Pistácie

Plody keře pistácie, původem z Asie. Oříšky jsou ukryty ve světlých skořápkách, na keři rostou v hroznech. V době zralosti skořápky podélně pukají, ale pokud jsou nepříznivé podmínky, k prasknutí nemusí dojít. Jádro se barevně pohybuje od žluté po zelenou, čím zelenější je, tím je kvalitnější. Pistácie mají charakteristickou nasládlou chuť, obsahují velké množství oleje – lisuje se z nich pistáciový olej, dále jsou zdrojem bílkovin, cukru, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a selenu. Působí kladně na náš krevní tlak. Jádra pistácií se konzumují čerstvá nebo různě tepelně upravovaná – pražená, ale také se z nich vyrábí pistáciová zmrzlina. Díky velkému obsahu prospěšných látek jsou nesolená jádra vhodným doplňkem stravy pro osoby držící dietu.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář