikou.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla, petržel, pažitka, 2 rohlíky

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se nemusí zbavovat slupky, ta změkne vařením). Necháme chvíli smažit, přilijeme vodu, povaříme. Hmotu rozmixujeme, zalijeme šlehačkou a nechám...

Medová marináda

Medová marináda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 stroužků česneku, 1 lžička včelího medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce pažitky, sůl, pepř, 5 lžic olivového oleje

Nasekáme petrželovou nať a pažitku na drobno. Přidáme rozetřený česnek, olej a med. Vše důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Česnečka od Josefa

Česnečka od Josefa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibuli, 2 větší brambory, 5 stroužků česneku, 1/2 čerené papriky, 1 lžíci sádla, 1 kostku zeleninového bujónu, 2 menší vejce, sůl, pepř, 1/4 lžičky drceného kmínu, špetka zázvoru, 1 lžička drcené majoránky, 100 g Eidamu (Edamu), 1 lžíce pažitky, 1,5 l vody

Do hrnce dáme rozpustit sádlo, vsypeme najemno nakrájenou cibuli a lehce osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme oloupané a nakrájené na kostky brambory, bujónovou kostku, osolíme, okmínujeme a chvíli vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme na ...

Česneková pomazánka s vařeným vejcem

Česneková pomazánka s vařeným vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 50 g slunečnicového margarinu, 100 g smetanového sýru, 3-4 stroužky česneku, 1-2 lžičky citrónové šťávy, sůl, svazek pažitky na ozdobu

Vejce uvaříme ve vroucí vodě na tvrdo. Poté na prudko zchladíme pod tekoucí studenou vodu, oloupeme. Sýr rozetřeme s margarinem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, rozetřený česnek se solí, trochu citrónové šťávy a vše důkladně promícháme.

Česneková husí prsa v jogurtu

Česneková husí prsa v jogurtu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g husích prsou, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 2 mrkve, 180 g sterilované kukuřice, 1 bílý jogurt, 2 lžíce nasekané pažitky, sušený česnek, mletý bílý pepř, sůl

Husí prsa zbavíme kůže a nakrájíme na větší kousky. Maso osolíme a potřeme sušeným česnekem. Cibuli oloupeme, nakrájíme a na rozpáleném oleji necháme zesklovatět. Vložíme husí prsa a ze všech stran je zprudka opečeme. Pak maso podlejeme vývarem, p...

Slaný koláč s květákovou náplní

Slaný koláč s květákovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

230 g polohrubé mouky, 150 g másla, 1 žloutek z velkého vejce, 2-3 lžíce vody, sůl, pepř, 1 lžíci sekané pažitky, 1 lžičku strouhaného muškátového ořechu, 1 květák, 100 g anglické slaniny, 3 velká vejce, 280 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 180 g strouhaného Ementalu

Mouku, špetku soli, máslo nakrájené na kousky, 1 žloutek, vodu, pepř, pažitku a muškátový ořech zpracujeme buď v robotu, nebo ručně na hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. ...

Sýrové kuličky v jogurtové omáčce

Sýrové kuličky v jogurtové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g strouhaného Eidamu, 50 g šunky nakrájené na kostičky, 2 nakrájené žampiony, 1 vejce, 2 lžíce Solamylu, sůl, bílý pepř, tymián, chilli koření, rostlinný olej, 1 bílý jogurt, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce sojové omáčky, pažitka

Smícháme Eidam, šunku, žampióny, vejce, Solamyl, sůl, pepř, tymián a chilli. Z těsta tvoříme kuličky, které smažíme na oleji. Na talíři je přelejeme omáčkou umíchanou z jogurtu, majonézy, pažitky, soli a sojové omáčky.

Sýrové kuličky

Sýrové kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

tavený sýr, strouhaný sýr, 5 dkg Nivy, 1 lžíce másla, pažitka, oříšky, kari koření apod. na obalení

Umícháme tavený sýr, máslo a Nivu, přidáme strouhaný sýr. Pak obalíme podle chuti v pažitce nebo oříškách. Kuličky necháme nejlépe do druhého dne odstát v chladničce.

stránka: