Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Pažitka

Rajčatový salát s cibulí

Rajčatový salát s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 rajčat, 8 cibulí, 100 ml octa, 100 ml vody, 30 ml olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce pažitky

Rajčata omyjeme a nařežeme na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Rajčata a cibuli dáme do mísy a zalijeme zálivkou, kterou vytvoříme smícháním octa, vody, oleje, cukru, špetky soli a pepře. Opatrně promícháme a podáváme posypané nasekanou...

Pažitková pomazánka

Pažitková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g odtučněného tvarohu, 1 lžíce másla, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl, 1 cibule, 4 lžíce smetany

Máslo utřeme do pěny a vyšleháme s tvarohem, smetanou a solí. Do vyšlehaného tvarohu zamícháme nadrobno nasekanou pažitku a cibuli.

Domácí bylinkové máslo

Domácí bylinkové máslo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka másla, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané bazalky, 1/2 lžíce nasekané pažitky, 1/2 lžičky kari koření, sůl

Máslo nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru a rozšleháme. Přidáme nasekanou bazalku, nasekanou pažitku, rozetřený česnek, kari koření a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a dáme chladit na 30 minut do ledničky.

Pomazánka s uherákem

Pomazánka s uherákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg uheráku nebo jiného trvanlivého salámu, 20 dkg pomazánkového másla bez příchutě, 10 dkg měkkého smetanového sýra, 2 vejce natvrdo, pažitka dle chuti, sůl dle chuti

Uherák a vejce rozsekáme nadrobno, přidáme máslo, sýr, podle chuti pažitku, zamícháme a osolíme. Mažeme na pečivo a ozdobíme okurkou a paprikou.

Medová marináda

Medová marináda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 stroužků česneku, 1 lžička včelího medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce pažitky, sůl, pepř, 5 lžic olivového oleje

Nasekáme petrželovou nať a pažitku na drobno. Přidáme rozetřený česnek, olej a med. Vše důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Sýrové kuličky

Sýrové kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

tavený sýr, strouhaný sýr, 5 dkg Nivy, 1 lžíce másla, pažitka, oříšky, kari koření apod. na obalení

Umícháme tavený sýr, máslo a Nivu, přidáme strouhaný sýr. Pak obalíme podle chuti v pažitce nebo oříškách. Kuličky necháme nejlépe do druhého dne odstát v chladničce.

Jogurtový sýr

Jogurtový sýr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g bílého nízkotučného jogurtu, 2 lžičky limetkové nebo citrónové šťávy, 1/4 hrnku posekané pažitky, 1/4 hrnku posekané petrželky, 1/4 lžičky soli, troška pepře

Cedník vyložíme plátnem a položíme ho nad misku. Do cedníku dáme jogurt a necháme ho po několik hodin stát při pokojové teplotě. Poté slijeme nahromaděnou tekutinu. Jogurt dáme do mixeru, přidáme bylinky a vše rozmixujeme na kaši. Osolíme a opepří...

Plněný hermelín

Plněný hermelín

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 Hermelíny, 3 stroužky česneku, 35 g mletých vlašských ořechů, 5 g másla, 3/4 lžíce nasekaného kopru, 3/4 lžíce nasekané pažitky, 1/2 lžíce nasekané petrželové nati, 2 lžíce olivového oleje, sůl

Hermelíny podélně rozpůlíme a vydlabeme vnitřky. Vydlabaný sýr utřeme s prolisovaným česnekem, ořechy a se změklým máslem. Vzniklou hmotu naplníme Hermelíny, spojíme a zabalíme do alobalu. Necháme v lednici den nebo dva dny uležet. Před podávání...

Salát z pampelišek

Salát z pampelišek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 utlučený hřebíček, 1 a půl lžíce balzámového octa, 3 lžíce olivového oleje, 1-2 hrsti červeného rybízu, hrubá sůl, mletý pepř, velký svazek pampeliškových listů, 1 svazek pažitky, česnek

V malé misce dohromady ušleháme ocet, česnek, hřebíček a postupně přidáváme olej, až směs zhoustne. Přidáme polovinu rybízu. Omyté pampeliškové listí promícháme se solí, pepřem a nakonec se zálivkou. Salát rozdělíme na talíře a posypeme pažitkou a...

Celer s paprikami

Celer s paprikami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší celer, 2 mrkve, 1 lžíce nasekané pažitky, 2 papriky, sůl, pepř, citrónová šťáva, cukr krupice, 2 lžíce oleje, 150 g tvrdého sýra

Zeleninu opereme, oloupeme a papriky odjádříme. Celer nahrubo nastrouháme s mrkví a sýrem, papriku nakrájíme na nudličky a vše posypeme pažitkou. Olej, sůl, pepř a cukr rozšleháme s citrónovou šťávou na zálivku.

Lahůdkový salát s chřestem

Lahůdkový salát s chřestem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička nastrouhaného křenu, půl lžičky cukru krupice, sůl, pepř, pažitka, 250 g měkkého salámu, 1 cibuli, 1 jablko, 2 rajčata, 250 g vařeného nebo sterilovaného chřestu, 2 natvrdo uvařená vejce

Jogurt dáme do salátové mísy, smícháme ho s majonézou, hořčicí, nasekanou pažitkou a ochutíme solí, pepřem, cukrem a křenem. Salám a cibuli oloupeme, jablko a rajče rozkrojíme a zbavíme jader. Všechno včetně chřestu nakrájíme na nudličky a smíchám...

Letní pomazánka

Letní pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 mrkve, kousek celeru, 100 g šunkového nebo junior salámu, 100 g smetanového sýru, 2 jablka, 2 lžíce másla, 2 lžíce mléka, špetka soli, troška pažitky

Očištěnou mrkev, jabka a celer nastrouháme, salám drobně pokrájíme. Změklé máslo utřeme s mlékem, sýrem a solí do hladka. Přidáme salám, nastrouhanou zeleninu a jabka, sůl a nasekanou pažitku. Vše důkladně promíchámee a necháme vychladit.

Barevný rýžový salát

Barevný rýžový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uvařené rýže, 100 g sterilované kukuřice, 1 menší pórek, 1-2 natvrdo uveřená vejce, 1 kapie, 2-3 lžíce zakysané smetany light, sůl, cukr krupice, citrónová šťáva, pažitka

Vychladlou sypkou rýži zlehka promícháme s kukuřicí bez nálevu, pórkem pokrájeným na tenká kolečka, plátky vajec a kapií nakrájenou na nudličky. Vše zalijeme dobře ochucenou zálivkou a znovu zlehka promícháme. Salát necháme v chladnu odležet.

Zeleninový salát se šunkou

Zeleninový salát se šunkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g šunky, 3 mladé kedlubny, 4 malé mrkve - karotky, 1 zelená paprika, 1malá salátová okurka, 2 jarní cibulka, citrónová šťáva, pažitka, sůl

Šunku nakrájíme na širší nudličky, přidáme nastrouhané kedlubny a rajčata, papriku a karotku nakrájené na kolečka, salátovou okurku nakrájenou na malé kostičky a na tenká kolečka nakrájené cibulky. Pokapeme citrónem, dochutíme solí, posypeme nakrá...

Jogurtovo-bylinková zálivka na všechno

Jogurtovo-bylinková zálivka na všechno

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g čerstvé máty, 15 g čerstvé petrželky, 10 g čerstvé pažitky, 200 ml nízkotučného jogurtu, 1/2 citrónu - šťáva a kůra z něj, 1/2 lžičky papriky, špetka cukru moučka (není nutné), čerstvě mletý jemný pepř, sůl

Bylinky rozmixujeme s takovým množstvím jogurtu, aby vzniklo hladké pyré. Pyré vlijeme do misky, vmícháme zbylý jogurt, citronovou kůru a šťávu, papriku a cukr, dochutíme. Tato zálivka je vhodná k letním salátům. V chladničce vydrží tři dny.

Tvarohová pomazánka

Tvarohová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 1 dcl zakysané smetany, 4 rajčata, pažitka, špetka pepře, špetka soli

Tvaroh promícháme se smetanou. Rajčata spaříme, odstraníme slupku a nastrouháme na hrubém struhadle. Promícháme je s tvarohovou hmotou a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku rozetřeme na pečivo nebo na chleba a zdobíme jemně nasekanou pažitkou.

Mexický salát z biotěstovin

Mexický salát z biotěstovin

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g biotěstovin, 1 konzerva tuňáka, 100 g strouhaného sýra, 1 malá cibulka, pažitka dle chuti, špetka pepře, špetka soli, 1 konzerva mexické zeleniny, 1 kapie

Vše smícháme dohromady a podáváme.

Polévka z kysaného mléka-studená

Polévka z kysaného mléka-studená

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l acidofilního (kysaného) mléka, sůl, 150 g šunky, 4 vejce, pažitka

Dobře vychlazené kysané mléko rozšleháme metlou, osolíme, přidáme drobně nakrájenou šunku, natvrdo uvařená nakrájená vejce a hodně pažitky.

Sýrový salát s ořechy

Sýrový salát s ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tvrdého sýra (gouda, primátor), 3 nakládané okurky, 1 červená cibule, několik listů salátu (lollo rosso), 75 g půlek jader vlašských ořechů, 2 navinulá jablka, citrónová šťáva (z 1/2 citronu), 150 g nízkotučného jogurtu, 100 ml mléka, 75 ml ovocného octa, špetka pepře cayenského, 1 svazek pažitky, cukr moučka dle chuti

Sýr nakrájíme na nudličky nebo na kostičky. Nakládané okurky necháme okapat a prokrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nadrobno ji posekáme. Listy salátu očistíme, opereme, osušíme, popř. roztrháme na větší kusy. Pažitku opereme, osušíme a najemno...

Jemná pomazánka ze sardinek

Jemná pomazánka ze sardinek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sardinek, 2 balíčky taveného sýra, 1 menší cibule, citrónová šťáva, troška pažitky, špetka soli

Sardinky i s olejem vložíme do misky, přidáme sýr, drobně nakrájenou cibuli a pažitku, podle chuti osolíme a okořeníme s citrónovou šťávou. Dobře utřeme.

Mrkvové hranolky s tvarohovým dipem

Mrkvové hranolky s tvarohovým dipem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 mrkve, 2 lžíce odtučněného tvarohu, třetina Šmakouna (Shmaky), 1 lžíce pažitky (v zimě třeba sušené), špetka pepře

Mrkev nakrájíme na "hranolky", neboli silnější nudličky. Tvaroh smícháme s nadrobno nakrájeným šmakounem, pepřem a pažitkou. Můžeme trochu zředit mlékem, aby se nám směs lépe mrkví nabírala.

Sýrové bonbony

Sýrové bonbony

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení taveného smetanového sýra, mletý pepř, mleté ořechy, bylinky dle vlastního výběru

Ze sýra vykrajujeme malé kouličky, které krátce zamrazíme. Mezitím si čerstvě nameleme pepř, ořechy a bylinky nasekáme nadrobno. Sýrové kuličky obalujeme - tu v pepři, tu v ořeších, tu v bylinkách. Hotové sýrové bonbony dáme do papírových košíčků ...

Rychlý sýrový salát

Rychlý sýrový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g Eidamu, 200 g šunky, 1 cibule, 30 ml olivového oleje, 1-4 lžička bylinkového octu, špetka soli, špetka pepře, troška pažitky

Sýr a šunku nakrájíme na úhledné nudličky a přidáme jemně nasekanou cibuli a pažitku. Promícháme s nálevem, který jsme si připravili z oleje, octa, cukru a a mletého pepře.

Tavená pažitková pomazánka

Tavená pažitková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení taveného sýra, 1 balení Pomazánkového másla, 10 ml kravského mléka, 2 lžíce pažitky

Pažitku omyjeme, osušíme a najemno nakrájíme. V misce smícháme tavený sýr, pomazánkové máslo a mléko. Mícháním spojíme v homogenní hmotu. Lehce vmícháme pažitku a mažeme na čerstvé pečivo.

Brynzová pomazánka

Brynzová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g másla, 150 g Brynzy, 1 červená cibule, 1 lžička mleté papriky , 1 lžička plnotučné hořčice, špetka soli, svazek pažitky, špetka pepře

Máslo vyšleháme s brynzou, hořčicí, mletou paprikou, přidáme jemně nasekanou cibuli a pažitku. Dle chuti osolíme a opepříme.

stránka: